Ағылшын тілі Бір дұрыс жауабы бар тапсырмалар

Ағылшын тілі
Бір дұрыс жауабы бар тапсырмалар
1017-нұсқа
1. The synonym of “respect”:
A) look up to
B) look after
C) look down
D) look off
E) look for
2. Find the equivalent to “a dead body
of animal”:
A) carcass
B) turban
C) camisole
D) sole
E) famine
3. Complete the idiom:
Walking on ..
A) hand
B) tongue
C) lip
D) air
E) eye
4. Give the equivalent: “having a
pleasant flavour”
A) tasteless
B) bad
C) junk
D) good
E) tasteful
5. Find the word with the suffix
meaning an acting person.
A) Written
B) Writer
C) Writing
D) Writability
E) Writness
6. Choose the correct variant:
Who will call you in the following
situation.
You don’t know Italian, but you have to
translate an article from Italian.
A) engineer
B) locksmith
C) decorator
D) architect
E) interpreter
7. Choose the word with the opposite
meaning
«boring»
A) dull
B) funny
C) interesting
D) kind
E) clever
8. Suitable forms of the verbs:
If you… the job, you … more freedom.
A) get/would had
B) got / „d not have
C) get /would have
D) gets/ would have
E) got/will have
9. After the first bell rang, our teacher
__________us to the class.
A) invited
B) run away
C) disappear
D) leave
E) slip away
10. Sentence expressing purpose
A) A river which is polluted is not safe
for swimming
B) The road is too busy for the children
to cross safely
C) I haven‟t seen you for ages
D) The 1990 World Cup for football
was played in Italy
E) What are you looking for
11. William Shakespeare ____ in this
house when he was a child
A) had lived
B) used to live
C) had been lived
D) was living
E) lives
12. Correct use of the articles
A) There is woman at the bus stop.
B) Can I ask question?
1
C) There was a interesting programme
on TV last night
D) Rachel works in bank.
E) I have not got a computer.
13. Choose the equivalent:
I wish I was rich.
A) If I‟ll be rich
B) If I have rich
C) If I‟ve been rich
D) If only I was rich
E) If I‟m rich
14. Choose the right preposition:
She was standing ______ the front
door.
A) in
B) of
C) at
D) off
E) on
15. Forms of the verb:
A) mistake, mistook, mistaken
B) sell, selled, sold
C) say, said, sayed
D) shine, shone, shinen
E) ride, rode, rode
16. Correct use of pronouns
I haven‟t got any stamps, but I‟ll need-
________.
A) it
B) some
C) them
D) ones
E) any
17. The correct variant of the number
«9,000,000»
A) ninethousands and hundreds
B) nine thousands and a hundred
C) nine million
D) nine thousand and hundred
E) nine milhons
18. Choose the right sentence:
A) Sue is lawyer like her father
B) Sue is a lawyer so as her father
C) Sue is a lawyer like her father
D) Sue is a lawyer as if her father
E) Sue is a lawyer likes her father
19. Choose the uncountable noun
A) ground
B) game
C) garden
D) giraffe
E) gymnasium
20. Fill in the gap:
Have you _______ money on you?
A) nothing
B) anything
C) any
D) some
E) every
21. The correct answer:
What does he want to be?
A) He want to be a singer
B) You know my father is an
economist
C) Our classmates want to become
interpreters
D) He wants to become a singer
E) I’ll see if the money goes towards
buying goods
22. Choose the correct variant.
2
tons
A) two and one tons
B) second and a half tons
C) two tons and a half
D) two and two half tons
E) two and a half tons
23. Choose the correct sentences
A) I heard the mans‟ voice.
B) She won‟t spend a month‟s salary to
buy that dress.
C) Have you met Toms‟ friend?
D) Their husbands‟ names are Nick and
David.
E) Do they sell the womens‟ clothes?
24. Complete the sentence:
Did___________exciting happen?
A) anything
B) any
2
C) everything
D) some
E) something
25. Choose the correct variant.
0.03 — …………..
A) point nought three
B) nought point three
C) point nought third
D) nought three
E) nought point nought three
26. The telegram was received
yesterday
A) Past Perfect Passive
B) Past simple Passive
C) Past Continuous Passive
D) Past simple Active
E) Past Perfect
27. the noun in plural is:
Our__________are_________
A) Childrens/brothers
B) Childs/brothers
C) Children/brothers
D) Children/brother
E) Child/brothers
28. The new computer system ___ next
month
A) will be installed
B) are being installed
C) have been installed
D) been installed
E) be installed
29. Verb used with Complex Object
A) start
B) finish
C) agree
D) would like
E) mean
30.I ____ wait for her at the railway
station, but I was late.
A) had to
B) amto
C) was to
D) may
E) might
31. The tenses are used correctly in the
sentence
A) Mr. Johnson reads your report as
soon as he comes in
B) Mr. Johnson reads your report as
soon as he will come in
C) Mr. Johnson will read your report as
soon as he comes in
D) Mr. Johnson will read your report as
soon as he салю in
E) Mr. Johnson will read your report as
soon as he will come in
32. Choose an unreal conditional
sentence:
A) If you do that again, I‟ll punish you.
B) If I am an astronaut, I‟d travel all
the planets.
C) If I was an astronaut, I‟d travel all
the planets.
D) If you did that again, I‟ll punish
you.
E) If I were an astronaut, I‟d travel all
the planets.
33. Complete the sentence with the
correct article:
love is a perfectly natural human
feeling.
A) a
B) the
C) —
D) this
E) an
34. The correct article is:
If you are hungry or thirsty you may go
to_______refre shment room
A) an
B) the
C) this
D) a
E) —
35. Find the conditional sentence:
A) If you need any help, call me
B) I‟ll come at 8 o‟clock
C) We had the house decorated
D) She takes after her mother
E) The plan to built a house
3
36. Change into indirect speech:
“What‟s the time”? She asked.
A) She asked what‟s the time
B) She askedwhat time it was
C) She asked what was the time
D) She asked what time
F) She asked what time was it
E) She asked what is it
37. Complete the sentence:
My father _______ drive a car.
A) let to me
B) lets me
C) let me
D) lets me to
E) let me to
38. Fill in a suitable form of the verb:
I want you ______ the truth.
A) to have told
B) to tell
C) to telling
D) told
E) telling
39. Sentence with Complex Subject
A) The girl is expected to be wearing a
white jacket and black shirt
B) Hot weather makes me feel tired
C) Would you like to go now
D) We expected Dan to be late
E) He doesn‟t want anybody to know
40. The right equivalent:
-Why are you going out?
-1 want to telephone my mother.
He
A) wanted to telephone to his mother
B) is going out to telephone his mother
C) telephoned his mother
D) will to telephone to his mother
E) want to telephone to his mother
41. Scientists are planning to send …
.expedition to… .Venus during….2020
A) the, the,-
B) an, the,-
C) an, the, the
D) an, an,-
E) the,the, the
42. Complete the sentence:
We agreed _______
A) to going
B) should go
C) going
D) go
E) to go
43. Complete the sentence:
The traffic lights ……….. green and he
pulled away.
A) gone
B) turns
C) turned
D) became
E) got
44. Define the underlined word.
Alice can‟t be abroad. I have seen her
this morning.
A) modal verb
B) infinitive
C) gerund
D) participle
E) adverb
45. Use the correct Modal Verb:
She … know his address.
A) used
B) is able to
C) must
D) ought
E) could to
46. Report the sentence: „Have you seen
John recently?‟ She asked us
A) She asked us whether they had seen
John recently
B) She asked us whether have we seen
John recently
C) She asked us whether they have
seen John recently
D) She asked us whether had we seen
John recently
E) She asked us whether we had seen
John recently
47. Find the zero conditional:
A) present simple, if present simple
4
B) if present simple, future simple
C) past simple, would + infinitive
D) present simple, past simple
E) if past perfect, would + present
infinitive
48. We aren‟t hungry. We … just…
lunch.
A) have have
B) have had
C) has had
D) had had
E) had —
49. Join the sentences:
She is the one. I told you about her
A) Is one who I told her
B) Is whom I told you
C) She is the one I told you about
D) I told you about her
E) She is the girls I told you
50. The correct use of linking word
Robert didn‟t study for the test; _ __he
did very well.
A) therefore
B) nevertheless
C) unless
D) moreover
E) consequently
Бір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. Choose the words with the sound
[tʃ]
A) School
B) Character
C) Picture
D) Chair
E) China
F) Architect
G) Chemistry
H) Which
52. If a preposition is followed by a
verb, the verb ends in -ing:
A) along
B) instead of
C) under
D) for
E) of
F) at
53. Sentences with Gerund
A) I can‟t get used to leaving alone.
B) His handwriting is very hard to read
C) This success marked the beginning
of a new phase in his career.
D) Drinking alcohol is veiy bad for
you.
E) His greatest pleasure is dancing
F) My favorite activity is smoking
G) I remember locking the door
H) What do you think of going abroad
54. Find an adverb of degree:
A) carefully
B) angry
C) quite
D) downstairs
E) wonderful
F) a bit
55. Choose the correct way of reading
the date:
1567
A) one thousand five hundred and
sixty-seven
B) fifteen the sixty-seventh
C) the fifteen and sixty-seven
D) fifteen sixty-seventh
E) fifteen sixty-seven
F) fifteen and sixty-seven
56. Complete the sentence with the
correct form of adjective:
Friendship is ______ than steel.
A) stronger
B) strongerer
C) the most strong
D) more stronger
E) strongest
F) the stronger
57. These verbs have the structure
without to
A) make
B) let
C) would rather
5
D) want
E) must
F) can
G) expect
58. Choose the right variant:
A) a men
B) a people
C) a women
D) the rich
E) a children
F) the unemployed
59. The sentence with Participle II:
A) I often saw her at the disco,
surrounded by her admires
B) The watches made in Japan are very
popular
C) He left the room without saying a
word
D) She is driving a car at this moment
E) She watered the flowers and left the
room
F) It was raining all day long
60. I‟m tired. I‟d rather ______ out this
evening, if you don‟t mind
A) to go
B) not to go
C) not go
D) not going
E) doesn‟t go
F) don‟t go
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
Oscar Wilde
Oscar Wilde is a famous English
writer of the 19th century, Oscar Wilde
was bom in Dublin, Ireland, in 1854.
His mother wrote poetry, and she taught
him to love literature.
He was educated at Trinity
College, Dublin and Magdalen College,
Oxford. Soon after leaving university
his first volume of poetry, «Patience»
was published.
Oscar Wilde married Constance
Lloyd in 1884 and the couple had two
sons. When the boys were children
Wilde wrote fairy stories for them that
were later published as «The Happy
Prince and Other Tales» (1888).
Wilde‟s tales are very beautiful.
This was followed two years later by
the novel, «The Picture of Dorian Gray»
(1890) and a book on the role of the
artist, «The Soul of Man under
Socialism” (1891). However, it was a
playwright that Wilde had his greatest
success. Comedies such as «Lady
Windermere’s Fan» (1892), «A Woman
of No Importance» (1893), «An Ideal
Husband» (1895) and «The Importance
of Being Earnest» (1895) made him one
of Britain’s most famous writers. By
1895 Wilde had left his wife.
Wilde was publicly accused by the
Marquis of Queens berry. Wilde sued
for libel but he lost his case and was
then himself prosecuted and
imprisoned.
After being released from Reading
Prison in 1897 Wilde moved to France.
The following year he wrote «The
Ballad of Reading Gaol» a poem
inspired by his prison experience.
Wilde’s time in prison badly damaged
his health and he died in 1900.
His books are read and his plays
are staged in many countries and in
many languages.
61. Which of his novel made him one of
the outstanding writers in Great Britain
A) «The Importance of Being Earnest»
B) «The Soul of Man under Socialism»
C) «A Woman of No Importance»
D) «Lady Windermere’s Fan»
E) «The Picture of Dorian Gray»
62. «The Picture of Dorian Gray» is a
novel about
A) the man who was always young and
6
his picture grew old and ugly.
B) the man who was cruel to his
servants
C) the man who lived in the farm and
killed his slaves
D) the man who secretly helped poor
people
E) the man who had magic power and
he could solve any problems
63. In 1900
A) Wilde got sick
B) Wilde was imprisoned
C) Wilde wrote his best novel.
D) Wilde got sick and died.
E) Wilde lost his wife
64. Wilde was imprisoned because
A) Wilde wanted Marquis of
Queensbeny to be imprisoned.
B) Wilde lost the case against Marquis
of Queensbeny.
C) Wilde blamed Marquis of
Queensbeny in libel.
D) Marquis of Queensbeny blamed
Wilde in immoral behaviour.
E) Marquis of Queensbeny sued Wilde
for libel.
65. According to the text
A) Oscar Wilde‟s mother taught him in
Trinity colle ge.
B) Oscar Wilde wrote only fairy tales.
C) Oscar Wilde had good education.
D) Oscar Wilde had three children.
E) Oscar Wilde died in Reading Prison.
2- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
The friendliest country in the
world
A new report shows which are the
friendliest countries in the world. The
HSBC bank the Expat Explorer Survey
to find out which countries offered the
most comfortable lifestyles. Researches
questioned people in one hundred
different countries between May and
July 2011. They asked 3.385
respondents to find out which countries
they would prefer to make there second
home. The questions were based on
how easy it is to make friends with the
local people; learning the local
language, fitting in with the new
culture, and integrating into the local
community. The top-ranked country
was New Zealand, followed by
Australia, South Africa, Canada and the
United States.
The largest global survey allows
us to capture invaluable insights into
expat life and how it differs from
country to country, continent to
continent and from an expats‟ home
country of origin. The lowest ranked
country w as The United Arab
Emirates, which is surprising as around
80 % of the whole population
comprises of expatriates. Most of these
poorly paid labourers who are unlikely
to be eligible for HSBC‟s survey. India
finished second bottom.
66. One of the friendliest country is ..
A) United Arabian Emirates
B) India
C) New Zealand
D) Austria
E) Russia
67. The survey was to find out __ .
A) the integration into local community
B) the difficulties of the local language
C) the country which could be the
second home
D) the unfriendliest country
E) the most comfortable lifestyle
68. In the United Arabian Emirates 20%
of the population is
A) habbitants
B) labourers
C) natives
7
D) expatriates
E) patriots
69. expatriates‟ means
A) someone who lives in a particular
place
B) someone who was born in a
particular place
C) someone who lives in a foreign
country
D) someone who leaves their country
because of war
E) someone whose job involves hard
physical work
70. The lowest ranked country was
United Arabian Emirates, because ….
A) the labourers have low salary
B) HSBC‟s survey was not eligible
C) 80 % of population are labourers
D) the labourers were not eligible
enough for the survey
E) 80 % of the population didn‟t take
part in the survey
Бір дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1011-нұсқа
1. The synonym of “withdraw”
A) want
B) remove
C) advance
D) reduce
E) need
2. Choose the verb with a similar
meaning to the phrasal verb „To look
after”
A) to look like
B) to watch
C) to search
D) to wait
E) to take care
3. Find the equivalent to “a dead body
of animal”:
A) famine
B) turban
C) sole
D) carcass
E) camisole
4. Choose the equivalent:
“the process of moving something from
one place to another”
A) movance
B) movement
C) movable
D) move
E) moved
5. Choose the word correctly formed
with prefix: over —
A) overmeet
B) evermore
C) overdressed
D) overmeal
E) overcrowded
6. The adjective of the word “urge” is
A) urgement
B) urgent
C) urgination
D) urgenion
E) urginance
7. Relating to science
A) scienced
B) sincerely
C) scientific
D) non-science
E) sciency
8. Choose the unreal conditional:
A) Г11 help you, if I find time
B) You would have a good rest, if you
came to my village.
C) If you speak English fluently, you‟ll
find a good job
D) If you spoke English fluently, you‟ll
find a good job
E) If you come to my country, you‟ll
have a good time
9. Appropriate answer
If he _____ English well, he __ the
article without difficulty yesterday.
A) know / had been translated
B) would know / will translate
8
C) knew / would translate
D) would have known / would have
translated
E) has known / will have translate
10. The sentence with Complex Object”
is
A) I can see some people walking
along the street
B) I can see how some people are
walking along the street
C) Some people are walking along the
street and I can see them
D) I am walking along the street with
some people
E) I can see some people who are
walking along the street
11. Appropriate answer
I haven‟t been to Beijing. I wish
I_______to Beijing.
A) been
B) will be
C) had been
D) have been
E) has been
12. Put in “for”.
A) I fell asleep …. the movie.
B) Martin hasn’t lived in Britain all his
Life. He lived in Brazil…. four years.
C) Jack started a new job a few weeks
ago. Before that he was out of work
six months.
F) I was shocked … what I saw. I’d
never seen anything like it before.
D) I waited for you …….. half an hour
and decided that you weren’t coming.
E) We were hungry when we arrived.
We hadn’t had anything to eat… the
journey.
13. Choose the right variant:
„… .each other for a long time?‟ „Yes,
since we were at school‟
A) Have you been knowing?
B) Did you know
C) Have you knew
D) Have you known
E) Do you know
14. Which of these verbs can take both
gerund and infinitive with similar
meanings:
A) like, hate
B) decide
C) buy
D) after, to stay
E) speak
15. Forms of the verb:
A) ride, rode, rode
B) shine, shone, shinen
C) say, said, sayed
D) mistake, mistook, mistaken
E) sell, selled, sold
16. Find the ordinal numerals
A) fifty- one
B) eight million
C) thirteenth
D) eightieth
E) thirty
17. Find the ordinal numerals
A) second
B) forty
C) eighty eight
D) a thousand
E) eight million
18. Choose the correct variant.
0.03 — …………..
A) nought point three
B) point nought three
C) point nought third
D) nought point nought three
E) nought three
19. The correct form of adjective:
Mark plays football________anyone
else I know
A) better than
B) as better as
C) best than
D) as good as
E) more good than
20. Correct written fraction 3/4
A) three four
B) quarter three
9
C) three over four
D) four three
E) three quarters
21. Complete the sentence:
My watch is _______ minutes fast.
A) the ninth
B) the tenth
C) a third
D) fifth
E) ten
22. Choose the uncountable noun
A) gymnasium
B) game
C) ground
D) garden
E) giraffe
23. Choose the correct variant ½ per
cent
A) two first per cent
B) a half of one per cent
C) two one per cent
D) a half per cent
E) one second per cent
24. The opposite of the adjective
“shallow”.
A) dry
Bjdeep
C) wet
D) dead
E) difficult
25. The correct answer:
What does he want to be?
A) He wants to become a singer
B) You know my father is an
economist
C) I‟ll see if the money goes towards
buying goods
D) Our classmates want to become
interpreters
E) He want to be a singer
26. The correct use of preposition
Mike is quite equal _______ his sister
in brain.
A) to
B) with
C) by
D) on
E) at
27. After the first bell rang, our teacher
________us to the class
A) slip away
B) disappear
C) run away
D) leave
E) invited
28. The correct use of the preposition
They are very similar. I often mistake
one_____________the other.
A) of
B) with Qby
D) through
E) for
29. Choose the right verb form:
We thought about ………. early.
A) leave
B) leaving
C) to leave
D) leaved
E) to leaving
30. Define the function of Gerund in the
following sentence: Painting is one of
my hobbies.
A) object
B) subject
C) attribute
D) adverbial modifier
E) predicate
31. Define the part of speech of the
underlined word:
My brother stopped reading and fell
asleep.
A) gerund
B) adverb
C) infinitive
D) participle
E) modal verb
32. Complete the sentence with the
correct article:
love is a perfectly natural human
feeling.
10
A) this
B) the
C) —
D) a
E) an
44. Define the underlined word.
Alice can‟t be abroad. I have seen her
this morning.
A) gerund
B) participle
C) adverb
D) infinitive
E) modal verb
45. If they had got a map of
London,they _________ their hotel.
A) must found
B) should find
C) had to find
D) might have found
E) would found
46. The right verb form is:
How long ………. you… .him?
A) have knowing
B) having know
C) had been known
D) have known
E) will know
47. Define the underlined word:
My friend advised me changing my
hairdo.
A) infinitive
B) gerund
C) modal verb
D) adverb
E) participle
48. Passive form of the verb:
A) are done
B) was been
C) have gone
D) having been done
E) has been
49. Choose the correct preposition:
What are you looking ______ ? My
hat.
A) for
B) through
C) after
D) around
E) at
50. Choose the correct answer:
What time _________ on television?
A) are the news
B) is news
C) news
D) is the new
E) is the news
Бір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. The words are in the 3rd syllable:
A) gate
B) dark
C) salad
D) sugar
E) snake
F) car
G) fast
H) large
52. Choose the right question:
You were talking to someone ………..
A) Who were you talking to?
B) was talking to you ?
C) Who talked to you?
D) to were you talking?
E) Who is talking to you?
F) were you to talking?
G) Who are you talking to?
53. Choose the right variant:
Is there anything wrong? _______
A) No, there is
B) Yes, there isn‟t
C) No, there isn‟t
D) Yes , there is
E) Yes, there are
F) No, there aren‟t
54. Complete the sentence with the
correct form of adjective:
Friendship is ______ than steel.
A) more stronger
11
B) the most strong
C) strongerer
D) stronger
E) the stronger
F) strongest
55. Odd numbers
A) 28
B) 86
C) 44
D) 23
E) 94
F) 22
G) 35
56. Which of them are possessive
pronouns ?
A) Theirs
B) Mine
C) We
D) myself
E) I
F) Hers
G) yourself
H) They
57. Complete the sentence:
He the dinner when I ____________
A) is cooking, arrived
B) cook, arrive
C) cooks, arrived
D) cook, arrives
E) was cooking, arrived
F) was cooking, arriving
58 is used with prepositions
A) modal verb
B) adverd
C) mood
D) noun
E) gerund
F) infinitive
G) verb
59. The Participle 2:
A) Being interested in Biology Bob
entered the medical colledge
B) After talking to the teacher Mike
felt better
C) We didn‟t enjoy the performance
because we were boring.
D) Yesterday I saw the criminal to rob
the bank
E) Having been introduced we shook
our hands
F) I heard my classmate singing a song
60. Correct the Tense form.Many
accidents … by dangerous driving.
A) were cause
B) are causing
C) were causing
D) caused
E) are caused
F) were being caused
G) is caused
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1-мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
Health is a state of physical,
mental and social wellbeing. It involves
more than just the absence of disease. A
truly healthy person not only feels good
physically but also has a realistic
outlook on life and get on well with
other people. Good health enables
people to enjoy life and have the
opportunity to achieve their goals.
To achieve and maintain good
health, people must have basic
knowledge about the human body and
how it functions. Only they can decide
what will or what will not help or hurt
their health. All parts of the body must
work together properly to maintain
physical health. A person who is in
good physical condition has the
strength and energy to enjoy an active
life and withstand the stresses of daily
life. The various practices that help
maintain health include proper
nutrition, exercise, rest and sleep,
cleanliness and regular medical and
dental care.
Regular checkups by a physician
12
and dentist play an important role in
safeguarding health. Doctors
recommend that people seek medical
carte at the first sign of illness. Early
care can result in a quicker cure and
lower medical costs. Treating oneself
for more than a day or two is unwi se
unless the condition improves steadily.
A physician or medical clinic has the
knowledge and special equipment to
provide accurate diagnosis and
treatment Prevention of disease is an
important part of medical care. Children
should visit a doctor or clinic to receive
immunization against disease.
61. Complete the sentence. She felt
a_________in her heart when she had a
heart аttack.
A) cut
B) break
C) ache
D) hurt
E) pain
62. The first paragraph is about:
A) about sportsmen
B) social wellbeing
C) the importance of enjoying life
D) the importance of good health
E) to show the importance of sports
medicine
63. Athletic trainers:
A) hurt their health
B) only train team players
C) have nothing to do with sports
medicine
D) also play a great role in sports
medicine
E) to provide accurate
64. The text implies that:
A) team physician consults team
players
B) the duty of the team physician only
to give first aid to injured players
C) everyone should have a realistic
outlook in life
D) prevention of disease is very
important
E) people should have strength and
energy
65. The main topic of the text
A) The importance of regular checkups
B) Prevention of diseases
C) To show how experts try to prevent
injuries
D) To show the way how physicians
treat team players
E) Elements of physical health
F) Elements of physical health
2- мәнмәтін
Еір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
The study has established that the
best course is prevention … and good
shoes. Knocks, falls, wear and tear…
18 % of sports players aged 8-12
already have heel injuries. The cartilage
of a footballer‟s ankle does not respond
well to shocks, and 25% of professions
have discovered for themselves that it is
an especially weak point The cartilage
of the delicate knee joint can also be
irreparable damaged and if care is not
taken right from childhood, this can
cause premature osteoarthritis.
According to the study, footballers who
have been playing for more than ten
years have bony outgrowths either on
the tibia or on the heel. This is what is
known as “footballer‟s foot”, a
deformity caused by shoes and ankle
parts that are too flexible.
If a shoe is too rigid, it restricts
movement. If it is too flexible, it
increases the risk of injuries and
sprains. A good sports shoe should
meet four criteria:
Firstly, it must provide exterior
protection. It must support the foot. It
must also provide players with good
stability. Finally, it must absorb shocks.
13
66. Osteoarthritis is…
A) a treatment for medical conditions
such as back pain or muscle injury.
B) a medical condition in which your
bones become more likely to break.
C) someone who is trained to practice
osteopathy.
D) a serious medical condition that
affects the parts of your body where
your bones each other, making it
difficult for you to move.
E) a condition that affects the parts of
your hand where your bones each other,
making it difficult for you to move.
67. A substance similar to bone that
surrounds the joint in your body, or a
piece of this substance is…
A) cart
B) joint
C) knee
D) gristle
E) gravel
68. “A good sports shoe should meet
four criteria,” says the article. Which is
odd one?
A) It must support the ankle joint.
B) It must provide interior protection.
C) It must provide resisting knocks
from the ball.
D) It must absorb shocks to players
who are constantly jumping.
E) It must also provide players with
good stability to Wet and dry ground.
69. According to the article, why should
sports shoes not be to rigid?
A) It limits the movement.
B) It is too flexible.
C) It supports the affect the knee.
D) It causes the risk premature
osteoarthritis.
E) It decreases the risk of injuries.
70. What does the author intend to show
in this text?
A) That it is best not to play football if
you are under 12 years of age.
B) That it is very important for young
sports players to wear good sports
shoes.
C) That young people are suffering
more and more injuries due to their
poor physical condition.
D) Footballers who have been playing
for more than ten years can have bony
outgrowths.
E) That the quality of many shoes has
greatly improved.
Бір дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1014-нұсқа
1. Give the antonym to the word
“definite”
A) definitly
B) indefinite
C) undefinite
D) redefinite
E) indefinite
2. Complete the proverb:
home is best.
A) room or flat…
B) house or flat…
C) North or South …
D) East or West…
E) East or flat…
3. The synonym of “respect”:
A) look down
B) look up to
C) look for
D) look off
E) look after
4. Define the word «include»:
A) have as a friend
B) a new group
C) something very amusing
D) have a new group
E) put into a group
5. Find noun suffixes
A) -ous
14
B) — ate
C) -ism
D) — ance/-ence
E) -able/-ible
6. Give the synonym:
“personal opinion”
A) think
B) sight
C) view
D) sing
E) eye
7. Give the equivalent: “having a
pleasant flavour”
A) junk
B) tasteful
C) bad
D) good
E) tasteless
8. Choose a conditional sentence:
A) After reading a letter, he changed
his mind
B) She insisted on paying the bell
C) Before I got this job, I used to go
out a lot
D) You shouldn‟t interrupt people
E) If I stay out late, I always get a taxi
home
9. Sentence with Complex Subject
A) It was difficult at first, but Mike
soon got used to working at night
B) It took ages to download the
pictures from the Internet
C) The President was reported to have
suffered from a heart attack
D) Andrew and Jessica help each other
with their homework
E) Mark photocopied the figures for
the Sales Manager to have a look at
10. Choose the correct variant of a
sentence with Complex Object:
A) My parents to want to be honest.
B) My parents to want you to be
honest.
C) My parents want me to be honest.
D) My parents want to you to be
honest.
E) My parents want to be honest.
11. Report the sentence: „I was waiting
for you,‟ she told Ben
A) She told Ben I had been waiting for
him
B) She told Ben she had been waiting
for him
C) She told Ben she was waiting for
him
D) She told Ben she is waiting for him
E) She told Ben I was waiting for him
12. the correct preposition:
We‟ve been friends__________many
years.
A) since
B) for
C) during
D) from
E) so
13. Complete the sentence:
for you around 2 o‟clock outside
A) I‟d waiting
B) I waited
C) I wait
D) I‟m waiting
E) I have been waiting
14. Dr.Hammond gave me _ good
advice.
A) a
B) an
C) the
D) on
E) —
15. Fill in a suitable form of the verb:
I want you _______ the truth.
A) to telling
B) to have told
C) told
D) telling
E) to tell
16. Correct answer of date:
“8/3”
A) the eight of the March
B) March and the eight
15
C) the eighth of March
D) eighth of March
E) the eighth of March
17. Incorrect written number
A) nineteen
B) ninth
C) nineth
D) nine
E) ninety
18. The correct comparative form:
Prevention is _______ than cure
A) as good as
B) good
C) best
D) better
E) the best
19. Complete the sentence.
That new house belongs to me, so it
is_________
A) mine
B) my
C) yours
20. The correct form of adjective:
The living room is_________than the
bedroom.
A) more bigger
B) most big
C) bigger
D) more big
E) biggest
21. Complete the sentence:
When I was in the USA in 1952,1 saw
the … President of the USA.
A) real
B) kind
C) past
D) father
E) same
22. Choose the correct word:
W’ash with cold water ______ 3
seconds.
A) anything
B) anywhere
C) every
D) some
E) anybody
23. Choose the correct answer:
Open your books …
A) at the twentieth first page
B) on twenty-one page
C) twenty first page
D) with page twenty one
E) at page twenty one
24. Fill in a suitable question word:
is your topic?
A) How much
B) What
C) Why
D) When
E) How many
25. The correct reading of „27/04‟
A) The twenty and seventh of April.
F) The twenty seven of April.
B) The twentieth and seven of April.
C) The twentieth seventh of April.
D) The twenty- seventh of April.
E) The twentieth seven of April.
26. Complete the sentence:
What ………. if I offered you a job?
A) would you say
B) would have said
C) would say you
D) will have say
E) will you say
27. Sentences with Perfect Infinitive
A) We hope to finished the job soon
B) I want to see a manager
C) I‟m glad to have seen her
D) You should written the composition
E) I noticed that he seemed to be
smoking a lot
28. Verb used with Complex Object.
A) threaten
B) give up
C) justify
D) know
E) continue
29. Suitable forms of the verbs:
If you … the job, you … more freedom.
A) got/will have
16
B) gets/ would have
C) get /would have
D) got / „d not have
E) get/would had
30. Fill in a suitable modal verb:
She _______ have been ill.
A) must
B) should to
C) may
D) can
E) could to
31. Fill in the correct modal verb
Astronauts are _____ stay on space
stations for a long time.
A) able to
B) ought to
C) may
D) might
E) have to
32. The right verb fonn is:
I was met at the station by my aunt.
A) infinitive
B) perfect participle
C) gerund
D) past simple passive
E) perfect continuous
33. Complete the sentence:
She ……….. me a story about her
children.
A)said Bjsays
C) speaks
D) told
E) tell
34. The Past Continuous Tense is
A) is doing
B) were being built
C) were making
D) had been
E) has gone
35. Incorrect answer
If you _____ wisely you __ cheerfully.
A) will command / are obeyed
B) command / will be obeyed
C) command / are obeyed
D) had commanded / would have been
obeyed
E) commanded / would be obeyed
36. The right verb form is:
I look forward _______ you again next
year.
A) to see
B) to saw
C) see
D) seeing
E) to seeing
37. The sentence formulated correctly is
A) Most parents want that their
children get a university education
B) Most parents want their children get
a university education
C) Most parents want that their
children will get a university education
D) Most parents want their children
getting a university’ education
E) Most parents want their children to
get a university education
38. Choose the Complex Object:
A) She wants I to read this book.
B) She won‟t me to read this book.
C) She don‟t want me to read this
book.
D) She wants me to read this book.
E) She want me to read this book.
39. Complete the sentence:
My father ______ drive a car.
A) lets me
B) let me
C) lets me to
D) let to me
E) let me to
40. The second conditional form:
A) present simple, future simple
B) present simple, would + infinitive
C) past simple, future simple
D) past simple, would + infinitive
E) present perfect, would + infinitive
41. Scientists are planning to send …
.expedition to… .Venus during…..2020
A) the, the,-
B) an, an,-
17
C) an, the,-
D) an, the, the
E) the,the, the
42. Correct use of the articles
A) There is woman at the bus stop.
B) Can I ask question?
C) There was a interesting provamme
on TV last night.
D) I have not got a computer.
E) Rachel works in bank.
43. The plural form of the word «clifif»
A) dives
B) clivs
C) clififes
D) cliveses
E) cliffs
44. You have been travelling all day.
You … be tired.
A) can
B) should
C) must
D) need
E) have
45. The correct forms of the verbs for
the following sentence are__________
Daniel (wait) for Sarah for almost two
hours before she finally (turn up). .
A) had been waiting / had turned up
B) was waiting / had turned up
C) has been waiting / turned up
D) waited / turned up
E) had been waiting / turned up
46. Choose the correct answer
We noticed a young man
down and ordering a meal.
A) Sat
B) sitting
C) sits
D) is sitting
E) was sitting
47. The correct use of linking word
Dr. King gives interesting lectures; , he is very popular with his
students.
A) consequently
B) however
C) but also
D) contrary
E) not only
48. Choose the unreal conditional
sentence:
A) I‟ll be glad, if my friend comes
B) If I find time, I‟ll try to help you
C) I‟ll travel all over the world, if I
have enough money
D) If I had enough money, I‟d travel all
over the world
E) If I have enough money, I‟ll travel
all over the world
49. The correct use of Article
They went on … expedition to… North.
A) -/the
B) a / the
C) the / the
D) the / a
E) an / the
50. The correct use of preposition
There is a place _____ 6 stamps _ each
page ______________ Nick‟s stamp
book.
A) for/at/of
B) for/in/of
C) for/on/of
D) at/on/for
E) to/in/in
Бір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. Choose the words with the
sound [ ]
A) That
B) Three
C) Thank
D) There
E) Father
F) Thick
G) Brother
H) Mother
52. Sentences with Direct Speech:
A) He wants to know if the centre has
got a town plan
18
B) She’said “It‟s been raining”
C) She said “The world is round”
D) He said “Sorry. I wasn‟t listening”
E) El Claire told me that her father
owned a racehorse
F) “Please help me” I said to Sarah
G) He said “Andrew is working”
53. Complete the sentence:
He the dinner when I ____________
A) was cooking, arrived
B) cook, arrives
C) was cooking, arriving
D) cook, arrive
E) is cooking, arrived
F) cooks, arrived
54. Correct order of adjectives
It was a … woman in a … dress and a …
hat on.
A) young/ short/ pretty
B) young/ pretty/ long
C) middle-aged/ long/ pretty
D) pretty /long/ middle-aged
E) long/ middle-aged/ pretty
F) middle-aged/ pretty/ long
G) long/ pretty/ middle- aged
55. Complete the sentence
We want to write the task ______
A) with our teacher
B) himself
C) these
D) themself
E) herself
F) myself
G) themselves
H) ourselves
56. Find an adverb of degree:
A) wonderful
B) quite
C) angry
D) carefully
E) downstairs
F) abit
57. Choose the general question:
A) Do they know French or German?
B) How is your brother?
C) What do you know?
D) How many words did you write?
E) Does Mary like milk?
F) Have you bought a car yet?
G) Where do you live?
58. Complete the sentence with the
correct question word:
…. does it take you to get there?
A) Where
B) How long
C) How much
D) How many
E) Why
F) flow
59. The sentence with Participle II:
A) She watered the flowers and left the
room
B) The watches made in Japan are very
popular
C) I often saw her at the disco,
surrounded by her admires
D) It was raining all day long
E) She is driving a car at this moment
F) He left the room without saying a
word
60. Indirect speech
A) Maiy told Sam it was five o‟clock
B) She said that she was watching TV
C) Mr Green said that he is sorry
D) It wasn‟t raining
E) We may be famous
F) I thought that she had forgotten
about my birthday
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
One day I went to the forest with
my class. It was winter. It was warm in
the morning. According to the forecast
the cold weather wasn‟t expected in few
days. Suddenly it changed. Children
played and we returned back late. One
of the girls got frozen her fingers.
19
Immediately entering home I tri ed to
use a popular method of treating frozen
fingers and toes in very cold. Even
freezing weather was too slowly I
rewarmed them and rubbed them with
snow. I know that the best treatment,
however, is not slow rewarming but
rapid rewarming. Putting the frozen
fingers or toes in a warm bath or using
a hot water bottle is both good ways to
treat them Hot drinks to warm the body
from within are also helpful. One must
be careful about burning the skin,
however. The temperature of any heat
applied should not be greater than 43 C.
61. According to the forecast the cold
weather …
A) was announced.
B) is going to change.
C) was expected in few days.
D) wasn‟t supposed in few days.
E) will have frost.
62. To stop someone from being
affected by an illness is…
A) deal with
B) be nice to
C) behave towards
D) cure
E) respect
63. It is pointed out in the passage that ___ .
A) one should take a bath as often as
possible in winter.
B) the use of hot water bottles to
rewarm the body is not advisable.
C) people should be warned not to go
out in freezing cold weather.
D) one should try to rewarm frozen
fingers and toes fairly rapidly.
E) in rewarming the body the higher
the temperature the better the result is.
64. The author warns that _ __ .
A) recovery cannot be as rapid as one
would expect.
B) in rewarming the body, care must be
taken not to bum the skin.
C) hot drinks must not be taken in
immediately.
D) one should never rub frozen fingers
and toes with snow.
E) the minimum temperature required
is 43 C.
65. The main concern of the passage is ____ .
A) how to treat fingers and toes that
have been frozen.
B) why frozen fingers and toes should
be slowly rewarmed.
C) how to keep adequately warm in the
winter.
D) the dangers of freezing weather for
the body.
E) why one should have plenty of hot
drinks in winter.
2- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
Read the text and answer the
questions.
Ever fancied being on TV?
The good news is that there‟s
probably a show for you. You could
sing and dance to get a part in a
musical. You could become an
apprentice footballer at a top club, or an
apprentice business executive. If you c
an cook, you might win your own
restaurant, or you could invent
something amazing and get rich. If you
don‟t actually know how to do
anything, you could just let viewers
watch you live in a big house, and hope
you are voted the most popular resident.
There are more exciting shows,
though. How about a race around the
world for $1 million? In the US show‟
The Amazing Race‟ eleven pairs of
contestants race around the world and
have to complete different tasks on the
way. These include the
„ordinary‟(playing volleyball, gathering
20
sheep) , the „personal‟ (getting tattooed,
shaving your head) ,the „disgusting‟
(eating two kilos of meat, drinking
blood) and the „dangerous (rolling over
a car, bungee jumping) . The pairs are
allowed to decide how to get to their
destinations- by car, train, boat, plane
or bus- but they are not allowed to ask
help or use mobile phones.
This kind of show is not exactly
new, so what makes us keep watching?
Well, what is different about „The
Amazing Race” is that the participants
know each other. They are married
couples, dating couples, ex-couples,
best friends and family members.
Just like in real life, people who
are close argue and get frustrated with
each other when they are stressed. This
is what makes the show successful. The
contestants don‟t know exactly what‟s
going to happen next. Some pairs really
come together in these situations, while
others completely fall apart. Which is
all a little more real than most „reality‟
shows.
66. One of these words are not
mentioned as prizes …
A) money
B) a restaurant
C) a job
D) a theatre role
E) a big house
67. According to the text, one of the
sentences below is not a reason for the
popularity of „The Amazing Race‟:
A) The teams face stressful situations.
B) There are a lot of surprises.
C) The contestants‟ reactions to
problems are realistic.
D) The team members don‟t know each
other well.
E) Some teams have bad arguments.
68. Find the word in the text which
mean the same as this definition ‘ a
person who plans the production of a
TV programme’
A) Audience
B) Viewers
C) Contestant
D) Apprentice
E) Producer
69. Find the word in the text which
mean the same as this definition
‘somebody who is training to do a
job’
A) Participant
B) Audience
C) Apprentice
D) Producer
E) Contestant
70. According to the text, participants in
„The Amazing Race‟ don‟t do this
activity:
A) take flights
B) work in teams
C) control animals
D) dance
E) do puzzles
Бір дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1023-нұсқа
1. The antonym of “fall”
A) rise
B) find
C) catch
D) capsize
E) serve
2. Finish the idiom:
Give someone the cold …
A) back
B) eye
C) leg
D) ear
E) shoulder
3. “to take up” means
A) to remove something from a pocket,
bag
B) to believe something
21
C) to start doing something regularly as
a habit, job or interest
D) to start to employ someone
E) to happen
4. Complete the sentence:
My parents had got a good … of pears.
A) study
B) picture
C) school
D) weather
E) harvest
5. Find “a card game”
A) Poker
B) tennis
C) rugby
D) docker
E) football
6. Find the word meaning:
“having no flavour; without taste”
A) tasteful
B) fresh
C) rich
D) tasteless
E) delicious
7. The adjective of the word “urge” is
A) urgenion
B) urgination
C) urgement
D) urgent
E) urginance
8. The correct use of preposition
Government notice on each packet
warns the public________ the dangers
of cigarette smoking.
A) for
B) without
C) with
D) off
E) about
9. Choose an unreal conditional
sentence:
A) I‟ll ring the bell, if I had it.
B) If I save money, I‟ll buy a car.
C) If I had a bell, I‟d ring it in the
morning.
D) If I find time, I‟ll help you.
E) If I found time, I‟ll help you.
10. Which of these verbs can take both
gerund and infinitive with similar
meanings:
A) after, to stay
B) speak
C) buy
D) decide
E) like, hate
11. Second conditional form:
A) present simple, would + infinitive
B) present perfect, would + infinitive
C) past simple, future simple
D) past simple, would + infinitive
E) present simple, future simple
12. The correct question to the given
sentence:
Everything was used to be different
many years ago
A) Did everything use to be different
many years ago
B) Use everything to was different
many years ago
C) Use everything to be different many
years ago
D) Used everything be different many
years ago
E) Did everything used to be different
many years ago
13. Define the underlined word:
I’m fond of skiing.
A) infinitive
B) adverb
C) participle
D) modal verb
E) gerund
14. The Present Perfect Tense describes
A) the definite past time
B) temporary events
C) an action in progress now
D) permanent facts
E) past events with connection to the
present
22
15. Find the conditional sentence:
A) We had the house decorated
B) The plan to built a house
C) She takes after her mother
D) I‟ll come at 8 o‟clock
E) If you need any help, call me
16. Choose the uncountable nouns
A) Chaos
BI Feet
C) Traffic
D) Weather
E) Feet
17. Incorrect written number
A) ninth
B) nineth
C) nineteen
D) nine
E) ninety
18. The correct answer:
What does he want to be?
A) He want to be a singer
B) Our classmates want to become
interpreters
C) I’ll see if the money goes towards
buying goods
D) He wants to become a singer
E) You know my father is an
economist
19. Choose the correct variant.
0.03 — ………….
A) point nought third
B) point nought three
C) nought three
D) nought point nought three
E) nought point three
20. Choose the right variant:
-Do you think we‟ll get there before
dark?
— Yes, _______
A) I‟m not think so
B) I‟m
C) I don‟t think so
D) I think so
E) I think not so
21. Complete the sentence:
Wash with cold water _____ Sunday!
A) anything
B) every
C) anybody
D) each
E) some
22. Choose the correct answer:
Are you having a nice time?
A) Yes, I‟m having it
B) Yes, I am
C) Have a nice time
D) Yes, I‟m nice
E) Yes, it is
23. The correct reading of „27/04‟
A) The twenty and seventh of April.
F) The twenty seven of April.
B) The twentieth seventh of April.
C) The twentieth seven of April.
D) The twentieth and seven of April.
E) The twenty- seventh of April.
24. Find the ordinal numerals
A) second
B) forty
C) eight million
D) a thousand
E) eighty eight
25. Find the correct sentences.
Don‟t go by train. It‟s ……….
A) much more expensive
B) a lot more expensive
C) expensiver
D) expensivest
E) most expensive
26. The sentence with Complex Object”
is
A) I can see some people walking
along the street
B) I can see some people who are
walking along the street
C) I can see how some people are
walking along the street
D) I am walking along the street with
some people
E) Some people are walking along the
street and I can see them
23
27. Choose the unreal conditional
sentence:
A) If I had a bell, I‟d ring it in the
morning.
B) I‟ll ring the bell, if I had it.
C) If I find time, I‟ll help you.
D) If I found time, I‟ll help you.
E) If I save money, I‟ll buy a car.
28. The correct use of linking word
Robert didn‟t study for the
test;_______he did very well.
A) consequently
B) nevertheless
C) moreover
D) unless
E) therefore
29. Indefinite article is used
A) when it is clear in situation which
person or thing we mean
B) to think of a specific thing
C) to talk about groups of people
D) to talk about noun in general
E) when there is only one of something
30.1 _____ wait for her at the railway
station, but I was late.
A) was to
B) might
C) am to
D) may
E) had to
31. Modal verbs cannot be
A) used to refer to an ability to do
something
B) used to talk about possibility
C) used in conditional sentences
D) used to talk about skills
E) used us gerunds
32. The car is very old. We‟re_____a
new car.
A) bought
B) buy
C) going buy
D) will buy
E) going to buy
33. Sentence with Complex Subject
A) We expected Dan to be late
B) He doesn‟t want anybody to know
C) The girl is expected to be wearing a
white jacket and black shirt
D) Hot weather makes me feel tired
E) Would you like to go now
34. Passive form of the verb:
A) having been done
B) are done
C) has been
D) have gone
E) was been
35. Correct verb forms:
… you really … me if I… away?
A) will / follow / goes
B) will / follow / would have gone
C) would / follow / go
D) would / follow / went
E) will / follow I am going
36. Scientists are planning to send …
.expedition to… .Venus during…2020
A) an, the, the
B) the, the,-
C) an, an,-
D) an, the,-
E) the,the, the
37.1 saw __ playing in the yard an
hour ago.
A) we
B) our
C) them
D) they
E) she
38. Complex Subject.
A) It is said that us live in this nice big
house together
B) It is said that they lives in this nice
big house together
C) It is said that our live in this nice big
house together
D) It is said that he live in this nice big
house together
E) It is said that they live in this nice
big house together
24
39. Choose the correct variant of a
sentence with Complex Object:
A) My parents want to you to be
honest.
B) My parents to want you to be
honest.
C) My parents want to be honest.
D) My parents want me to be honest.
E) My parents to want to be honest.
40. The correct preposition:
The car park is
to the restaurant
A) next
B) near
C) behind
D) opposite
E) in front
41. Complete the sentence:
I help you if you ___________ me
more.
A) could, trusted
B) could, will trust
C) can, trusted
D) could, trust
E) will be able to, will trust
42. Future Continuous Tense form:
A) will be + present participle
B) had been + present participle
C) have + past participle
D) had + past participle
E) to be + present participle
43. Choose the unreal conditional:
A) I‟ll help you, if I find time
B) If you spoke English fluently, you‟ll
find a good job
C) If you come to my country, you‟ll
have a good time
D) If you speak English fluently, you‟ll
find a good job
E) You would have a good rest, if you
came to my village
44. Fill in a suitable modal verb.
It was a through train so we
change trains.
A) didn’t have to
B) mustn’t
C) had not to
D) hadn’t
E) can
45. Use the correct Modal Verb:
She … know his address.
A) ought
B) must
C) used
D) is able to
E) could to
46. Find the conditional sentence:
A) If you need any help, call me
B) We had the house decorated
C) She takes after her mother
D) The plan to built a house
E) I‟ll come at 8 o‟clock
47. Report the sentence: „Where did
they go last week?‟ She asked me
A) She asked me where had they gone
the week before
B) She asked me where they had gone
the week ago
C) She asked me where they went last
week
D) She asked me where did they go the
week before
E) She asked me where they had gone
the week before
48. Choose the unreal conditional
sentence:
A) If I have enough money, I‟ll travel
all over the World
B) If I find time, I‟ll try to help you
C) If I had enough money, I‟d travel all
over the world
D) I‟ll be glad, if my friend comes
E) I‟ll travel all over the world, if I
have enough money
49. Use the correct form of verbs
He at the blackboard and ________ that
the English teacher ____________ the
word “apple”
there.
A) was looking Z sees/wrote
25
B) has looked / has seen / is writing
C) is looking / saw / writes
D) looked / saw / was writing
E) looks / sees / had written
50. Choose a conditional sentence:
A) Before I got this job, I used to go
out a lot
B) She insisted on paying the bell
C) If I stay out late, I always get a taxi
home
D) After reading a letter, he changed
his mind
E) You shouldn‟t interrupt people
Бір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. Choose the words with the sound
[ ]
A) Mother
B) Brother
C) That
D) Three
E) Thick
F) There
G) Thank
H) Father
52. The Sequence of tenses:
“We have been planning to buy a new
computer”
A) My parents said that I must buy a
new computer
B) They said that they had been
planning to buy a new computer
C) My parents asked me to buy a new
computer
D) My parents said that they had been
planning to buy a new computer
E) They told to buy a new computer
F) They said that they are planning to
buy a new computer.
53. Indirect speech
A) Mary told Sam it was five o‟clock
B) Mr Green said that he is sorry
C) She said that she was watching TV
D) We may be famous
E) I thought that she liad forgotten
about my birthday
F) It wasn‟t raining
54. Jane bought the flowers for
A) I
B) us
C) herself
D) she
E) they
F) them
55. Find the derived adjectives:
A) generous, kindness
B) unreal, perfect
C) dishonest, carefully
D) attractive, impulsive
E) impossible, politeness
F) illegal, logically
56. The sentences with correct pronouns
are:
A) The cat was looking at themselves
in the mirror.
B) Mike was speaking to her when I
entered the room
C) Don‟t listen to him. You need to
think of yourselves, Maria
D) Nick is very selfish; he thinks only
about himself
E) Please do not pay for my coffee. I
can do it myself.
F) He didn‟t need my help; he finished
the work himself.
G) The student learnt the rule all itself
H) Don‟t worry about us; we can look
after ourselves
57. Sentences with Direct Speech:
A) He said “Sony. I wasn‟t listening”
B) He wants to know if the centre has
got a town plan
C) “Please help me” I said to Sarah
D) Claire told me that her father owned
a racehorse
E) He said “Andrew is working”
F) She said “It‟s been raining”
G) She said “The world is round”
58. Complete the sentence:
26
We _______ by a loud noise.
A) woke up
B) were woken up
C) woken up
D) were wake up
E) were waked up
F) are woken up
G) wake up
59. Choose a suitable participle:
I heard the problem ______ .
A) to be discussed
B) discussing
C) discussed
D) being discussed
E) to discuss
F) having discussed
60. Choose the correct question: Petrol
spoils children‟s lungs,
A) Which does petrol spoil?
B) When does petrol spoil?
C) Where does petrol spoil?
D) What did petrol spoil?
E) What will petrol spoil?
F) What does petrol spoil?
Мәнмәтіндік тапсырмапар
1- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
Oscar Wilde
Oscar Wilde is a famous English writer
of the 19th century, Oscar Wilde was
bom in Dublin, Ireland, in 1854. His
mother wrote poetry, and she taught
him to love literature.
He was educated at Trinity College,
Dublin and Magdalen College, Oxford.
Soon after leaving university his first
volume of poetry, «Patience» was
published.
Oscar Wilde married Constance Lloyd
in 1884 and the couple had two sons.
When the boys were children Wilde
wrote fairy stori es for them that were
later published as «The Happy Prince
and Other Tales» (1888).
Wilde‟s tales are very beautiful. This
was followed two years later by the
novel, «The Picture of Dorian Gray»
(1890) and a book on t he role of the
artist, «The Soul of Man under
Socialism» (1891). However, it was a
playwright that Wilde had his greatest
success. Comedies such as «Lady
Windermere’s Fan» (1892), «A Woman
of No Importance» (1893), «An Ideal
Husband» (1895) and «The Importance
of Being Earnest» (1895) made him one
of Britain’s most famous writers. By
1895 Wilde had left his wife.
Wilde was publicly accused by the
Marquis of Queensberry. Wilde sued
for libel but he lost his ease and was
then himself prosecuted and
imprisoned.
After being released from Reading
Prison in 1897 Wilde moved to France.
The following year he wrote «The
Ballad of Reading Gaol» a poem
inspired by his prison experience.
Wilde’s time in prison badly damaged
his health and he died in 1900.
His books are read and his plays are
staged in many countries and in many
languages.
61. «The Picture of Dorian Gray» is a
novel about
A) the man who was always
young and his picture grew old and
ugly.
B) the man who lived in the farm
and killed his slaves
C) the man who had magic power
and he could solve any problems
D) the man who was cruel to his
servants
E) the man who secretly helped
poor people
62. Wilde was imprisoned because
A) Wilde lost the case against
27
Marquis of Queensberry.
B) Marquis of Queensberry sued
Wilde for libel.
C) Wilde blamed Marquis of
Queensberry in libel.
D) Wilde wanted Marquis of
Queensberry to be imprisoned.
E) Marquis of Queensberry
blamed Wilde in immoral behaviour.
63. Which of his novel made him one of
the outstanding writers in Great Britain
A) «The Importance of Being Earnest»
B) «ІЪе Picture of Dorian Gray»
C) «Lady Windermere’s Fan»
D) «The Soul of Man under Socialism»
E) «A Woman of No Importance»
64. In 1900
A) Wilde got sick
B) Wilde got sick and died.
C) Wilde was imprisoned
D) Wilde wrote his best novel.
E) Wilde lost his wife
65. According to the text
A) Oscar Wilde wrote only fairy tales.
B) Oscar Wilde died in Reading Prison.
C) Oscar Wilde had three children.
D) Oscar Wilde had good education.
E) Oscar Wilde‟s mother taught him in
Trinity college.
2- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5тапсырма
The study has established that the
best course is prevention … and good
shoes. Knocks, falls, wear and tear…
18 % of sports players aged 8-12
already have heel injuries. The cartilage
of a footballer‟s ankle does not respond
well to shocks, and 25% of professions
have discovered for themselves that it is
an especially weak point. The cartilage
of the delicate knee joint can also be
irreparable damaged and if care is not
taken right from childhood, this can
cause premature osteoarthritis.
According to the study, footballers who
have been playing for more than ten
years have bony outgrowths either on
the tibia or on the heel. This is what is
known as “footballer‟s foot”, a
deformity caused by shoes and ankle
parts that are too flexible.
If a shoe is too rigid, it, restricts
movement If it is too flexible, it
increases the risk of injuries and
sprains. A good sports shoe should
meet four criteria:
Firstly, it must provide exterior
protection. It must support the foot. It
must also provide players with good
stability. Finally, it must absorb shocks.
66. Osteoarthritis is…
A) a serious medical condition that
affects the parts of your body where
your bones each other, making it
difficult for you to move.
B) a treatment for medical conditions
such as back pain or muscle injury.
C) someone who is trained to practice
osteopathy.
D) a condition that affects the parts of
your hand where your bones each other,
making it difficult for you to move.
E) a medical condition in which your
bones become more likely to break.
67. What does the author intend to show
in this text?
A) That young people are suffering
more and more injuries due to their
poor physical condition.
B) Footballers who have been playing
for more than ten years can have bony
outgrowths.
C) That the quality of many shoes has
greatly improved.
D) That it is best not to play football if
you are under 12 years of age.
E) That it is very important for young
28
sports players to wear good sports
shoes.
68. According to the article, why should
sports shoes not be to rigid?
A) It decreases the risk of injuries.
B) It is too flexible.
C) It limits the movement.
D) It supports the affect the knee.
E) It causes the risk premature
osteoarthritis
69. “A good sports shoe should meet
four criteria,” says the article. Which is
odd one?
A) It must absorb shocks to players
who are constantly jumping.
В j It must provide interior protection.
C) It must provide resisting knocks
from the ball.
D) It must also provide players with
good stability to wet and dry ground.
E) It must support the ankle joint
70. A substance similar to bone that
surrounds the joint in your body, or a
piece of this substance is…
A) gristle
B) joint
C) cart
D) knee
E) gravel
Бір дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1004-нұсқа
1. Synonym to the word «therapy»:
A) department
B) development
C) employment
D) treatment
E) management
2. The meaning of underlined word
is…
I‟ll just read over what I have written.
A) from start to finish
B) stopping
C) quietly
D) aloud
E) disconnecting
3. “to take up” means
A) to start doing something regularly as
a habit, job or interest
B) to remove something from a pocket,
bag
C) to happen
D) to start to employ someone
E) to believe something
4. Choose the correct variant:
A) socials pdogrammes
B) social programmes
C) socials programs
D) socal programmes
E) social programes
5. Choose the word with the opposite
meaning
«boring»
A) dull
B) interesting
C) clever
D) funny
E) kind
6. Give the definition to the word
«injury»:
A) the damage to the body caused by
an accident
B) the less important
C) the land between the city and the
village
D) an unknown land
E) a dead person
7. The adjective of the word “urge” is
A) urgenion
B) urgement
C) urgination
D) urgent
E) urginance
8. The right equivalent:
-Why are you going out?
-1 want to telephone my mother.
He
A) telephoned his mother
29
B) want to telephone to his mother
C) is going out to telephone his mother
D) will to telephone to his mother
E) wanted to telephone to his mother
9. The second conditional form:
A) past simple, would + infinitive
B) past simple, future simple
C) present perfect, would + infinitive
D) present simple, would + infinitive
E) present simple, future simple
10. Find the zero conditional:
A) present simple, past simple
B) if past perfect, would + present
infinitive
C) present simple, if present simple
D) past simple, would + infinitive
E) if present simple, future simple
11. The Present Continuous Tense
describes:
A) a regular repeated activity
B) an activity in progress
C) a permanent situation
D) a complete action
E) completed actions
12. Choose the right sentence.
A) He plays the guitar remarkable good
for his age
B) He plays the guitar remarkably well
for his age
C) He plays the guitar remarkable well
for his age
D) He plays the guitar remarkable
better for his age
E) He plays the guitar remarkably good
for his age
13. Appropriate answer
It is a pity you drink too much. If only
you_____________so much
A) don‟t drink
B) didn‟t drink
C) hadn‟t drunk
D) haven‟t drunk
E) won‟t drink
14. Report the sentence: „I was waiting
for you,‟ she told Ben
A) She told Ben I was waiting for him
B) She told Ben she is waiting for him
C) She told Ben she was waiting for
him
D) She told Ben she had been waiting
for him
E) She told Ben I had been waiting for
him
15. Find the adjectives in the correct
position.
A) an ugly yellow dress
B) a square old interesting French
painting
C) an gold unusual ring
D) a red little old car
E) black leather gloves
16. Choose the right variant:
-Do you think we‟ll get there before
dark?
— Yes, ______
A) I think so
B) I don‟t think so
C) I think not so
D) I‟m not think so
E) I‟m
17. The underlined word is used as
She appeared delighted with the present
A) a noun
B) a gerund
C) a verb
D) an adjective
E) an adverb
18. Correct cardinal number
A) thirty-second
B) seventy-sixth
C) twenty-one
D) eighty-first
E) ninety-fifth
19. Complete the sentence:
The more you practice speaking
English,_____________you will do it.
A) More better
B) The gooder
C) The good
D) The better
30
E) The well
20. Fill in a suitable question word :
will it happen there?
A) How much
B) When
C) When
D) How many
E) Why
21. Find an adverb of time:
A) for a long time
B) badly
C) a bit
D) abroad
E) always
22. Complete the sentence with a
suitable question word.
__ wants to translate the text from
English into Russian?
A) What
B) Which
C) How
D) Who
E) When
23. Choose the correct pronoun:
What was the most interesting fact in …
interview?
A) you
B) ours
C) theirs
D) mine
E) his
24. Choose the uncountable noun
A) rule
B) water
C) army
D) road
E) hero
25. Fill in a suitable question word:
new people will come?
A) How long
B) How much
C) Who
D) Why
E) How many
26. Choose the right article:
fear is a perfectly natural human
feeling.
A) an
B) the
C) this
D) —
E) a
27. Choose the right variant:
It was a boring weekend. … anything.
A) I hadn‟t do
B) I haven‟t do
C) I didn‟t
D) I didn‟t do
E) I don‟t do
28. The plural form of the word «clifF
A) cliffes
B) clives
C) cliffs
D) cliveses
E) clivs
29. The correct use of preposition the
dangers of Government notice on each
packet warns the public cigarette
smoking.
A) with
B) for
C) without
D) about
E) off
30. Fill in a suitable modal verb:
She _______ have been ill.
A) should to
B) can
C) may
D) could to
E) must
31. The correct answer
If we don‟t book seats soon, we … to
get into the concert.
A) will be able
B) won‟t be able
C) are able
D) can‟t
E) may
31
32. We are learning about__ planets at
school.
A) a
B) an
C) the
D) in
E) —
33. Verb used with Complex Object
A) agree
B) mean
C) would like
D) start
E) finish
34. Correct verb form:
The weather was cold while we were
away. I wish it… wanner.
A) is
B) will be
C) had been
D) was
E) have been
35. Put in “for”.
A) I waited for you …………. half an
hour and decided that you weren’t
coming.
B) We were hungry when we arrived.
We hadn’t had anything to eat… the
journey.
C) I fell asleep …. the movie.
D) Martin hasn’t lived in Britain all his
Life. He lived in Brazil…. four years.
E) Jack started a new job a few weeks
ago. Before that he was out of work
six months.
F) I was shocked … what I saw. I’d
never seen anything like it before.
36. Choose the right verb form:
Growing number of visitors the
footpaths.
A) was damaging
B) damaging
C) were damaged
D) damage
E) are damaging
37. the correct verb is:
I‟ll go and _________ if I can find him
A) look
B) search
C) see
D) tell
E) try
38. Incorrect answer
If you ______ wisely you
________cheerfully.
A) will command / are obeyed
B) commanded / would be obeyed
C) had commanded / would have been
obeyed
D) command I will be obeyed
E) command/ are obeyed
39. Which of these verbs can take both
gerund and infinitive with similar
meanings:
A) speak
B) buy
C) after, stay
D) decide
E) love, prefer
40. Suitable forms of the verbs:
If you … the job, you … more freedom.
A) get/would had
B) got / „d not have
C) got/will have
D) get /would have
E) gets/ would have
41. Find the correct form of verbs
He a very experienced teacher.
He__________French for 15 years.
A) was I are teaching
B) to be / taught
C) is / has been teaching
D) will be / was teaching
E) am / is teaching
42. Complex Object.
A) Hot weather makes me feel bad
B) Hot weather makes she feel bad
C) Hot weather makes our feel bad
D) Hot weather makes they feel bad
E) Hot weather makes we feel bad
43. The correct article is:
32
It gives me ______ great pleasure to
welcome you here
A) a/an
B) the
C) a
D) an
E) —
44. Define the part of speech of the
underlined word: I‟m interested in
learning foreign languages.
A) participle
B) gerund
C) adverb
D) modal verb
E) infinitive
45. The correct forms of the verbs for
the following sentence are_________
Daniel (wait) for Sarah for almost two
hours before she finally (turn up).
A) waited / turned up
B) had been waiting / turned up
C) was waiting / had turned up
D) had been waiting / had turned up
E) has been waiting / turned up
46. When I came home, my sister … a
book.
A) reads
B) was reading
C) be reading
D) were reading
E) have been reading
47. Fill in “unless ”
A) There was … a storm that day that
the steamer could not leave the port
B) Put on your coat… it rains(it should
rain) .
C) What have you been doing … I last
saw you?
F) I’m going now … you want me to
stay.
D) I‟m playing tennis tomorrow … it
rains.
E) Children are allowed to use the
swimming pool… they are with an adult
48. Which of these verbs can take both
gerund and infinitive with similar
meanings:
A) like, hate
B) after, to stay
C) decide
D) buy
E) speak
49. Appropriate answer
I‟m not small. I wish I _____ small.
A) weren‟t
B) were
C) was
D) am not
E) am
50. The correct question:
You were talking to someone ………..
A) Who were you to talking?
B) Who to were you talking?
C) Who talked to you?
D) Who was talking to you ?
E) Who were you talking to?
Бір немесе бірнеше дурыс жауабы
бар тапсырмалар
51. The letter ”Е” is in the 1st syllable:
A) ten
B) lesson
C) these
D) Pete
E) seven
F) she
G) vet
H) egg
52. Correct the Tense forms
The English … of sports and …
themselves as good sportsmen.
A) is fond / regards
B) aren‟t fond / regard
C) are fond / regard
D) are fond / to regard
E) am fond / are regarding
F) was fond / regards
G) were fond / regards
53. Complete the sentence:
I my mother.
33
A) forgot about phoning
B) forgot to phoning
C) forgot phoning
D) forget phoning
E) forgot phone
F) forget phoned
54. Choose the correct variant of
possessive form:
A) the House Commons‟
B) the Houses of Commons
C) the Commons‟ House
D) the House‟ Commons
E) the House‟s Commons
F) the House of Commons
55. Odd numbers
A) 44
B) 35
C) 23
D) 94
E) 28
F) 22
G) 86
56. Which of them are possessive
pronouns ?
A) Hers
B) They
C) Mine
D) yourself
E) I
F) Theirs
G) myself
H) We
57. Indirect speech
A) It wasn‟t raining
B) We may be famous
C) Mr Green said that he is sorry
D) Mary told Sam it was five o‟clock
E) I thought that she had forgotten
about my birthday
F) She said that she was watching TV
58. The correct Indirect Speech
sentence is:
My friend said, ”1 don‟t have much
free time”
A) My friend said he hasn‟t much free
time
B) My friend said that he didn‟t have
much free time
C) He said that he didn‟t have much
free time.
D) My friend said that he doesn‟t have
much free time
E) He said that he will not have much
free time
F) My friend said he had not much free
time
59. Participle 2
A) tom letter
B) meat- eating animal
C) sleeping beauty
D) spoken etiquette
E) frightened child
F) falling leaves
G) broken heart
H) written book
60. Complete the sentence:
He the dinner when I
Л) cook, arrive
B) cooks , arrived
C) was cooking, arrived
D) was cooking, arriving
E) is cooking, arrived
F) cook, arrives
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1- мәнмәтін
Еір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
There are many species of sharks
found in the oceans around the world.
Some of them are very big while others
are quite small. Some of them are to be
feared while others mind their own
business and they are very calm. You
may be surprised to learn some of the
largest species of sharks in the ocean
are the nicest ones to encounter. This
information will help you identify some
of the common species of sharks. There
are 440 different species of sharks in
34
the world today classified into eight
different orders described below with
some examples of known sharks
species for each group. One of the most
unusual types of sharks there are known
as angel sharks. Many people mistake
them for some other types of sea
creature. It isn‟t uncommon for them to
be thought of as large stingrays. But the
simplest way to tell them apart is by
looking at the location of the fins. On
the angel shark, they won‟t be on the
head.
This type of shark isn‟t a meat
eater. Instead it focuses on what it can
find along the bottom of the ocean.
Clams and mollusks often are a big part
of their overall diet.The coloring of
angel sharks allow them to blend in
well with the bottom of the ocean
though so they often go undetected.
61. Species of sharks are classified into
A) the largest species of sharks
B) eight different orders
C) 400 types
D) several unusual types
E) types of sea creature
62. The most dangerous fish is the
stonefish. They swim very close to the
bottom of the sea. Why?
A) It‟s not dangerous
B) It‟s very good idea to put foot on a
stonefish
C) It is the fastest fish
D) Because it is a stone fish
E) It is not agressive
63. Angel sharks ____
A) focuse on what they can find along
the bottom of the ocean
B) are the smallest
C) are well-known
D) are very big while others are quite
small
E) are meat eaters
64. are a big part of angel sharks‟
overall diet.
A) Sea creatures
B) Plants
C) Many species of sharks
D) Clams and mollusks
E) Colored fish
65. There are many types of fish in the
world.
We eat fish because________
A) It can hurt you
B) it‟s about 1 centimetres long
C) Fish aren‟t great pets
D) It‟s useful for our health
E) it lives everywhere
2- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
One day I went to the forest with
my class. It was winter. It was warm in
the morning. According to the forecast
the cold weather wasn‟t expected in few
days. Suddenly it changed. Children
played and we returned back late. One
of the girls got frozen her fingers.
35
Immediately entering home I tri ed to
use a popular method of treating frozen
fingers and toes in very cold. Even
freezing weather was too slowly I
rewarmed them and rubbed them with
snow. I know that the best treatment,
however, is not slow rewarming but
rapid rewarming. Putting the frozen
fingers or toes in a warm bath or using
a hot water bottle is both good ways to
treat them. Hot drinks to warm the body
from within are also helpful. One must
be careful about burning the skin,
however. The temperature of any heat
applied should not be greater than 43 C.
66. The author warns that ____ .
A) recovery cannot be as rapid as one
would expect.
B) in rewarming the body, care must be
taken not to bum the skin.
C) the minimum temperature required
is 43 C.
D) one should never rub frozen fingers
and toes with snow.
E) hot drinks must not be taken in
immediately.
67. The main concern of the passage is ___ .
A) how to keep adequately warm in the
winter.
B) the dangers of freezing weather for
the body.
C) why one should have plenty of hot
drinks in winter.
D) why frozen fingers and toes should
be slowly rewarmed.
E) how to treat fingers and toes that
have been frozen.
68. To stop someone from being
affected by an illness is…
A) respect
B) deal with
C) be nice to
D) behave towards
E) cure
69. According to the forecast the cold
weather …
A) was announced.
B) wasn‟t supposed in few days.
C) is going to change.
D) will have host.
E) was expected in few days.
70. It is pointed out in the passage that ___ .
A) the use of hot water bottles to
rewarm the body is not advisable.
B) people should be warned not to go
out in freezing cold weather.
C) in rewarming the body the higher
the temperature the better the result is.
D) one should take a bath as often as
possible in winter.
E) one should try to rewarm frozen
fingers and toes fairly rapidly.
Бір дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1009-нұсқа
1. Complete the proverb:
Out of sight out of… .
A) soul
B) head
C) road
D) home
E) mind
2. Give the synonym to the word “to
skip”
A) to roar
B) to slide
C) to jump
D) to scan
E) to run
3. “to take up” means
A) to believe something
B) to start doing something regularly as
a habit, job or interest
C) to start to employ someone
D) to happen
E) to remove something from a pocket,
bag
4. “Treat” is matched with:
36
A) ill
B) temperature
C) liquid
D) vaccine
E) the disease
5. Find the equivalent to “relating to
the culture of a particular group,country
or society”:
A) cultures
B) cultured
C) cultural
D) culture
E) culturaly
6. An emotion that changes or
influences what you do or think
A) powerful
B) feeling
C) touch
D) move
E) affect
7. Find “a card game”
A) football
B) rugby
C) tennis
D) docker
E) Poker
8. Complete the sentence:
What have we got ______ ?
A) the dinner
B) a dinner
C) for dinner
D) dinner
E) at dinner
9. Mark Twain _ that they __ about
him.
A) understands / speaks
B) understand Z speaks
C) will understand / spoke
D) understood / were speaking
E) understood / are speaking
10. Choose the correct sentence with
Complex Object:
A) I won‟t you to meet my friend.
B) I wants you to meet my friend.
C) I want you my friend meet.
D) I want you to meet my friend
E) I don‟t want you meet my friend.
11. Complete the sentence:
Do you.know_______ daughter
A) George‟s and Kate‟s
B) George and Kate‟s
C) Georges and Kates‟
D) Georges and Kates
E) George‟s and Kate
12. The right equivalent:
-Why are you going out?
-1 want to telephone my mother.
He
A) will to telephone to his mother
B) telephoned his mother
C) wanted to telephone to his mother
D) is going out to telephone his mother
E) want to telephone to his mother
13. Complete the sentence:
The traffic lights ……….. green and he
pulled away.
A) turned
B) became
C) gone
D) got
E) turns
14. Appropriate answer.
This house ______ better if
they……..it,……the grass and flowers.
A) looked / painted / cut / planted
B) would look / painted / cut / planted
C) would look / paint / cut / planted
D) looks / painted / cut / planted
E) will look / painted / cut / plant
15. The correct use of prepositions
We protested ____ delays
delivery______the goods.
A) along / behind / beside
B) across / over / after
C) against / in / of
D) against / of / in
E) about / under Z of
16. Find an adverb of time:
A) for a long time
B) badly
37
C) always
D) abroad
E) a bit
17. Complete the sentence with a
suitable question word.
wants to translate the text from
English into Russian?
A) When
B) Who
C) Which
D) How
E) What
18. Choose the uncountable noun
A) road
B) water
C) rule
D) hero
E) army
19. The correct answer:
The oil- painting is … than the watercolour.
A) expensive
B) expensiver
C) expensivest
D) more expensive
E) the most expensive
20. Fill in the gap:
Did … exciting happen?
A) any
B) anything
C) some
D) something
E) everything
21. The correct comparative form:
Prevention is _______ than cure
A) as good as
B) better
C) good
D) the best
E) best
22. Make up an adjective:
Atom
A) ous
B) ness
C) word
D) ic
E) ly
23. Find the cardinal numerals
A) sixteenth
B) ninetieth
C) thirtieth
D) two thousand two hundred and
twenty two
E) eighteenth
24. Fill in a suitable question word :
will it happen there?
A) How many
B) Why
C) When
D) When
E) How much
25. Complete the sentence:
He lives in Flat No. 10
A) He lives in the Flat ten.
B) He lives in Flat number ten.
C) He lives in the Flat of ten
D) He lives in the number tenth Flat.
E) He lives in the ten Flat.
26. Report the sentence: „Have you seen
John recently?‟ She asked us
A) She asked us whether we had seen
John recently
B) She asked us whether they have
seen John recently
C) She asked us whether have we seen
John recently
D) She asked us whether had we seen
John recently
E) She asked us whether they had seen
John recently
27. Complex Subject is not used with
the structure
A) It is said that…
B) It is believed that…
C) … is supposed to be…
D) It took ages to…
E) It was reported…
28. Article
A) What untidy house!
B) What an tidy house!
38
C) What the untidy house!
D) What an untidy house!
E) What a untidy house!
29. Report the sentence: „I was waiting
for you,‟ she told Ben
A) She told Ben she had been waiting
for him
B) She told Ben I was waiting for him
C) She told Ben I had been waiting for
him
D) She told Ben she is waiting for him
E) She told Ben she was waiting for
him
30. Use the correct Modal Verb:
She … know his address.
A) is able to
B) must
C) used
D) could to
E) ought
31. If I were good at languages,
I_____get better grades.
A) might
B) could
C) can
D) must
E) must have
32. The Present Continuous Tense
describes:
A) a complete action
B) a regular repeated activity
C) an activity in progress
D) completed actions
E) a permanent situation
33. Choose the right sentence form:
If I stayed out late, I always got a taxi
home.
A) second conditional
B) first conditional
C) third conditional
D) passive form
E) zero conditional
34. The Present Perfect Tense describes
A) temporary events
B) the definite past time
C) permanent facts
D) an action in progress now
E) past events with connection to the
present
35.1 saw __ playing in the yard an hour
ago.
A) them
B) they
C) our
D) she
E) we
36. Choose the right answer:
Do you think it‟s going to rain?….
A) I hope not
B) I didn‟t hope
C) I don‟t hope so
D) I‟m not hope
E) I don‟t hope
37. Choose the right preposition:
She was standing ______ the front
door.
A) from
B) at
C) of
D) under
E) in
38. Randy plays… .violin, and Mark
plays………hockey at…. Boy‟s Club
near
….Times Square.
A) -,-,-,-
B) the, -, the, the
C) a, -, the, the
D) the, the,-
E) a, a, the
39. Complex Subject.
A) It is said that our live in this nice big
house together
B) It is said that he live in this nice big
house together
C) It is said that us live in this nice big
house together
D) It is said that they fives in this nice
big house together
39
E) It is said that they five in this nice
big house together
40. the correct verb is:
I‟ll go and ______ if I can find him.
A) look
B) try
C) tell
D) search
E) see
41. Choose the right variant:
This book … (to publish) by the end of
September.
A) will been published
B) would been published
C) will publish
D) will have been published
E) would publish
F) will be published
42. Report the sentence: „Remember to
post the letter,‟ he asked me
A) He reminded me not to post the
letter
B) He reminded me post the letter
C) He reminded me to post the letter
D) He asked me remember to post the
letter
E) He said me to post the letter
43. Find the zero conditional:
A) present simple, past simple
B) if past perfect, would + present
infinitive
C) present simple, if present simple
D) past simple, would + infinitive
E) if present simple, future simple
44. Assel has lost her wallet. I think she
________it in the shop.
A) may leave
B) might have left
C) had left
D) should have left
E) must have left
45. Define the function of Gerund in the
following sentence: Swimming is
healthy for you.
A) attribute
B) adverbial modifier
C) object
D) subject
E) predicate
46. Choose the abstract noun
A) intelligence
B) history
C) bread
D) tennis
E) art
47. Fill in “unless ”
A) I‟m playing tennis tomorrow … it
rains.
B) Children are allowed to use the
swimming pool… they are with an
adult.
C) There was … a storm that day that
the steamer could not leave the port
D) Put on your coat… it rains(it should
rain) .
E) What have you been doing … I last
saw you?
F) I’m going now… you want me to
stay.
48. The correct question to the given
sentence:
Everything was used to be different
many years ago
A) Did everything use to be different
many years ago
B) Use everything to was different
many years ago
C) Use everything to be different many
years ago
D) Used everything be different many
years ago
E) Did everything used to be different
many years ago
49. Complete the sentence:
My parents had ______ holiday in
England
A) two weeks‟
B) a two week‟s
C) two week
D) two week‟s
40
E) a two weeks‟
50. The correct use of preposition
Government notice on each packet
warns the public_______ the dangers of
cigarette smoking.
A) about
B) without
C) for
D) with
E) oflf
Бір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. Choose the word with correct
spelling
A) Coderation
B) Dacoration
C) Noetidacor
D) Recodation
E) Decoration
F) Deracotion
52. The Sequence of tenses:
“We have been planning to buy a new
computer”
A) They said that they are planning to
buy a new computer.
B) My parents asked me to buy a new
computer
C) They told to buy a new computer
D) They said that they had been
planning to buy a new computer
E) My parents said that I must buy a
new computer
F) My parents said that they had been
planning to buy a new computer
53. Find the correct verbs with the
Passive Voice:
A) will estimate
B) was estimating
C) have been estimating
D) was estimated
E) is being estimated
F) have been estimated
G) had estimated
54. The sentences with correct pronouns
are:
A) Don‟t worry about us; we can look
after ourselves
B) He didn‟t need my help; he finished
the work himself.
C) The cat was looking at themselves
in the mirror.
D) Don‟t listen to him. You need to
think of yourselves, Maria
E) The student learnt the rule all itself
F) Mike was speaking to her when I
entered the room
G) Nick is very selfish; he thinks only
about himself
H) Please do not pay for my coffee. I
can do it myself.
55. Ordinal numbers:
A) eleven
B) fifteen
C) million
D) nine
E) twelfth
F) third
G) three hundred
56. Choose the correct variant of
possessive form;
A) the House‟ Commons
B) the Commons‟ House
C) the House‟s Commons
D) the House of Commons
E) the House Commons‟
F) the Houses of Commons
57. Complete the sentence with the
correct question word:
…. does it take you to get there?
A) flow
B) How long
C) Where
D) How much
E) How many
F) Why
58. If a preposition is followed by a
verb, the verb ends in -ing:
A) along
41
B) at
C) under
D) for
E) instead of
F) of
59. Choose a suitable participle:
I heard the problem ______ .
A) discussed
B) having discussed
C) being discussed
D) discussing
E) to discuss
F) to be discussed
60. I‟m tired. I‟d rather ______ out this
evening, if you don t mind.
A) doesn‟t go
B) don‟t go
C) togo
D) not going
E) not go
F) not to go
Мәнмәтіндік тапсырмапар
1- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
«Unwritten Rules» of Great Britain
Good and bad manners make up
the social rules of a country. They are
not always easy to learn because they
are often not written down in books.
For example, British women did not go
into pubs at the beginning of this
century because it was not considered
respectable behaviour for a woman.
Now both women and men drink freely
in pubs and women are fully integrated
into public life. Visitors to Britain are
often surprised by the strange behaviour
of the inhabitants. One of the worst
mistakes is to get on a bus without
waiting your turn in the queue. The
other people in the queue will probably
complain loudly! Queuing is a national
habit and it is considered polite or good
manners to wait for your turn.
In some countries it is considered
bad manners to eat in the street,
whereas in Britain it is common to see
people having a snack whilst walking
down the road, especially at lunchtime.
Britons may be surprised to see young
children in restaurants in the evening
because children are not usually taken
out to restaurants late at night.
In recent years smoking has
received a lot of bad publicity, and
fewer British people now smoke. Many
companies have banned smoking from
their offices and canteens. Smoking is
now banned on the London
Underground, in cinemas and theaters
and most buses. It’s becoming less and
less acceptable to smoke in a public
place. It is considered rude or bad
manners to smoke in someone’s house
without permission. Social rules are an
important part of our culture as they
passed down through history. The
British have an expression for
following these «unwritten rules”:
«When in Rome, do as the Romans do».
61. The worst mistake for a visitor is
A) eating in the street at lunch time.
B) complaining loudly in the bus.
C) smoking in public places.
D) entering the bus without waiting
your turn.
E) queuing in the shops.
62. The women were not allowed to
enter the pubs at the beginning of the
century, because…
A) that was not respectable behavior.
B) they were not integrated into public
life.
C) they couldn‟t behave themselves
42
properly there.
D) they didn‟t respect man.
E) they drank too much alcohol.
63. “ban” means
A) to interrupt somebody to do
something.
B) to say something is illegal or not
allowed.
C) to take legal actions to the people
who break the law.
D) to allow something by the law.
E) to give someone permission to do
something.
64. «When in Rome, do as the Romans
do». It means you should …
A) follow bad manners.
B) follow the rules of Romans.
C) not visit Rome.
D) follow the rules of the country you
visit.
E) not control yourself in other
countries.
65. The synonym of the word
“surprised”
A) suspected
B) astonished
C) sustained
D) embarrassed
E) expected
2-мәнмәтін
Бір дұрыс зкауабы бар 5 тапсырма
Christmas is Christian holiday that
celebrates the birth of Jesus Christ. For
millions of Christians throughout the
world it is the happiest and the busiest
time of the year. No one knows the
exact date of Christ’s birth but most
Christians celebrate Christmas on
December 25. Christmas comes from
Christens masse, an early English
phrase that means mass of Christ.
People of differe nt countries celebrate
Christmas in various ways. People in
the United States and Canada decorate
their homes with Christmas trees. City
streets are filled with colored lights; the
sound of bells and Christmas carols can
be heard everywhere. Children write
letters to Santa Claus and tell him what
presents they would like to get. Many
department stores hire people to wear a
Santa Claus costume and listen to
children’s requests. People send
Christmas cards to relatives and friends.
Many companies give presents to their
employees. A Christmas tree is one of
the main symbols of Christmas.
Relatives and friends may join in
trimming the tree with lights, tinsel, and
colorful ornaments. Presents are placed
under the tree. On Christmas Eve or
Christmas morning, families open t heir
presents. Many children believe that
Santa Claus arrives on Christmas Eve in
sleigh pulled by reindeer and brings
presents. Some children hang
upstockings so Santa Claus can fill
them with candy, fruited other small
gifts.
In many parts of the United States and
Canada groups of people walk from
house to house and sing Christian
carols. Some people give singers money
or small gifts or invite them for a warm
drink. Many people attend church
services on Christmas Eve or Christmas
morning. They listen or read from Bible
and sing Christmas carols. A traditional
Christmas dinner consists of stuffed
turkey, mashed potatoes, cranberry
sauce and a variety of other dishes.
Some families have roasted goose
instead of turkey. Pumpkin pie, plum
pudding, and fruitcake are favourite
43
desserts.
66. Why do the big companies hire
people wearing Santa Claus costume?
A) to entertain children and adults
B) to make fun and happiness
C) to make a lot of money
D) to make the people feel the great
holiday
E) to attract customer‟s attention to
their goods
67. What is „carol‟?
A) the national song of America
B) the special song for children
C) the holiday song
D) the favourite song of the family
E) the special song singing only on
Christmas
68. What does Christmas celebrate?
A) the birth of Jusus
B) the New Year holiday
C) the family holiday
D) the church holiday
E) the first winter snow
69. Where does the name «Christmas»
come from?
A) from abroad
B) from the church
C) from the American history
D) from Christian religion
E) from the roots of each family
70. What does a traditional Christmas
dinner consist of?
A) any meat, pasta and cakes
B) vegetables, mashed potatoes, cakes
and cereal
C) sweets, cakes, candies
D) stuffed turkey, mashed potatoes,
cranberry sauce and other dishes
E) roasted goose and mashed potatoes
Бір дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1020-нұсқа
1. Give the definition to the word
«inhabit»:
A) belief
B) cycle
C) ride
D) develop
E) occupy
2. Find the opposite: “human”
A) inhuman
B) humanity
C) imhuman
D) unhuman
E) rehuman
3. Choose the verb with a similar
meaning to the phrasal verb “to look
after”
A) to wait
B) to search
C) to take care
D) to look like
E) to watch
4. Find noun suffixes
A) — ance/-ence
B) — ous
C) — ate
D) -able/-ible
E) -ism
5. Choose the equivalent:
“the process of moving something from
one place to another”
A) move
B) moved
C) movable
D) movance
E) movement
6. Find the verb forming suffix
A) -or
B) -ly
C) -ous
D) -en
E) -ent
7. Complete the sentence:
My parents had got a good … of pears.
A) harvest
B) weather
C) study
44
D) picture
E) school
8. Choose the noun which is not
changed in a plural form
A) Deer
B) Shoe
C) Shelf
D) Shallow EjShip
9. Correct answer
We often hear her ____ at concerts.
A) sings
B) have sung
C) singing
D) to sing
E) sang
10. Complete the sentences.
Maria‟s English is excellent. She
speaks …
A) perfect English
B) English perfectly
C) perfectly English
D) English perfect
E) good English
F) very well English
G) English vety well.
11. Appropriate answer
I haven‟t been to Beijing. I wish
I_____to Beijing.
A) have been
B) had been
C) has been
D) will be
E) been
12. The correct use of prepositions
We protested _____ delays
delivery_________the goods.
A) along / behind / beside
B) against / in / of
C) about / under I of
D) against / of / in
E) across / over / after
13. Article
A) What an tidy house!
B) What untidy house!
C) What the untidy house!
D) What an untidy house!
E) What a untidy house!
14. Put in “of”.
A) I wanted to go out for a meal, but
nobody’ else was keen … the idea.
B) My home town is not a very
interesting place. It’s not famous ….
anything.
C) These days everybody is
aware………the dangers of smoking.
D) Kate is very fond… her younger
brother.
E) You Look bored. You don’t seem
interested … .what I’m saying.
F) I almost forgot that it was Joe’s
birthday. Fortunately I
remembered………..
15. Indefinite article is used
A) to talk about groups of people
B) when there is only one of something
C) to think of a specific thing
D) to talk about noun in general
E) when it is clear in situation which
person or thing we mean
16. Complete the sentence:
My watch is______ minutes fast.
A) a third
B) the tenth
C) the ninth
D) ten
E) fifth
17. Fill in a suitable pronoun:
Write about the results of
training.
A) ours
B) you
C) our
D) them
E) yours
18. Put the abjectives into the correct
order:
A) They are staying in an grey old
building
B) They are staying in an old enormous
old grey building
45
C) They staying in an enormous old
grey building
D) Enormous they old staying building
grey are an in
E) They are staying in an enormous old
grey building
19. Choose the correct variant.
per cent
A) two first per cent
B) a half of one per cent
C) two one per cent
D) one second per cent
E) a half per cent
20. The correct form of adjective:
Mark plays football_______anyone
else I know.
A) as better as
B) as good as
C) best than
D) better than
E) more good than
21. Choose the correct answer:
Are you having a nice time?
A) Yes, I‟m nice
B) Have a nice time
C) Yes, I‟m having it
D) Yes, I am
E) Yes, it is
22. Choose the nouns in the correct
possessive case
A) the doll of the girl
B) the room‟s window
C) the boys‟ books
D) the teacher‟s question
E) womens‟ job
23. Fill in suitable pronouns.
This does not look like … book, it must
be … .
A) my, hers
B) my, my
C) out, her
D) mine, theirs
E) some, their
24. Complete the sentence:
When I was in the USA in 1952,1 saw
the … President of the USA.
A) father
B) kind
C) past
D) real
E) same
25. Choose the uncountable noun
A) hero
B) army
C) rule
D) road
E) water
26. Correct verb form:
The weather was cold while we were
away. I wish it… warmer.
A) is
B) have been
C) had been
D) will be
E) was
27. Complete the sentence
We reported at a different time
A) last week Bi tomorrow
C) for
D) since
E) this week
28. Define the function of infinitive in
the following sentence: I was the first to
come.
A) adverbial modifier
B) subject
C) object
D) predicate
E) attribute
29. The right verb form is:
I look forward ______ you again next
year.
A) seeing
B) to saw
C) see
D) to see
E) to seeing
30. Fill in the correct modal verb
Astronauts are ______ stay on space
46
stations for a long time.
A) able to
B) might
C) may
D) have to
E) ought to
31. Define the part of speech of the
underlined word:
I‟m interested in learning foreign
languages.
A) adverb
B) participle
C) infinitive
D) gerund
E) modal verb
32. a suitable question word:
… chalk is there in the box?
A) Why
B) Where
C) How many
D) How
E) How much
33. Choose the right variant:
It was a boring weekend. … anything.
A) I don‟t do
B) I didn‟t
C) I didn‟t do
D) I haven‟t do
E) I hadn‟t do
34. Complete the sentence:
What‟s that noise? It sounds
a baby crying.
A) as
B) so
C) as if
D) like
E) as though
35. Choose the correct variant.
I haven‟t been there before ….
A) So have I
B) Either have I
C) Neither have I
D) DoI
E) Neither haven‟t I
36. Appropriate answer
I would have sent you a postcard while
I was on holiday if I______your
address.
A) had had
B) would have
C) had
D) was having
E) will have
37. Sentences with Perfect Infinitive
A) I want to see a manager
B) I noticed that he seemed to be
smoking a lot
C) I‟m glad to have seen her
D) We hope to finished the job soon
E) You should written the composition
38. Choose the right variant:
We have English lessons ______
A) two times of a week
B) twice week
C) twice a week
D) twice of week
E) two a week
39. “the” is used:
A) with proper nouns
B) before ordinal numerals
C) in a general sense
D) before consonant sounds
E) before vowel sounds
40. Report the sentence: T was waiting
for you,‟ she told Ben
A) She told Ben she is waiting for him
B) She told Ben I was waiting for him
C) She told Ben I had been waiting for
him
D) She told Ben she was waiting for
him
E) She told Ben she had been waiting
for him
41. Choose the unreal conditional
sentence:
A) If I had a bell, I‟d ring it in the
morning.
B) If I find time, I‟ll help you.
C) If I found time, I‟ll help you.
D) I‟ll ring the bell, if I had it.
47
E) If I save money, I‟ll buy a car.
42. The correct answer
I… to learn English fluently.
A) should
B) might
C) would rather
D) have
E) must
43. Paraphrase this sentence:
We saved some money. We could buy
a house and we did it.
A) We could buy a house, if we will
save any money
B) We could have bought a house, if
we had saved ary money
C) We could buy a house, if we saved
any money
D) If we didn’t save any money, we
couldn’t buy a house
E) If we hadn’t saved any money, we
couldn’t have bought a house
44. If I had heard about my brother‟s
problems, I______________him
A) must help
B) might help
C) may
D) might have helped
E) may help
45. If I were good at languages, I
get better grades.
A) could
B) must have
C) might
D) must
E) can
46. Choose the correct article:
Our team is ______ third in the
standings.
A) the
B) an
C) a
D) on
E) —
47. The correct use of Article
We had … good talk with him about…
weather,… literature and other things.
A) a/a/-
B) the/the/a
C) a/-/the
D) a/the/-
E) -/the/the
48. We use the Present Simple
A) for actions in a period of time up to
the present
B) for repeated action and to talk about
things in general
C) to say that are in the middle of an
action
D) for an action that we were in the
middle of
E) for a complete action in the past
49. Choose the right preposition:
She was standing ______ the front
door.
A) of
B) at
C) under
D) in
E) from
50. Choose the correct answer
We noticed a young man
down and ordering a meal.
A) sits
B) sitting
C) is sitting
D) was sitting
E) sat
Еір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. Choose the word with correct
spelling
A) Recodation
B) Decoration
C) Deracotion
D) Noetidacor
E) Coderation
F) Dacoration
52 is used with prepositions
A) modal verb
48
B) adverd
C) infinitive
D) noun
E) mood
F) verb
G) gerund
53. The correct Indirect Speech
sentence is: Asset asked, “Where are
you going?”
A) Assel asked me where we were
going.
B) Assel asked me where will we go
C) She asked why we are going
D) Assel asked where are we going
E) Assel asked if are we going
F) She asked me where we were going
54. The sentences with correct
pronounces are:
A) Do you have some bread?
B) There is not some milk in the fridge
C) Can I borrow your pencil please
D) I feel myself bad today
E) Would you like any coffee
F) He painted the room himself
55. Which of them are possessive
pronouns ?
A) Theirs
B) myself
C) They
D) I
E) We
F) Mine
G) yourself
H) Hers
56. The correct answers
I‟ve made … many mistakes in this
letter. I think I‟ll type it again
A) enogh
B) all
C) so
D) rather
E) such
F) some
G) too
57. Choose the sentence with Gerund
A) I‟m interested in leam foreign
languages
B) He is interested in learning foreign
languages
C) They are interested in learning
foreign languages
D) He is interesting in learning foreign
languages
E) I‟m interested in learning foreign
languages
F) They interested to learning foreign
languages
58. Sentences with Direct Speech:
A) He wants to know if the centre has
got a town plan
B) She said “The world is round”
C) Claire told me that her father owned
a racehorse
D) She said “It‟s been raining”
E) He said “Andrew is working”
F) He said “Sorry. I wasn‟t listening”
G) “Please help me” I said to Sarah
59. The Participle 2:
A) Yesterday I saw the criminal to rob
the bank
B) Having been introduced we shook
our hands
C) I heard my classmate singing a song
D) Being interested in Biology Bob
entered the medical colledge
E) We didn‟t enjoy the performance
because we were boring.
F) After talking to the teacher Mike
felt better
60. Complete the sentence:
He the dinner when I ____________
A) was cooking, arriving
B) cook, arrives
C) cooks, arrived
D) is cooking, arrived
E) was cooking, arrived
F) cook, arrive
49
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
Christinas is Christian holiday that
celebrates the birth of Jesus Christ. For
millions of Christians throughout the
world it is the happiest and the busiest
time of the year. No one knows the
exact date of Christ’s b irth but most
Christians celebrate Christmas on
December 25. Christmas comes from
Christens masse, an early English
phrase that means mass of Christ.
People of differe nt countries celebrate
Christmas in various ways. People in
the United States and Canada decorate
their homes with Christmas trees. City
streets are filled with colored lights; the
sound of bells and Christmas carols can
be heard everywhere. Children write
letters to Santa Claus and tell him what
presents they would like to get. Many
department stores hire people to wear a
Santa Claus costume and listen to
children’s requests. People send
Christmas cards to relatives and friends.
Many companies give presents to
their employees. A Christmas tree is
one of the main symbols of Christmas.
Relatives and friends may join in
trimming the tree with lights, tinsel, and
colorful ornaments. Presents are placed
under the tree. On Christmas Eve or
Christmas morning, families open their
presents. Many children believe that
Santa Claus arrives on Christmas Eve in
sleigh pulled by reindeer and brings
presents. Some children hang up
stockings so Santa Claus can fill them
with candy, fruited other small gifts.
In many parts of the United States
and Canada groups of people walk from
house to house and sing Christian
carols. Some people give singers money
or small gifts or invite them for a warm
drink. Many people attend church
services on Christmas Eve or Christmas
morning. They listen or read from Bible
and sing Christmas carols. A traditional
Christmas dinner consists of stuffed
turkey, mashed potatoes, cranberry
sauce and a variety of other dishes.
Some families have roasted goose
instead of turkey. Pumpkin pie, plum
pudding, and fruitcake are favourite
desserts.
61. What is „carol‟?
A) the national song of America
B) the special song singing only on
Christmas
C) the holiday song
D) the special song for children
E) the favourite song of the family
62. What does Christmas celebrate?
A) the family holiday
B) the New Year holiday
C) the birth of Jusus
D) the first winter snow
E) the church holiday
63. What does a traditional
Christmas dinner consist of?
A) vegetables, mashed potatoes, cakes
and cereal
B) sweets, cakes, candies
C) stuffed turkey, mashed potatoes,
cranberry sauce and other dishes
D) roasted goose and mashed potatoes
E) any meat, pasta and cakes
64. Why do the big companies hire
people wearing Santa Claus costume?
A) to make a lot of money
B) to make fun and happiness
C) to entertain children and adults
D) to make the people feel the great
holiday
E) to attract customer‟s attention to
their goods
65. Where does the name
«Christmas» come from?
A) from Christian religion
50
B) from abroad
C) from the roots of each family
D) from the American history
E) from the church
2- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
Read the text and answer the
questions.
Ever fancied being on TV?
The good news is that there‟s
probably a show for you. You could
sing and dance to get a part in a
musical. You could become an
apprentice footballer at a top club, or an
apprentice business executive. If you c
an cook, you might win your own
restaurant, or you could invent
something amazing and get rich. If you
don‟t actually know how to do
anything, you could just let viewers
watch you live in a big house, and hope
you are voted the most popular resident.
There are more exciting shows,
though. How about a race around the
world for $1 million? In the US show‟
The Amazing Race‟ eleven pairs of
contestants race around the world and
have to complete different tasks on the
way. These include the
„ordinary‟(playing volleyball, gathering
sheep) , the „personal‟ (getting tattooed,
shaving your head) ,the „disgusting‟
(eating two kilos of meat, drinking
blood) and the „dangerous (rolling over
a car, bungee jumping) . The pairs are
allowed to decide how to get to their
destinations- by car, train, boat, plane
or bus- but they are not allowed to ask
help or use mobile phones.
This kind of show is not exactly
new, so what makes us keep watching?
Well, what is different about „The
Amazing Race” is that the participants
know each other. They are married
couples, dating couples, ex-couples,
best friends and family members.
Just like in real life, people who
are close argue and get frustrated with
each other when they are stressed. This
is what makes the show successful. The
contestants don‟t know exactly what‟s
going to happen next. Some pairs really
come together in these situations, while
others completely fall apart. Which is
all a little more real than most „reality‟
shows.
66. One of these words are not
mentioned as prizes …
A) money
B) a big house
C) a theatre role
D) a restaurant
E) ajob
67. According to the text, participants in
„The Amazing Race‟ don‟t do this
activity:
A) control animals
B) work in teams
C) do puzzles
D) dance
E) take flights
68. Find the word in the text which
mean the same as this definition „ a
person vdio pi arts the producti on of a
TV programme‟
A) Producer
B) Audience
C) Apprentice
D) Viewers
E) Contestant
69. According to the text, one of the
sentences below is not a reason for the
popularity of „The Amazing Race‟:
A) Some teams have bad arguments.
B) The team members don‟t know each
other well.
C) The contestants‟ reactions to
problems are realistic.
D) The teams face stressful situations.
51
E) There are a lot of surprises.
70. Find the word in the text which
mean the same as this definition
„somebody who is training to do a job‟
A) Producer
B) Participant
C) Apprentice
D) Audience
E) Contestant
Бір дұрыс жауабы бар
тансырмалар
1001-нұсқа
1. Finish the idiom:
Give someone the cold …
A) shoulder
B) eye
C) leg
D) back
E) ear
2. Complete the idiom:
Pull someone‟s …
A) foot
B) leg
C) neck
D) head
E) hand
3. The synonym of “respect”:
A) look off
B) look up to
C) look for
D) look down
E) look after
4. Give the synonym:
“personal opinion”
A) sight
B) think
C) view
D) eye
E) sing
5. Define the word «include»:
A) have as a friend
B) put into a group
C) something very amusing
D) a new group
E) have a new group
6. Relating to science
A) non-science
B) sincerely
C) sciency
D) scientific
E) scienced
7. Find the verb forming suffix
A) -ly
B) -ent
C) -ous
D) -en
E) -or
8. Choose the correct answer:
What time _________ on television?
A) is the new
B) is the news
C) news
D) are the news
E) is news
9. Correct answer
The boy ____ sleeping when the
doctor came.
A) is laying
B) laying
C) was laying
D) laid
E) lay
10. Put in “of».
A) I wanted to go out for a meal, but
nobody else was keen … the idea.
B) Kate is very fond… her younger
brother.
C) These days everybody is
aware……..the dangers of smoking.
D) My home town is not a very
interesting place. It’s not famous ….
anything.
E) You Look bored. You don’t seem
interested … .what I’m saying.
F) I almost forgot that it was Joe’s
birthday. Fortunately I
remembered………
11. Second conditional form:
52
A) present perfect, would + infinitive
B) present simple, would + infinitive
C) present simple, future simple
D) past simple, future simple
E) past simple, would + infinitive
12. Complete the sentence:
What ………. if I offered you a job?
A) will you say
B) will have say
C) would you say
D) would say you
E) would have said
13.1 saw __ playing in the yard an hour
ago.
A) our Bj’them
C) she
D) we
E) they
14. Complete the sentence:
We agreed ______
A) go
B) to going
C) going
D) should go
E) to go
15. Find the conditional sentence:
A) We had the house decorated
B) If you need any help, call me
C) I‟ll come at 8 o‟clock
D) The plan to built a house
E) She takes after her mother
16. Complete the sentence.
That new house belongs to me, so it
is_____
A) my
B) yours
C) me
D) mine
E) hers
17. Complete the sentence:
Did ______ exciting happen?
A) everything
B) any
C) some
D) something
E) anything
18. Choose the nouns in the correct
possessive case
A) womens‟ job
B) the teacher‟s question
C) the room‟s window
D) the doll of the girl
E) the boys‟ books
19. The correct reading of „2,235‟
A) two thousand two hundred and
thirty- five
B) two thousands two hundred and
thirty- five
C) two thousand and two hundred and
thirty- five
D) two thousand two hundreds and
thirty- five
E) two thousand two hundred and
thirtieth- five
20. Choose the correct sentences
A) Have you met Toms‟ friend?
B) Do they sell the womens‟ clothes?
C) Their husbands‟ names are Nick and
David.
D) She won‟t spend a month‟s salary to
buy that dress.
E) I heard the mans‟ voice.
21. The correct answer:
The oil- painting is … than the watercolour.
A) more expensive
B) the most expensive
C) expensivest
D) expensiver
E) expensive
22. Choose the question word for the
underlined one:
We usually have dinner at five.
A) Where
B) What
C) What time
D) Why
E) With whom
23. Find the cardinal numerals
A) sixteenth
53
B) ninetieth
C) two thousand two hundred and
twenty two
D) thirtieth
E) eighteenth
24. Complete the sentence:
They have … paper than we have.
A) Few
B) A little
C) Fewer
D) Less
E) The least
25. Choose the correct variant.
1
hours
A) one hours and two half
B) one and a half hours
C) one and two half hours
D) one and two one hour
E) one (an) hour and a half
26. The correct question to the given
sentence:
Everything was used to be different
many years ago
A) Did everything use to be different
many years ago
B) Use everything to be different many
years ago
C) Used everything be different many
years ago
D) Use everything to was different
many years ago
E) Did everything used to be different
many years ago
27. The right verb form is:
I look forward ______ you again next
year.
A) to see
B) to saw
C) seeing
D) see
E) to seeing
28. Choose the unreal conditional:
A) You would have a good rest, if you
came to my village.
B) If you spoke English fluently, you‟ll
find a good job
C) I‟ll help you, if I find time
D) If you speak English fluently, you‟ll
find a good job
E) If you come to my country, you‟ll
have a good time
29. Choose the right variant:
„… .each other for along time?‟ „Yes,
since we were at school‟
A) Have you been knowing?
B) Did you know
C) Have you known
D) Do you know
E) Have you knew
30. The tenses are used correctly in the
sentence
A) Mr. Johnson reads your report as
soon as he comes in
B) Mr. Johnson will read your report as
soon as he comes in
C) Mr. Johnson will read your report as
soon as he came in
D) Mr. Johnson reads your report as
soon as he will come in
E) Mr. Johnson will read your report as
soon as he will come in
31. If I were good at languages,
I_______get better grades.
A) could
B) must have
C) can
D) must
E) might
32. The sentence formulated correctly is
A) Mr.Maclin wouldn‟t like his son to
become an actor
B) Mr.Maclin wouldn‟t like that his
son will become an actor
C) Mr.Maclin would like his son not
become an actor
D) Mr.Maclin wouldn‟t like his son
become an actor
E) Mr.Maclin would like that his son
becoming an actor
54
33. Find the correct articles
KFC is a chain of fast food
restaurants. Their fast service
is….means of
attracting customers.
A) -,a
B) the,-
C) the,the
D) -,the
E) -,-
34. The correct articles are:
Easter is _________ religious
holiday.
A) -/-
B) -/a
C) the/the
D) the/a
E) an/the
35. Change into indirect speech:
“What‟s the time”? She asked.
A) She asked what time
F) She asked what time was it
B) She asked what was the time
C) She asked what is it
D) She asked what‟s the time
E) She asked what time it was
36. Choose the unreal conditional
sentence:
A) If I had enough money, I‟d travel all
over the world
B) If I have enough money, I‟ll travel
all over the world
C) I‟ll travel all over the world, if I
have enough money
D) I‟ll be glad, if my friend comes
E) If I find time, I‟ll try to help you
37. Complete the sentence:
What‟s that noise? It sounds
a baby crying.
A) as if
B) as though
C) as
D) so
E) like
38. The correct use of preposition
There is a place _____ 6 stamps
each page _______ Nick‟s stamp
book.
A) for/at/of
B) at/on/for
C) for/on/of
D) to/in/in
E) for/in/of
39. Report the sentence: „Have you seen
John recently?‟ She asked us
A) She asked us whether they had seen
John recently
B) She asked us whether have we seen
John recently
C) She asked us whether had we seen
John recently
D) She asked us whether we had seen
John recently
E) She asked us whether they have
seen John recently
40. Complex Subject
A) She is expected come any minute
B) She is expected to came any minute
C) She is expected to coming any
minute
D) She is expected to come any minute
E) She is expected goany minute
41. The correct use of preposition
Mike is quite equal _______ his sister
in brain.
A) by
B) at
C) with
D) on
E) to
42. Choose the noun which is not
changed in a plural form
A) Shelf
B) Shoe
C) Ship
D) Shallow
E) Deer
43. Choose the right preposition:
She was standing ______ the front
door.
55
A) at
B) in
C) under
D) of
E) from
44. Fill in a suitable modal verb.
It was a through train so we
change trains.
A) mustn’t
B) hadn’t
C) had not to
D) didn’t have to
E) can
45. Assel has lost her wallet. I think
she________ it in the shop.
A) had left
B) must have left
C) may leave
D) should have left
E) might have left
46. Incorrect use of article the . . .
A) the Netherlands
B) the West
C) the Severn Bridge
D) the Matilda‟s Restaurant
E) the Mediterranean
47. The correct use of the preposition
They are very similar. I often mistake
one_________the other.
A) with
B) for
C) of
D) through
E) by
48. The correct answer.
There are some dogs outside. I can hear
them …
A) bark
B) barking
C) barked
D) to be barking
E) to bark
49. The sentence:
The … resources are quite enough to
meet the … material needs.
A) Earths’, peoples’
B) Earths, people’s
C) Earth’s, peoples
D) Earth’s, people’s
E) Earths, peoples
50. Complete the sentence:
He instructed …………… careful.
A) them to being
B) they to be
C) them being
D) them to be
E) them be to
Бip немесе бірнеше бұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. Choose the words with the sound
[ ]
A) Three
B) Father
C) Brother
D) Thank
E) Mother
F) That
G) There
H) Thick
52. The verbs that are followed by — to
(infinitive)
A) appear
B) mind
C) suggest
D) offer
E) promise
F) refuse
G) deserve
53. Choose the right variant:
A) a women
B) the rich
C) a children
D) a people
E) the unemployed
F) a men
54. Complete the sentence with the
correct form of adjective:
Friendship is _______ than steel.
A) more stronger
56
B) the most strong
C) the stronger
D) strongerer
E) stronger
F) strongest
55. The sentences with correct
pronounces are:
A) I feel myself bad today
B) Do you have some bread?
C) He painted the room himself
D) Would you like any coffee
E) Can I borrow your pencil please
F) There is not some milk in the fridge
56. The sentences with correct pronouns
are:
A) He didn‟t need my help; he finished
the work himself.
B) The student learnt the rule all itself
C) Don‟t worry about us; we can look
after ourselves
D) Nick is very selfish; he thinks only
about himself
E) Please do not pay for my coffee. I
can do it myself.
F) The cat was looking at themselves
in the mirror.
G) Don‟t listen to him. You need to
think of yourselves, Maria
H) Mike was speaking to her when I
entered the room
57. The second halves of the sentence
are:
I wondered …
A) whether the train came on time
B) if she knew him
C) if the train would come on time
D) whether the train comes on time
E) if the plane came on time
F) had the train come on time
G) if his daughter had passed her
exams
H) if the train had come on time
58. The correct Indirect Speech
sentence is:
My friend asked, “Do you speak
English?”
A) My friend asked me if I ever speak
English
B) He asked me whether I can speak
English
C) My friend asked me if I spoke
English
D) My friend asked me if I have been
speaking English
E) He asked me if I speak English
F) My friend asked me whether I spoke
English.
59. The Participle 2:
A) Having been introduced we shook
our hands
B) Being interested in Biology Bob
entered the medical colledge
C) Yesterday I saw the criminal to rob
the bank
D) We didn‟t enjoy the performance
because we were boring.
E) After talking to the teacher Mike
felt better
F) I heard my classmate singing a song
60. Complete the sentence with the
correct question word: …. does it take
you to get there?
A) How many
B) How much
C) Where
D) How long
E) flow
F) Why
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
«Unwritten Rules» of Great Britain
Good and bad manners make up
the social rules of a country. They are
not always easy to learn because they
are often not written down in books.
For example, British women did not go
into pubs at the beginning of this
centuiy because it was not considered
57
respectable behaviour for a woman.
Now both women and men drink freely
in pubs and women are fully integrated
into public life. Visitors to Britain are
often surprised by the strange behaviour
of the inhabitants. One of the worst
mistakes is to get on a bus without
waiting your turn in the queue. The
other people in the queue will probably
complain loudly! Queuing is a national
habit and it is considered polite or good
maimers to wait for your turn.
In some countries it is considered
bad manners to eat in the street,
whereas in Britain it is common to see
people having a snack whilst walking
down the road, especially at lunchtime.
Britons may be surprised to see young
children in restaurants in the evening
because children are not usually taken
out to restaurants late at night.
In recent years smoking has
received a lot of bad publicity, and
fewer British people now smoke. Many
companies have banned smoking from
their offices and canteens. Smoking is
now banned on the London
Underground, in cinemas and theaters
and most buses. It’s becoming less and
less acceptable to smoke in a public
place. It is considered rude or bad
manners to smoke in someone’s house
without permission. Social rules are an
important part of our culture as they
passed down through history. The
British have an expression for
following these »unwritten rules»:
«When in Rome, do as the Romans do».
61. The worst mistake for a visitor is
A) complaining loudly in the bus.
B) eating in the street at lynch time.
C) smoking in public places.
D) queuing in the shops.
E) entering the bus without waiting
your turn.
62. The synonym of the word
“surprised”
A) sustained
B) astonished
C) expected
D) embarrassed
E) suspected
63. “ban” means
A) to allow something by the law.
B) to take legal actions to the people
who break the law.
C) to give someone permission to do
something.
D) to interrupt sohiebody to do
something.
E) to say something is illegal or not
allowed.
64. «When in Rome, do as the Romans
do». It means you should …
A) not visit Rome.
B) follow the rules of the country you
visit.
C) follow bad manners.
D) not control yourself in other
countries.
E) follow the rules of Romans.
65. The women were not allowed to
enter the pubs at the beginning of the
century, because…
A) they didn‟t respect man.
B) they couldn‟t behave themselves
properly there.
C) they drank too much alcohol.
D) that was not respectable behavior.
E) they were not integrated into public
life.
2- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
The study has established that the
best course is prevention … and good
shoes. Knocks, falls, wear and tear…
18 % of sports players aged 8-12
already have heel injuries. The cartilage
58
of a footballer‟s ankle does not respond
well to shocks, and 25% of professions
have discovered for themselves that it is
an especially weak point. The cartilage
of the delicate knee joint can also be
irreparable damaged and if care is not
taken right from childhood, this can
cause premature osteoarthritis.
According to the study, footballers who
have been playing for more than ten
years have bony outgrowths either on
the tibia or on the heel. This is what is
known as “footballer‟s foot”, a
deformity caused by shoes and ankle
parts that are too flexible.
If a shoe is too rigid, it restricts
movement. If it is too flexible, it
increases the risk of injuries and
sprains. A good sports shoe should
meet four criteria:
Firstly, it must provide exterior
protection’It must support the foot. It
must also provide players with good
stability. Finally, it must absorb shocks.
66. According to the article, why should
sports shoes not be to rigid?
A) It is too flexible.
B) It limits the movement.
C) It decreases the risk of injuries.
D) It supports the affect the knee.
E) It causes the risk premature
osteoarthritis.
67. What does the author intend to show
in this text?
A) That it is best not to play football if
you are under 12 years of age.
B) That young people are suffering
mofe and more injuries due to their
poor physical condition.
C) That it is very important for young
sports players to wear good sports
shoes.
D) Footballers who have been playing
for more than ten years can have bony
outgrowths.
E) That the quality of many shoes has
greatly improved.
68. Osteoarthritis is…
A) someone who is trained to practice
osteopathy.
B) a serious medical condition that
affects the parts of your body where
your bones each other, making it
difficult for you to mo ve.
C) a treatment for medical conditions
such as back pain or muscle injury.
D) a condition that affects the parts of
your hand where your bones each other,
making it difficult for you to move.
E) a medical condition in which your
bones become more likely to break.
69. A substance similar to bone that
surrounds the joint in your body, or a
piece of this substance is…
A) joint
B) gravel
C) knee
D) cart
E) gristle
70. “A good sports shoe should meet
four criteria,” says the article. Which is
odd one?
A) It must provide resisting knocks
from the ball.
B) It must proride interior protection.
C) It must absorb shocks to players
who are constantly jumping.
D) It must support the ankle joint.
E) It must also provide players with
good stability to wet and dry ground.
Бір дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1022-нұсқа
1. Complete the proverb:
…, home is best.
A) house or flat…
B) East or flat…
C) East or West…
59
D) North or South …
E) room or flat…
2. The meaning of underlined word
is…
I‟ll just read over what I have written.
A) from start to finish
B) quietly
C) stopping
D) disconnecting
E) aloud
3. The word with the opposite meaning
“real ”
A) rereal
B) irreal
C) imreal
D) inreal
E) unreal
4. An emotion that changes or
influences what you do or think
A) move
B) feeling
C) powerful
D) touch
E) affect
5. Choose the word with correct
spelling:
A) reapourter
B) reporter
C) riporter
D) inreporter
E) reaporter
6. “Treat” is matched with:
A) vaccine
B) liquid
C) ill
D) temperature
E) the disease
7. Choose the word with the opposite
meaning
«boring»
A) funny
B) dull
C) clever
D) interesting
E) kind
8. Present Perfect Passive form:
A) had been done
B) will be told
C) are told
D) has been told
E) were done
9. Complete the sentence:
Do you=know ______ daughter
A) George‟s and Kate
B) George‟s and Kate‟s
C) Georges and Kates‟
D) George and Kate‟s
E) Georges and Kates
10. Report the sentence: „I was waiting
for you,‟ she told Ben
A) She told Ben she had been waiting
for him
B) She told Ben she was waiting for
him _
C) She told Ben I had been waiting for
him
D) She told Ben she is waiting for him
E) She told Ben I was waiting for him
11. Fill in “on”
A) I‟m busy right now, but I‟ll be with
you… a moment.
B) Jonathan is 63. He‟ll be retiring
from his job… .two year‟s time.
C) I‟ve been invited to a wedding … 14
February.
D) Electricity prices are going up
…October.
E) Mary and David always go out for
dinner … their wedding anniversary.
12. Sentences with infinitive of purpose
A) It is nuisance for you to have to wait
B) We‟re going to Paris to spend a
holiday
C) The road is too busy the children
D) The crowd was impatient for the
match to begin
E) The car is easy to drive
13. Choose a conditional sentence:
A) After reading a letter, he changed
his mind
60
B) If I stay out late, I always get a taxi
home
C) Before I got this job, I used to go
out a lot
D) You shouldn‟t interrupt people
E) She insisted on paying the bell
14. The Present Continuous Tense
describes:
A) a permanent situation
B) a complete action
C) completed actions
D) a regular repeated activity
E) an activity in progress
15. Choose the correct preposition:
What are you looking ______ ? My hat.
A) around
B) at
C) after
D) for
E) through
16. Define nouns in plural
A) Passers — by
B) Data
C) News
D) Phonetics
E) Mathematics
17. Fill in the gap:
Did … exciting happen?
A) anything
B) any
C) something
D) some
E) everything
18. Choose the correct variant.
0.02 — ….
A) nought point nought two
B) point second
C) point nought two
D) nought point two
E) point two
19. Correct cardinal number
A) twenty-one
B) eighty-first
C) seventy-sixth
D) ninety-fifth
E) thirty-second
20. The correct comparative form:
Prevention is ________ than cure
A) as good as
B) best
C) the best
D) good
E) better
21. Complete the sentence:
Did ______ exciting happen?
A) some
B) something
C) everything
D) any
E) anything
22. The correct form of adjective:
Mark plays football_________anyone
else I know.
A) as good as
B) better than
C) best than
D) as better as
E) more good than
23. Fill in suitable pronouns.
This does not look like … book, it must
be … .
A) some, their
B) out, her
C) my, hers
D) mine, theirs
E) my, my
24. Complete the sentence:
The more you practice speaking
English,____________you will do it.
A) More better
B) The better
C) The good
D) The well
E) The gooder
25. Fill in a suitable pronoun:
Write about the results of
training.
A) yours
B) our
C) you
61
D) ours
E) them
26. Complete the sentence:
She ………. me a story about her
children.
A) tell
B) told
C) says
D) said
E) speaks
27. Choose the correct answer:
What time _________ on television?
A) is the new
B) news
C) are the news
D) is news
E) is the news
28. Complete the sentence:
What ……….. if I offered you a job?
A) will you say
B) will have say
C) would say you
D) would you say
E) would have said
29. When I came home, my sister … a
book.
A) be reading
B) have been reading
C) were reading
D) was reading
E) reads
30. Define the part of speech of the
underlined word:
My brother stopped reading and fell
asleep.
A) participle
B) infinitive
C) gerund
D) modal verb
E) adverb
31. Choose the correct modal verb:
The gas tank is almost empty. We …
stop at the next service station.
A) may
B) can
C) had
D) could
E) had better
32. the noun in plural is:
Our ______ are ____
A) Children/brother
B) Childrens/brothers
C) Childs/brothers
D) Children/brothers
E) Child/brothers
33. Complete the sentence:
My parents had ______ holiday in
England
A) two week‟s
B) two weeks‟
C) a two weeks‟
D) two week
E) a two week‟s
34. We use the Present Simple
A) for repeated action and to talk about
things in general
B) to say that are in the middle of an
action
C) for an action that we were in the
middle of
D) for actions in a period of time up to
the present
E) for a complete action in the past
35. The correct article is:
If you are hungry or thirsty you may go
to reffe shment room
A) an
B) a
C) —
D) this
E) the
36. The plural form of the word «cliff1
A) dives
B) cliffes
C) cliveses
D) clivs
E) cliffs
37. The right verb form is:
I was met at the station by my aunt.
A) past simple passive
62
B) infinitive
C) perfect participle
D) gerund
E) perfect continuous
38. Complete the sentences.
Maria‟s English is excellent. She
speaks …
A) good English
F) very well English
G) English very well.
B) perfect English
C) English perfect
D) English perfectly
E) perfectly English
39. Choose the form of the passive
voice:
A) to have done
B) tobe done
C) doing
D) to do
E) having done
40. Choose the right word:
She works six days ______ week.
A) in
B) for
C) —
D) a
E) the
41. Complete the sentence:
What‟s that noise? It sounds
a baby crying.
A) as if
B) so
C) as though
D) like
E) as
42. Report the sentence: „Remember to
post the letter,‟ he asked me
A) He reminded me to post the letter
B) He reminded me not to post the
letter
C) He said me to post the letter
D) He reminded me post the letter
E) He asked me remember to post the
letter
43. Appropriate answer
I would have sent you a postcard while
I was on holiday if I________your
address.
A) was having
B) will have
C) had
D) had had
E) would have
44. Define the function of Gerund in the
following sentence:
Swimming is healthy for you.
A) predicate
B) adverbial modifier
C) attribute
D) subject
E) object
45. What ____ you do, when you were
5?
A) must
B) have to
C) could
D) can
E) were able to do
46. Time expression of Present
Continuous
A) permanent
B) seldom
C) this week
D) since
E) temporary
47. Choose the right sentence.
A) He plays the guitar remarkably good
for his age
B) He plays the guitar remarkable
better for his age
C) He plays the guitar remarkably well
for his age
D) He plays the guitar remarkable good
for his age
E) He plays the guitar remarkable well
for his age
48. The correct word:
You won‟t pass the exam … you try a
bit harder.
63
A) so if
B) despite
C) though
D) because
E) unless
49. “the” is used:
A) before vowel sounds
B) before consonant sounds
C) with proper nouns
D) in a general sense
E) before ordinal numerals
50. Appropriate answer
I haven‟t been to Beijing. I wish
I_______to Beijing.
A) will be
B) had been
C) been
D) have been
E) has been
Бір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. Choose the words with the sound
[g]
A) Gentle
B) Global
C) Game
D) Gate
E) Generous
F) Great
G) German
H) Green
52. Choose the right question:
You were talking to someone …………
A) to were you talking?
B) Who talked to you?
C) Who is talking to you?
D) Who are you talking to?
E) Who were you talking to?
F) was talking to you ?
G) were you to talking?
53. The correct Indirect Speech
sentence is: Assel asked, “Where are
you going?”
A) She asked why we are going
B) Assel asked me where we were
going.
C) Assel asked me where will we go
D) Assel asked if are we going
E) Assel asked where are we going
F) She asked me where we were going
54. Odd numbers
A) 28
B) 35
C) 86
D) 44
E) 23
F) 94
G) 22
55. Define the parts of speech:
discovery
A) participle
B) verb
C) pronoun
D) preposition
E) adjective
F) noun
56. Choose the correct variant of
reading the ordinal numeral: «The 63rd»
A) The sixty and third
B) The sixty threeth
C) The sixty the third
D) The sixty-third
E) The sixty three
F) The sixtieth third
57. The verbs that are followed by — to
(infinitive)
A) deserve
B) promise
C) mind
D) refuse
E) suggest
F) offer
G) appear
58. Gerund is used after:
A) superlative adjectives
B) verb + question word
C) phrasal verbs
64
D) preposition and „To be”
E) adjectives and certain verbs
F) adjectives and prepositions
59. Participle 2
A) meat- eating animal
B) spoken etiquette
C) tom letter
D) frightened child
E) broken heart
F) written book
G) sleeping beauty
H) falling leaves
60. is used with prepositions
A) verb
B) gerund
C) noun
D) modal verb
E) infinitive
F) mood
G) adverd
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1- мәнмәтін
Бір бұрыс жауабы бар 5 тапсырма
Traditionally English people have
three meals a day: breakfast, lunch and
dinner.
Breakfast is served in the
morning. It used to be a large meal with
cereal, eggs and bacon, sausages,
tomatoes. But such a large breakfast
takes a long time to prepare and is not
very healthy. Nowadays, Britain’s most
popular breakfast consists of cereal,
toast with marmalade, juice and yogurt
with a cup of tea or coffee.
Lunch is a light meal. Most
people have no time to go back home
for lunch so they eat at school, cafes,
pubs or restaurants .The main meal is
dinner, which is usually between 6 and
7 p.m. A typical evening meal is a meat
dish with vegetables and dessert. The
most important meal of the week is the
Sunday dinner, which is usually eaten
at 1 p.m The traditional Sunday dish
used to be roast beef, but nowadays
pork, chicken or lamb are more
common. On Sunday evenings people
have supper or tea. The famous British
afternoon tea is becoming rare, except
at weekends.
61. Why is English breakfast big?
A) because they are foodie
B) because they don‟t like restaurants
C) because they are busy the whole day
D) because they have not big lunch
E) because they want to save money
62. Do English people like to cook for
the family?
A) Yes, they do food shopping every
week
B) Yes, all of them have recipe books
C) No, they are too busy to cook
D) Yes, they are excellent cooks
E) No, they like going out
63. What lunch do the British people
usually have?
A) Usually they have main course with
beer
B) They prefer the light meal
C) They don‟t have lunch
D) They have more than five courses
E) They have only dessert for lunch
64. What does the word „cereal‟ mean?
A) cookies
B) cornflakes
C) chips
D) bacon and eggs
E) pancakes
65. Why isn‟t British afternoon tea still
popular?
A) yes, afternoon tea is as popular as it
was before
B) they have only green tea
C) they don‟t want to have anything
before dinner
D) they are extremely busy nowadays
E) they prefer coffee to tea
65
2- мәнмәтін
Бір бұрыс жауабы бар 5 тапсырма
One day I went to the forest with
my class. It was winter. It was warm in
the morning. According to the forecast
the cold weather wasn‟t expected in few
days. Suddenly it changed. Children
played and we returned back late. One
of the girls got frozen her fingers.
Immediately entering home I tri ed to
use a popular method of treating frozen
fingers and toes in very cold. Even
freezing weather was too slowly I
rewarmed them and rubbed them with
snow. I know that the best treatment,
however, is not slow rewarming but
rapid rewarming Putting the frozen
fingers or toes in a warm bath or using
a hot water bottle is both good ways to
treat them Hot drinks to warm the body
from within are also helpful. One must
be careful about burning the skin,
however. The temperature of any heat
applied should not be greater than 43 C.
66. It is pointed out in the passage that ___ .
A) one should take a bath as often as
possible in winter.
B) people should be warned not to go
out in freezing cold weather.
C) in rewarming the body the higher
the temperature the better the result is.
D) the use of hot water bottles to
rewarm the body is not advisable.
E) one should try to rewarm frozen
fingers and toes fairly rapidly.
67. The author warns that ____
A) one should never rub frozen fingers
and toes with snow.
B) hot drinks must not be taken in
immediately.
C) in rewarming the body, care must be
taken not to bum the skin.
D) recovery cannot be as rapid as one
would expect.
E) the minimum temperature required
is 43 C.
68. To stop someone from being
affected by an illness is…
A) behave towards
B) be nice to
C) cure
D) respect
E) deal with
69. The main concern of the passage
is_______
A) why one should have plenty of hot
drinks in winter.
B) how to treat fingers and toes that
have been frozen.
C) why frozen fingers and toes should
be slowly rewarmed.
D) the dangers of freezing weather for
the body.
E) how to keep adequately warm in the
winter.
70. According to the forecast the cold
weather
A) wasn‟t supposed in few days.
B) was expected in few days.
C) is going to change.
D) will have frost.
E) was announced.
Бір дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1008-нұсқа
1. The word with the opposite meaning
“real ”
A) unreal
B) irreal
C) unreal
D) inreal
E) rereal
2. The synonym of the word “to
assent” is
A) to ament
B) to agree with
66
C) to complete
D) to correct
E) to delay
3. Choose the right equivalent:
Please remember to post the letter
A) Forget to post the letter
B) Don‟t forget to post the letter
C) Don‟t remember to post the letter
D) Don‟t post the letter
E) Remind to post the letter
4. The sentence compound word is:
A) The lighthouse wasn‟t very big
B) Do you like light houses
C) The house was lighten by the car
D) The light of the house wasn‟t so
bright
E) Do not switch the light on
5. Complete the sentence:
My parents had got a good … of pears.
A) weather
B) harvest
C) picture
D) school
E) study
6. Choose the sentence with the correct
order
A) We must pay annual tax
B) The annul election not held was in
the state
C) The number of annual number of
days off impressed me
D) Never annual your bank account
E) The judge wasn‟t eager to annual
the score
7. Give the definition to the word
«injury»:
A) the damage to the body caused by
an accident
B) the less important
C) an unknown land
D) a dead person
E) the land between the city and the
village
8. Choose the correct form of verb
No papers _______ this week
A) have not been delivered
B) have been delivered
C) has been delivered
D) were not delivered
E) were delivered
9. Complex Object.
A) He heard me open the door
B) He heard he open the door
C) He heard they open the door
D) He heard we open the door
E) He heard our open the door
10. Correct answer
The boy _____ sleeping when the
doctor came.
A) lay
B) is laying
C) laid
D) laying
E) was laying
11. Correct forms of verb:
What… you … if the train… intime?
A) will / do / doesn‟t come
B) have / done / came
C) will be / doing / come
D) did / will not come
E) do / didn‟t / com
12. The correct question:
You were talking to someone ………..
A) Who was talking to you ?
B) Who were you talking to?
C) Who to were you talking?
D) Who were you to talking?
E) Who talked to you?
13. The telegram was received
yesterday
A) Past Perfect
B) Past Continuous Passive
C) Past simple Active
D) Past simple Passive
E) Past Perfect Passive
14. Complete the sentence:
I help you if you ___________ me
more.
A) will be able to, will trust
B) can, trusted
67
C) could, trust
D) could, trusted
E) could, will trust
15. Gerund as the Object in the sentence
A) I like to reading books
B) Brush your teeth before going to
bed
C) He was accused of having stolen
this necklace
D) Dancing is her hobby
E) My neighbors admire my big
gardening
16. Choose the right question tag:
Let‟s go there tomorrow,… ?
A) are we
B) will you
C) aren‟t we
D) shall we
E) have you
17. The correct fonn of adjective:
The living room is____________than
the bedroom.
A) more bigger
B) most big
C) biggest
D) bigger
E) more big
18. Complete the sentence:
The more you practice speaking
English,______________you will do it.
A) More better
B) The better
C) The gooder
D) The good
E) The well
19. The correct reading of „2,235‟
A) two thousand two hundred and
thirty- five
B) two thousand two hundred and
thirtieth- five
C) two thousands two hundred and
thirty- five
D) two thousand two hundreds and
thirty- five
E) two thousand and two hundred and
thirty- five
20. Choose the correct variant.
2
tons
A) two and a half tons
B) two and two half tons
C) two tons and a half
D) two and one tons
E) second and a half tons
21. Find the nouns in singular.
A) scissors
B) feet
C) news
D) goods
E) advice
22. Choose the question word for the
underlined one:
We usually have dinner at five.
A) With whom
B) Why
C) Where
D) What time
E) What
23. Fill in suitable pronouns.
This does not look like … book, it must
be … .
A) out, her
B) mine, theirs
C) my, my
D) some, their
E) my, hers
24. Find the correct sentences.
Don‟t go by train. It‟s ……..
A) expensiver
B) much more expensive
C) most expensive
D) expensivest
E) a lot more expensive
25. Fill in a suitable question word:
is your topic?
A) How many
B) What
C) Why
D) How much
E) When
68
26. Scientists are planning to send …
expedition to… .Venus during….2020
A) an, an,-
B) an, the, the
C) the, the,-
D) the,the, the
E) an, the,-
27. There was a fight at the party, but
nobody………………..
A) is hurt
B) got hurt
C) hurt
D) was hurt
E) get hurt
28. Choose the right preposition:
She was standing _______ the front
door.
A) in
B) at
C) off
D) on
E) of
29. The correct article is:
If you are hungry or thirsty you may go
to refre shment room
A) the
B) an
C) a
D) this
E) —
30.1 ____ wait for her at the railway
station, but I was late.
A) might
B) was to
C) am to
D) had to
E) may
31. Future form of the modal verb
“must”
A) will have to
B) will be able to
C) to
D) will have
E) must
32. Choose an unreal conditional
sentence:
A) If I were an astronaut, I‟d travel all
the planets.
B) If you did that again, I‟ll punish
you.
C) If I am an astronaut, I‟d travel all
the planets.
D) If I was an astronaut, I‟d travel all
the planets.
E) If you do that again, I‟ll punish you.
33. The correct articles are:
Easter is _________ religious
holiday.
A) -/a
B) the/a
C) an/the
D) -/-
E) the/the
34. Appropriate answer
Please, start your meal. If you
your soup now, it
cold
A) can eat / doesn‟t go
B) had / got
C) didn‟t have / would go
D) don‟t have / will go
E) will go / don‟t have
35. Choose the right word:
She works six days ______ week.
A) —
B) in
C) a
D) the
E) for
36. Correct answer
We often hear her _____ at concerts.
A) have sung
B) singing
C) sang
D) sings
E) to sing
37. We are learning about _ planets at
school.
A) the
B) in
69
C) a
D) —
E) an
38. Complete the sentence:
We agreed _______
A) go
B) should go
C) to going
D) to go
E) going
39. Correct answer
If I were Prime Minister, I… increase
tax for rich people.
A) shall
B) had
C) would
D) will be
E) would be
40. Choose the form of the passive
voice:
A) to be done
B) having done
C) to do
D) doing
E) to have done
41. Choose an unreal conditional
sentence:
A) If I found time, I‟ll help you.
B) I‟ll ring the bell, if I had it.
C) If I had a bell, I‟d ring it in the
morning.
D) If I find time, I‟ll help you.
E) If I save money, I‟ll buy a car.
42. Second conditional form:
A) past simple, future simple
B) present simple, future simple
C) past simple, would + infinitive
D) present simple, would + infinitive
E) present perfect, would + infinitive
43. Complex Subject
A) She is expected to coming any
minute
B) She is expected goany minute
C) She is expected come any minute
D) She is expected to come any minute
E) She is expected to came any minute
44. Modal verbs cannot be
A) used to talk about skills
B) used to refer to an ability to do
something
C) used to talk about possibility
D) used us gerunds
E) used in conditional sentences
45. Choose the correct modal verb:
He asked me where he ………. put the
box.
A) should to
B) ought to
C) shall
D) was able
E) will
46. a suitable question word:
… chalk is there in the box?
A) How
B) How much
C) Where
D) How many
E) Why
47. The correct answer
I… to learn English fluently.
A) must
B) have
C) would rather
D) should
E) might
48. Choose Future Active form of the
verb:
A) will have been told
B) will tell
C) will being told
D) will have told
E) will be told
49. Find the conditional sentence:
A) She takes after her mother
B) We had the house decorated
C) I‟ll come at 8 o‟clock
D) The plan to built a house
E) If you need any help, call me
50. Appropriate answer
I‟m not small. I wish I ______ small.
70
A) am not
B) were
C) am
D) was
E) weren‟t
Бір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. Choose the words with the sound
[g]
A) Gate
B) Gentle
C) German
D) Game
E) Great
F) Generous
G) Green
H) Global
52. Indirect speech
A) She said that she was watching TV
B) Mr Green said that he is sorry
C) I thought that she had forgotten
about my birthday
D) Mary told Sam it was five o‟clock
E) It wasn‟t raining
F) We may be famous
53. Choose the right variant:
A) a children
B) a people
C) a women
D) a men
E) the rich
F) the unemployed
54. The correct answers
I‟ve made … many mistakes in this
letter. I think I‟ll type it again.
A) rather
B) too
C) all
D) so
E) some
F) enogh
G) such
55. Choose the correct way of reading
the date: 1567
A) the fifteen and sixty-seven
B) fifteen sixty-seventh
C) fifteen the sixty-seventh
D) one thousand five hundred and
sixty-seven
E) fifteen and sixty-seven
F) fifteen sixty-seven
56. Pronouns with positive meaning.
A) every
B) somebody
C) something
D) any
E) all
F) anybody
G) each
H) some
57. The verbs that are followed by — to
(infinitive)
A) mind
B) suggest
C) offer
D) deserve
E) appear
F) promise
G) refuse
58. These verbs have the structure
without to
A) want
B) expect
C) can
D) let
E) would rather
F) make
G) must
59. Participle 2
A) sleeping beauty
B) meat- eating animal
C) falling leaves
D) written book
E) tom letter
F) frightened child
G) spoken etiquette
H) broken heart
60. The correct prepositions
Sometimes I have problems … work,
71
but… the whole I enjoy my job.
A) at/in
B) at/-
C) with/by
D) in/on
E) at/on
F) -/on
G) for/on
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1-мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
The friendliest country in the
world
A new report shows which are the
friendliest countries in the world. The
HSBC bank the Expat Explorer Survey
to find out which countries offered the
most comfortable lifestyles. Researches
questioned people in one hundred
different countries between May and
July 2011. They asked 3.385
respondents to find out which countries
they would prefer to make there second
home. The questions were based on
how easy it is to make friends with the
local people; learning the local
language, fitting in with the new
culture, and integrating into the local
community. The top-ranked country
was New Zealand, followed by
Australia, South Africa, Canada and the
United States.
The largest global survey allows
us to capture invaluable insights into
expat life and how it differs from
country to country, continent to
continent and from an expats‟ home
country of origin. The lowest ranked
country w as The United Arab
Emirates, which is surprising as around
80 % of the whole population
comprises of expatriates. Most of these
poorly paid labourers who are unlikely
to be eligible for HSBC‟s survey. India
finished second bottom
61. The survey was to find out __ .
A) the difficulties of the local language
B) the most comfortable lifestyle
C) the country which could be the
second home
D) the integration into local community
E) the unfriendliest country
62. One of the friendliest country is ….
A) Austria
B) New Zealand
C) United Arabian Emirates
D) India
E) Russia
63. The lowest ranked country was
United Arabian Emirates, because ….
A) the labourers were not eligible
enough for the survey
B) the labourers have low salary
C) 80 % of the population didn‟t take
part in the survey
D) HSBC‟s survey was not eligible
E) 80 % of population are labourers
64. In the United Arabian Emirates 20%
of the population is
A) expatriates
B) habbitants
C) labourers
D) patriots
E) natives
65. expatriates‟ means
A) someone whose job involves hard
physical work
B) someone who was bom in a
particular place
C) someone who leaves their country
because of war
D) someone who lives in a foreign
country
E) someone who lives in a particular
place
72
2- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тансырма
At the beginning of this century
medical scientists made a surprising
discovery: that we are built not just of
flesh blood. They were able to
demonstrate that we all have an internal
«body clock» which regulates the rise
and fall of our body energies, making
us different from one day to the next
The idea of an internal «body clock»
should not be surprising, since the lives
of most living things are dominated by
the 24-hour night-and day cycle. The
most obvious feature of this cycle is the
way we feel tired and fall asleep at
night and become awake during the
day. If the 24-hour rhythm is
interrupted, most people experience
unpleasant side effects. As well as the
daily rhythm of sleeping and waking
weal so have other rhythms which last
longer that one day and which influence
widely as of our lives.
Most of us would agree that we
feel good on some days and not so good
on others. Scientists have identified the
following three biorhythmic cycles:
physical, emotional and intellectual.
Each cycle lasts approximately 28 days
and each is divided into a high energy
period and a low energy period. During
the low energy period we are less
resistant to illness and tired more easily.
The low period puts energy into our
«batteries» for the next high perio d.
During the high energy period of a
physical biorhythm we are more
resistant to illne ss, better coordinated
and more energetic. The «critical» is the
time of change over from the high
energy period to the low energy period,
or vice versa. This «critical» time
usually lasts a day. On the critical day
of a physical biorhythm, there is a
greater chance of accident and illness.
Human experience is always individual
and we have our own biorhythmic
experiences. Some people experience
such enormous physical turbulence on
their «physically critical‟ days that they
have to go to bed.
66. What does „body clock‟ mean?
A) the reaction to the body changes
B) the clock trademark
C) the new clock trademark
D) the fitness programme
E) the alarm clock
67. What are Biorhythms?
A) the medical institute
B) the disease which happens in winter
C) physiological condition of the body
D) inner condition of the body
E) the long and short day
68. What problems can people have if
their 24-hour rhythm is interrupted?
A) because of bad mood
B) be happy and healthy
C) to work during the day
D) have health disorder
E) feel emotional problems
69. How long does each cycle last?
A) less then one month
B) the whole life
C) two and a half months
D) only one week
E) nearly two months
70. Which is the weakest part of a
cycle?
A) the lowest period of the emotions
B) the highest period of the health
C) any period of emotional conditions
D) the beginning of the cycle
E) the disorder of high and low energy
periods
Бір дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1003-нұсқа
1. Complete the idiom Walking on …
73
A) air
B) tongue
C) lip
D) hand
E) eye
2. Give the synonym to the word “to
skip”
A) to roar
B) to scan
C) to jump
D) to run
E) to slide
3. Choose a phrasal verb with the
meaning of “to succeed”:
A) to come off
B) to come back
C) to come across
D) to come along
E) to come in
4. An emotion that changes or
influences what you do or think
A) powerful
B) move
C) feeling
D) touch
E) affect
5. Definition of the word “a sales
graph”
A) a showing graph sales
B) a showing sales graph
C) a graph showing sales
D) a sale‟s graph showing
E) a graph shows sales
6. Choose the word correctly formed
with prefix: over —
A) ovenneet
B) overdressed
C) overmore
D) overmeal
E) overcrowded
7. Find the equivalent to “relating to
the culture of a particular group,country
or society”:
A) cultured
B) culture
C) cultures
D) cultural
E) culturaly
8. William Shakespeare ___ in this
house when he was a child
A) liad been lived
B) used to live
C) lives
D) was living
E) had lived
9. Sentence with Complex Subject
A) Hot weather makes me feel tired
B) He doesn‟t want anybody to know
C) We expected Dan to be late
D) The girl is expected to be wearing a
white jacket and black shirt
E) Would you like to go now
10. Choose the right variant:
We have English lessons _____
A) twice of week
B) twice week
C) twice a week
D) two times of a week
E) two a week
11. The Present Perfect Tense
describes:
A) an action in progress now
B) the definite past time
C) permanent facts
D) temporary events
E) the indefinite past
12 The Passive form of the verb:
A) have gone
B) has been
C) are done
D) had gone
E) having done
13. Correct verb forms:
… youreally … me if I… away?
A) will / follow / would have gone
B) would / follow / went
C) will / follow I am going
D) will / follow I goes
E) would / follow / go
14. The correct answer
74
1… to learn English fluently.
A) must
B) should
C) have
D) might
E) would rather
15.1 (to use) to read a lot about famous
people.
A) used
B) are used
C) had used
D) uses
E) is used
16. Correct use of pronouns
… have broken my pencil.
A) they
B) it
C) she
D) your
E) he
17. Choose the correct variant.
-percent
A) a half of one per cent
B) one second per cent
C) two first per cent
D) two one per cent
E) a half per cent
18. The correct reading of „27/04‟
A) The twentieth seven of April.
B) The twenty and seventh of April.
F) The twenty seven of April.
C) The twenty- seventh of April.
D) The twentieth and seven of April.
E) The twentieth seventh of April.
19. Define nouns in plural
A) Mathematics
B) Phonetics
C) Passers — by
D) Data
E) News
20. Choose the correct variant.
2
tons
A) two and one tons
B) two tons and a half
C) two and a half tons
D) two and two half tons
E) second and a half tons
21. Complete the sentence:
My watch is_______ minutes fast.
A) a third
B) the tenth
C) ten
D) the ninth
E) fifth
22. Fill in suitable pronouns.
This does not look like … book, it must
be … .
A) my, hers
B) mine, theirs
C) my, my
D) out, her
E) some, their
23. Find the correct sentences.
Don‟t go by train. It‟s ……….
A) expensiver
B) most expensive
C) a lot more expensive
D) much more expensive
E) expensivest
24. Complete the sentence:
Wash with cold water _____ Sunday!
A) some
B) anything
C) every
D) anybody
E) each
25. Correct written fraction 3/4
A) quarter three
B) three quarters
C) three over four
D) three four
E) four three
26. Put in „To” where necessary.
A) Have you ever been … China?
B) Welcome … the hotel. We hope you
enjoy your stay here.
C) The exhibition … the Museum of
Modem Art finishes on Saturday.
D) Did you enjoy your visit…. the
75
museum?
E) Carl was bom… Chicago, but he still
lives …. New York.
D) Do you have your camera with
you?’ „No, I left it… .the car.
E) We had lunch… the airport while we
were waiting for our plane.
27. The correct use of linking word
Robert didn‟t study for the
test;______he did very well.
A) moreover
B) consequently
C) therefore
D) unless
E) nevertheless
28. Sentences with Perfect Infinitive
A) We hope to finished the job soon
B) I‟m glad to have seen her
C) You should written the composition
D) I noticed that he seemed to be
smoking a lot
E) I want to see a manager
29. Report the sentence: „I was waiting
for you,‟ she told Ben
A) She told Ben she was waiting for
him
B) She told Ben she is waiting for him
C) She told Ben I had been waiting for
him
D) She told Ben she had been waiting
for him
E) She told Ben I was waiting for him
30. Use the correct modal verb:
“He is going out with my best friend.”
“You … be joking!”
A) had to
B) shouldn‟t
C) ought
D) could
E) must
31 Choose a suitable modal verb:
It be hot today.
A) could to
B) must to
C) have to
D) should
E) may
32. The correct use of linking word
Dr. King gives interesting lectures;
……..he is very popular with his
students.
A) but also
B) consequently
C) contrary
D) however
E) not only
33. The form of the 3rd conditional:
A) If+ past perfect, past perfect
B) If+ past simple, present perfect
C) If+ present perfect, would + present
perfect
D) If+ past perfect, would + present
perfect.
E) If + present simple, present simple
34. Dr.Hammond gave me _ good
advice.
A) on
B) the
C) an
D) —
E) a
35. Choose the right sentence form:
If I stayed out late, I always got a taxi
home.
A) zero conditional
B) passive form
C) second conditional
D) first conditional
E) third conditional
36. Choose the Complex Object:
A) She don‟t want me to read this
book.
B) She wants I to read this book.
C) She want me to read this book.
D) She wants me to read this book.
E) She won‟t me to read this book.
37. Choose the correct variant:
I my hair
A) having/cut
B) had/had cut
76
C) had/cut
D) have/cutting
E) cut
38. The sentence with correct use of
article:
A) When was a telephone invented
B) Giraffe is tallest of all animals
C) Young have the future in their hands
D) Milan is in north of Italy
E) I like working with people
39. Sentences with infinitive of purpose
A) The road is too busy the children
B) The crowd was impatient for the
match to begin
C) The car is easy to drive
D) We‟re going to Paris to spend a
holiday
E) It is nuisance for you to have to wait
40. Complete the sentence with the
correct article:
love is a perfectly natural human
feeling.
A) the
B) this
C) a
D) —
E) an
41. The telegram was received
yesterday
A) Past Perfect Passive
B) Past Perfect
C) Past simple Passive
D) Past simple Active
E) Past Continuous Passive
42. Present Perfect Passive form:
A) had been done
B) are told
C) were done
D) has been told
E) will be told
43. Complete the sentence:
I help you if you ___________ me
more.
A) could, trusted
B) can, trusted
C) could, trust
D) could, will trust
E) will be able to, will trust
44. The correct forms of the verbs for
the following sentence are Dad (help)
me when he (finish) his work.
A) helps / finishes
B) will help/ finishes
C) helped / finished
D) would help / finishes
E) will help / will finish
45. Define the function of Gerund in the
following sentence: Painting is one of
my hobbies.
A) predicate
B) subject
C) adverbial modifier
D) attribute
E) object
46. Choose the correct form of the
verbs:
Nobody … that the expedition … (to be
found) .
A) expect, would find
B) expects, had found
C) is expected, will find
D) expected, would be found
E) expected, will be found
F) expected, will found
47. Choose the correct article:
Our team is _____ third in the
standings.
A) the
B) on
C) a
D) an
E) —
48. Jane …. to phone me last night, but
she didn‟t.
A) is supposing
B) was supposing
C) is supposed
D) was supposed
E) supposed
49. Choose the unreal conditional
77
sentence:
A) If I found time, I‟ll help you.
B) ІʼІІ ring the bell, if I had it.
C) If I find time, I‟ll help you.
D) If I had a bell, I‟d ring it in the
morning.
E) If I save money, I‟ll buy a car.
50. The correct use of preposition
I‟m short _______ money this week.
Can you lend me some»?
A) with
B) of
C) at
D) without
E) on
Бір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. The words with the silent letter
A) Gnat
B) Know
C) glory
D) igloo
E) debt
52. The correct Indirect Speech
sentence is:
Tom asked, “Paul, have you been in
Kazakhstan?”
A) He asked Paul whether he is in
Kazakhstan
B) Tom asked Paul if he was in
Kazakhstan
C) Tom asked Paul if he had ever been
in Kazakhstan
D) He asked Paul has he been in
Kazakhstan
E) Tom asked Paul whether he had
ever been in Kazakhstan
F) Tom asked Paul if he has been in
Kazakhstan
53. The correct prepositions
Sometimes I have problems … work,
but… the whole I enjoy my job.
A) in/on
B) -/on
C) at/on
D) at/in
E) for/on
F) at/-
G) with/by
54. Ordinal numbers:
A) eleven
B) million
C) nine
D) twelfth
E) fifteen
F) three hundred
G) third
55. Find an adverb of degree:
A) a bit
B) downstairs
C) angry
D) quite
E) carefully
F) wonderful
56. Complete the sentence with a
suitable form of an adjective:
Your coat seems a lot… than mine.
A) The worst
B) Worse
C) Baddest
D) Bad
E) Badder
F) badly
57. I‟m tired. I‟d rather _____ out this
evening, if you don‟t mind.
A) doesn‟t go
B) to go
C) not go
D) don‟t go
E) not going
F) not to go
58. Find the construction of Past
Continuous Active Tense
A) was planning
B) were making
C) had been
D) were being built
E) is doing
78
F) has gone
59. a suitable participle:
The boy … by John is a friend of his.
A) Having invited
B) Invite
C) having been invited
D) Inviteding
E) Inviting
F) Invited
60. Choose the right variant:
Is there anything wrong? ______
A) No, there isn‟t
B) Yes, there are
C) No, there is
D) Yes, there isn‟t
E) No, there aren‟t
F) Yes , there is
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1- мәнмәтін
Бip дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
Health is a state of physical,
mental and social wellbeing. It involves
more than just the absence of disease. A
truly healthy person not only feels good
physically but also has a realistic
outlook on life and get on well with
other people. Good health enables
people to enjoy life and have the
opportunity to achieve their goals.
To achieve and maintain good
health, people must have basic
knowledge about the human body and
how it functions. Only they can decide
what will or what will not help or hurt
their health. All parts of the body must
work together properly to maintain
physical health. A person who is in
good physical condition has the
strength and energy to enjoy an active
life and withstand the stresses of daily
life. The various practices that help
maintain health include proper
nutrition, exercise, rest and sleep,
cleanliness and regular medical and
dental care.
Regular checkups by a physician
and dentist play an important role in
safeguarding health. Doctors
recommend that people seek medical
carte at the first sign of illness. Early
care can result in a quicker cure and
lower medical costs. Treating oneself
for more than a day or two is unwi se
unless the condition improves steadily.
A physician or medical clinic has the
knowledge and special equipment to
provide accurate diagnosis and
treatment. Prevention of disease is an
important part of medical care. Children
should visit a doctor or clinic to receive
immunization against disease.
61. Athletic trainers:
A) to provide accurate
B) hurt their health
C) also play a great role in sports
medicine
D) have nothing to do with sports
medicine
E) only train team players
62. The main topic of the text
A) Prevention of diseases
B) To show the way how physicians
treat team players
C) Elements of physical health
D) The importance of regular checkups
E) To show how experts try to prevent
injuries
63. The first paragraph is about:
A) the importance of enjoying life
B) about sportsmen
C) social wellbeing
D) the importance of good health
E) to show the importance of sports
medicine
64. The text implies that:
A) team physician consults team
players
B) people should have strength and
79
energy
C) prevention of disease is very
important
D) everyone should have a realistic
outlook in life
E) the duty of the team physician only
to give first aid to injured players
65. Complete the sentence. She felt
a____in her heart when she had a heart
attack.
A) hurt
B) pain
C) ache
D) break
E) cut
2- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
The friendliest country in the
world
A new report shows which are the
friendliest countries in the world. The
HSBC bank the Expat Explorer Survey
to find out which countries offered the
most comfortable lifestyles. Researches
questioned people in one hundred
different countries between May and
July 2011. They asked 3.385
respondents to find out which countries
they would prefer to make there second
home. The questions were based on
how easy it is to make friends with the
local people; learning the local
language, fitting in with the new
culture, and integrating into the local
community. The top-ranked country
was New Zealand, followed by
Australia, South Africa, Canada and the
United States.
The largest global survey allows
us to capture invaluable insights into
expat life and how it differs from
country to country, continent to
continent and from an expats‟ home
country of origin. The lowest ranked
country w as The United Arab
Emirates, which is surprising as around
80 % of the whole population
comprises of expatriates. Most of these
poorly paid labourers who are unlikely
to be eligible for HSBC‟s survey. India
finished second bottom.
66. expatriates‟ means
A) someone whose job involves hard
physical work
B) someone who lives in a foreign
country
C) someone who was bom in a
particular place
D) someone who lives in a particular
place
E) someone who leaves their country
because of war
67. In the United Arabian Emirates 20%
of the population is
A) patriots
B) expatriates
C) labourers
D) habbitants
E) natives
68. The survey was to find out __ .
A) the integration into local community
B) the country which could be the
second home
C) the most comfortable lifestyle
D) the difficulties of the local language
E) the unfriendliest country
69. One of the friendliest country is …
A) India
B) Austria
C) Russia
D) New Zealand
E) United Arabian Emirates
70. The lowest ranked country was
United Arabian Emirates, because ….
A) 80 % of population are labourers
B) HSBC‟s survey was not eligible
C) 80 % of the population didn‟t take
part in the survey
80
D) the labourers have low salary
E) the labourers were not eligible
enough for the survey
Бір дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1005-нұсқа
1. Find the equivalent of the saying:
Every medal has its reverse
A) Every medal has two sides
B) Every day is not Sunday
C) Every man is the architect of his
fortune
D) Life is not all pleasure
E) Every day has his day
2. Give the antonym to the word
“definite”
A) definitly
B) imdefirrite
C) redefinite
D) indefinite
E) undefinite
3. Complete the proverb:
Out of sight out of… .
A) mind
B) head
C) soul
D) road
E) home
4. Choose the correct variant:
Who will call you in the following
situation.
You don’t know Italian, but you have to
translate an article from Italian.
A) interpreter
B) decorator
C) locksmith
D) architect
E) engineer
5. Find the word with the meaning of
“easy to see, notice or understand”
A) custom
B) omen
C) believe
D) evident
E) destiny
6. Find the word meaning:
„„having no flavour; without taste”
A) tasteless
B) fresh
C) tasteful
D) delicious
E) rich
7. Choose the word with correct
spelling:
A) reaporter
B) reapourter
C) reporter
D) inreporter
E) riporter
8. A suitable form of the verb:
If I her number, I would phone her.
A) Were knowing
B) Will know
C) Knew
D) Would know
E) Know
9. Complete the sentence:
My father ______ drive a car.
A) let me
B) lets me to
C) let me to
D) let to me
E) lets me
10. Find the passive form of the verb:
A) is broken
B) will broke
C) has broken
D) broke
E) had broken
11. Correct use of the articles
A) There is woman at the bus stop.
B) Rachel works in bank.
C) Can I ask question?
D) I have not got a computer.
E) There was a interesting programme
on TV last night.
12. Choose an unreal conditional
sentence:
A) If I had a bell, I‟d ring it in the
morning.
81
B) If I find time, I‟ll help you.
C) If I save money, I‟ll buy a car.
D) If I found time, I‟ll help you.
E) I‟ll ring the bell, if I had it.
13. We use the Present Simple
A) for repeated action and to talk about
things in general
B) for actions in a period of time up to
the present
C) for an action that we were in the
middle of
D) for a complete action in the past
E) to say that are in the middle of an
action
14. Choose the equivalent:
I wish I was rich.
A) If I‟ІІ be rich
B) If I‟ve been rich
C) If I have rich
D) If I‟m rich
E) If only I was rich
15. Gerund as the Object in the sentence
A) He was accused of having stolen
this necklace
B) Dancing is her hobby
C) My neighbors admire my big
gardening
D) I like to reading books
E) Brush your teeth before going to
bed
16. The opposite of the adjective
“shallow”.
A) dead
B) dry
C) wet
D) difficult
E) deep
17. Correct answer of date:
“8/3”
A) the eighth of March
B) March and the eight
C) the eighth of March
D) the eight of the March
E) eighth of March
18. Complete the sentence:
Walking is a _______ physical activity
than running.
A) most popular
B) more popular
C) the most popular
D) popularest
E) popular
19. Choose the correct variant.
0.03 — …………..
A) point nought three
B) nought three
C) point nought third
D) nought point nought three
E) nought point three
20 Correct use of pronouns
I haven‟t got any stamps, but I‟ll
need_______.
A) ones
B) them
C) any
D) some
E) it
21. The correct comparative form:
Prevention is _______ than cure
A) as good as
B) good
C) best
D) better
E) the best
22. Fill in a suitable pronoun:
Write about the results of
training.
A) ours
B) them
C) yours
D) you
E) our
23. Complete the sentence:
He lives in Flat No. 10
A) He lives in Flat number ten.
B) He lives in the ten Flat.
C) He lives in the Flat ten.
D) He lives in the number tenth Flat.
E) He lives in the Flat of ten
24. The correct form of adjective:
82
Mark plays football________anyone
else I know.
A) as better as
B) better than
C) more good than
D) as good as
E) best than
25. Choose the correct answer:
Are you having a nice time?
A) Yes, I‟m having it
B) Yes, it is
C) Yes, I am
D) Yes, I‟m nice
E) Have a nice time
26. Sentence with Complex Subject
A) The President was reported to have
suffered from a heart attack
B) It took ages to download the
pictures from the Internet
C) It was difficult at first, but Mike
soon got used to working at night
D) Andrew and Jessica help each other
with their homework
E) Mark photocopied the figures for
the Sales Manager to have a look at
27. Correct answer
If you … to please an English person ,
be very polite about his garden.
A) will want
B) wants
C) want
D) wanted
E) are wanting
28. Scientists are planning to send …
.expedition to… .Venus
during…….2020
A) the, the,-
B) an, the,
C) an, an,-
D) the,the, the
E) an, the, the
29 Complete the sentence:
Do you,know _______ daughter
A) Georges and Kates‟
B) George and Kate‟s
C) Georges and Kates
D) George‟s and Kate‟s
E) George‟s and Kate
30. Define the function of Gerund in the
following sentence: Swimming is
healthy for you.
A) object
B) attribute
C) predicate
D) subject
E) adverbial modifier
31. J wait for her at the railway station,
but I was late.
A) may
B) might
C) am to
D) had to
E) was to
32. Choose the correct variant of a
sentence with Complex Object:
A) My parents want to you to be
honest.
B) My parents to want you to be
honest.
C) My parents want to be honest.
D) My parents want me to be honest.
E) My parents to want to be honest.
33. Present Perfect Passive form:
A) has been told
B) were done
C) are told
D) had been done
E) will be told
34. The sentence with the possessive
case:
A) I‟ve written the letter to the author
of the book
B) She‟s spoken all the day
C) My sister‟s handbag is red and black
D) is brother‟s having supper now
E) It‟s only for her
35. Complete the sentence with
Complex Object:
I want ______ a song. She‟s got a
marvelous voice.
83
A) Asel to sing
B) that Asel sing
C) Asel to a sing
D) Asel sings
E) Asel sing
36. ‘I here was a fight at the party, but
nobody………..
A) is hurt
B) was hurt
C) got hurt
D) get hurt
E) hurt
37. The correct article is:
Omar is ____ interesting personality.
A) the
B) a\an
C) an
D) a
E) —
38. The correct variant:
A) What those people are looking for
B) What is those people looking for
C) What do those people looking for
D) What are those people looking for
E) What do those people are looking
for
39. Choose an unreal conditional
sentence:
A) If I was an astronaut, I‟d travel all
the planets.
B) If I were an astronaut, I‟d travel all
the planets.
C) If I am an astronaut, I‟d travel all
the planets.
D) If you did that again, I‟ll punish
you.
E) If you do that again, I‟ll punish you.
40. Appropriate answer
I would have sent you a postcard while
I was on holiday if I______your
address
A) will have
B) had
C) was having
D) would have
E) had had
41. The correct use of prepositions
We protested _____ delays
delivery______ the goods.
A) across / over / after
B) along / behind / beside
C) against / of / in
D) against / in / of
E) about / under / of
42. After the first bell rang, our
teacher__________us to the class.
A) leave
B) disappear
C) slip away
D) run away
E) invited
43. We use the structure it+passive
verb+clause with the verb of reporting.
A) avoid
B) do
C) think
D) warn
E) let
44. Choose the correct modal verb:
He asked me where he ……….. put the
box.
A) should to
B) shall
C) ought to
D) will
E) was able
45. Define the underlined word.
Alice can‟t be abroad. I have seen her
this morning.
A) modal verb
B) gerund
C) participle
D) infinitive
E) adverb
46. Give me_________money.
A) —
B) a
C) the
D) an
E) on
84
47. Choose the correct sentence with
Complex Object:
A) I don‟t want you meet my friend.
B) I want you to meet my friend
C) I want you my friend meet.
D) I wants you to meet my friend.
E) I won‟t you to meet my friend.
48. Find the 2 nd conditional:
A) present perfect, would + present
infinitive
B) if past perfect, would + present
infinitive
C) present simple, present simple
D) if past simple, would + infinitive
E) if present simple, future simple
49. Verb used with Complex Object.
A) give up
B) continue
C) justify
D) know
E) threaten
50. Complete the sentence:
for you around 2 o‟clock outside
A) I‟m waiting
B) I wait
C) I‟d waiting
D) I waited
E) I have been waiting
Бір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. Choose the words with the sound
[tʃ]
A) Picture
B) Character
C) Chair
D) School
E) Chemistry
F) Which
G) China
H) Architect
52. Choose the general question:
A) How many words did you write?
B) How is your brother?
C) Do they know French or German?
D) Where do you live?
E) What do you know?
F) Have you bought a car yet?
G) Does Mary like milk?
53. Gerund is used after:
A) verb + question word
B) adjectives and certain verbs
C) preposition and “to be”
D) superlative adjectives
E) adjectives and prepositions
F) phrasal verbs
54. Find the derived adjectives:
A) attractive, impulsive
B) generous, kindness
C) unreal, perfect
D) illegal, logically
E) dishonest, carefully
F) impossible, politeness
55. Define the parts of speech:
discovery
A) pronoun
B) preposition
C) participle
D) adjective
E) noun
F) verb
56. Complete the sentence:
She works harder….
A) than mine
B) than I am
C) than I can
D) than I
E) than my
F) than me
57. Fill in the gap:
My uncle … listen to pop music.
A) went
B) goes
C) use to
D) use
E) uses to
F) used to
58 is used with prepositions
A) adverd
85
B) mood
C) noun
D) verb
E) modal verb
F) gerund
G) infinitive
59 The sentence with Participle II:
A) He left the room without saying a
word
B) The watches made in Japan are very
popular
C) She watered the flowers and left the
room
D) I often saw her at the disco,
surrounded by her admires
E) It was raining all day long
F) She is driving a car at this moment
60. Sentences with Direct Speech:
A) Claire told me that her father owned
a racehorse
B) He said “Sorry. I wasn‟t listening”
C) She said “It‟s been raining”
D) He said “Andrew is working”
E) She said “The world is round”
F) He wants to know if the centre has
got a town plan
G) “Please help me” I said to Sarah
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
An American court has sent a
strong warning to anyone who sends
spam e- mail. Virginia judges decided
that one of the world‟s top e-mail
spammers, Jeremy Jaynes, must stay in
prison. He was originally jailed for nine
years in 2004 for mass distribution of
junk e-mail. He appealed against the
decision and was trying to get his
prison sentence overturned, saying that
sending bulk e-mail was not against the
law. He tried to argue in court that his
rights of free speech meant he could
send as many mails as he liked. The
judges disagreed in a 4-3 decision
against him Virginia‟s state attorney
Bob McDonnell said: “This is a historic
victory in the fight against online
crime.” He added: “Spam not only
clogs e-mail inboxes and destroys
productivity, it
is also defrauds citizens and threatens
the online revolution that is so critical
to
economic prosperity.”
61. Jeremy appealed against the
decision because he_______
A) tried to get his prison sentence
overturned
B) made false money
C) sent false information
D) was one of the world‟s top e-mail
spammers
E) could send as many mails as he
liked
62. Jeremy Jaynes disagreed with
judges‟ decision, because he thought
that…
A) he was one of the top ten spammers
in the world
B) he worked for the police
C) sending spam e-mail was against the
law
D) he was not sending spam e-mail at
all
E) sending spam e-mail was not against
the law
63. An American court send a strong
warning to anyone who…
A) reads spam e-mail
B) received 10 million mails
C) sends spam e-mail
D) uses false addresses
E) does bad services
64. The court‟s decision thought to be
dangerous, because
A) Jaynes was dangerous for people
86
B) anyone who sent spam
anonymously could be arrested
C) Jaynes was not dangerous for people
D) spam is bad for eyes
E) anyone who got spam anonymously
could be arrested
65. Jeremy Jaynes was punished for…
A) liking spammers
B) making wrong deeds
C) using false names
D) sending junk e-mail
E) using false adresses
2- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
At the beginning of this century
medical scientists made a surprising
discovery: that we are built not just of
flesh blood. They were able to
demonstrate that we all have an internal
«body clock» which regulates the r ise
and fall of our body energies, making
us different from one day to the next.
The idea of an internal «body clock»
should not be surprising, since the lives
of most living things are dominated by
the 24-hour night-and day cycle. The
most obvious feature of this cycle is the
way we feel tired and fall asleep at
night and become awake during the
day. If the 24-hour rhythm is
interrupted, most people experience
unpleasant side effects. As well as the
daily rhythm of sleeping and waking
weal so have other rhythms which last
longer that one day and which influence
widely as of our lives.
Most of us would agree that we feel
good on some days and not so good on
others. Scientists have identified the
following three biorhythmic cycles:
physical, emotional and intellectual.
Each cycle lasts approximately 28 days
and each is divided into a high energy
period and a low energy period. During
the low energy period we are less
resistant to illness and tired more easily.
The low period puts energy into our
«batteries» for the next high perio d.
During the high energy period of a
physical biorhythm we are more
resistant to illne ss, better coordinated
and more energetic. The «critical» is the
time of change over from the high
energy period to the low energy period,
or vice versa. This «critical» time
usually lasts a day. On the critical.day
of a physical biorhythm, there is a
greater chance of accident and illness.
Human experience is always individual
and we have our own biorhythmic
experiences. Some people experience
such enormous physical turbulence on
their «physically critical‟ days that they
have to go to bed.
66. How long does each cycle last?
A) less then one month
B) nearly two months
C) two and a half months
D) the whole life
E) only one week
67. What problems can people have if
their 24-hour rhythm is interrupted?
A) to work during the day
B) because of bad mood
C) be happy and healthy
D) feel emotional problems
E) have health disorder
68. What are Biorhythms?
A) the medical institute
B) inner condition of the body
C) the disease which happens in winter
D) the long and short day
E) physiological condition of the body
69. What does „body clock‟ mean?
A) the clock trademark
B) the fitness programme
C) the alarm clock
D) the reaction to the body changes
E) the new clock trademark
87
70. Which is the weakest part of a
cycle?
A) the disorder of high and low energy
periods
B) the lowest period of the emotions
C) any period of emotional conditions
D) the highest period of the health
E) the beginning of the cycle
Бір дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1006-нұсқа
1. Complete the proverb:
…, home is best.
A) North or South …
B) East or flat…
C) room or flat…
D) East or West…
E) house or flat…
2. The synonym of “withdraw”
A) advance
B) want
C) remove
D) need
E) reduce
3. Replace the underlined word with a
suitable phrasal verb. I really think he
should stop smoking.
A) go on
B) cancel
C) give up
D) continue
E) refuse
4. Find the general word for the group
of words:
A) a fax
B) a stamp
C) a telegram
D) a letter
E) a post-office
5. Find the word with the suffix
meaning an acting person:
A) Writness
B) WTiter
C) Writability
D) Writing
E) Written
6. Choose the equivalent:
“the process of moving something from
one place to another”
A) movable
B) moved
C) movance
D) move
E) movement
7. Give the equivalent: “having a
pleasant flavour”
A) tasteless
B) junk
C) good
D) bad
E) tasteful
8. Complex Subject.
A) It is said that he live in this nice big
house together
B) It is said that they hve in this nice
big house together
C) It is said that us live in this nice big
house together
D) It is said that they lives in this nice
big house together
E) It is said that our hve in this nice big
house together
9. Complete the sentence: I didn’t
know his name, but the face was
familiar. I was
sure I _______ him somewhere before.
A) did saw
B) was seeing
C) had been seen
D) had seen
E) saw
10. Randy plays… .violin, and Mark
plays…….hockey at…. Boy‟s Club near
… .Times Square.
A) the, -, the, the
B) a, -, the, the
C) -, —
D) the, the,-
E) a, a, the
88
11. Find the function of gerund in the
sentence:
Knitting is one of my hobbies.
A) object
B) adverbial modifier
C) subject
D) predicate
E) attribute
12. Choose the right verb form:
We thought about ………. early.
A) leaving
B) to leave
C) leave
D) to leaving
E) leaved
13. The verb followed by V-ing
(Complex Object)
A) warn
B) see
C) make
D) expect
E) let
14. Article
A) What a untidy house!
B) What untidy house!
C) What an tidy house!
D) What the untidy house!
E) What an untidy house!
15. The correct use of Article
We had … good talk with him about…
weather,… literature and other things
A) a/a/-
B) the/the/a
C) a/-/the
D) a/the/-
E) -/the/the
16. Fill in the gap:
Did … exciting happen?
A) everything
B) some
C) something
D) anything
E) any
17. Complete the sentence:
When I was in the USA in 1952,1 saw
the … President of the USA.
A) past
B) same
C) kind
D) father
E) real
18. Find the ordinal numerals
A) second
B) forty
C) eighty eight
D) eight million
E) a thousand
19. Find the nouns in singular.
A) scissors
B) feet
C) advice
D) goods
E) news
20. Choose the uncountable nouns
A) Feet
B) Weather
C) Chaos
D) Traffic
E) Feet
21. Make up an adjective:
Atom
A) ly
B) word
C) ness
D) ic
E) ous
22. Put the abjectives into the correct
order:
A) They are staying in an old enormous
old grey building
B) They are staying in an grey old
building
C) Enormous they old staying building
grey are an in
D) They staying in an enormous old
grey building
E) They are staying in an enormous old
grey building
23. Choose the right sentence:
A) Sue is lawyer like her father
89
B) Sue is a lawyer likes her father
C) Sue is a lawyer so as her father
D) Sue is a lawyer like her father
E) Sue is a lawyer as if her father
24. Choose the correct word:
Wash with cold water ______ 3
seconds.
A) some
B) anywhere
C) anybody‟
D) every
E) anything
25. Choose the right question tag:
Let‟s go there tomorrow,… ?
A) aren‟t we
B) have you
C) shall we
D) will you
E) are we
26. “the” is used:
A) in a general sense
B) before ordinal numerals
C) before consonant sounds
D) before vowel sounds
E) with proper nouns
27. Report the sentence: „Where did
they go last week?‟ She asked me
A) She asked me where they went last
week
B) She asked me where did they go the
week before
C) She asked me where had they gone
the week before
D) She asked me where they had gone
the week before
E) She asked me where they had gone
the week ago
28. The new computer system ___ next
month.
A) be installed
B) have been installed
C) will be installed
D) are being installed
E) been installed
29. The Present Perfect Tense describes
A) the definite past time
B) an action in progress now
C) permanent facts
D) past events with connection to the
present
E) temporary events
30. The correct modal verb is:
Some people iron their socks. But
you…….. It’s a waste of time
A) don‟t have to
B) can‟t be
C) could
D) could not
E) are not allowed to
31. If I had heard about my brother‟s
problems, I________him.
A) must help
B) might help
C) may help
D) may
E) might have helped
32. Define the underlined word:
I‟m fond of skiing.
A) participle
B) adverb
C) infinitive
D) modal verb
E) gerund
33. Auxiliary verb of Present Perfect
A) will
B) do
C) is
D) have
E) did
34. Correct answer
We often hear her ____ at concerts.
A) sang
B) singing
C) have sung
D) sings
E) to sing
35. Complete the sentence
We reported at a different time
A) last week
B) tomorrow
90
C) for
D) this week
E) since
36. Scientists are planning to send …
.expedition to… Venus during……2020
A) an, the,-
B) the, the,-
C) the,the, the
D) an, the, the
E) an, an,-
37. The sentence formulated correctly is
A) Most parents want their children
getting a university education
B) Most parents want their children get
a university education
C) Most parents want their children to
get a university education
D) Most parents want that their
children will get a university education
E) Most parents want that their
children get a university education
38. We aren‟t hungry. We … .just…
.lunch.
A) have had
B) had-
C) have have
D) had had
E) has had
39. Mark Twain __ that they __ about
him.
A) understood / are speaking
B) understand / speaks
C) understood / were speaking
D) will understand / spoke
E) understands / speaks
40. The Past Continuous Tense is
A) were making
B) had been
C) has gone
D) were being built
E) is doing
41. FiU in “on”
A) Jonathan is 63. He‟ll be retiring
from his job… .two year‟s time.
B) Electricity prices are going up …
October.
C) Mary and David always go out for
dinner … their wedding anniversary.
D) I‟m busy right now, but I‟ll be with
you… a moment
E) I‟ve been invited to a wedding … 14
February.
42. The correct article is:
If you are hungry or thirsty you may go
to refre shment room
A) an
B) this
C) the
D) a
E) —
43. Appropriate answer
I haven‟t been to Beijing. I wish
I______to Beijing.
A) had been
B) will be
C) have been
D) been
E) has been
44. Future form of the modal verb
“can”:
A) should
B) could
C) was able to
D) will be able to
E) would
45. You have been travelling all day.
You … be tired.
A) Can
B) have
C) must
D) need
E) should
46. Correct forms of verb:
What… you … if the train … in time?
A) will / do / doesn‟t come
B) will be / doing / come
C) do / didn‟t / come
D) did / will not come
E) have I done / came
47. Choose the right word:
91
She works six days week.
A) the
B) for
C) in
D) a
E) —
48. The right verb form is:
How long ………. you… .him?
A) will know
B) having know
C) had been known
D) have known
E) have knowing
49. Choose the correct sentence with
Complex Object
A) There are a lot of dirty dishes in the
sink. Do you expect me to washing up?
B) Can you help me with cleaning,
please.
C) My father wanted his daughter to
make her bed.
D) Your husband‟s passport is not
valid. Why can‟t you get him renew it?
E) Have you seen Jack go out?
50. the noun in plural is:
Our _______ are ____
A) Childrens/brothers
B) Children/brothers
C) Children/brother
D) Childs/brothers
E) Child/brothers
Бір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. Find the words with [ai]
A) scientist
B) liquid
C) little
D) island
E) nylon
F) nightdress
52. Choose the correct question:
Petrol spoils children‟s lungs.
A) What did petrol spoil?
B) What does petrol spoil?
C) Which does petrol spoil?
D) When does petrol spoil?
E) What will petrol spoil?
F) Where does petrol spoil?
53. The Sequence of tenses:
“We have been planning to buy a new
computer”
A) My parents said that I must buy a
new computer
B) They told to buy a new computer
C) They said that they are planning to
buy a new computer.
D) They said that they had been
planning to buy a new computer
E) My parents asked me to buy a new
computer
F) My parents said that they had been
planning to buy a new computer
54. Complete the sentence with the
correct comparative form:
What is ________ teenagers‟ game?
A) the most popular
B) the most popularest
C) the popularest
D) popularer
E) more popular
F) most popular
55. Complete the sentence
We want to write the task ______
A) himself
B) these
C) myself
D) themself
E) themselves
F) herself
G) with our teacher
H) ourselves
56. Complete the sentence:
She works harder….
A) then I
B) than I am
C) than mine
D) than my
E) than I
F) than me
92
G) than hers
57. Correct the Tense form
Many accidents … by dangerous
driving.
A) is caused
B) were cause
C) were being caused
D) are caused .
E) are causing
F) were causing
G) caused
58. Sentences with Gerund
A) This success marked the beginning
of a new phase in his career
B) I can‟t get used to leaving alone.
C) Drinking alcohol is very bad for you
D) His handwriting is very hard to read
E) What do you think of going abroad
F) I remember locking the door
G) His greatest pleasure is dancing
H) My favorite activity is smoking
59. The Participle 2:
A) We didn‟t enjoy the performance
because we were boring.
B) Yesterday I saw the criminal to rob
the bank
C) Having been introduced we shook
our hands
D) Being interested in Biology Bob
entered the medical colledge
E) I heard my classmate singing a song
F) After talking to the teacher Mike
felt better
60. Choose prepositions of movement:
A) from, until, since
B) in, on, at
C) by, in, after
D) at, in, before
E) in, to, from, after
F) to, from, out of
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1-мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
Read the text and answer the
questions.
Ever fancied being on TV?
The good news is that there‟s probably
a show for you. You could sing and
dance to get a part in a musical. You
could become an apprentice footballer
at a top club, or an apprentice business
executive. If you can cook, you might
win your own restaurant, or you could
invent something amazing and get rich.
If you don‟t actually know how to do
anything, you could just let viewers
watch you live in a big house, and hope
you are voted the most popular resident.
There are more exciting shows,
though. How about a race around the
world for $1 million? In the US show‟
The Amazing Race‟ eleven pairs of
contestants race around the world and
have to complete different tasks on the
way. These include the
„ordinary‟(playing volleyball, gathering
sheep) , the „personal‟ (getting tattooed,
shaving your head) ,the „disgusting‟
(eating two kilos of meat, drinking
blood) and the „dangerous (rolling over
a car, bungee jumping) . The pairs are
allowed to decide how to get to their
destinations- by car, train, boat, plane
or bus- but they are not allowed to ask
help or use mobile phones.
This kind of show is not exactly
new, so what makes us keep watching?
Well, what is different about „The
Amazing Race” is that the participants
know each other. They are married
couples, dating couples, ex-couples,
best friends and family members.
Just like in real life, people who
are close argue and get frustrated with
each other when they are stressed. This
is what makes the show successful. The
contestants don‟t know exactly what‟s
going to happen next. Some pairs really
come together in these situations, while
93
others completely fall apart. Which is
all a little more real than most „reality‟
shows.
61. Find the word in the text which
mean the same as this definition
„somebody who is training to do a job‟
A) Contestant
B) Participant
C) Producer
D) Audience
E) Apprentice
62. One of these words are not
mentioned as prizes …
A) a restaurant
B) money
C) a big house
D) a theatre role
E) a job
63. Find the word in the text which
mean the same as this definition „ a
person vtfio pi ans the producti on of a
TV programme‟
A) Contestant
B) Apprentice
C) Producer
D) Viewers
E) Audience
64. According to the text, participants in
„The Amazing Race‟ don‟t do this
activity:
A) do puzzles
B) control animals
C) work in teams
D) dance
E) take flights
65. According to the text, one of the
sentences below is not a reason for the
popularity of „The Amazing Race‟:
A) The team members don‟t know each
other well.
B) The teams face stressful situations.
C) The contestants‟ reactions to
problems are realistic.
D) There are a lot of surprises.
E) Some teams have bad arguments.
2- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
The full name of the country is.
the United Kingdom of Great Britain
and Northern Ireland.
The United Kingdom is situated
on the British Isles. The British Isles
consist of two large islands, Great
Britain and Northern Ireland and a great
number of small islands. Their total
area is over 314000 square km. The
British Isles are separated from the
European Continent by the North Sea
and the English Channel. The western
coast of Great Britain is washed by the
Atlantic Oc ean and the Irish Sea.
Northern Ireland occupies one third of
the island of Ireland. It borders on the
Irish Republic in the south. The island
of Great Britain consists of three main
parts:
England (the southern and
middle part of the island),
Wales (a mountainous peninsula
in the West),
Scotland (the northern part of the
island).
There are no high mountains in
Great Britain. In the north the Cheviots,
England is separated from Scotland, the
Pennies stretch down North England
along its middle, the Cambrian
Mountains occupy the greater part of
Wales. And the Highlands of Scotland
are the tallest of the British mountains.
There is very little flat country except
in the region known as East Anglia.
Most of the rivers flow into the
North Sea. The Thames is the deepest
and the longest of the British rivers.
Some of the British greatest ports are
situated in the estuaries of the Thames,
Mersey, Trent. Tyne, Clyde and Bristol
Avon. Great Britain is not very rich in
94
mineral resources, it has some deposits
of coal and iron and vast deposits of oil
and gas that were discovered in the
North Sea. The warm currents of the
Atlantic Ocean influence the climate of
Great Britain.
The population of the United
Kingdom is over 58 million people. The
main nationalities are: English, Welsh,
Scottish and Irish. In Great Britain there
are a lot of immigrants from former
British Asian and African co lonies.
Great Britain is a highly
industrialized country. New industries
have been developed in the last three
decades. The main industrial centres are
London, Birmingham, Manchester,
Leeds, Liverpool, Glasgow and Bristol.
The capital of the country is London.
The United Kingdom is a
parliamentary’ monarchy.
66. What lands do the British Isles
consist of?
A) United Kingdom of Great Britain
B) Great Britain and Northern Ireland
C) Great Britain and Ireland
D) United Kingdom, Ireland, Wales
E) United Kingdom
67. What does the verb ‟to border on‟
mean?
A) to territory interest in another
country
B) to have the same weather climate
C) to live peacefully with others
D) to have neiboughers
E) to protect the country from others
68. Who is the political leader of Great
Britain?
A) The Parliament
B) The Prime Minister
C) The House of Lords
D) The Queen and the Prime Minister
E) The Queen
69. How many parts and capitals are
there in the UK?
A) The UK has 4 parts and 4 capitals
B) The UK has one part and one capital
C) The UK has 4 parts and 2 capitals
D) The UK has 4 parts but one capital
E) The UK has tree parts and three
capitals
70. What mineral resources is Great
Britain rich in?
A) coal, oil, silver
B) oil, gas, gold
C) no resources
D) gas, coal
E) coal, iron, oil, gas
Бір дұрыс жауабы бар
тансырмалар
1012-нұсқа
1. Complete the idiom:
Pull someone‟s …
A) head
B) foot
C) hand
D) leg
E) neck
2. The word with the opposite meaning
“real ”
A) irreal
B) rereal
C) imreal
D) unreal
E) inreal
3. Finish the idiom:
Give someone the cold …
A) ear
B) eye
C) back
D) leg
E) shoulder
4. Find the word with the suffix
meaning an acting person:
A) Writer
B) Writability
C) Written
D) Writness
95
E) Writing
5. Find the word meaning:
“having no flavour; without taste”
A) tasteful
B) tasteless
C) delicious
D) fresh
E) rich
6. Choose the correct variant:
A) social programes
B) social programmes
C) socal programmes
D) socials programs
E) socials pdogrammes
7. Choose the word with the opposite
meaning
«boring»
A) dull
B) interesting
C) funny
D) clever
E) kind
8. Complete the sentence
We reported at a different time
A) this week
B) tomorrow
C) last week
D) since
E) for
9. Complete the sentences.
Maria‟s English is excellent. She
speaks …
A) good English
F) very well English
G) English very well.
B) English perfect
C) perfect English
D) perfectly English
E) English perfectly
10. The sentence with correct use of
article:
A) I like working with people
B) Giraffe is tallest of all animals
C) Milan is in north of Italy
D) Young have the future in their hands
E) When was a telephone invented
11. The correct use of Article
We had … good talk with him about…
weather,… literature and other things
A) a/-/the
B) the/the/a
C) — /the/ the
D) a/a/-
E) a/the/-
12. Complex Object.
A) I saw them walking along the road
B) I saw we along the road
C) I saw he along the road
D) I saw they along the road
E) I saw our along the road
13. Complete the sentence:
Ann ______ and left
A) said goodbye to me
B) said me goodbye
C) said to me goodbye
D) told me goodbye
E) said me to goodbye
14. Define the function of infinitive in
the following sentence:
I was the first to come.
A) subject
B) predicate
C) adverbial modifier
D) object
E) attribute
15. We use the structure it+passive
verb+clause with the verb of reporting.
A) let
B) avoid
C) warn
D) do
E) think
16. Complete the sentence:
Did ______ exciting happen?
A) any
B) something
C) anything
D) everything
E) some
17. Adjectives of material:
96
A) steel
B) bath
C) green
D) awful
E) splendid
18. Choose the correct pronoun:
What was the most interesting fact in …
interview?
A) theirs
B) mine
C) his
D) you
E) ours
19. Choose the uncountable nouns
A) Feet
B) Chaos
C) Weather
D) Feet
E) Traffic
20. The correct variant of the number
«9,000,000»
A) nine million
B) nine thousands and a hundred
C) nine thousand and hundred
D) nine millions
E) ninethousands and hundreds
21. Choose the nouns in the correct
possessive case
A) the teacher‟s question
B) the room‟s window
C) the doll of the girl
D) womens‟ job
E) the boys‟ books
22. Choose the right variant:
-Do you think we‟ll get there before
dark?
— Yes, _______
A) I think so
B) I‟m not think so
C) I don‟t think so
D) I think not so
E) I‟m
23. Fill in a suitable pronoun:
Write about tile results of
training.
A) our
B) yours
C) you
D) ours
E) them
24. Fill in the gap:
Have you ______ money on you?
A) nothing
B) any
C) anything
D) every
E) some
25. Fill in the gap:
unexpected things happened.
A) everything
B) any
C) anything
D) something
E) some
26. Use the correct form of verbs
He at the blackboard and ________ that
the English teacher ____________ the
word
“apple” there.
A) was looking / sees/wrote
B) looks / sees I had written
C) looked / saw / was writing
D) has looked / has seen / is writing
E) is looking / saw / writes
27. Time expression of Present
Continuous
A) since
B) this week
C) seldom
D) temporary
E) permanent
28. Paraphrase this sentence:
We saved some money. We could buy
a house and we did it.
A) If we hadn’t saved any money, we
couldn’t have bought a house
B) We could buy a house, if we saved
any money
C) We could buy a house, if we will
97
save any money
D) If we didn’t save any money, we
couldn’t buy a house
E) We could have bought a house, if
we had saved any money
29. Find the adjectives in the correct
position.
A) a square old interesting French
painting
B) a red little old car
C) black leather gloves
D) an ugly yellow dress
E) an gold unusual ring
30. Choose the correct modal verb:
The gas tank is almost empty. We …
stop at the next service station.
A) had better
B) can
C) had
D) may
F) could
31. The correct answer
If we don‟t book seats soon, we … to
get into the concert.
A) can‟t
B) won‟t be able
C) are able
D) may
E) will be able
32. “the” is used:
A) in a general sense
B) with proper nouns
C) before consonant sounds
D) before vowel sounds
E) before ordinal numerals
33. Choose the unreal conditional
sentence:
A) If I had a bell, I‟d ring it in the
morning.
B) If I found time, I‟ll help you.
C) I‟ll ring the bell, if I had it.
D) If I save money, I‟ll buy a car.
E) If I find time, I‟ll help you.
34. Complete the sentence: I didn’t
know his name, but the face was
familiar. I was
sure I _______ him somewhere before.
A) was seeing
B) had seen
C) did saw
D) had been seen
E) saw
35. Choose the noun which is not
changed in a plural form
A) Shelf
B) Deer
C) Shoe
D) Ship
E) Shallow
36. Complete the sentence:
He instructed …………… careful.
A) them being
B) they to be
C) them to be
D) them to being
E) them be to
37. Complex Object.
A) Hot weather makes we feel bad
B) Hot weather makes our feel bad
C) Hot weather makes she feel bad
D) Hot weather makes me feel bad
E) Hot weather makes they feel bad
38. When I came home, my sister… a
book.
A) have been reading
B) reads
C) were reading
D) be reading
E) was reading
39. The sentence:
The resources are quite enough to meet
the … material needs.
A) Earth’s, people’s
B) Earths, peoples
C) Earths’, peoples’
D) Earths, people’s
E) Earth’s, peoples
40. The Passive form of the verb:
A) have gone
B) has been
98
C) had gone
D) are done
E) having done
41. Choose the right verb form:
Growing number of visitors
the footpaths.
A) damage
B) damaging
C) are damaging
D) was damaging
E) were damaged
42. Complex Object.
A) He heard we open the door
B) He heard our open the door
C) He heard they open the door
D) He heard me open the door
E) He heard he open the door
43. Complete the sentence:
As soon as they _________ , I
you.
A) „11 arrive, contact
B) arrive, „11 contact
C) arrived, contact
D) arrive, contact
E) arrived, contacted
44. Define the part of speech of the
underlined word:
I‟m interested in learning foreign
languages.
A) infinitive
B) adverb
C) modal verb
D) participle
E) gerund
45. Use the correct modal verb:
“He is going out with my best friend.”
“You… be joking!”
A) must
B) could
C) shouldn‟t
D) had to
E) ought
46. William Shakespeare ___ in this
house when he was a child
A) used to live
B) lives
C) had been lived
D) was living
E) had lived
47. Put in “to” where necessary.
A) Have you ever been … China?
B) Carl was bom… Chicago, but he still
lives …. New York.
C) Welcome … the hotel. We hope you
enjoy your stay here.
F) The exhibition … the Museum of
Modem Art finishes on Saturday.
G) Did you enjoy your visit…. the
museum?
D) Do you have your camera with
you?’ „No, I left it… .the car.
E) We had lunch… the airport while we
were waiting for our plane.
48. Complete the sentence:
I… .if I‟d known he was so ill.
A) won‟t go out
B) wouldn‟t have gone out
C) wouldn‟t go out
D) won‟t have gone out
E) don‟t go out
49. Fill in “on”
A) Mary and David always go out for
dinner … their wedding anniversary.
B) Jonathan is 63. He‟ll be retiring
from his job… .two year‟s time.
C) I‟m busy right now, but I‟ll be with
you- a moment.
D) I‟ve been invited to a wedding … 14
February.
E) Electricity prices are going up …
October.
50. The correct article is:
Omar is ____ interesting personality.
A) an
B) the
C) a
D) a\an
E) —
99
Бір немесе бірнеше бұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. The letter ”Е” is in the 1st syllable:
A) Pete
B) vet
C) seven
D) lesson
E) she
F) egg
G) these
H) ten
52. The correct Indirect Speech
sentence is:
Tom asked, “Paul, have you been in
Kazakhstan?”
A) Tom asked Paul whether he had
ever been in Kazakhstan
B) He asked Paul whether he is in
Kazakhstan
C) Tom asked Paul if he had ever been
in Kazakhstan
D) He asked Paul has he been in
Kazakhstan
E) Tom asked Paul if he has been in
Kazakhstan
F) Tom asked Paul if he was in
Kazakhstan
53. The second halves of the sentence
are:
I wondered…
A) had the train come on time
B) if she knew him
C) whether the train came on time
D) if the plane came on time
E) whether the train comes on tune
F) if his daughter had passed her
exams
G) if the train had come on time
H) if the train would come on time
54. Sentence with reflexive pronouns
A) I love to see photos of myself
B) Don‟t cut yourself!
C) I kept the book near me
D) She took the table with her
E) I will be happy to answer any of
your questions myself
F) She can make this beautiful table
herself
55. Jane bought the flowers for ___
A) them
B) I
C) they
D) herself
E) she
F) us
56. Complete the sentence with the
correct comparative form:
What is ________ teenagers‟ game?
A) popularer
B) the popularest
C) most popular
D) the most popularest
E) the most popular
F) more popular
57. Choose prepositions of movement:
A) by, in, after
B) to, from, out of
C) from, until, since
D) at, in, before
E) in, on, at
F) in, to, from, after
58. The correct Indirect Speech
sentence is:
My friend asked, “Do you speak
English?”
A) My friend asked me if I ever speak
English
B) My friend asked me if I have been
speaking English
C) My friend asked me whether I spoke
English.
D) My friend asked me if I spoke
English
E) He asked me if I speak English
F) He asked me whether I can speak
English
59. a suitable participle:
The boy … by John is a friend of his.
A) Invite
B) Having invited
100
C) having been invited
D) Inviting
E) Invited
F) Inviteding
60. Choose the correct question: Petrol
spoils children‟s lungs
A) What will petrol spoil?
B) What does petrol spoil?
C) What did petrol spoil?
D) When does petrol spoil?
E) Which does petrol spoil?
F) Where does petrol spoil?
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1-мәнмәтнін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
The full name of the country is
the United Kingdom of Great Britain
and Northern Ireland.
The United Kingdom is situated
on the British Isles. The British Isles
consist of two large islands, Great
Britain and Northern Ireland and a great
number ofsmall islands. Their total area
is over 314000 square km. The British
Isles are separated from the European
Continent by the North Sea and the
English Channel. The western coast of
Great Britain is washed by the Atlantic
Oc ean and the Irish Sea. Northern
Ireland occupies one third of the island
of Ireland. It borders on the Irish
Republic in the south. The island of
Great Britain consists of three main
parts:
England (the southern and
middle part of the island),
Wales (a mountainous peninsula
in the West),
Scotland (the northern part of the
island).
There are no high mountains in
Great Britain. In the north the Cheviots,
England is separated from Scotland, the
Pennies stretch down North England
along its middle, the Cambrian
Mountains occupy the greater part of
Wales, And the Highlands of Scotland
are the tallest of the British mountains.
There is very little flat country except
in the region known as East Anglia.
Most of the rivers flow into the
North Sea. The Thames is the deepest
and the longest of the British rivers.
Some of the British greatest ports are
situated in the estuaries of the Thames,
Mersey, Trent, Tyne, Clyde and Bristol
Avon. Great Britain is not very rich in
mineral resources, it has some deposits
of coal and iron and vast deposits of oil
and gas that were discovered in the
North Sea. The warm currents of the
Atlantic Ocean influence the climate of
Great Britain.
The population of the United
Kingdom is over 58 million people. The
main nationalities are: English, Welsh,
Scottish and Irish. In Great Britain there
are a lot of immigrants from former
British Asian and African co lonies.
Great Britain is a highly
industrialized country. New industries
have been developed in the last three
decades. The main industrial centres are
London, Birmingham, Manchester,
Leeds, Liverpool, Glasgow and Bristol.
The capital of the country’ is London.
The United Kingdom is a parliamentary
monarchy.
61. How many parts and capitals are
there in the UK?
A) The UK has 4 parts and 2 capitals
B) The UK has 4 parts but one capital
C) The UK has 4 parts and 4 capitals
D) The UK has tree parts and three
capitals
E) The UK has one part and one capital
62. Who is the political leader of Great
Britain?
101
A) The Queen and the Prime Minister
B) The Parliament
C) The Queen
D) The House of Lords
E) The Prime Minister
63. What lands do the British Isles
consist of?
A) Great Britain and Ireland
B) Great Britain and Northern Ireland
C) United Kingdom, Ireland, Wales
D) United Kingdom of Great Britain
E) United Kingdom
64. What does the verb ‟to border on‟
mean?
A) to territory interest in another
country
B) to have the same weather climate
C) to protect the country from others
D) to have neiboughers
E) to live peacefully with others
65. What mineral resources is Great
Britain rich in?
A) coal, oil, silver
B) gas, coal
C) coal, iron, oil, gas
D) no resources
E) oil, gas, gold
2- мәнмәтім
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
Before you are traveling to a
country such as Egypt or Indonesia
don‟t take anything with you that is not
strictly necessary. Remove the clothes
from their cellophane wrappers and
take all toiletries and photographic
equipment out of their often — elaborate
packing. Do take some small gifts from
your home country, though. These will
be appreciated, particularly in the
developing world. Take sunscreens and
shampoos made from natural
substances. They don‟t lie on the
surface of the water and pollute marine
life. If you are planning to camp in a
developing country, be aware of the
water you bathe in — it could be the only
sourse of drinking water for a village.
When you are there stay with
locals, preferably in bed and breakfast.
This way you directly increase their
income, not a foreign — owned hotel
chain. Use public transport instead of
bringing a car. Not only will you to
reduce pollution; you will also meet
more local people and gain a more
impress ion of the place. Be sensitive
about photography. Knowing when to
take pictures, particularly of people, is
an art. The rules differ between
cultures, but if it doubts, leave it. Use
your camera to record flora and fauna
on film Don‟t pick wild flowers —
photograph them instead. The question
of giving money is always difficult to
judge. When it comes to tipping,
bargaining and giving to beggars, the
best advice is probably to follow local
practices. In Egypt, for instance, you
generally do; in parts of Mexico, you
don‟t.
66. Complete the sentence. Choose the
products you_________abroad
carefully.
A) mark
B) make
C) bring
D) take
E) come
67. When taking photos abroad be
careful as you
A) may solve the problem
B) may hurt local people not knowing
their rules
C) speak about your secret
D) may be caused offence by locals
E) touch things that they don‟t allowed
68. We should use the public transport,
because_____________.
A) we don‟t meet local people
102
B) we go sightseeings
C) we go shopping
D) it doesn‟t helps to reduce pollution
E) we meet more local people
69. When tipping one must follow
locals because
A) the locals will be glad you followed
them
B) the locals will meet your friends
C) the locals will know about you
D) the locals will go with you
E) the rules of tipping are different in
different countries
70. When you‟re abroad try to stay with
locals, because you______________
A) may have bed and breakfast which
is cheaper than hotels
B) help them to earn money
C) introduce with their traditions
D) increase a foreign — owned hotel
income
E) know more about their culture
Бip дұрыс жауабы бар
тапсырмалар
1021-нұсқа
1. Find the equivalent of the saying:
Every medal has its reverse
A) Every man is the architect of his
fortune
B) Every day has his day
C) Every day is not Sunday
D) Every medal has two sides
E) Life is not all pleasure
2. Give the antonym to the word
“definite”
A) redefinite
B) undefinite
C) definitly
D) indefinite
E) imdefinite
3. Complete the idiom:
Pull someone‟s …
A) foot
B) leg
C) head
D) hand
E) neck
4. Find the word meaning:
“having no flavour; without taste”
A) tasteless
B) rich
C) fresh
D) tasteful
E) delicious
5. Relating to science
A) sciency
B) scientific
C) scienced
D) sincerely
E) non-science
6. The sentence compound word is:
A) The lighthouse wasn‟t very big
B) The light of the house wasn‟t so
bright
C) Do you like light houses
D) Do not switch the light on
E) The house was lighten by the car
7. Give the synonym:
“personal opinion”
A) sing
B) view
C) sight
D) think
E) eye
8. Incorrect use of article the …
A) the Mediterranean
B) the Matilda‟s Restaurant
C) the West
D) the Netherlands
E) the Severn Bridge
9. Report the sentence: „Where did
they go last week?‟ She asked me
A) She asked me where had they gone
the week before
B) She asked me where they had gone
the week before
C) She asked me where they went last
103
week
D) She asked me where did they go the
week before
E) She asked me where they had gone
the week ago
10. the correct verb is:
I‟ll go and ______ if I can find him.
A) tell
B) look
C) try
D) search
E) see
11. Find the correct form of verbs
He a very experienced teacher.
He_________French for 15 years.
A) am / is teaching
B) to be I taught
C) is / has been teaching
D) will be / was teaching
E) was / are teaching
12. Correct answer
If you … to please an English person,
be very polite about his garden.
A) want
B) wanted
C) wants
D) are wanting
E) will want
13. The second conditional form:
A) present simple, would + infinitive
B) present perfect, would + infinitive
C) present simple, future simple
D) past simple, would + infinitive
E) past simple, future simple
14. Choose the right verb form:
Growing number of visitors ……… the
footpaths.
A) damage
B) are damaging
C) was damaging
D) were damaged
E) damaging
15. Find the conditional sentence:
A) The plan to built a house
B) We had the house decorated
C) She takes after her mother
D) I‟ll come at 8 o‟clock
E) If you need any help, call me
16. Correct answer of date:
“8/3”
A) March and the eight
B) the eight of the March
C) the eighth of March
D) the eighth of March
E) eighth of March
17. Complete the sentence.
That new house belongs to me, so it
is________
A) my
B) mine
C) hers
D) yours
E) me
18. Complete the sentence:
He lives in Flat No. 10
A) He lives in the Flat ten.
B) He lives in the Flat of ten
C) He lives in the ten Flat.
D) He lives in the number tenth Flat.
E) He lives in Flat number ten.
19. Correct use of pronouns
I haven‟t got any stamps, but I‟ll need
A) any
B) ones
C) it
D) some
E) them
20. Fill in a suitable question word :
will it happen there?
A) How many
B) Why
C) How much
D) When
E) When
21. Fill in the gap:
unexpected things happened.
A) some
B) something
C) anything
D) everything
104
E) any
22. Make up an adjective:
Atom
A) ous
B) ic
C) Іy
D) ness
E) word
23. The correct answer:
The oil- painting is … than the watercolour.
A) more expensive
B) expensivest
C) expensive
D) the most expensive
E) expensiver
24. Put the abjectives into the correct
order:
A) They are staying in an old enormous
old grey building
B) Enormous they old staying building
grey are an in
C) They are staying in an grey old
building
D) They are staying in an enormous old
grey building
E) They staying in an enormous old
grey building
25. Fill in a suitable question word:
is your topic?
A) Why
B) How much
C) When
D) What
E) How many
26. The sentence with the possessive
case:
A) She‟s spoken all the day
B) I‟ve written the letter to the author
of the book
C) is brother‟s having supper now
D) It‟s only for her
E) My sister‟s handbag is red and black
27. Give me __ money.
A) on
B) —
C) a
D) an
E) the
28. The correct preposition:
The car park is
to the restaurant
A) behind
B) opposite
C) in front
D) near
E) next
29. Time expression of Present
Continuous
A) seldom
B) permanent
C) since
D) temporary
E) this week
30. Choose the correct modal verb:
He asked me where he ………. put the
box.
A) shall
B) was able
C) ought to
D) should to
E) will
31. The correct forms of the verbs for
the following sentence are_________
Daniel (wait) for Sarah for almost two
hours before she finally (turn up)..
A) waited / turned up
B) has been waiting / turned up
C) had been waiting / had turned up
D) had been waiting / turned up
E) was waiting / had turned up
32. the correct preposition:
We‟ve been friends_________many
years.
A) so
B) from
C) since
D) for
E) during
33. Complex Object.
105
A) He heard we open the door
B) He heard they open the door
C) He heard our open the door
D) He heard me open the door
E) He heard he open the door
34. Complete the sentence: I didn’t
know his name, but the face was
familiar. I was
sure I _______ him somewhere before.
A) had been seen
B) saw
C) did saw
D) had seen
E) was seeing
35. Complex Subject.
A) It is said that he live in this nice big
house together
B) It is said that our live in this nice big
house together
C) It is said that us live in this nice big
house together
D) It is said that they lives in this nice
big house together
E) It is said that they live in this nice
big house together
36. The correct question:
You were talking to someone …………
A) Who was talking to you ?
B) Who talked to you?
C) Who were you to talking?
D) Who were you talking to?
E) Who to were you talking?
37. Complex Object.
A) Hot weather makes she feel bad
B) Hot weather makes me feel bad
C) Hot weather makes our feel bad
D) Hot weather makes we feel bad
E) Hot weather makes they feel bad
38. They _____ together for twenty
years
A) Have got
B) Have been
C) Do you have
D) Has been
E) Make
39. Choose the correct form of verb
No papers _______ this week
A) have not been delivered
B) were not delivered
C) have been delivered
D) has been delivered
E) were delivered
40. The car is very old.
We‟re________a new car
A) going buy
B) going to buy
C) buy
D) bought
E) will buy
41. Choose the Complex Object:
A) She won‟t me to read this book.
B) She wants me to read this book.
C) She don‟t want me to read this
book.
D) She want me to read this book.
E) She wants I to read this book.
42. Present Simple Tense describes:
A) making a prediction
B) to express expectation in future
C) completed actions at present
D) a regular repeated activity in the
present
E) expression of intention
43. The correct verb forms:
If he… English well, he … the article
without difficulty yesterday.
A) would know / will translate
B) would have known / would have
translated
C) would know / had been translated
D) know / had been translated
E) knew / would translate
44. future form of the modal verb
“must”
A) will have to
B) must
C) will be able to
D) will have
E) to
45. Assel has lost her wallet. I think
106
she__________ it in the shop.
A) might have left
B) may leave
C) had left
D) should have left
E) must have left
46. Gerund as the Object in the sentence
A) I like to reading books
B) He was accused of having stolen
this necklace
C) Dancing is her hobby
D) My neighbors admire my big
gardening
E) Brush your teeth before going to
bed
47. The Past Continuous Tense is
A) were being built
B) is doing
C) were making
D) had been
E) has gone
48. Choose the correct preposition:
What are you looking ______ ? My
hat.
A) after
B) around
C) at
D) for
E) through
49. The right verb form is:
I was met at the station by my aunt.
A) infinitive
B) perfect participle
C) perfect continuous
D) gerund
E) past simple passive
50. Choose the abstract noun
A) intelligence
B) art
C) tennis
D) bread
E) history
Бір немесе бірнеше дұрыс жауабы
бар тапсырмалар
51. The words with the silent letter
A) glory
B) gnat
C) debt
D) know
E) igloo
52. The correct Indirect Speech
sentence is:
My friend said, ”1 don‟t have much
free time”
A) My friend said that he doesn‟t have
much free time
B) He said that he didn‟t have much
free time.
C) My friend said he hasn‟t much free
time
D) My friend said that he didn‟t have
much free time
E) He said that he will not have much
free time
F) My friend said he had not much free
time
53. The correct prepositions
Sometimes I have problems … work,
but… the whole I enjoy my job.
A) for/on
B) with/by
C) -/on
D) at/in
E) at/-
F) at/on
G) in/on
54. Pronouns with positive meaning.
A) somebody
B) anybody
C) something
D) each
E) every
F) some
G) all
H) any
55. Sentence with reflexive pronouns
A) She took the table with her
B) She can make this beautiful table
herself
107
C) I love to see photos of myself
D) Don‟t cut yourself!
E) I will be happy to answer any of
your questions myself
F) I kept the book near me
56. Choose the correct variant of
possessive form:
A) the House‟ Commons
B) the Commons‟ House
C) the House of Commons
D) the Houses of Commons
E) the House Commons‟
F) the House‟s Commons
57. Fill in the gap:
My uncle … listen to pop music.
A) use to
B) use
C) uses to
D) went
E) used to
F) goes
58. Correct the Tense form
Many accidents … by dangerous
driving.
A) were cause
B) is caused
C) were being caused
D) were causing
E) caused
F) hre caused
G) are causing
59. The Participle 2:
A) Having been introduced we shook
our hands
B) Being interested in Biology Bob
entered the medical colledge
C) After talking to the teacher Mike
felt better
D) We didn‟t enjoy the performance
because we were boring.
E) I heard my classmate singing a song
F) Yesterday I saw the criminal to rob
the bank
60. Choose the sentence with Gerund
A) They are interested in learning
foreign languages
B) He is interesting in learning foreign
languages
C) He is interested in learning foreign
languages
D) I‟m interested in learning foreign
languages
E) They interested to learning foreign
languages
F) I‟m interested in learn foreign
languages
Мәнмәтіндік тапсырмалар
1- мәнмәтін
Бір дұрыс жауабы бар 5 тапсырма
Before you are traveling to a
country such as Egypt or Indonesia
don‟t take anything with you that is not
strictly necessary. Remove the clothes
from their cellophane wrappers and
take all toiletries and photographic
equipment out of their often — elaborate
packing. Do take some small gifts from
your home country, though. These will
be appreciated, particularly in the
developing world. Take sunscreens and
shampoos made from natural
substances. They don‟t lie on the
surface of the water and pollute marine
life. If you are planning to camp in a
developing country, be aware of the
water you bathe in — it could be the only
sourse of drinking water for a village.
When you are there stay with
locals, preferably in bed and breakfast.
This way you directly increase their
income, not a foreign — owned hotel
chain. Use public transport instead of
bringing a car. Not only will you to
reduce pollution; you will also meet
more local people and gain a more
impress ion of the place. Be sensitive
about photography. Knowing when to
take pictures, particularly of people, is
108
an art. The rules differ between
cultures, but if it doubts, leave it. Use
your camera to record flora and fauna
on film. Don‟t pick wild flowers —
photograph them instead. The question
of giving money is always difficult to
judge. When it comes to tipping,
bargaining and giving to beggars, the
best advice is probably to follow» local
practices. In Egypt, for instance, you
generally do; in parts of Mexico, you
don‟t.
61. We should use the public transport,
because_____________________
A) we go shopping
B) we meet more local people
C) it doesn‟t helps to reduce pollution
D) we go sightseeings
E) we don‟t meet local people
62. When taking photos abroad be
careful as you
A) may solve the problem
B) touch things that they don‟t allowed
C) speak about your secret
D) may hurt local people not knowing
their rules
E) may be caused offence by locals
63. When tipping one must follow
locals because
A) the locals will be glad you followed
them
B) the locals will know about you
C) the locals will meet your friends
D) the rules of tipping are different in
different countries
E) the locals will go with you
64. Complete the sentence. Choose the
products you________abroad carefully.
A) come
B) bring
C) mark
D) take
E) make
65. When you‟re abroad try to stay with
locals, be cause you____________
A) introduce with their traditions
B) increase a foreign — owned hotel
income
C) may have bed and breakfast which
is cheaper than hotels
D) know more about their culture
E) help them to earn money
2-мәнмәтін
Еір дұрыс жауабы бар 5 тансырма
At the beginning of this century
medical scientists made a surprising
discovery: that we are built not just of
flesh blood. They were able to
demonstrate that we all have an internal
«body clock» which regulates the rise
and fall of our body energies, making
us different from one day to the next.
The idea of an internal «body clock»
should not be surprising, since the lives
of most living things are dominated by
the 24-hour night-and day cycle. The
most obvious feature of this cycle is the
way we feel tired and fall asleep at
night and become awake during file
day. If the 24-hour rhythm is
interrupted, most people experience
unpleasant side effects. As well as the
daily rhythm of sleeping and waking
weal so have other rhythms which last
longer that one day and which influence
widely as of our lives.
Most of us would agree that we
feel good on some days and not so good
on others. Scientists have identified the
following three biorhythmic cycles:
physical, emotional and intellectual.
Each cycle lasts approximately 28 days
and each is divided into a high energy
period and a low energy period. During
the low energy period we are less
resistant to illness and tired more easily.
The low period puts energy into our
«batteries» for the next high perio d.
During the high energy period of a
109
physical biorhythm we are more
resistant to illne ss, better coordinated
and more energetic. The «critical» is the
time of change over from the high
energy period to the low energy period,
or vice versa. This «critical» time
usually lasts a day. On the critical day
of a physical biorhythm, there is a
greater chance of accident and illness.
Human experience is always individual
and we have our own biorhythmic
experiences. Some people experience
such enormous physical turbulence on
their «physically critical‟ days that they
have to go to bed.
66. What does „body clock‟ mean?
A) the fitness programme
B) the new clock trademark
C) the alarm clock
D) the reaction to the body changes
E) the clock trademark
67. Which is the weakest part of a
cycle?
A) the lowest period of the emotions
B) any period of emotional conditions
C) the disorder of high and low energy
periods
D) the highest period of the health
E) the beginning of the cycle
68. What problems can people have if
their 24-hour rhythm is interrupted?
A) feel emotional problems
B) to work during the day
C) have health disorder
D) because of bad mood
E) be happy and healthy
69. How long does each cycle last?
A) nearly two months
B) the whole life
C) less then one month
D) two and a half months
E) only one week
70. What are Biorhythms?
A) physiological condition of the body
B) inner condition of the body
C) the long and short day
D) the disease which happens in winter
E) the medical institute
110
Педагогика, оқыту әдістемесі
Бір дұрыс жауабы бар тапсырмалар
1021-нұсқа
1. Жарыс әдісі
A) тиімді әдісті аныктау жолы
B) нәтижені бекіту әдісі
C) жеңімпаз анықгайтын ойьін
D) тәрбиеленушінің басқа
тәрбиеленушілермен артықшылығын
анықгау
E) ӛз нәтижесін баскалармен салыстыра
отырып, тұлға қасиеттерін қалыптастыру
және бекіту
2. Тәрбие процесіндегі субьективті
факторлар
A) тұрмыстык іс-әрекет үйрету процесі
B) саналы іс-әрекетке жұмылдыру
C) тұлғаның innd қажеггіліктерін білдірігі,
тұлға калыптасып, ӛмір сүретін обьективті
жағдай
D) арнайы ұйымдастырылған тәрбие
қызметі
E) еырткы тәрбиелік орта
3. Тәрбие принциптеріне
A) ойын іс-әрекетіне қатысу
B) жеке тұлғаның қалыптасу процесі
C) ортаның әсері
D) саналы түрде жеке тұлғаның
қадірленуі
E) тұқымқуалауінылық әсері
4. Тұлғаныц акыл-ойын қалыптасгыру
әдістері
A) сұрактардын кӛмегімен материалдарды
жинау эдісі
B) тәрбие әдісінің белігі
C) мұғалім колданатыц окыту тәсілі
D) этика тақырыбындағы әңгіме,
түсіндіру, этикалық сұқбат, пікірталастар,
үлгі-ӛнеге
E) субьективтік-прагматикалық
5. Білім мазмұнын таңдау принцип?
A) саналылық және кӛрнекілік
B) белсенділік және пәнаралық
C) пәнаралық және пәнішілік
D) кӛрнекілік және бірі әділік
E) жүйелілік және ғылымилық
6. Білім беру мазмұны:
A) танымдық, беясенділік
кызығушылықтар
B) ақыл-ой, адамгерпгілік, еңбек тәрбиесі
C) құзыреттіліктер, бағалау жүйесі
D) ғылыми білімдер, іскерліктер мен
дағдылар жүйесі
E) оқыту әдістерінің, техникалық
құралдардың жиынтығы
7. Оқушы алдына мұғалімнің мэселені қойып,
оныи карама-кайшылығын туғызып тұрған
сұракты табуға ұсынатын және шешілу
жольш кӛрсететін оқыту әдісі:
A) жеке-ізденушілік әдіс
B) эвристикалық әдіс
C) мәселелік мазмұндау
D) зерттеу әдісі
E) ізденушілік әдіс
8. Окыту мазмұны окушыларды обьективті
ғылыми дәйектермен, теориялармен және
заңдармен таныстырса және ғылымның
қазіргі жағдайын кӛрсете алса, ол қай
принципке жатады
A) ғылымилык
B) жүйелілік пен бірізділік
C) оқытудың түсініктіліті
D) саналылық
E) кӛрнекілік
9. Ата — анасынан ұрпактарына қандай да бір
белгілер мен ерекшеліктердің берілуі
A) табиғи орта
B) тұқым қуалаушылық
C) жеке тұлғаның дамуы
D) тәрбие
E) әлеуметтік орта
10. Белгілі бір жаңа енгізілімнің тиімділігіне
баға беретіндей нақгы критерий ол
A) мақсаттылық
B) белсенділік
C) бірізділік
D) ғылымилық
E) жаңашылдық
11. Сабақты психологиялық талдау
A) мектепішіпік мониторинг
B) мұғалімнің инновациялъгқ іс-әрекеті
C) танымдық ізденіс
D) педагогикалық шеберлік
E) мұғалімнің пәндік-тұлғалык
рефлексиясы
12. Мұғалімге ағымдағы сабакты талдауға
және кадағалауға негіз болатын
педагогикалық іскерлік
A) оқушынын жылдам есте сақтауын
байқау
B) оқушының зейінін шоғырландыру
C) оқушыныц білімді ӛз бетінше
тәжірибеде қолдану ептілігін байқау
D) оқушынын логикалық ойлауын
ұйымдастыру
E) оқушының зейінін тұрақтандыру
13. Сабакты жоспарлау және оны ӛткізу
технологияларын дайындаудың бірінші
бӛлігі:
A) жоспарланған сабаққа материал
жинақтау
B) арнайы дәптерге сабақ жоспарын
белгілі бір түрде жазып алу
C) балалардьщ мүмкіншіліктерін анықтау
D) сабаққа қажетті құралдарды анықтау
E) сабақ максатын, оның әрбір қадамын
терең ойластыру
14. Сабақ жоспарының соңғы кезені
111
A) оқушыларға нұсқаулар айту
B) үй тапсырмасын беру
C) сабақты қорытындылау
D) оқушылардың оқу жетістіктерін
бағалау
E) сабақты талдау
15. Елестету, салыстыру, түсіндіру және дәйек
келтіру, мақұлдау кезендерін қамтитын
тәсіл
A) жоспалау
B) даярлау
C) пайымдау
D) талдау
E) далелдеу
16. Дарынды және талантты балаларды
анықтауда жоспарлауға кӛп уакыт жұмсап,
бірақ жоспарды тез жүзеге асыра алуымен
ерекшеленегін оқушыны ӛлшемі
A) ӛз білімін жетілдіру
B) икемділік
C) ойлау қабілетінің жылдамдьгғы
D) мәселені шешу
E) есте сақгау және білім
17. Л.Выготский бойынша оқушылар
ӛздерінің «Жақын арадағы даму
аймағында» жұмыс істегенде жақсаратын
үдеріс
A) психологиялық даму
B) танымдық даму
C) эмоционалдық даму
D) физикалык даму
E) шығармашылық даму
18. Ж. Брунердің «Кәпірпіелер тұрғызу»
метафорасы бойынша оқупіының
дамуындағы ересек адамның рӛлі
A) оқушының оқуының дамуын бағалауы
B) кез келген әрекетіне жауап беруі,
бағалауы
C) баланың оқу әрекеттерін бақылауы
D) оқу эрекеттерін бақылауы, жауап беруі
E) оқудын дамуында түрлі деңгейдегі
қолдауы
19. Н. Мерсер зерттеулеріне сәйкес, әнгіме-
дебат барысында байқалатын әрекет
A) Ресурстарды біріктіруге бағытталған
аздаған талпыныс жасалады
B) Ұсынылған идеялар қайталаяады және
үнемі мүкият багаланады
C) Қатысушылар ұсынылған идеяларды
тӛзімділікпен тыңцайды
D) Топтағы қатысушылардың келісімге
ұмтылуы маңызды деп саналады
E) Қатысушылар бір-біріне сұрак қояды
және айтхандарын дәлелдейді
20. Диалог барысында әркімнің идеясы құнды
деп саналып, мұқияг бағалаудан ететін
әңгіменін турі
A) реттелмеген әңгіме
B) дамытушы әңгіме
C) әңгіме-дебат
D) кумулятивтік әңгіме
E) зерттеушілік әңгіме
21. Орта бірлесуден гӛрі, бәсекеге
бағытталатын әңгіменің түрі
A) рефлексиялық әңгіме
B) реттелген әнгіме
C) эңгіме-дебат
D) кумулятивтік әңгіме
E) зерттеушілік әңгіме
22. Оқу үдерісінін тиімділігін айқындайтын
негізгі факторлардың бірі
A) баланын кұрбысына қарап окитынын
мұғалімнің білуі
B) окушылардың барлығына бірдей
тапсырма беруді білуі
C) балалардың калай оқитынын
мұғалімнің түсінуі
D) балаларға қоятын талаптарды
мұғалімнің білуі
E) сыныпта не болып жатқанын
мұғалімнің тұсінуі
23. Брунер бойынша оқушылар тапсырманы
сәтті аяқтау үшін жетекшінің біртіндеп
«итермелеуі» түрінде кӛрініс беретін,
үнемі ұлғайып отыратын қолдауы
A) «шыңға ӛрмелеу»
B) «табысқа жетелеу»
C) «үштік модель»
D) «жағдаяттық таным»
E) «кӛпіршелер тұрғызу»
24. Оқушылардын білім, дағдыларын
дамытуға мұғалімнің қолайлы жағдай
қалыптастыруы
A) әлеуметтік эрекеттестік
B) оқыту ортасын күру
C) ӛздігінен реттелетін оқу
D) кӛпіршелер тұрғызу
E) табысқа итермелеу
25. Оқу үшін бағалаудың мақсаты
A) Пәнге бейімділігін тексеру
B) Білім денгейін анықтау
C) Табысқа жетуге бағыт беру
D) Оқу нәтижесін тіркеу
E) Оқу жетістігін белгілеу
26. Бағалаудын барлык түрлеріне тән ұш
сипаттама бар. «Интерпретация»
сипаттамасына сәйкес мұғалім әрекеті
A) оқушынын жауабьпт критерийге
сәйкестендіру
B) оқуптынын жауабьгаа сәйкес шешім
қабылдау
C) қажеттілікке сәйкес қосымша ресурс
даярлау
D) жазбаша тест жұмыстарынын жинағын
құрастыру
112
E) оқушының тапсырманы орындауын
қарау
27. Оқушыны бағалау үшін корытынды жасау
үдерісі
A) оқушынын жауабына сәйкес шешім
кабылдау
B) оқушынын тапсырманы калай
орындағанын түсіну
C) оқушынын сұраққа жауабын тыңдау
D) оқушынын жауабын критерийге
сәйкестендіру
E) окушыларға проблемалық
тапсырмалар үлестіру
28. «Ӛзгелерден Караганда ӛзінің оқуының
қалай жүретінін жақсы білетін және оны
реттей алатын оқушы» сипатына сәйкес
келетін ӛлшем
A) есте сақтау және білім
B) икемділік
C) мәселені шешу
D) ойлау қабілетінін жылдамдығы
E) ӛз білімін жетілдіру
29. Сабақты зерртеу (Lesson study) тәсілінде
зерттеу сабағы аякталғаннан кейін жүзеге
асатын талдаудын белгіленген құрылымы
бойынша кезеңдердін бірі
A) келесі сабакты зерттеуді топпен
бірлесе жоспарлау
B) зерттеуге қажетті здебиетгерді
зерделеу
C) зерттеу сабағының күтілетін нәтижесін
болжамдау
D) түйінді идеяларды талқылау
E) топпен бірлесе сабақтың максатын
аныкгау және дайындау
30. Сабақты зерттеу тәсіліне қатысты дұрыс
түжырым
A) Зерттеу жүргізуші топты бір
әдістемелік бірлестіктің кем дегенде бес
мұғалімі қүрайды
B) Топты кәсіби ұйымдастыру үшін
тәжірибесі бар мүғалім арнайы
шакырылады
C) Сабақты зертгеуді іс-әрекеттегі
зерттеу ретінде қарастыруға болмайды
D) Сабаққа берілген кез келген баға жеке
мұғалімге ғана қатысты болады
E) Зерттеу барысында жинақталған
білімді топ мүіпелері ғана пайдаланады
Бір дұрыс жауабы бар тапсырмалар
1017-нұсқа
1. Тәрбие принциптеріне жатпайтын түсінік
A) ұжымда тәрбиелеу
B) жағымды іске сүйену
C) оқытудың проблемалылығы
D) тәрбиеленушілердің саналылығы
E) тұлғалық тұрғыдан қарау
2. Тәрбиелік сапалардың берілген
мақсаттарды ӛндеу мақсатымен
тәрбиеленушінін тәртібіне, сезіміне,
ерігіне, санасына әсер ету тәсілі
A) дамудағы жетекшілік әдіс
B) дамудағы басшылыққа алынатын әдіс
C) тәрбие формасы
D) тәрбие әдісі
E) тәрбие құралы
3. Тәрбие әдістерініц логикалык қатарынан
кайсысына шектеу қоюға болады
A) жеке үлгі
B) кӛрнекілік
C) сендіру
D) жаттығу
E) мадақтау
4. Тәрбие әдістерін таңдап алу шарттары
тэуелді
A) әлеуметтік ортаға
B) дамыту ортасына
C) оқу процесіне
D) педагогикалық жағдаятқа
E) тұқым қуалаушылыққа
5. Кӛрнекілік әдіетер
A) кітаппен жұмыс, мадақгау
B) жаттығу, практикалық жұмыс
C) дәріс, баяндау
D) иллюстрация, демонстрация
E) әнгіме, пікір алмасу
6. Оқытуды ұйымдастырудың қосымша
түрлері:
A) конференция
B) кенес беру
C) үй жұмысы
D) сабақ
E) дәріс
7. Окыту құралы деп нені айтады
A) білім, іскерлік, дағдыны меңгерудің
жолы
B) оқу тәсілінің белігі
C) оқытудың құрамды бӛлігі
D) оқу кітаптары, кӛрнекі жәнс
техникалық құралдар
E) техникалық құрал-жабдыктар
8. Ғылымдағы білімнің мазмұны анықталады
A) адамзаттың жинақтаған тәжірибесі
рсгінде
B) ғылыми-педагогикалық қызметті
ұйымдастыру формасы ретінде
C) адам, техника, қоғам, табиғат туралы
білімдер негізі ретінде
D) тәрбие жұмысының әдісі ретінде
E) әлеуметтік тапсырыстың моделі
ретінде
9. Мұғалімнің окытушылық әрекеті және
оның басқаруымен оқушыньщ танымдық
113
іс-әрекеті
A) ӛздігінен білім алу
B) білім
C) ілім
D) оқыту
E) тәрбие
10. Мұғалім қызметіндегі он нәтижелердің
барынша тұрақтылығын білдіретін
педагогикалық инновацияның критерий!
A) бұкаралық тәжірибеде
шығармашылықпен қолдану мүмкіндігі
B) оптималдық
C) нәтижелілік
D) шығармашылық
E) жаңашылдық
11. Проблеманы қою
A) проблеманы нақтылау
B) қиыншылық себебін анықтау
C) гипотезалар ұсыну
D) не берілгенін, ненің анық екендігін
және нені шешу керектігін анықтау
E) проблеманын шешу жолдарын корсету
12. Мұғалім іс-әрекетінің нәтижелілігі
A) жаңалығымен аныкталады
B) мақсаттылығымен анықталады
C) саналылығымен аныкгалады
D) бағыттылығымен анықталады
E) тиімділігімен анықталады
13. Сабақтың жоспарын кұрастырудың негізі:
A) перспективтік жоспар
B) тақырыптық жоспар
C) күнделікті жоспар
D) сабақ жоспары
E) тәрбие жоспары
14. Әдістемелік, тәрбиешілік, зерттеушілік,
кәсіптік-адамгершілік, басқара білу
мәдениеті
A) ғылыми-әдістемелік дайындығы
B) педагогикалық дайындығы
C) мұғалімнің жалпы мэдени дайындығы
D) әдістемелік дайындығы
E) психолгиялық дайындығы
15. Диалог барысында әркімнің идеясы құнды
деп саналып, мұқият бағалаудан ӛтетін
әңгіменін түрі
A) әңгіме-дебат
B) реттелмеген әнгіме
C) кумулятивтік әңгіме
D) дамытушы әңгіме
E) зерттеушілік әңгіме
16. Дарынды және талантты балаларды
анықтауда «ӛз білімін жетілдіру»
ӛлшеміне сәйкес келетін балаларда кӛрініс
табатын ерекшелік
A) олар ерте жастан сӛйлей, оқи, жаза
алады
B) олар ӛздерінің оқуларын реттей алады
C) құрылған жоспарларды тез жүзеге
асырады
D) топты идеяларды қабылдауға
иландырады
E) максатты ӛзі үшін белгілеп, оған
ұмтылады
17. Құрылымдалған ортадағы оқушылардың
білім алу үдерісі ретінде тәжірибелік
қоғамдастыктарға қатысуды зерттеген
ғылыми бағыт
A) әлеуметтік-жағдаятты
B) психоаналитикалы
C) гештальттік
D) бихевиористикалы
E) гуманистік
18. Оқушының білім алуын қолдау үшін
койылатын сынақтан ӛткі сұрағы
A) Бұл мзселе жӛнінде тагы кім ӛз ойын
айтқысы келеді
B) Кешегі сабақта қандай манызды
мэселелерге тоқталды
C) Берілген мысал айтылу мақсатына
қарай қандай сӛйлем
D) Осы айтқандарынызға мысал келтіре
аласыз ба?
E) Бүгінгі сабақ сіздердің кӛңілдеріңізден
шықты ма?
19. М.Чиксентмихайдың «Ӛзіндік мақсат»
сызбасы бойынша дағдысы тӛмен оқушыға
жоғары міндет коюдың нэтижесі
A) зерігу
B) түсіну
C) ағын
D) игеру
E) алаңдау
20. Оқушының жауабын алғаннан кейін де
кідіріс жасау оқушыға мүмкіндік береді
A) ӛзге дереккӛздер бойынша ізденуге
B) ӛз жауабын түзетуге, нақтылауға
C) баска сұрақтарға қосымша жауап
беруге
D) ӛзгелердің жауаптарымен еалыстыруға
E) сыныптас құрбыларынан кӛмек
сұрауға
21. Жаттап алынған білімді анықтауға
арналған сұрак
A) тӛмен дәрежелі
B) жетелеуші
C) жоғары дэрежелі
D) түрткі болу
E) сынақтан отказу
22. Білімнің педагогикалық аспектісі
A) оқушыларға ғылымды онтайлы
түсіндіру тәсілі
B) оқу удерісі, оқыту әдістері туралы
терец білім
C) оқу үшіи бағалау және оқуды бағалау
әдісі
D) бақылау жұмыстарының талдау
нәтижесін ұсыну
114
E) оқудағы кӛшбасшылык механизмін
жұзеге асыру
23. М.Чиксеытмихайдың «Ӛзіндік мақсат»
сызбасы бойынша дағдысы жоғары
оқушыға гӛмен міндет қоюдын нәтижесі
A) зерігу
B) алаңдау
C) ағын
D) игеру
E) түсіну
24. Ӛткен материалға оралу, ой салу, дұрысын
қабылдау, тольтқ жауап беруге итермелеу
мақсатын кӛздейтін қарапайым еұрак
A) талдау жасау
B) баскаға бағыттау
C) зерттеуге бағылау
D) түрткі болу
E) сынақтан ӛткізу
25. Интернет қолдануда мұғалімнің ең
маңызды міндеті
A) сыныптастармен ақпараттарды
бӛлісуге үйрету
B) подкастілерді қолдануға үйрету
C) ресми сайттарды қолдану
D) wiki-бетгерін редакциялауға уйрету
E) жеке деректерді құпияда сақтауға
үйрету
26. Оқу үшін бағалаудың мақсатын кӛрсетіңіз
A) пәнге бейімділігін тексеру
B) табысқа жетуге бағыт беру
C) білім деңгейін анықтау
D) оқу жетістігін белгілеу
E) пәндік батытқа белу
27. «Қара жәшік» ішіндегі жұмыс
A) мүмкіндіктердің барлығын карастыру
B) жаңашыл идеяларға ашык болу
C) ақпараттық деректерді жинақтау
D) оқушымен бірге критерийлерді талдау
E) оқушыларға стратегиялар ұсыңу
28. Дарынды және талантты оқушыларды
ынталандырып және әлеуетін дамытудағы
тиімді тәсілдер
A) сиақы және зияткерлік тапсырмалар
беру
B) марапатгау және әлеуеггі
мүмкіндіктерін кӛрсету
C) экстернат және зияткерлік
тапсырмалар беру
D) оқшаулау және жоғарғы ынтаның
болуы
E) грант және академиялық қабілеттің
болуы
29. Сабақтьт зерттеу тәсілін жоспарлау
барысындағы «зерттелінетін» оқушылар
санаты
A) әлеуметтік тұрғыда
қорғалған/қорғапмаған
B) математикалық, лингвистикалық,
дарынды музыкалы
C) үлгермеушіліктің жоғары, орта,
тӛменгі деңгейі
D) гипербелсенді, белсенді, пассивті
E) дамыған/әлсіз дамыған
коммуникативтік қасиеггер
30. Ton мушелерінін сабақты зерттеу
барысында оқушылардың оқу үдерісін
зерделеу мақсаты
A) тәжірибе жинақтау
B) әріптестерін бағалау
C) оқу сапасын арттыру
D) тәлімгерлік жүргізу
E) тәжірибемен алмасу
Бір бұрыс жауабы бар тапсырмалар
1011-нұсқа
1. Адамгершілік тәрбиесі
A) эстетикалық циклды қалыптастыру
B) оқушылар тәртібінің тәжірибесі
C) жалпыадамзаттық қундылықтарды
игеру
D) гуманитарлық пәидерді білу
E) тұлғаның ғылыми дүниетанымы
2. Мектептен және сыныцтан тыс тәрбие
жұмыстарып ұйымдастырушыньщ
міндегіне жатпайды
A) тәрбие жұмысының жоспарының
орындалуын бақылау
B) сабақ кестесін жасау
C) белсенді оқушылардың сабақтан тыс
тәрбие жұмысын ӛткізулеріне эдістемелік
кӛмек
D) мектептегі сабақтан тыс тәрбие
жұмысын жоспарлау
E) еыньга жетекшілеріне тәрбиелік іс-
шараларды ӛткізуді ұйымдастыруға
әдістемелік кӛмек
3. Тұлғаның ақыл-ойын қдлыптастыру
эдістері
A) этика такырыбындағы әңгіме,
түсіндіру, этикалық сұқбат, пікірталастар,
үлгі-ӛнеге
B) тәрбие әдісінің белігі
C) сұрактардың кӛмегімен материалдарды
жинау эдісі
D) мұғалім колданатын окыту тәсілі
E) субьективтік-прагматикалық
4. Тәрбие процесінің қиыңдығы
A) ӛзгерісті, динамикалык, қозғалмалы
B) біржақгы, ӛзгеріссіз
C) бір деңгейлі, кӛп сагылы
D) нақгы мақсаттардың болмауы
E) обьективті тұрактылы
5. Қайта-қайта орындалатын практикалық
115
әрекетке машықтану:
A) іскерлік
B) мазмүн
C) құзыреттілік
D) білім
E) дағды
6. Тұлғаның ӛмір жолында ӛзін-ӛзі
дамытуына, мүмкіншіліктеріне жете
білуіне бағытталған тұтас процесс:
A) жетілдіру
B) қалыптасу
C) дамыту
D) білім беру
E) үйрену
7. Окушылардың жас ерекшеліктеріне сәйкес
әдістерді анықтауды талап ететін
оқытудың принципі:
A) мақсаттылык
B) сәйкестік
C) белсенділік
D) кӛрнекілік
E) жүйелілік
8. Нақты жағдайдағы алынған мақсаггы
шешу жолында белгілі басқа әдістердің
ешкайсысы тез және тиімді шешу
мүмкіндігін бере алмаған кезде
қолданылатын аралас эдісгердің
жиынтығы:
A) дидактикалық ойын
B) практикалық әдіс
C) ситуациялық әдіс
D) іскерлік ойын
E) лабораториялық жұмыс
9. Мұғалімнің инновациялық іс-әрекеті
A) оқушылардың жагымды мінез-құлкын
қапыптастыру
B) сабақты психологиялық талдау
C) оқушыларды ӛз бетінше жауап іздеуге,
ізденуге үйрету
D) окушылардьщ дүниетанымын
калыптастыру
E) оқу-тәрбие үрдісінде оқушыларды
әлеуметтендіру
10. Педагогикалық шығармашылыктын
маңызды элементі
A) сабақгың талдау, бағалау эріптестер
тарапынан ғана болуы
B) ӛз сабағын талдау, бағалаудың
болмауы
C) ӛз сабағын талдау және бағалау
D) сабақты бағалау, талдаудын мектеп
әкімшілігі тарапынан болуы
E) сабақта жіберілген қателіктерді
мойындау
11. Оқытудың максаты, оқушылардын
білімдеріне, білікгері мен дағдыларына
қойылатын талаптар, олардыц білімін
бағалау жолдары, оқытудың түрлері мен
әдістері туралы нұсқаулар, қажетті
әдебиеттер қайда кӛрсетіледі
A) стандарт құрамында
B) оқулық құрамында
C) оқу бағдарламасыныц кұрамында
D) оқу-әдістсмелік құралдарда
E) күнтізбелік-тақырыптық
жоспарда
Е) оқу жоспарында
12. Әрбір жаргы жыл бойынша жасалатын
жоспар:
A) күнтізбелік
B) мерзімдік жоспар
C) сабақ жоспары
D) перспективтік жоспар
E) күнделікті жоспар
13. Откен сабақты талдаудың негізгі мәселесі
A) сабақ уакытында аяқталуы
B) балалардың мүмкіншіліктерін
анықталуы
C) сабаққа қажетті құралдардын
анықталуы
D) сабакта қолданылған тапсырмалардың
құрастырьшуы
E) сабақтың дидактикалық және
тәрбиелік міндетгері қалай шешілді
14. Ата — анасынан ұрпақтарына қандай да бір
белгілер мен ерекшеліктердің берілуі
A) табиғи орта
B) жеке тұлғаның дамуы
C) тұқым қуалаушылық
D) әлеуметтік орта
E) тәрбие
15. Оқу үшін бағалаудың мақсаты
A) Табысқа жетуге бағыт беру
B) Оку нәтижесін тіркеу
C) Пәнге бейімділігін тексеру
D) Білім деңгейін аныктау
E) Оқу жетістігін белгілеу
16. Дарынды және таланты балаларды
анықтауда ойлау қабілетінің жылдамдығы
ӛлшемі сәйкес келетін сипаттама
A) олар ертс жасынан бастап сӛйлей, оқи
және жаза бастайды
B) қызығушылытын арттыру үшін
күрделі ойын мен тапсырмаларға
ұмтылады
C) жоспарлауға кӛп уақыт жұмсауы
мүмкін, бірақ жоспарды тез жүзеге
асырады
D) басқаларға қарағанда ойлау қабілеттері
жақсы ұйымдастырылған
E) олар ақпаратты біліп кана қоймай, оны
пайдалана алады
17. Білімнің педагогикалық аспектісі
A) оқу үшін бағалау және оқуды бағалау
әдісі
B) оқушыларға ғылымды оңтайлы
түсіндіру тәсілі
C) оқудағы кӛнібасшылық механизмін
жүзеге асыру
116
D) бақылау жұмыстарының талдау
нәтижесін ұсыну
E) оқу үдерісі, оқыту әдістері туралы
терен білім
18. Компьютерлік бағдарламалауда
құжаттарды ашу және мұрағаттау
үдерістерін білуді қамтитын білім саласы
A) пәндік білім
B) әдістемелік білім
C) технологиялық білім
D) педагогикалық білім
E) пеихологиялық білім
19. Оқу пирамидасына сәйкес оқушылардың
алған ақпаратты есте сактауы үшін ең
тиімдісі
A) езгелерді оқыту
B) тәжірибе жасау
C) талқылау
D) аудио-визуалды қабылдау
E) кӛрсетілім
20. Орта мерзімді жоспарлауда оқу
мақсаттарын калыптастыру шараларын
білуге бағыттайтын негізгі сұрақтың бірі
A) сабақтың басты сәттері анықталды ма
B) қандай ӛзгеріс іске асырылады
C) оқушылар нені білуге тиіс
D) кӛрнекілік пайымдауға себепші болды
ма
E) косымша дереккӛздер ескерілді ме
21. Дж.Флейвелп бойынша, окушыға білмеген
тапсырманы орындауға кеңес
берілмегендіктен, окушының қабілеті
жетіп тұрса да, тапсырманы орындай
алмауы
A) ӛнімділік тапшылығы
B) шектеулі уәжділік
C) оқуға салғыртты
D) тәжірибенің аздығы
E) қолдауға мұқтажды
22. Баламалы шарттардың және іс-әрекет
жоспарларынын болжамды шынайы
әсерлерін кӛрсету үшін қолданылады
A) салыстыру
B) жүйелеу
C) модельдеу
D) алгоритмдеу
E) бағалау
23. Жеке тұлғаның ӛз ӛміріндегі коршаған
орта ӛзгерістерін калай жене алатынын
кӛрсететін қабілеті (Стернберг)
A) зият
B) табандылы
C) икемділік
D) жады
E) зейін
24. Кохлберг бойынша моральдік
пайымдаудың екінпіі деңгейі
A) дәстүрлі моральдік пайымдау
B) нормативтікке дейінгі моральдік
пайымдау
C) ұқсастық бойынша пайымдау
D) қоғамдық кӛзкарасқа сәйкес пайымдау
E) нормативтіктен кейінгі моральдік
пайымдау
25. Бағалаудын барлық түрлеріне тән үш
сипаттама бар. «Қадағалау» сипаттамасына
сәйкес мұғалім әрекеті
A) оқуілының жауабын үлгімен
сәйкестендіру
B) оқушыға тапсырма бойынша сұрақ
қою
C) оқушының жауабына сәйкес шешім
қабылдау
D) оқушынын сұраққа жауабын тыңдау
E) оқушының тапсырманы қалай
орындағанын түсіну
26. Бағалау мақсатында жүргізілген кадағалау
нәтижелерінің интерпретациясы
A) оқушының жауабына сәйкес шешім
шығару
B) алынған мәліметтердін мәнін анықтау
C) оқытудың келесі кезендерін жоспарлау
D) енгізілген ӛзгерістердің тиімділігін
бағалау
E) оқушыныц келесі даму бағытын
айқындау
27. Бағалаудын барлык түрлеріне тән үш
сипаттама бар. «Интерпретация»
сипаттамасына сәйкес мұғалім әрекеті
A) оқушынын тапсырманы орындауын
бақылау
B) оқушынын жауабын критерийге
сәйкестендіру
C) оқушының жауабына сәйкес шешім
қабылдау
D) жазбаша тест жұмыстарынын жинағын
құрастыру
E) тапсырманы орындау қадамдарын
талқылау
28. Ең үздік оқушыларды аныктаудағы
икемділік сенімді ӛлшемінің сипаттамасы
A) қызығушылығын арттыру үшін
күрделі ойын мен тапсырмаларға
ұмтылады
B) басқаларға қарағанда ойлау қабілеттері
жақсы ұйымдастырылған
C) олар ақпаратты біліп кана қоймай, оны
пайдалана алады
D) олар ерте жасынан бастап сӛйлей, оқи
және жаза бастайды
E) жоспарлауға кӛп уақыт жұмсауы
мүмкін, бірақ жоспарды тез жүзеге
асырады
29. Оқытудың жаңа тәсілдерін эзірлеуде
мұғалімдердің жаңа бастамасьтн
жинақгауды кӛздейтін сабакты зерттеу
тәсілінің түйінді сипаты
117
A) жүйелілік
B) креативтілік
C) ғыльтми дәлдік
D) зерттеу ӛзектілігі
E) бірізділік
30. Сабақты зерттеу үдерісінде білім сапасын
арттыратын белгілі бір тәсілді дамыту
жолын анықтау үшін зерделенеді
A) ұжымның жетістігі
B) ата-аналардың ықпалы
C) оқушылардың оқу үдерісі
D) әдістемелік бірлестіктің жұмысы
E) мұғалімнің оқыту тәжірибесі
Бір дұрыс жауабы бар тапсырмалар
1023-нұсқа
1. Экологиялық тәрбиенің мақсаты
A) жан-жақты дамыған тұлғаны
қалыптастыру
B) салауатты ӛмір сүруді қалыптастыру
C) диалектикалық-материалистік
дүниетанымды қалыптастыру
D) эртүрлі эрекеттерді меңгеру
E) экологиялық мәдениетті қалыптастыру
2. Эстетикалық тәрбиенің құралдары
A) ерікті ӛзара қызығупіылық,
ынтымақтасгық принцип!
B) педпроцестің зацдьтлықгары
C) конференция
D) әдебиет, ӛнер
E) коғамдык пікір
3. Тәрбиенің мақсаты
A) сүйіспеншілікті дамыту
B) ақыл-ой тәрбиесі
C) жеке тұлғаны жан-жақты дамыту
D) адамдарға құрмет сезімін дамыту
E) жеке адам бойындағы мінез-кұлык
4. Тәрбиелік еапалардыц берілген
мақсаттарды ӛндеу мақсатымен
тәрбиеленушінің тәртібіне, сезіміне,
ерігіне, санасына эсер ету тэсілі
A) тәрбие формасы
B) тәрбие әдісі
C) дамудағы басшылыққа алынатын әдіс
D) дамудағы жетекшілік әдіс
E) тәрбие құралы
5. Оқулыққа қойылатын негізгі талап:
A) оқу бағдарламасына сәйкес болу
B) кӛрнекіліктермен жабдыкталуды
ескеру
C) мектеп жағдайының техникалық
жағдайын ескеру
D) балалар кызығушылықтарына сәйкес
болу
E) ата-аналар жағдайларын ескеру
6. Білім мазмұнын іріктеудің тәуелділігі
A) әлеуметтік тапсырысқа
B) оқытушылардың педагогикалык
тәжірибелері мен ғылымның даму
денгейіне
C) оқыту мен білім берудің мақсатына,
ғылыми-техникалық прогрестің дамуына
D) педагогикалық кадрлар даярлау
деңгейіне
E) оқу-әдістемелік әдебиеттердің
дайындалу деңгейіне
7. Тұлғаныц ӛмір жолында ӛзін-езі
дамытуына, мүмкіншіліктеріне жете
білуіне бағытталған тұтас процесс.
A) қалыптасу
B) дамыту
C) жетілдіру
D) білім бер
E) үйрену
8. Қайта-қайта орындалатын практикалық
әрекетке машықтану:
A) іскерлік
B) мазмұн
C) қузыреттілік
D) білім
E) дағды
9. Мұғалімнің озық педагогикалык
тәжірибесінің жай тәжірибсдсн
артықшылығы
A) логикасы, әдісі, тәсілі жағынан ерекше
тиімді нәтиже береді
B) мұғалімиің моральдык-этикалық
сапаларын қалыптастырады
C) оқушыларды әлеуметтендіреді
D) сабақты тез арада талдауға болады
E) оқушылардың дүниетанымын
қалыптастыруға мүмкіндік береді
10. Мұғалімге ағымдагы сабакты талдауға
және қадағалауға негіз болатын
педагогикалык іскерлік
A) оқушынын жеке тұлғалық және мінез-
құлық ерекшеліктерін байқау
B) оқушының жылдам есте сақтауын
қадағалау
C) оқушының зейінін тұрақтандыру
D) оқушынын зейінін щоғырландыру
E) оқушының логикалық ойлауын
ұйымдастыру
11. Мұғалімнің сабакқа дайындығынын
бірінші кезеңі
A) жоспарланған сабаққа материал
жинақгау
B) жоспарлауды әрбір сабаққа сәйкес
накгыландыру
C) әрбір жеке сабақтың жоспарын
кұрастыру
D) әрбір жеке сабақтың жоспарын терең
ойластыру
E) сабақтарды тақырып бойынша
118
жоспарлау
12. Оқу бағдарламасының белгілі бір
бӛлімінде, оқу-тәрбие үрдісінің сабақ
жуйесінде білім жетілдіруді анықгаудын
ең қолайлы тәсілі
A) токсандық жоспарлау
B) бӛлімдік жоспарлау
C) жылдық жоспарлау
D) тақырыптық жоспарлау
E) мазмұндық жоспарлау
13. Ғылыми негіздегі педагогикалық
процестің даму стратегиясын басқарудың
коллегиялық органы
А) мектептіц тәрбие әдістері
B) жиналыс
C) мектептін педагогикалық кенесі
D) пән бірлестіктері
E) мемлекеттік стандарт
14. Мұғалімге ағымдағы сабакты талдауға
және кадағалауға негіз болатын
педагогикалық іскерлік
A) оқушыяардың жылдам есте еақтауын
қадағалау
B) оқушылардың логикалык ойлауына
жағдай жасау
C) оқушылардың зейінін
турактандыруын бақылау
D) оқушылардың зеййгін
шоғырландыруға мумкіндік жасау
E) езінің сабақты түсіндіруі мен қойған
сұрақтарына оқушылардын жауап
реакцияларын қабылдау
15. Жаттап алынған білімді тексеруге
арналған сұрақ
A) жетелеуші
B) түрткі болу
C) томен дәрежелі
D) жоғары дәрежелі
E) сынақтан ӛткізу
16. Дарынды және талантты балалардын
аныктау ӛлшемдерінің ішіндегі «ӛз білімін
жетілдіру» ӛлщеміне сәйкес келетін
сипаттама
A) ерте жастан сӛйлей, оқи, жаза алады
B) олар ӛздерінің оқуларын реттей алады
C) идея ұсынып, дәлелдермен айғақтайды
D) мақсатты ӛзі үшін белгілеп, оған
ұмтылады
E) топты идеяларды қабылдауға
иландырады
17. М.Чиксентмихайдың «Ӛзіндік мақсат»
сызбасы бойынша дағдысы жоғары
оқушыға темен міндет қоюдын нәтижесі
A) ағын
B) түсіну
C) игеру
D) аландау
E) зерігу
18. Бірінші жауап алу үшін және оқушынын
жауабын түзетуге камектесу үшін
қойылған сұрақ
A) қалыпты дәрежелі
B) сынақтан ӛткізу
C) турткі болу
D) тӛмен дәрежелі
E) баскаға бағыттау
19. Оқу пирамидасына сәйкес оқушылардьщ
алған ақпаратты есте сактауы үшін ең
тиімдісі
A) талқылау
B) ӛзгелерді оқыту
C) кӛрсетілім
D) тәжірибе жасау
E) аудио-визуалды қабылдау
20. Л.Шулъман құзырлы мұғалімге тән үш
белгіні кӛрсеткен. Соның бірі болып
табылатын оқытудың тәжірибелік
дағдыларының сипаттамасы
A) балаға білім беруге катысты нақты
қалыптасқан түсінігі мен
ұстанымдарының болуы
B) оқушылардың білімін бағалау,
ынталандыру, сабақты жоспарлау
әдістемелерін меңгеруі
C) тәжірибені түсініп, дамыту үшін
зерттеулер нәтижелерін калай қолдану
керектігін білуі
D) жеке тұлға ретінде оқушы жайлы
тұғьгрлы теориялык базаға негізделген
білімнің болуы
E) ұстаз мамандығының этикалық және
моральдық кұндылықтарын ұстануы
21. Оқушылар әлемді түсіну үшін құрылымдар
мен модельдерді игереді және құрылымы
бар ортаға қатысады деген тұжырымға
негізделген оқу тэсілі
A) танымдық тәсіл
B) гуманисгік тәсіл
C) психологиялық тәсіл
D) бихевиористикалық тәсіл
E) әлеуметтік-жағдаяттык тәсіл
22. Оқушының ӛз максаты мен
тапсырмаларын білу, түсіну және
бағалауды қамтитын метатануды ӛлшеу
кұрылымы
A) оқуға бағытталған
B) тапсырмаға бағытталған
C) бақылауға катысты
D) топтық білімге қатысты
E) жеке білімге катысты
23. Сынактан ӛткізу сұрағы
A) берілген мысал айтылу мақсагына
карай қандай сӛйлем
B) бүгінгі сабақ сіздердің кӛңілдеріңізден
119
шықты ма
C) осы айтқандарыңызға дәлел келтіре
аласыз ба
D) бұл мәселе жӛнінде тағы кім ӛз ойын
айтады
E) кешегі сабақта қандай маңызды
мәселелерге тоқталды
24. Орта бірлесуден гӛрі, бәсекеге
бағытгалатын әңгіменің түрі
A) кумулятивтік әнгіме
B) зерттеушілік әңгіме
C) реттелген әнгіме
D) рефлексиялық әңгіме
E) әнгіме-дебат
25. Егер бала ерте жасынан бастаи ерекше
қабілеттерін ұзақ уақытқа ұстай алу
қабілетін танытса онда оны ең үздік
окушыны анықтау ӛлшемінің кайсысына
жаткызуға болады
A) мәселені шешу
B) есте сақтау және білім
C) күрделілікке деген еүйіспеншілік
D) шоғырлану
E) ӛз білімін жетілдіру
26. «Қара жәшік» ішіндегі жұмыс
A) оқушымен бірге критерийлерді талдау
B) жаңашыл идеяларға ашык болу
C) оқуіпыларға стратегиялар ұсыну
D) мүмкіндіктердің барлығын карастыру
E) ақпараттық деректерді жинақтау
27. Окушыны бағалау үшін корытынды жасау
үдерісі
A) оқушынын жауабына сәйкес шешім
қабылдау
B) оқушыларға проблемалық
тапсырмалар үлестіру
C) оқушының жауабын критерийге
сәйкестендіру
D) оқушының сұраққа жауабын тыңдау
E) оқушының тапсырманы қалай
орындағанын түсіну
28. Бұл ӛлшемге сәйкес келетін балаларда ерте
жасынан бастап ерекше қабілеттерін ұзак
уақытка ұстай алатыны байқалады
A) ойлау қабілетінін жылдамдығы
B) ӛз білімін жетілдіру
C) шоғырлану
D) есте сақтау және білім
E) мәселені шешу
29. Оқытудың жаңа тәсілдерін әзірлеуде
мұғалімдердің жаңа бастамасын
жинақтауды кӛздейтін сабақты зерттеу
тәсілінің түйінді сипаты
A) жүйелілік
B) ғылыми дэлдік
C) бірізділік
D) зерттеу ӛзектілігі
E) креативтілік
30. Сабақты зерттеу тәсілінің аясын зерттеу
сабағын жоспарлауда ерекше мән беріледі
A) «Зерттелетін оқушыларға»
ерекшеленген тапсырмаларды дайындау
B) «Бақылаудағы» окушылардың сабақта
ӛтілетін материалды игеруі
C) Сабақты зерттеу тәсілінін айналымын
қамтамасыз ету
D) Оқушылардың ӛз бетінше оқу
ресурстарын жинақтауы
E) Сабаққа берілетін бағаны болжамдау
Бір дұрыс жауабы бар тапсырмалар
1151-нұсқа
1. Құкықтық тәрбие нәтижелілігінің басты
кӛрсеткіші болып табылады
A) құкықтық білімді қалыптастыру
деңгейі
B) қоғамның заңды сактауын қадағалау
C) заңды сақтау кажеттілігі
D) заңды бұзғаны үшін жазалаудан қорқу
E) құқықтық сананы қалыптастыру
деңгейі
2. Жарыс әдісі
A) нәтижені бекіту әдісі
B) ӛз нәтижесін басқалармен салыстырн
отырып, тұлға қасиеттерін қалыптастыру
және бекіту
C) тиімді әдісті анықтау жолы
D) жеңімпаз анықтайтын ойын
E) тәрбиеленушінін басқа
тәрбиеленушілермен артықшылығын
анықтау
3. Мектептен және сыныптан тыс тәрбие
жұмыстарын ұйымдастырушының
міндетіне жатпайды
A) белсенді оқушылардың сабақтан тыс
тәрбие жұмысын ӛткізулеріне әдістемелік
кӛмек
B) сабақ кестесін жасау
C) сынып жетекшілсріне тәрбиелік іс-
шараларды еткізуді ұйымдастыруға
әдістемелік кӛмек
D) мектептегі сабақтан тыс тәрбис
жұмысын жоспарлау
E) тәрбие жұмысыныц жоспарынын
орындалуын бақылау
4. Адамның ӛзіндік жағымды сапаларын
дамытуға бағытталған саналы іс- әрекет
A) ӛзін-ӛзі үйрету
B) ӛзін-ӛзі ӛзгерту
C) тәрбие
D) ӛзін-ӛзі тәрбиелеу
E) алғашқы тәрбие
5. Оқыту әдісі — білім алудың жолы, ал сол
жолдағы бір қадам —
120
A) оқыту мақсаты
B) оқыту нәтижесі
C) оқыту тәсілі
D) оқыту мазмұны
E) оқыту құралы
6. Білім беру мазмұны:
A) танымдық, белсенділік
қызығушылықтар
B) оқыту әдістерінің, техникалық
құралдардын жиынтығы
C) құзыреттіліктер, бағалау жүйесі
D) ақыл-ой, адамгершілік, еңбек тәрбиесі
E) ғылыми білімдер, іскерліктер мен
дағдылар жүйесі
7. Практикалық әдістер:
A) дәріс, баяндау
B) әңгіме, пікір алмасу
C) жаттығу, лабораториялық жұмыс
D) иллюстрация, демонстрация
E) кітаппен, техникалық құралдармен
жұмыс
8. Жеке адамның жан-жакты дамуына оқыту
мен тәрбие үйлесімдігіне ықпал жасауды
талап ететін оқыту принципі:
A) саналылық
B) белсенділік
C) бағыттылық
D) кӛрнекілік
E) жүйелілік
9. Мұғалімнің сабақка дайындығынын екінші
кезеңі:
A) оқу бағдарламасы бойынша
такырыптық жоспар кұру
B) сабақты талдау
C) сабактарды тақырып бойынша
жоспарлау
D) әрбір жеке сабақтың жоспарын терең
ойластыру мен құрастыру
E) күнтізбелік жоспар жасау
10. Педагогикалық жаңалықтарды жасау,
оларды педагогикалық қауымдастықтың
игеруі, бағалануы, пайдалануы мен оқыту
және тәрбиелеу практикасына ендіру үрдісі
A) мониторинг
B) танымдық
C) психологиялық
D) инновациялық
E) педагогикалық
11. Жеке адамға ықпал ететін әлеуметтік
факторлар
A) Енбек, оқу, білім
B) Ойын, іс әрекет, тәрбие
C) Тұқым қуалаушылық, орта, тәрбие
D) Мектеп, орта, отбасы
E) Ӛзін ӛзі тәрбиелеу, белсенділік
12. Мүғалімнін инновациялық іс-әрекеті
A) оқушылардың жағымды мінез-кұлкын
қалыптастыру
B) оқу-тәрбие үрдісінде оқушыларды
әлеуметтендіру
C) озык педагогикалық технологияларды
игеру және қолдану
D) оқушылардың дүниетанымын
қалыптастыру
E) сабакты психологиялық талдау
13. Оқытудың максаты, оқушылардын
білімдеріне, біліктері мен дағдыларына
қойылатын талаптар, олардың білімін
бағалау жолдары, оқытудың түрлері мен
әдістері туралы нұсқаулар, қажетті
әдебиеттер қайда кӛрсетіледі
A) оқулық құрамында
B) оқу бағдарламасының кұрамында
C) оқу жоспарында
D) стандарт құрамында
E) оқу-әдістемелік құралдарда
Е) күнтізбелік-тақырыптық жоспарда
14. Мұғалімге ағымдағы сабакты талдауға
және кадағалауға негіз болатын
педагогикалық іскерлік
A) ӛзінін сабақты түсіндіруі мен қойған
сұрақтарына оқушылардың жауап
реакцияларын қабылдау
B) оқушылардың логикалық ойлауына
жағдай жасау
C) оқушылардың зейінін
шоғырландыруға мүмкіндік жасау
D) оқушылардың жылдам есте сақтауын
қадағалау
E) оқушылардмн зейінін тұрақтандыруын
бакылау
15. Компьютерлік бағдарламалауда
құжаттарды ашу және мұрағаттау
үдерістерін білуді қамтитын білім саласы
A) технологиялық білім
B) психологиялық білім
C) педагоги калық білім
D) пәндік білім
E) әдістемелік білім
16. Олар ерте жасынан бастап ерекше
кабілеттерін ұзақ уақытқа ұстай
алағындығымын ерекшеленеді
A) күрделілікке деген сүйіспеншілік
B) ӛз білімін жетіпдіру
C) шоғырлану
D) мәселені шешу
E) есте сақтау және білім
17. Оқушылардың анағұрлым толық жауап
беруіне, ӛз идеяларын дамытуына
кӛмектесетін сұрақ тәсілі
A) сынақтан ӛткізу
B) түрткі сұра
C) басқаға бағыттау
D) кесімді сұра
E) ӛткір сұра
18. Дж.Флейвелл бойынша, окушыға білмеген
тапсырманы орындауға кеңес
121
берілмегендіктсн, окушының қабілеті
жетіп тұрса да, тапсырманы орындай
алмауы
A) тәжірибенің аздығы
B) қолдауға мұқтажды
C) ӛнімділік тапшылығы
D) оқуға салғыртты
E) шектеулі уәжділік
19. Брунер бойынша оқушылар тапсырманы
сәтті аяқтау үшін жетекшінің біртіндеп
«итермелеуі» түрінде кӛрініс беретін,
үнемі ұлғайып отыратын қолдауы
A) «табысқа жетелеу»
B) «үштік модель»
C) «кӛпіршелер түрғызу»
D) «жағдаяттық таным»
E) «шынға ӛрмелеу»
20. Топтық жұмысты әркімнің идеясы
пайдалы деп саналғанымен, мұқият
бағалау жүргізілген әңгіме түрі
A) рефлексивтік әңгіме
B) реттелген әңгіме
C) кумулятивтік әңгіме
D) зерттеушілік әңгіме
E) әңгіме-дебат
21. Әлеуметтік, танымдық және аффекттік
компоненттер үйлесімі
A) «Игеру тәжірибесі»
B) «Мен» тұжырымдамасы
C) «Оқушы үні»
D) «Кӛпіршелер»
E) «Жанама тәжірибе»
22. Әлеуметтік желілерді қолданудың мысалы
болып табылады
A) үрдісті модельдеу
B) тәжірибені кӛрсегу
C) тестілеу және растау
D) қайта ұсыну және сұхбаттасу
E) талдаумен бағалау
23. Бірінші жауап алу үшін және оқушының
жауабын түзетуге кӛмектесу үшін
қойылған сұрақ
A) қалыпты дәрежелі
B) түрткі болу
C) басқаға бағыттау
D) тӛмен дәрежелі
E) сынақтан ӛткізу
24. Окушының білім алуын қолдау үшін
койылатын сынақтан ӛткізу сұрағы
A) Берілген мысал айтылу мақсатына
қарай қандай сӛйлем
B) Бұл мәселс жӛнінде тағы кім ӛз ойын
айтқысы келеді
C) Кешегі сабақта кандай маңызды
мәселелерге тоқтапды
D) Осы айткандарынызға мысал келтіре
аласыз ба?
E) Бүгінгі сабақ сіздердің кӛңілдеріңізден
шықты ма?
25. Бағалаудың барлық түрлеріне тән үш
сипаттама бар. «Интерпретация»
сипаттамасына сәйкес мұғалім әрекеті
A) оқушының жауабына сәйкес шешім
кабылдау
B) жазбаша тест жұмыстарынын
жинағын құрастыру
C) оқушының тапсырманы орындауын
қарау
D) қажеттілікке сәйкес қосымша ресурс
даярлау
E) оқушының жауабын критерийге
сәйкестендіру
26. Оқушылардын такырып бойынша нені
түсінбегенін анықтау үшін бакылау алып,
ақтаңдақтарды жоюдаты бағалау мақсаты
A) бағдарлама мазмұнын бақылау
B) стандартты бақылау және орындау
C) болжау және сұрыптау
D) оқудағы қиындыктарды анықгау
E) оқыту стилін бақылау
27. «Қара жәшік» ішіндегі жұмыс ретінде
белгілі болтан бағалау
A) жасырын бағалау
B) жиынгык бағалау
C) шартты бағалау
D) оқуды бағалау
E) оқу үшін бағалау
28. Дарынды, талантты балаларды тексеру
парағы бойынша маселені шешс алатын
оқушыларға тән ерекшелік
A) жоспарлауға кӛп уақыт жұмсауы
мүмкін, бірақ жоспарды тез жүзеге
асырады
B) ақпаратты біліп, есте сақтап қана
қоймай, оны пайдалана алады
C) ақпаратты толықтырып,
кайшылыктарын анықтап, мәніне тез
жетеді
D) оқыту үдерісінің қалай жүретінін
жақсы біледі, ӛздерінің оқуын реттей
алады
E) қызығушылығын арттыру үшін
күрделі тапсырмаларға ұмтылады
29. Сабақты зерттеу үдерісінде білім сапасын
арттыратын белгілі бір тәсілді дамыту
жолын анықтау үшін зерделенеді
A) ұжымның жетістігі
B) мұғалімнің оқыту тәжірибесі
C) әдістемелік бірлестіктің жұмысы
D) ата-аналардың ықпалы
E) оқушылардың оқу үдерісі
30. Топтық талқылауды таспаға жазып алу іс-
әрекеттегі зерттеу үдерісінің қай кезеңіне
жатады
A) жоспарлау
B) бағалау
122
C) талдау
D) рефлексия
E) қадағалау
Бір дұрыс жауабы бар тапсырмалар
1277-нұсқа
1. Тәрбие процесінің қиындығы
A) біржақты, ӛзгеріссіз
B) ӛзгерісті, динамикалық, қозғалмалы
C) нақты мақсаттардың болмауы
D) бір деңгейлі, кӛп сатылы
E) обьективті тұрақтылы
2. Эстетикалық тәрбиенің міндеттері
A) пікірталастар
B) оқушылардың әсемдікті тануға
орайласқан санасын, қасиетін,бағалау-
эстетикалық қатынастарын ашу
C) мамандықты тавдауға дайындау
D) орта, перспектива
E) борыш, ұят
3. Тәрбиенің мазмұнының бағыттары
A) балалар мен үлкендердің бірлескен
әрекеті
B) обьективті шындықтың ғылыми
білімдерін қалыптастыру
C) білім, сендіру, дағды, тұлға бейнесін
және мінез-құлқын қалыптастыру жүйесі
D) эстетикалық түсінік қалыптастыру
E) қажетті қасиеттерді еркін
қалыптастыру
4. Тәрбие процесі нәтижелілігінің маңызды
сипаты
A) практикалық іс-әрекетте білімді
жетілдіру
B) тәрбиешілердің тәрбие процесінің
мәнін түсінуі
C) білім беру үшін арнайы дайындалған
адамдардың болуы
D) тәрбиеленушілердің жас ерекшеліктері
мен мінез-құлық ерекшеліктеріне сәйкес
білімі
E) қарым-қатынас іскерліті мен
дағдысының қалыптасуы
5. Оқытудың ғылыми принципі
A) оқытудың ӛмірмен байланыстылығы
B) сабақта ғылыми фактілерді пайдалану
C) ғылыми жетістіктерді пайдалану
D) оқушылардың дүниетанымдық
кӛзқарасын қалыптастыратын ғылыми
білімдер жүйесімен қарулану
E) оқыту процесін гуманитарландыру
6. Тарихи тәжірибені іздестіру процесінде
жинақталған адамзаттың рухани
байлығының кӛрінісі:
A) іскерлік
B) дағды
C) білім
D) әдіс
E) мақсат
7. Қайта-қайта орындалатын практикалық
әрекетке машықтану:
A) мазмұн
B) білім
C) құзыреттілік
D) іскерлік
E) дағды
8. Білім мазмұнын таңдау принципі:
A) жүйелілік және ғылымилық
B) кӛрнекілік және бірізділік
C) белсенділік және пәнаралық
D) пэнаралық және пәнішілік
E) саналылық және кӛрнекілік
9. Мұғалімнің инновациялық іс-әрекеті
A) жеке педагогикалық білімін жетілдіру
B) оқу-тәрбие үрдісінде оқушыларды
әлеуметтендіру
C) озық педагогикалық тәжірибелерін
жалпылау және тарату
D) оқушылардың танымдық процестерін
қалыптастыру
E) сабақты психологиялық талдау
10. Мұғалімге ағымдағы сабақты талдауға
және қадағалауға негіз болатын
педагогикалық іскерлік
A) оқушының жылдам есте сақгауын
қадағалау
B) оқушының жеке тұлғалық және мінез-
құлық ерекшеліктерін байқау
C) оқушының зейінін шоғырландыру
D) оқушының логикалық ойлауын
ұйымдастыру
E) оқушының зейінін тұрақтандыру
11. Оқуға қызығуды ынталандыру әдісі — бұл
A) танымдық ойындар
B) оқудың пайдалы екеніне кӛзі жету
C) қайталау сабақгар
D) әңгімелесу
E) талап қою
12. Педагогикалық шығармашылықтың
маңызды элементі
A) ӛз сабағын талдау, бағалаудың
болмауы
B) сабақты бағалау, талдаудың мектеп
әкімшілігі тарапынан болуы
C) ӛз сабағын талдау және бағалау
D) сабақта жіберілген қателіктерді
мойындау
E) сабақтың талдау, бағалау әріптестер
тарапынан ғана болуы
13. Әрбір жарты жыл бойынша жасалатын
жоспар:
A) күнделікті жоспар
B) күнтізбелік
C) сабақ жоспары
D) мерзімдік жоспар
E) перспективтік жоспар
14. Білім берудегі инновациялық үрдістер
A) электронды оқулықтарға негізделген
123
педагогикалық үрдістер
B) дәстүрлі мәселелердің жаңашылдық
сипаты
C) дәстүрлі мәселелерді жаңаша
оптималды шешу нәтижесінде қолданатын
педагогикалық үрдістер
D) тәжірибеде мұғалімдер қолданатын
педагогикалық үрдістер
E) ұжым қолданатын педагогикалық
үрдістер
15. Оқушылардың білім алуын қолдау үшін
пайдаланатын сынақтан ӛткізу сұрақ қою
мысалы
A) Осы пікірді кім толықтыра алады
B) Кӛмектесе алатындар бар ма
C) Осы сұрақтың жауабын кім біледі
D) Оқудағы кедергілер туралы не айтуға
болады
E) Осы ойыңызды дәлелдейтін мысал бар
ма
16. «Ӛзгелерден қарағанда жоспарлауға кӛп
уақыт жұмсауы мүмкін, бірақ жоспарды
тез жүзеге асыра алатын оқушы» сипатына
сәйкес келетін ӛлшем
A) есте сақтау және білім
B) ойлау қабілетінің жылдамдығы
C) ӛз білімін жетілдіру
D) икемділік
E) мәселені шешу
17. Топ бәсекелестікте болып, ортақ шешімге
келе алмайтын әңгіме түрі
A) құрылымдалған эңгіме
B) зерттеушілік әңгіме
C) кумулятивтік әңгіме
D) әңгіме-дебат
E) реттелген әңгіме
18. Оқу үдерісінің тиімділігін айқындайтын
негізгі факторлардың бірі
A) баланың құрбысына қарап оқитынын
мұғалімнің білуі
B) балалардың қалай оқитынын
мұғалімнің түсінуі
C) сыныпта не болып жатқанын
мұғалімнің түсінуі
D) оқушылардың барлығына бірдей
тапсырма беруді білуі
E) балаларға қоятын талаптарды
мұғалімнің білуі
19. Оқуды даралаудың шешуші критерийі
A) қай кезде мұғалімнің кӛмегі қажет
екенін білу
B) жұмысты орындауға қажетті әдісті
таңдай алу
C) білім алуда тәуелсіздікті қамтамасыз
ету
D) оқушылардың ӛз идеяларына
рефлексия жасауы
E) оқушының қалай оқитынын қадағалау
20. Окушылардың сын тұрғысынан
ойлануындағы «ӛз кӛзқарасыньщ,
болжамдарының субъективті екенін
түсіну» ерекпіелігі
A) ӛзіндік сана-сезім
B) ӛзіндік тәртіп
C) ұтымдылы
D) жүйелілік
E) ӛзіндік пайым
21. Топтағы бірлескен жұмысты жүзеге
асырудың эмоционалдық мақсаты
A) күрделі тапсырмалар үшін қолайлы
ортаны қамтамасыз ету
B) мэселені бірлесіп шешудің амалын
табу
C) маңызды дағдыларды және
түсініктерді дамыту
D) жұмыстың баламалы амалдары туралы
идеялар ұсыну
E) тәжірибемен және идеялармен алмасу
22. Дәлелдеу, пікірталас пен келіссӛз
барысында қалыптасатын білім ретінде
қарастыратын кӛзқарастық оқу
A) тақырыпты
B) модульдік
C) монологтік
D) пәнаралы
E) диалогтік
23. Сынақтан ӛткізу сұрағы
A) бұл мәселе жӛнінде тағы кім ӛз ойын
айтады
B) осы айтқандарыңызға дәлел келтіре
аласыз ба
C) кешегі сабақта қандай маңызды
мәселелерге тоқталды
D) бүгінгі сабақ сіздердің кӛңілдеріңізден
шықты ма
E) берілген мысал айтылу мақсатына
қарай қандай сӛйлем
24. Метатану үдерісінің мағынасы
A) жас ерекшелігіне сай оқыту
B) сыни тұрғыдан ойлану
C) топтық негізде оқыту
D) диалог негізінде оқьпу
E) қалай оқу керектігін үйрену
25. Идея қайталанады және жасалады, бірақ
үнемі мұқият бағалана бермейтін әңгіме
түрі
A) рефлексивтік әңгіме
B) әңгіме-дебат
C) зерттеушілік әңгіме
D) реттелген әңгіме
E) кумулятивтік әңгіме
26. Тұлғаның біліктілік дәрежесін анықтау
124
мақсатында бағалау
A) оқудағы қиындықтарды анықтау
B) стандартты бақылау және орындау
C) уәж түріндегі кері байланыс
D) оқыту стилін бақылау
E) болжау және сұрыптау
27. Оқушылар мен мұғалімдерге жетістіктер
мен даму туралы хабар беруді кӛздейтін
бағалау мақсаты
A) стандарттарды орындау
B) бағдарлама мазмұнын бақылау
C) оқытудағы қиындықтарды анықтау
D) болжау және сұрыптау
E) кері байланыс ұсыну
28. Мұғалімдер мен ересектерді түсініктеме
беруге жетелеу дарынды және талантты
оқушылардың қай сипаттамасына тән?
A) қоғамдық кӛшбасшылы
B) креативті ойлау
C) табандылық таныту
D) ынталандыру
E) қалай оқитыны
29. Іс-әрекетгегі зерттеуді жүзеге асыру
айналымының бірінші қадамының
мазмұны
A) міндетгеме алу
B) зерттеуді дайындау
C) қайта бастау
D) тәжірибені жетілдіру
E) оқушыны анықтау
30. Сабақты зерттеу тәсіліне қатысты дұрыс
тұжырым
A) Топты кәсіби ұйымдастыру үшін
тәжірибесі бар мұғалім арнайы
шақырылады
B) Зерттеу барысында жинақталған
білімді топ мүшелері ғана пайдаланады
C) Зерттеу жүргізуші топты бір
әдістемелік бірлестіктің кем дегенде бес
мұғалімі құрайды
D) Сабаққа берілген кез келген баға жеке
мұғалімге ғана қатысты болады
E) Сабақты зертгеуді іс-әрекеттегі
зерттеу ретінде қарастыруға болмайды
Бip дұрыс жауабы бар тапсырмалар
1221-нұсқа
1. Ӛзін-ӛзі тәрбиелеу қажеттілігі тән
A) мектепке дейінгі балаларға
B) жеткіншекке
C) бастауыш сынып окушысына
D) барлық сынып окушысына
E) 1 -сынып окушыларына
2. Тәрбие әдістерін таңдап алу шарттары
тәуелді
A) оқу процесіне
B) әлеуметтік ортаға
C) дамыту ортасына
D) тұқым қуалаушылықка
E) педагогикалық жағдаятқа
3. Эстетикалық тәрбиенін міндеттері
A) оқушылардың әсемдікті тануға
орайласкан санасын, қасиетін,бағалау-
эстетикалық қатынастарын ашу
B) мамандықты тандауға дайындау
C) орта, перспектива
D) борыш, ұят
E) пікірталастар
4. Окушылардың жалпы эстетикалык
мәдениеті
A) дене тәрбиесі
B) намыс
C) эстетикалық санасынын даму деңгейі
D) дүниетаным
E) режим
5. Окыту әдістері анықталмайды
A) мұғалімнін кәсіптік дайындығының
дәрежесімен
B) оқушылардың қызығушылығымен
C) окушынын дамуымен
D) оқыту мен тәрбиенің максаттары және
міндеттерімен
E) оқу материалының мазмұнымен
6. Білім мазмұнын іріктеудің тәуелділігі
A) оқыту мен білім берудің максатына,
ғылыми-техникалық прогрестің дамуына
B) әлеуметтік тапсырысқа
C) оқу-әдістемелік әдебиеттердің
дайындалу деңгейіне
D) оқытупіылардың педагогикалық
тәжірибелері мен ғылымнын даму
денгейіне
E) педагогикалық кадрлар даярлау
деңгейіне
7. Білім беру мазмұнын анықтаушы кұжап
ар:
A) оқу жоспары, оку бағдарламалары
B) әдістемелік нұсқаулар, оку кұралдары
C) күнтізбелік жоспар, сабақтын жоспары
D) ҚР-ның «Білім туралы» заңы
E) ҚР-ның конституциясы
8. Окулыкқа қойылатын негізгі талап:
A) ата-аналар жағдайларын ескеру
B) кӛрнекіліктермен жабдықталуды
ескеру
C) оқу бағдарламасына сәйкес болу
D) балалар қызығуніылықтарына сәйкес
болу
E) мектеп жағдайының техникалық
жағдайын ескеру
9. Жеке адамға ықпал ететін әлеуметтік
факторлар
A) Ойын, іс әрекет, тәрбие
B) Мектеп, орта, отбасы
C) Ӛзін ӛзі тәрбиелеу, белсенділік
125
D) Тұкым қуалаушылық, орта, тәрбие
E) Еңбек, оқу, білім
10. Проблеманы қою
A) проблеманың шешу жолдарын кӛрсету
B) не берілгенін, ненің анық екендігін
және нені шешу керектігін анықтау
C) гипотезалар ұсыну
D) проблеманы нактылау
E) киыншылық себебін анықтау
11. Педагогика ғылымының саласы
A) Педагогика тарихьт
B) Философия
C) Психология
D) Әлеуметтану
E) Логика
12. Жаңашылдық, оптималдык, жоғары
нәтижелік, тәжірибеде шығармашылықпен
қолдану мүмкіндігі
A) педагогикалық жаңашылықтың
критерийлер жиынтығы
B) педагогикалық мониторинг қызметі
C) педагогикалық жаңалықты тәжірибеге
ендіру
D) педагогикалық идеяның инновациялық
бағыты
E) технологиялар мен концепциялар
жүйесі
13. Мұғалімнің инновациялық іс-әрекеті
A) оқушылардың жағымды мінез-құлқын
қалыптастыру
B) сабақты психологиялық талдау
C) ӛзінін тәжірибесінде озық және тиімді
нәтижелерге кол жеткізу
D) оқушылардың дүниетанымын
қалыптастыру
E) оқу-тәрбие үрдісінде оқушыларды
әлеуметтендіру
14. Ӛткен сабақты талдаудың негізгі мәселесі
A) сабақтың дидактикалық және
тәрбиелік міндеттері қалай шешілді
B) сабақ уақытында аякталуы
C) сабақта қолданылған тапсырмалардың
құрастырылуы
D) сабаққа қажетгі құралдардын
анықталуы
E) балалардың мүмкіншіліктерін
анықталуы
15. «Қара жәшік» ішіндегі жұмысты кӛрсетіңіз
A) жаңа жағдайларға тез бейімделу
B) оқыту әдістерін оқушылармен тандау
C) нақгы сандық акпараттарды алу
D) оқушымен бірге критерийлерді талдау
E) мүмкіндіктердің барлығын қарастыру
16. Ен үздік оқушыларды аныктаудағы
икемділік сенімді ӛлшемінің сипаттамасы
A) қызығушылығын арттыру үшін
күрделі ойын мен тапсырмаларға
ұмтылады
B) жоспарлауға кӛп уақыт жұмсауы
мүмкін, бірақ жоспарды тез жүзеге
асырады
C) баскаларға қарағанда ойлау
қабілеттері жақсы ұйымдастырылған
D) олар ерте жасынан бастап сӛйлей, оқи
және жаза бастайды
E) олар ақпаратты біліп қана қоймай, оны
пайдалана алады
17. Оқушылардын білім алуын қолдау үшін
пайдаланатын сынақтан ӛткізу сұрак қою
мысалы
A) Осы пікірді кім толыктыра алады
B) Осы ойыңызды дәлелдейтін мысал бір
ма
C) Кӛмектесе алатындар бар ма
D) Оқудағы кедергілер туралы не айтуға
болады
E) Осы сұрактын жауабын кім біледі
18. Баламалы шарттардың және іс-әрекет
жоспарларынын болжамды шынайы
әсерлерін керсету үшін қолданылады
A) модельдеу
B) бағалау
C) салыстыру
D) жүйелеу
E) алгоритмдеу
19. Зерттеушілік әңгімеге тән белгілер
A) идея қайталанады, бірақ үнемі мұқият
бағалана бермейді
B) әркімнің идеясы пайдалы деп
саналғанмен, мұқият бағаланады
C) орта бірлесуден гӛрі, кобінесе
бәсекелестікке бағытталған
D) ой-пікірлерде үлкен алшақтық болады
жане әркім ӛз пікірінде қалады
E) айтылған пікірлермен тыңдауіпылар
механикалық түрде келісе береді
20. Н. Мерсер балалардың сыныпта талқылау
кезінде ӛз сӛздерін дәйектеуінін үш түрін
аныктаған. Соның бірі болып табылатын
пікірталастық әнгіменін сипаттамасы
A) Басқа адамдардың кӛзқарасын
қабылдауды қаламайды, бәсекеге қабілетті
B) Бір-бірінің коскан үлесін сынамайды
және сындарлылыққа негізделеді
C) Ұсыныстар айтыладылэлел мен сын
тұрғысынан ойлау арқылы жалгасады
D) Не істеу керек екенін түсіндіреді және
ақпаратты жеткізеді
E) Ақпаратты тарату және мәселелерді
шешу мақсатында ой бӛліседі
21. Жаттап алынған білімді аныктауға
арналған сұрак
126
A) сынақтан ӛткізу
B) жетелеуші
C) жоғары дәрежелі
D) түрткі болу
E) томен дәрежелі
22. М.Чиксентмихайдың «Ӛзіндік мақсат»
сызбасы бойынша дағдысы жоғары
оқушыға тӛмен міндет қоюдын нәтижесі
A) ағын
B) игеру
C) алаңдау
D) зерігу
E) түсіну
23. Білімді игеруде «үнемі қайталап отыру
аркылы фактілерді, ойларды және
күнделікті іс-әрекеттерді жаттау» әдісі
A) декламация
B) нұсқаулық/баяндау
C) диалог
D) механикалық есте сақтау
E) талкылау
24. Оқушының жауабын түзетуге
кӛмектесу үшін сұракты қарапайым
етіп қою
A) түрткі болу
B) сӛзге тарту
C) баскаға бағыттау
D) түсінік беру
E) сынақтан ӛткізу
25. Бағалаудың барлык тұрлеріне тән үш
сипаттама бар. «Интерпретация»
еипаттамасына еәйкес мұғалім әрекеті
A) оқупіының тапсырманы орындауын
қарау
B) жазбаша тест жұмыстарынын жинағын
құрастыру
C) оқупіының жауабын критерийге
сәйкестендіру
D) қажеттілікке сәйкес қосымша ресурс
даярлау
E) оқушынын жауабына сәйкес шешім
кабылдау
26. Оқушылардын такырып бойынша нені
түсінбегенін анықтау үшін бакылау алып,
қателерді түзетудегі бағалау мақсаты
A) болжау және сұрыптау
B) уәж туріндегі кері байланыс
C) стандартты бақылау және орындау
D) оқудағы қиындыктарды анықтау
E) бағдарлама мазмұпын бақылау
27. Бағалау мақсатында
жүргізілген қадағалау
нәтижелерінің
интерпретациясы
A) оқушының келесі даму бағытын
айқындау
B) алынған мәліметтердің мәнін анықтау
C) енгізілген ӛзгерістердің тиімділігін
бағалау
D) оқытудың келесі кезеңдерін
жоспарлау
E) оқушыларға қосымша тапсырмалар
тарату
28. Оқу үдерісінін калай жүретінін
басқалардан гӛрі жаксы біліп, ӛздерінін
оқуын реттей алатындығымен ерекшелетін
окушыны анықтайтын ӛлшем
A) есте сақтау және білім
B) ӛз білімін жетілдіру
C) мәселені шешу
D) ойлау қабілетінін жылдамдығы
E) икемділік
29. Сабакты зерттеу тәсілін жоспарлау
бармсындагы «зерттелінетін» оқушылар
санаты
A) алеуметтік тұрғыда
қорғалған/қорғалмаған
B) математикалық, лингвистикалық,
дарынды музыкалы
C) үлгермеушіліктің жоғары, орта,
тӛменгі деңгейі
D) дамыған/әлсіз дамыған
коммуникативтік қасиеттер
E) гипербелсенді, белсенді, пассивті
30. Сабакты зсрртеу (Lesson study) тәсілінде
зерттеу сабағы аякталғаннан кейін жүзеге
асатын талдаудын белгіленген құрылымы
бойынша кезендердің бірі
A) зерттеу сабағының күтілетін
нәтижесін болжамдау
B) түйінді идеяларды талқылау
C) топлен бірлссе сабақтың мақсатын
анықтау және дайындау
D) келссі сабакты зерттеуді топпен
бірлесе жоспарлау
E) зсрттеуге кажетті әдебиеттсрді
зерделеу
Бір дұрыс жауабы бар тапсырмалар
1229-нұсқа
1. Мектептен және сыныптан тыс тәрбие
жұмыстарын ұйымдастырушының міндетіне
жатпайды
A) сынып жетекшілеріне тәрбиелік іс-
шараларды ӛткізуді ұйымдастыруға
әдістемелік кӛмек
B) мектептегі сабақтан тыс тәрбие
жұмысын жоспарлау
C) белсенді оқушылардың сабақтан тыс
тәрбие жұмысын ӛткізулеріне әдістемелік
кӛмек
D) тәрбие жұмысының жоспарының
орындалуын бақылау
E) сабақ кестесін жасау
127
2. Тәрбие процесінің қозғаушы күштері
A) оқушылардың әрекетін ұйымдастыру
B) ішкі және сыртқы қайшылықтар
C) қос ықпал принципі
D) комплекстілі
E) күрделі процесс
3. Тәрбие әдісі
A) оқушылардың бойындағы белгілі
қасиеттерді тәрбиелеу
B) мектеп тәжірибесінде тәрбиеге
койылған мақсаттарға қол жеткізу үшін
пайдаланылатын жол, тәсілдер, тәрбиелеу
саласына, сезіміне, іс-әрекетіне әсер ету
шаралары
C) тәжірибеде жиі қолданылатын
педагогикалық жағдаяттар
D) тәрбие процесінін жағдайына тура
келетін тәсілдер
E) таңдау, құрастыру, болжау
4. «Тәрбие» ұғымына анықтама
A) қоғамдық ӛндірістік және мәдени
ӛмірдің белсенді қатысушысын даярлауды
мақсат етіп қойған, жеке адамды
қалыптастырудың жүйелі процесі
B) адамнын шыгармашылық күші мен
қабілетін дамыту
C) қоғамға сай ережелерді менгеру жеке
адамнын тұлғалық қалыптасуы
D) оқу-тәрбие мекемелерінде балалармен
тәрбие жұмысын жүргізу
E) білім, білік және дағдыны ұрпақтан-
ұрпаққа беру
5. «Оңайдан қиынға» ережесі қай принципке
жатады
A) бірізділік және жүйелілік
B) ғылымилық
C) түсініктілік
D) кӛрнекілік
E) теорияның практикамен байланысы
6. Курс тарауы аяқталғаннан кейін
окушылардын ӛз бетімен орындайтын
лабораториялык жұмысынын кешендісі:
A) консультация
B) практикумдар
C) семинар
D) оқу саяхаты
E) факультативтер
7. Қайта-қайта орындалатын практикалық
әрекетке машықтану:
A) мазмұн
B) құзыреттілік
C) іскерлік
D) дағды
E) білім
8. Бақылаудың ауызша эдістері
A) реферат
B) мазмұндама
C) фронталды жауап алу
D) баяндама
E) диктант
9. Шығармашылық ізденістің басы, сабақты
әсерлі ӛткізудің құралы
A) сабақтың кұрылымы
B) сабақтың міндеттері
C) сабақтың мазмұны
D) сабақтың мақсаты
E) сабақтың жоспары
10. Мұғалімнің озық педагогикалық
тәжірибесінің жай тәжірибеден
артықшылығы
A) оқушылардьтң дүниетанымын
калыптастыруға мүмкіндік береді
B) мұғалімнің моральдык-этикалық
сапаларын калыптастырады
C) окушыларды элеуметтендіреді
D) логикасы, әдісі, тәсілі жағынан ерекше
тиімді нэтиже береді
E) сабақты тез арада талдауға болады
11. Мұғалімге ағымдағы сабакты талдауға
және кадағалауға негіз болатын
педагогикалық іскерлік
A) оқушынын зейінін шоғырландыру
B) оқушынын жылдам есте сақтауын
байқау
C) оқушынын логикалық ойлауын
ұйымдастыру
D) оқушынын зейінін тұрактандыру
E) оқушының материалды түсінуін,
жұмыс карқынын байқау
12. Кеңес дәуіріндегі жаңашыл-мұғалімдер
A) Шаталов В.Ф., Азаров Б.П., Пинт А.О
B) Шаталов В.Ф., Ильина Т А., Бабанский
Ю.К
C) Шаталов В.Ф., Азаров Б.П., Харламов
И.Ф
D) Шаталов В.Ф., Крутецкий В. А., Ильин
Е.Н
E) Шаталов В.Ф., Волков И.И.,
Лысенкова С.Н., Амонашвили Ш.А
13. Мұғалімнін инновациялық іс-әрекеті
A) жеке педагогакалык білімін жетілдіру
B) оқу-тәрбие үрдісінде оқушыларды
әлеумеггендіру
C) сабақты психологиялық тапдау
D) озық педагогикалық тәжірибелерін
жалпылау және тарату
E) оқушылардын танымдық процестерін
қальтптастыру
14. Ата — анасынан ұрпақтарына қандай да бір
белгілер мен ерекшеліктердің берілуі
A) әлеуметтік орта
B) тұқым қуалаушылық
C) жеке тұлғаның дамуы
D) тәрбие
E) табиғи орта
15. Зерттеушілік әңгімеге тән белгілер
A) орта бірлесуден гӛрі, кӛбінесе
бәсекелестікке бағытталған
128
B) ой-пікірлерде үлкен алшақтық болады
және әркім ӛз пікірінде қалады
C) әркімнің идеясы пайдалы деп
саналғанмен, мұқият бағаланады
D) идея қайталанады, бірақ үнемі мұқият
бағалана бермейді
E) айтылған пікірлермен тыңдаушылар
механикалық түрде келісе береді
16. Дарынды және талантты балалардын
анықтау ӛлшемдерінің ішіндегі «ӛз білімін
жетілдіру» ӛлшеміне сәйкес келетін
сипаттама
A) ерте жастан свйлей, оқи, жаза алады
B) мақсатты ӛзі үшін белгілеп, оған
ұмтылады
C) олар ӛздерінің оқуларын реттей алады
D) идея ұсынып, дәлелдермен айғақтайды
E) топты идеяларды қабылдауға
иландырады
17. Оқушылардың білім, дағдыларын дамытуға
мұғалімнің қолайлы жағдай қаіыптастыруы
A) кепіршелер тұрғызу
B) әлеуметтік әрекетгестік
C) нздігінен реттелетін оқу
D) оқыту ортасьтн құру
E) табысқа итермелеу
18. Окушыларға анағұрлым толык жауап
беруге, ӛз ойларын анық білдіруге, ӛз
идеяларын дамытуға кӛмектесетін сұрақ
қою түрі
A) жабык сұра
B) түрткі болу
C) сынақтан ӛткізу
D) талқылау
E) кайта бағыттау
19. Баламалы шарттардың және іс-әрекет
жоспарларынын болжамды шынайы
әсерлерін кӛрсету үшін қолданылады
A) салыстыру
B) модельдеу
C) алгоритмдеу
D) бағалау
E) жүйелеу
20. Елестету, салыстыру, тусіндіру және дәйек
келтіру, мақұлдау кезеңдерін қамтитын
тәсіл
A) даярлау
B) пайымдау
C) жоспалау
D) талдау
E) дәлелдеу
21. Оқу пирамидасына сәйкес оқушылардың
алған ақпаратты есте сақтауының ең
тиімсізі
A) ӛзгелерді оқьггу
B) тәжірибе жасау
C) дәріс
D) кӛрсетілім
E) талкылау
22. Оқу үрдісіне ақпараттык-
коммуникациялық технологияларды енгізу
барысында білікті мұғалімде болуы қажет
білім
A) әдістемелік және метатанымды
B) теориялық және практикалы
C) нақгы және тужырымдамалы
D) нысандандырылған және
нысандырылмаған
E) тиімді және тиімсіз
23. Дж.Флейвелл бойынша, окушыға білмеген
тапсырманы орындауға кенес
берілмегендіктен, окушының қабілеті
жетіп іұрса да, тапсырманы орындай
алмауы
A) тәжірибенің аздығы
B) қолдауға мұқтажды
C) ӛнімділік тапшылығы
D) шектеулі уәжділік
E) оқуға салғыртты
24. Н.Мерсер бойынпіа кумулятивтік
әңгіменің еипаттамаеын кӛрсетіңіз
A) Идея қайталанады және жасалынады,
бірақ үнемі мұқият бағалана бермейді
B) Топтағы қатысушылар ӛзара келісімге
қол жеткізуге тырысады
C) Әркімнің идеясы пайдалы деп
саналғанымен, мұқият бағаланады
D) Ресурстарды біріктіруге бағытталған
аздаған талпыныс жасалады
E) Пікірлерде үлкен алшақтық болады
және әрқайсысы ӛз шешімдерінде қалады
25. Тапсырманы орындау барысында окушыға
бағдар беріп отыратын сұрақ қою тәсілі
A) түрткі болу
B) мәселені шешу
C) баскаға бағыттау
D) сынақтан ӛткізу
E) сілтеме жасау
26. Оқушылардын такырып бойынша нені
түсінбегенін анықтау үшін бакылау алып,
ақтандақтарды жоюдағы бағалау мақсаты
A) оқудағы қиындыктарды анықтау
B) стандартты бақылау және орындау
C) оқыту стилін бақылау
D) бағдарлама мазмұнын бақылау
E) болжау және сұрыптау
27. Оқу үпіін бағалаудыц мақсаты
A) Пәнге бейімділігін тексеру
B) Оку нәтижесін тіркеу
C) Білім денгейін анықтау
D) Табысқа жетуге бағыт беру
E) Оқу жетістігін белгілеу
28. Дарынды, талантты балаларды тексеру
парағы бойынша мэселені шеше алатын
оқушыларға тэн ерекшелік
129
A) ақпаратгы біліп, есте сақтап қана
қоймай, оны пайдалана алады
B) қызығушылығын арттыру үшін
күрделі тапсырмаларға ұмтылады
C) жоспарлауға кӛп уақыт жұмсауы
мүмкін, бірақ жоспардьг тез жүзеге
асырады
D) ақпаратты толықтырып,
қайшылықтарын анықтап, мәніне тез
жетеді
E) оқыту үдерісінің қалай жүретінін
жақсы біледі, ӛздерінін окуын реттей
алады
29. Сабақты зерттеу тәсіліне қатысты дұрыс
тұжырым
A) Сабаққа берілген ксз келген баға жеке
мұғалімге ғана қатысты болады
B) Топты кәеіби ұйымдастыру үшін
тәжірибееі бар мұғалім арнайы
шақырылады
C) Зерттеу барысында жинақталған
білімді топ мүшелері ғана пайдаланады
D) Зерттеу жүргізуші топты бір
әдістемелік бірлестіктің кем дегенде бес
мұғалімі құрайды
E) Сабақты зерттеуді іс-әрекеттегі
зерттеу ретінде қарастыруға болмайды
30. Сабақты зерттеуді жүзеге асыратын
педагоггар
A) «Оқушы үні» жобасын жүзеге
асырады
B) халықаралық зерттеуге қатысады
C) оқытудың жана тәсілін модельдейді
D) мектептегі бар тәжірибсні
жинақтайды
E) ата-аналардын окыту нәтижесіне
ықпалын зерттейді
Бір дурыс жауабы бар тапсырмалар
1451-нұсқа
1. Тәрбие процесіндегі субьективті
факторлар
A) арнайы ұйымдастырылған тәрбие
қызметі
B) тұрмыстык іс-әрекет үйрету процесі
C) сыртқы тәрбиелік орта
D) тұлғаның ішкі қажеттіліктерін білдіріп,
тұлға қалыптасып, ӛмір сүретін обьективті
жағдай
E) саналы іс-әрекетке жұмылдыру
2. Тәрбие әдісі ретіндегі жаттығудың мәні
неде
A) мінез-кұлық нормалары мен
ережелеріне сай тәрбиешінің әр түрлі іс-
әрекетті ұйымдастыруында
B) анықталған дағды немесе білікті
қалыптастыру мақсатымен іс- әрекеттерді
кӛп мӛлшерде кайталау
C) білім, білік және дағдыны тексеру
мақсатымен аныкталған іс- әрекеттерді кӛп
мӛлшерде кайталау
D) алғашкы білімді калыптастыру
мақсатымен анықталған іс-әрекеттерді кӛп
мӛлшерде қайталау
E) ұғыну іс-әрекетінде
3. Тәрбиенің мазмұнынын бағыггары
A) обьективті шындықтың ғылыми
білімдерін қалыптастыру
B) балалар мен үлкендердін бірлескен
әрекеті
C) қажетгі каеиеттерді еркін
қалыптастыру
D) эстетикалық түсінік қалыптастыру
E) білім, сендіру, дағды, тұлға бейнесін
және мінез-құлқын қалыптастыру жүйесі
4. Тәрбие процесінің қиындығы
A) біржақты, ӛзгеріссіз
B) ӛзгерісті, динамикалық, козғалмалы
C) бір деңгейлі, кӛп сатылы
D) нақты мақсаттардың болмауы
E) обьективті тұрактылы
5. Оқыту әдісі
A) оқушылардың білім, іскерлік, дағдыны
меңгеруі
B) оқушылар әрекетін ұйымдастыру
C) оқушылардың танымдык әрекетін
басқару
D) мұғалім мен оқушылардың бірлескен
әрекеті
E) оқушылардын әрекетін басқару
6. Курс тарауы аяқталғаннан кейін
оқушылардын ӛз бетімен орындайтын
лабораториялык жұмысынын кешендісі:
A) оқу саяхаты
B) консультация
C) практикумдар
D) факультативтер
E) семинар
7. Окулыққа қойылатын негізгі талап:
A) балалар кызығушылықтарына сәйкес
болу
B) ата-аналар жағдайларын ескеру
C) кернекіліктермен жабдықталуды
ескеру
D) оқу бағдарламасына сәйкес болу
E) мектеп жағдайының техникалық
жағдайын ескеру
8. Окыту мазмұны окушыларды обьективті
ғылыми дэйектермен, теориялармен және
заңдармен таныстырса және ғылымның
қазіргі жағдайын корсете алса, ол қай
принципке жатады
A) ғылымилык
B) кернекілік
C) жүйелілік пен бірізділік
D) оқытудың түсініктілігі
130
E) саналылық
9. Мұғалімнің озық педагогикалық
тәжірибесінің жай тәжірибеден
артықшылығы
A) логикасы, әдісі, тәсілі жағынан ерекпіе
тиімді нәтиже береді
B) оқушылардың дүниетанымын
калыптастыруға мүмкіндік береді
C) оқушыларды әлеуметтендіреді
D) сабақты тез арада талдауға болады
E) мұғалімнің моральдық-этикалық
сапаларын қалыптастырады
10. Әрбір жарты жыл бойынша жасалатын
жоспар:
A) күнтізбелік
B) сабак жоснары
C) мерзімдік жоспар
D) күнделікті жоспар
E) перспективтік жоспар
11. Сабақка психологиялық талдау жасау ол
A) дидактикалық принцип
B) мұғалімнің инновациялық іс-әрекеті
C) жетекші іс-әрекет
D) оқушының психологиялық
ерекшеліктерін ескеретін жеке тұлғаға
бағдарланған оқыту
E) мұғалімнің проективті-рефлексивті іс-
әрекеті
12. Сабақты психологиялық талдаудын пэні
A) оқушылардың мінез-құлқынын пайда
болуы, қальпггасуы және даму динамикасы
B) оқушылардың сабак барысындағы
әлеуметтену заңдылықтары
C) сабақтың пәндік-тұлғалық тиімділігі
мен нэтижелігі, мұғалім мен шэкірттің
карым-қатынас зандылықтары
D) психикалық танымдық процестердің
пайда болуы, қалыптасуы және даму
заңдылықтары
E) оқушылардын жеке тұлғалық
калыптасуы мен даму динамикасы
13. Мұғалімнін сабакқа дайындыгынын екінші
кезеңі:
A) күнгізбелік жоспар жасау
B) әрбір жеке сабақтың жоспарын терең
ойластыру мен құрастыру
C) сабакты талдау
D) оқу бағдарламасы бойынша
такырыптық жосиар құру
E) сабақтарды тақырып бойынша
жоспарлау
14. Жеке адамға ықпал ететін әлеуметтік
факторлар
A) Тұкым қуалаушылық, орта, тәрбие
B) Ӛзін ӛзі тәрбиелеу, белсенділік
C) Ойын, іс әрекет, тәрбие
D) Мектеп, орта, отбасы
E) Еңбек, оқу, білім
15. Оку пирамидасына сәйкес оқушылардың
алған ақпарапы есте сақтауы үшін ең
тиімдісі
A) аудио-визуалды қабылдау
B) керсетілім
C) тәжірибе жасау
D) ӛзгелерді оқыту
E) талқылау
16. Ен үздік оқушыларды анықтаудағы ерте
символдық белсенділік сенімді ӛлшемінін
сипаттамасы
A) олар ерте жасынан бастап сӛйлей, оқи
және жаза бастайды
B) жоспарлауға кӛп уақыт жұмсауы
мүмкін, бірақ жоспарды тез жүзеге
асырады
C) баскаларға қарағанда ойлау
қабілеттері жақсы ұйымдастырылған
D) қызығушылыгын арттыру үшін
күрделі ойын мен тапсырмаларға
ұмтылады
E) олар ақпаратты біліп қана қоймай, оны
пайдалана алады
17. Білімнің педагогикалық аспектісі
A) оқу үдерісі, оқыту әдістері туралы
терең білім
B) оқушыларға ғылымды оңтайлы
түсіндіру тәсілі
C) оқу үшін бағалау және оқуды бағалау
әдісі
D) оқуға жағымды катынас қалыптастыру
тәсілі
E) дамытушы теорияларды оқытуда
колдану әдісі
18. Н.Мерсер балалардың сыныпта тапқылау
кезінде ӛз сӛздерін дәйектеуінін үш түрін
аныктаған. Сонын бірі болып табылатын
пікірталастық әңгіменін сипаттамасы
A) Баска адамдардың кӛзқарасын
қабылдауды қаламайды, бәсекеге қабілетті
B) Не істеу керек екенін түсіндіреді және
ақпаратты жеткізеді
C) Бір-бірінің қосқан үлесін сынамайды
және сындарлылыққа негізделеді
D) Ұсыныстар айтылады,дәлел мен сын
тұрғысынан ойлау арқылы жалғасады
E) Ақпаратты тарату және мәселелерді
шешу мақсатында ой бӛліседі
19. Оқушылардың анағүрлым толық жауап
беруіне, ӛз идеяларын дамытуына
кӛмектесетін сұрақ тәсілі
A) сынақтан ӛткізу
B) түрткі сұра
C) ӛткір сұра
D) кесімді сұра
E) баскаға бағыттау
20. Оқушыны толығырак жауап беруге
131
итермелеп, ӛткен материалды ойға салу
кезінде қолданылатын сұрақ қою тәсілі
A) сынақтан ӛткізу
B) түрткі болу
C) балама жауапты
D) басқаға бағыттау
E) бастама жасау
21. Топтағы бірлескен жұмысты жүзеге
асырудын эмоционалдық мақсаты
A) жұмыстың баламалы амалдары туралы
идеялар ұсыну
B) тәжірибемен және идеялармен алмасу
C) мэселені бірлесіп шешудің амалын
табу
D) маңызды дағдыларды және
түсініктерді дамыту
E) күрделі тапсырмалар үшін колайлы
ортаны қамтамасыз ету
22. Оқытудағы тзжірибе үлгісі және
ақпараттык-коммуникациялық
технологиялар кӛмегімен «кӛрсету»
аспектілері арасындағы сэйкестік
A) болжамдарды тексеру үшін деректерді
жинау
B) ықтимал әсерлерді имитациялау
C) әртүрлі жұмыстарды салыстыру
D) оқушылардың жұмыстармен
айырбастауы
E) елшеулерді қалай жүргізу керектігін
корсету
23. Толық жауап беруге, ез ойларын анық
білдіруге, ӛз идеяларын дамытуға
кӛмектесетін және тапсырманы орындау
барысыңда бағдар беретін сұрак
A) түрткі болу
B) сынақтан ӛткізу
C) баскаға бағыттау
D) түсіндірме
E) жетекпіі
24. Оқу нәтижелерінің бес түрі аныкталған.
Оқушыға қатысты сыртқы фактор ретінде
қарастырылатын оқу нәтижесі
A) мағынаны ұғынуы
B) шынайылықты ӛзгеше түсінуі
C) білімнің сандық ұлғаюы
D) езара байланысты аныктауы
E) әлемді танып білуі
25. Бағалаудын барлық түрлеріне тән үш
сипаттама бар. «Интерпретация»
сипаттамасына сәйкес мұғалім әрекеті
A) жазбаша тест жұмыстарының жинағын
қүраетыру
B) оқушының жауабын критерийге
сәйкестендіру
C) оқушының жауабына сәйкес шешім
қабылдау
D) оқушының тапсырманы орындауын
бақылау
E) тапсырманы орындау қадамдарын
талқылау
26. Оқу үшін бағалаудың мақсатын кӛрсетіңіз
A) пәндік бағытқа балу
B) табысқа жетуге бағыт беру
C) білім деңгейін анықтау
D) оқу жетістігін белгілеу
E) пәнге бейімділігін тексеру
27. Оқуды бағалауды оқу үшін бағалауға
ауыстырылу шарты
A) бағалау кестесінің ауысуы
B) модерация үдерісінде
C) уақыттың тапшылығы
D) бағалау сипатын езгерту
E) оку үдерісініц қарқыны
28. Дарынды және талантты оқушылардың
«Жана идеяларға сынақ жүргізуге және
қателесуге тәуекел етуге дайын» деген
сипатгамасынын санаты
A) жеке оқуы
B) қоғамдық кӛшбасшылы
C) ынталандыру
D) креативті ойлау
E) табандылы
29. Сабақты зерттеу тәсіліне қатысты дұрыс
тұжырым
A) Сабаққа берілген кез келген баға жеке
мұғалімге ғана қатысты болады
B) Зерттеу барысында жинақталған
білімді топ мүшелері ғана пайдаланады
C) Сабақты зерттеуді іс-әрекеттегі
зерттеу ретінде карастыруға болмайды
D) Топты кәсіби ұйымдастыру үшін
тәжірибесі бар мұғалім арнайы
шакырылады
E) Зерттеу жүргізуші топты бір
әдістемелік бірлестіктің кем дегенде бес
мұғалімі құрайды
30. Сабақты зерртеу (Lesson study) тәсіліндс
зерттеу сабағы аякталғаннан кейін жүзеге
асатын талдаудын белгіленген қүрылымы
бойынша кезеңдердін бірі
A) зерттеу сабағының күтілетін натижесін
болжамдау
B) топпен бірлесе сабақтың мақсатын
анықтау жане дайындау
C) зерттеуге қажетті әдебиеттерді
зердслеу
D) түйінді идеяларды талқылау
E) келесі сабақты зерттеуді топпен
бірлесс жоспарлау
Бір бұрыс жауабы бар тапсырмалар
1427-нұсқа
1. Эстетикалық тәрбиенің кұралдары
132
A) қоғамдьгқ пікір
B) әдебиет, ӛнер
C) ерікті ӛзара қызығушылық,
ынтымақтастық принципі
D) конференция
E) педпроцестің заңдылықтары
2. Адамның ӛзіндік жағымды сапаларын
дамытуға бағьпталған саналы іс әрекет
A) алғашқы тәрбие
B) ӛзін-ӛзі үйрету
C) ӛзін-ӛзі тәрбиелеу
D) ӛзін-ӛзі ӛзгерту
E) тәрбие
3. Авторитарлы тәрбие, либеральды тәрбие,
демократиялық тәрбие, еркін тәрбие.
Қандай белгілері бойынша жіктелген
A) мектептің тәрбиелік жұмыс бағыты
бойынша
B) қарым-қатынас стилі бойынша
C) тәрбие мазмұны бойынша
D) институтциальды белгі бойынша
E) философиялық оқу негізінде
4. Ӛзін-ӛзі тәрбиелеу қажеттілігі тән
A) 1 -сынып оқушыларына
B) жеткіншекке
C) бастауыш сынып оқушысына
D) барлық сынып оқушысына
E) мектепке дейінгі балаларға
5. Практикалық әдістер:
A) жаттыгу, лабораториялық жұмыс
B) дәріс, баяндау
C) иллюстрация, демонстрация
D) кітаппен, техникалық құралдармен
жұмыс
E) әнгіме, пікір алмасу
6. Окыту принциптерінін мәнін ашатын дәлел
A) тәжірибсні ұйымдастырудын кажетті
жағдайлары
B) педагогикалық мақсатка жетудің
жолдары
C) оқу процесін ұйымдастыруға арналған
шаралар
D) оқытудың жалпы зақдылықтары
E) оқу процесінің барлық жактарын
реттейтін дидактика категориялары
7. Курс тарауы аякталғаннан кейін
оқушылардын ӛз бетімен орындайтын
лабораториялык жұмысынын кешендісі:
A) семинар
B) оқу саяхаты
C) практикумдар
D) факультативтер
E) консультация
8. Білім мазмұнын таңдау принципі:
A) пәнаралық және пәнішілік
B) кӛрнекілік және бірізділік
C) саналылық және кӛрнекілік
D) жүйелілік және ғылымилық
E) белсенділік және пәнаралық
9. Ғылыми негіздегі педагогикалық процестің
даму стратегиясын басқарудың
коллегиялық органы
A) мемлекеттік стандарт
B) мектептін тәрбие әдістері
C) жиналыс
D) мектептің педагогикалық кеңесі
E) пән бірлестіктері
10. Мұғалім іс-әрекетінің нәтижелілігі
A) мақсаттылығымен анықталады
B) жаңалығымен аныкталады
C) тиімділігімен анықталады
D) саналылығымен аныкталады
E) бағыттылығымен анықталады
11. Жеке балаға, сондай-ақ тұтас ұжымға
тәрбиелік әсер етуге таңдаған
эдістемелерді жүзеге асыратын білім,
шеберлік, дағдылардың жиынтығы
A) педагогикалық мораль
B) педагогикалық техника
C) педагогикалық технология
D) педагогикалық стиль
E) педагогикалық шеберлік
12. Сабақка нсихологиялық талдау жасау ол
A) жетекші іс-әрекет
B) мұғалімнің проективті-рефлексивті іс-
әрсксті
C) дидактикалық принцип
D) оқушынын психологиялық
ерскшсліктсрін ескеретін жеке тұлғаға
бағдарланған оқыту
E) мұғалімнің инновациялиқ іс-әрекеті
13. Білім берудегі инііовациялық процестердін
педагогикалық манызды проблемасы
A) балалардың жас және дара
ерекшеліктерін ашу
B) озық псдагогикалық тәжірибені
зерттеу, жинактау және тарату
C) педагогикалық процесте қолданатын
әдіс-тәсілдерді іріктеу
D) білім берудін мазмұнын зерттеу
E) педагогикалық білімдер жүйесін
анықтау
14. Мұғалімнін сабакқа дайындығынын
бірінші кезеңі
A) жоспарланған сабаққа материал
жинақтау
B) жоспарлауды әрбір сабаққа сәйкес
нақтыландыру
C) сабактарды тақырып бойынша
жоспарлау
D) әрбір жеке сабақтың жоспарын терең
ойластыру
E) әрбір жеке сабактын жоспарын
құрастыру
15. Дәлелдеу, пікірталас пен келіссӛз
барысында қалыптасатын білім ретінде
қарастыратын кӛзкарастық оқу
133
A) тақырыпты
B) монологтік
C) пәнаралы
D) диалоггік
E) модульдік
16. Д. Фриманнын дарынды, талантты
балаларды тексеру парағы бойыніпа
«мәселені шешу» ӛлшемнің сипаттамасы
A) жоенарлауга кӛп уақыт
жұмсағанымен,оны тез жүзеге асырады
B) оқыту үдерісінің қалай жүретінін
біледі, ӛздерінің оқуын ретгейді
C) қызығушылығын арттыру үшін
күрделі тапсырмаларға ұмтылады
D) ақпаратты есте сактап қана қоймай,
оны пайдалана алады
E) ақпаратты толықтырып,
қайшылықтарын анықтайды
17. Сабақта окушыларды суреттер, естелік
жазбалары сияқты дәлелдерді жинақтау
және топтастыруға тартқанда сын
тұрғысынан ойлаудың дамитын дағдысы
A) интерпретациялау
B) тексеру
C) талдау
D) бағалау
E) бақылау
18. Кохлберг бойынша моральдік
пайымдаудың үшінші денгейі
A) ұқсастық бойынша пайымдау
B) нормативтіктен кейінгі моральдік
пайымдау
C) нормативтікке дейінгі моральдік
пайымдау
D) қоғамдық кӛзқарасқа сәйкес пайымдау
E) дәстүрлі моральдік пайымдау
19. Әлеуметтік желілерді қолданудың мысалы
болып табылады
A) тәжірибені кӛрсету
B) тестілеу және растау
C) үрдісті модельдеу
D) қайта ұсыну және сұхбаттасу
E) талдаумен бағалау
20. Кохлберг бойынша ережелерді абсолютті
және мызғымас деп қабылдайтын
моральдік пайымдау кезепі
A) әлеуметтік шарт, жеке құқықтар
B) тілалғыштық және жазалау
C) әлеуметгік тәртіпті қолдау
D) әмбебап қағидаттар
E) тұлғааралык қатынастар
21. Оқу нәтижелерінің бес түрі аныкталған.
Оқушыға қатысты сыртқы фактор ретінде
қарастырылатын оку нәтижесі
A) шынайылықты ӛзгеше түсінуі
B) мағынаны ұғынуы
C) білімнің сандык ұлғаюы
D) ӛзара байланысты аныктауы
E) әлемді танып білуі
22. Әлеуметтік, танымдык және аффекттік
компоненттер үйлесімі
A) «Кӛпіршелер»
B) «Игеру тәжірибесі»
C) «Окушы үні»
D) «Жанама тәжірибе»
E) «Мен» тұжырымдамасы
23. Оқушының жауабын алғаннан кейін де
кідіріс жасау оқушыға мүмкіндік береді
A) ӛзгелердің жауаптарымен салыстыруға
B) сыныптас құрбыларынан кӛмек
сұрауға
C) ӛзге дереккӛздер бойынша ізденуге
D) басқа сұрақтарға қосымша жауап
беруге
E) ӛз жауабын түзетуге, нақтылауға
24. Оқушыларға анағұрлым толық жауап
беруге, ӛз ойларын анық білдіруге, ӛз
идеяларын дамытуга кӛмектесетін сұрак
қою түрі
A) қайта бағыггау
B) жабық сұра
C) түрткі болу
D) талқылау
E) сынақтан ӛткізу
25. Брунер бойынша окушылар тапсырманы
сәтті аяқтау үшін жетекшінің біртіндеп
«итермелеуі» түрінде кӛрініс беретін,
үнемі ұлғайып отыратын қолдауы
A) «табысқа жетелеу»
B) «үштік модель»
C) «жағдаяттык таным»
D) «шыңға ӛрмелеу»
E) «кӛпіршелер түрғызу»
26. Оқуды жақсарту мүмкіндіктерін, еондай-
ақ осы мүмкіндіктерді іске асыру әдістері
мен түрлерін анықтауға бағытталған
бағалау түрі
A) ағымдық бағалау
B) оқу үшін бағалау
C) жылдық бағалау
D) сараланған бағалау
E) оқуды бағалау
27. Блэк пен Уильям зерттеулерінде
сыныптын «қара жәшік» метафорасы
қолданылган. Осы метафораның негізгі
идеясын кӛрсетіңіз
A) оқушылардыц табысты тәжірибелерін
насихаттау
B) әр-түрлі жастағы оқушыларды оқыту
C) сыныптағы диалогтық оқытудың мәні
D) ақпараттық-технологияларды қолдану
E) Оқушыларды ӛзін-ӛзі бағалауға
қатыстыру
28. Дарынды және талантты балаларды
анықтиуда жоспарлауға кӛп уакыт жұмсап,
бірақ жоспарды тез жүзеге асыра алуымсн
ерекшеленетін оқушыны ӛлшемі
134
A) ойлау қабілетінін жылдамдығы
B) ӛз білімін жетілдіру
C) икемділік
D) есте сақтау және білім
E) мәселені шешу
29. Оқытудың жаңа тәсілдерін әзірлеуде мұғалімдердің жаңа бастамасын жинақтауды кӛздейтін
сабакты зерттеу тәсілінің түйінді сипаты
A) зерттеу ӛзектілігі
B) креативтілік
C) ғылыми дәлдік
D) жүйелілік
E) бірізділік
30. Іс-әрекеттегі зерттеуді жүзеге асыру айналымынын бірінші қадамынын мазмұны
A) қайта бастау
B) зерттеуді дайындау
C) оқушыны анықтау
D) тәжірибені жетілдіру
E) міндеттеме алу
135
Ағылшын тілі
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
1 1017 A A D E B E C B A B B E D C A B C C A C D C D A E
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
B C A D C C E C B A B B B A B B E C A C E A B C B
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
EDHC BFED FGEHDA FC E A FCBEA DF BA C A A D B C C C C C D
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
2 1011 B E D B E B C B C A C B D A D C A D A E E C D B A
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
A E D B B A C B C C A E C C B C D E E D D B A A E
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
BFH A CD D DG BFA E E EA E E D D D E D D B E B
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
3 1014 E D B E C C B E C C B B E E E E C D C C A C E B D
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
A C D D A A D D C B E E D A D C D E C E B A D E C
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
DHEAG GBDCF A CA HA FB EF B BC ABC D D D B A E D E C D
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
4 1023 A E C E A D D E C E D A E E E C B D D D B B E A A
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
A A B D A E E C B D D C E D A A A E A B A E C D C
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
FAHCB DB ACB CBF D HDBFE EFAGC FB D F A A A B D A E A B A
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
5 1004 D A A B B A D C A C B C B D E A D C D C A D E B E
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
D D C D E B C C C D A C D E B C A C B B B D A B E
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
FCD C A F CB CAF DFC BC DEGAH C B D A D D B E E B E
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
6 1009 E C B E C E E C D D B D A B C A B B D B B D D C B
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
A D D A B B C E E A A B B E E D C C B D A A A A A
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
E FD DFE AGFBH EF D B EBFD C E D A B D B D E A D D
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
7 1020 E D C E E D A A C B B B D D D D C E E D D C A D E
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
C A C E A D E C D C A C C B E A D E D A A D B B B
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
B G FA CF FHA GC ECB EDFBG BD E B C C D A B D A B C
136
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
8 1001 A B B C B D D B D B E C B E B D E E A C A C C D B
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
A E A C B A A D B E A E C D D E E A D E D D B D D
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
GEBFC DFGEA BE E EC CDHAE HCGEAB CF AB D E B E B D C C B E B
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
9 1022 C A E E B E D D D A C B B E D A A A A E E B C B B
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
B E D D C E D B A E E A D B D D A D D C E E E E B
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
CDHBF E FB EB F D FDABG FC BDECF B D C B B D E C C B A
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
10 1008 A B B A B A A B A C A B D D C D D B A C C D E B B
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
E D B A B A A A D C B A D C A C C D D B B B B E B
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
DAGHE DAB EF BD F HBCEGA CGDFE CEDGF GFHED E C B A E D A D D A E
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
11 1003 A C A E C E D B D C E C B C A A E C C B C A D C B
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
A E B D E E B D D A D C E D D C D A B B C A D D B
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
EAB CE C DG AD B C BA FC AF C C D C B B E B D E
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
12 1005 A D A A D A C C E A D A A E A E C B D D D E A B C
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
A C B B D E D A C A B C D B E D E C C A C B D D E
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
GCFA GF EF A E F F F BD DCBEG A E C B D A E B D A
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
13 1006 D C C E B E E B D A C A B E D D E A E D D E D D C
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
B D C D A E E D B A A C A C A E C A D C A D D C B
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
DFAE B FD A HG F D HFGECB CD F E C C D A B D B A E
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
14 1012 D D E A B B B C E A E A A D E C A C E A E A A B E
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
C D A C A B E A B B C D E A D D D B E A A A B D A
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
EGA CA GHFDCB FAEB DFA E B DC EC B C E B D C D B E E B
137
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
15 1021 D D B A B A B B B E C A D C E D B E D D A B A D D
26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
E E E D C D D D D E D B B C B B D E A A B C D E A
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
CBD DB F FACGDE BCED C E F AB DAC B D D D E D C C C B
Педагогика, оқыту әдістемесі
Нұсқа 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
1 1021 E C D D C D C A B E E C E C E C B E A E C C E B C A A E A B
2 1017 C D B D D B D C D C D E B C E B A D E B A A A D E B D C C C
3 1011 C B A A E D B C C C C A E C A C B C A C A C A A D B B B B C
4 1023 E D C B A C D E A A E D C E C B E C B B E B D E D A A C E B
5 1151 E B B D C E C C D D C C B A A C A C C C B D B D E D E C E E
6 1277 B B C D D C E D C B A C B C E B D B C A A E A E E B E C A A
7 1221 B E A C B A A C D B A A C A D C B A B A E D D A C D B B C D
8 1229 E B B A C B D C E D E E D B C C D C B E C B C A A A D D B C
9 1451 D A E B D C D A A A E C B A D A B A A B E E B C B B D D D E
10 1427 B C B B A E C A D C C B B C D E A B D B C E E E E B E A B E
138
139
140

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *