Механикалық май айыратын және қымыз пісетін күбі

Қалмажит Айдос Оразалыұлы

Тақырыбы:  «Механикалық май айыратын және қымыз пісетін күбі»

Мақсаты:

  1. Ел экономикасын жедел технологиялық жаңарту кезеңіндегі кәсіптік білім беру

Міндеттері:

  1. Энергияны үнемдеу жағдайларына неғұрлым келешегі бар инновациялар мен технологияларды анықтау, «Болашақ энергиясының» жаңа құрылғыларының енгізу;
  2. Қазақ халқының ежелгі күбі ыдысына жаңа технологияны енгізу

 

Жобаның техникалық мінездеме және технологиялар сипаты.

Қазақ халқының ежелден қымыз ашытатын май айыратын ыдысының бірі – күбі.

 

Күбіні қазақтар талдан, қайыңнан жасаған. Күбінің аузы тарлау түп жағы кендеу болған.

Қосымша күбінің піспегі болады. Піспектің күбі бойынан артық сабы және күбі ішіне сыятындай піспектің басында дөңгелек қайың болады. Оларға бірнеше саңылау болады.  Піскеннен ашыған қымызды әбден тұщығанша піскен. Қымыздың сапасы, дәмі – ыстау мен пісудің көптілігінде.

Қазақ халқы сиырдың сүтін пісіріп салқындағаннан кейін, күбіге құйып, пісіп май айырып алатын болған.

Қолмен атқарылатын пісуді жеңілдету үшін велосипедтің иінді бөлігін күбінің піспегіне қосылған. Велосипедтің педалін аяқпен бір орында тұрып айналдырғанда піспек жоғары-төмен қозғалып пісу қызметін атқарады.

         Күтілетін нәтиже:  Болашақта уақытты және энергияны үнемдеу әдіс тәсілін қолданысқа енгізу

«Механикалық май айыратын және қымыз пісетін күбінің жасалуы»

Уақытты және энергияны үнемдеу әдіс тәсілін қолданысқа енгізу, инновациялық технологиям осындай

Вам может также понравиться...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *