Технология (қыз балалар) Әріп тест

Технология (қыз балалар) Әріп тест   

А

  • . «Адам-көркем бейнесі» типіндегі мамандық атауы: Дизайнер.
  • . Агрегеатта жұмыс жасағанда киілетін киім түрі: Арнайы жұмыс киімдері.
  • . Адам денесінің өлшемін алу тәртібі: Оң жағында тұрып
  • . Адам организімінің қалыпты жұмыс істеуі үшін қажетті тағамның дәмін келтіретін зат: Ас тұзы.
  • . Адамдар табыс түсетін іспен не үшін шұғылданады: Жақсы өмір сұру үшін
  • . Адамның өзі үшін өнімді өндіруі: Натуралды шаруашылық
  • . Адамның тәбеті нашарлайды, басы айналады, әлсірейді, бұлшықеттері және іші ауырғандағы диагнозы: Дизентерия.
  • . Адамның тіршілік етуінің ең маңызды шартарының бірі: Тамақтану
  • . Адам мен компьютер арасындағы қарым –қатынас тәсілі: Интерфейс
  • . А дәрумені көп тағам түрі: Сәбіз
  • . Ағзада қандай элемент жетіспесе қан аздық пайда болады? Темір
  • . Азаматтар мен олардың бірлестіктерінің өзіндік табыс табуға бағытталған бастамашылық дербес қызметі: Кәсіпкерлік
  • . Азаматтар мен олардың бірлестіктерінің пайда немесе өзіндік табыс алуға бағытталған бастамашылық дербес қызметі қалай аталады: Кәсіпкерлік.
  • . Алабұйымдар кешенімен орындалатын операциялар: Түймеліктерді торлау, түйме қадау, сыдырманы қосып тігу
  • . Ақпаратты сақтап, кез келген компьютерге тасымалдау үшін қолданылатын құрал:Флешка.
  • . Ақпараттық процестерді сақтау, өңдеу және таратуда қолданылатын ең тиімді құрал: Компьютер.
  • . Алғашқы тігін машинасын шығаратын зауыт ашылған Ресейдің қаласы: Подольск
  • . Алғаш «Зингер» фирмасы ашылды: АҚШ та
  • . АҚШ-та Исаак Зингер қай жылы “Зингер” фирмасын ашты? 1870 жылы
  • . Алғашқы тігін машинасының жобасын ұсынған: Леонардо да Винчи
  • . Алдағы табыстар мен шығындарды салыстыратын елдің қаржылық жоспары немесе табыстарды жинау және алынған қаражаттарды үкімет шығындарының орнын толтыруға пайдалану жоспары: Мемлекеттік бюджет.
  • . Алдымен ойлау, содан кейін жоспарланған нәрсеңді бүге шүгесіне дейін анықтап алу, өңдеу: Жоспарлау.
  • . Алдыңғы бойдың бел сызығына дейінгі ұзындығы Албұ: Алдыңғы жағынан мойынның иық ылдиы бойымен кеуде безінің шығыңқы нүктесі арқылы бел сызығына дейін.
  • . Алдыңғы жағынан мойынның иық ылдиы бойымен кеуде безінің шығыңқы нүктесіне дейін: Кеуде биіктігі
  • . Алдыңғы және артқы бой пішімдеріндегі қолға арналған ойынды: Қол ойындысы
  • . Алдыңғы және артқы ен болатын екі бөлшектен тұрады, тігіс бөлшекті бойлай өтеді: Тік белдемше.
  • . Алдыңғы тігіммен кейінгі тігімді паралель түсіру үшін қолданатын машина алабұйымы: Шектеулі сызғышты табан.
  • . Алдыңғы символды өшіру үшін қолданылатын перне: Backspace
  • . Алжапқыштың етегін ЫЖӨ-ден өткізу барысында кандай үтіктеу әдісін қолданылады? Бастыра үтіктеу
  • . Алжапқыш бөлшектері: Аспабау, төменгі бөлігі, белдік, қалта.
  • . Алжапқышқа қажетті өлшемдер: Кұ, Тбұ, Бжа, Мжа.
  • . Алжапқыш тігу үшін қолданылатын матаны анықтаңыз: Мақтадан тоқылған мата, Мақта
  • . Алқа моншақ жасағанда ең басты ескеретін жай: Моншақты тізуді дәл ортасынан бастау
  • . Алқа тұқымдасына——–жатады: Қызанақ
  • . Алқа тұқымдастар тобына кіретін көкөністер: Томат, Бұрыш, Боялды (баклажан), Картоп,Физалис
  • . Алтын немесе күміс жіптермен тоқылған жаккардты мата? Парча
  • . Алхоры ағашы қай айларда гүлдейді: ақпан, сәуір
  • . Американдық Уолтер Хант тігін машинасын ойлап тапқан жыл: 1834 ж
  • . Асқабақ тұқымдас өсімдіктер тобына кіретін көкөністер. Кәді, Асқабақ, Қауын, Қияр, Қарбыз.
  • . Астыңғы жіпті сабақтау үшін керекті тетік: Шөлмек.
  • . Астыңғы жіп реттеушінің құрылысы: Шөрік корпусы, пластиналы серіппе, колба.
  • . Астыңғы жіптің керілуін реттегіш: Бұрандама, қақпаша корпусы,  жіпкеру серіппесі
  • . Атеросклерозбен ауыратын адамдар пайдаланатын көкөніс: Орамжапырақ (Қияр)
  • . Аралық төсем тығыз жату үшін және жақсы үтіктеу үшін орындалатын процесс: Қатырмалайды
  • . Арамшөпті жою үшін қоланылатын өңдеу операцияларын анықтаңыз: Сыдыра жырту, культивациялау, тырмалау
  • . Артқы бой қынамасының тереңдігінің өлшемі: 3 см.
  • . Артқы бой құрылымында мойындық енің анықтау формуласы: ЖЖ4=ЖИа:3+МойК
  • . Ауыз қуысы арқылы жұғатын жұқпалы ауру: Ішек жұқпасы.
  • . Ауыл шаруашылығына арналған алқаптарды топырақтың ылғалдылығын, қышқылдығын, танаптағы жылу мөлшерін өзгерту арқылы жер сапасын көтерудің әр түрлі шаралар жүйесі:

1). Ылғалы өте көп саздау жерлерді құрғату 2). Шабындық жерлер мен жайылымдардың өнімін көбейту тәсілдерін пайдалану 3). Алқапты қорғайтын ағаштар от ырғызу

4). Ылғал жетіспейтін жерлерді суару 5). Топырақты эрозиядан қорғау,

  1. Ауыл шаруашылық жұмысын жоспарлау және ұйымдастырумен айналысатын маман: Агроном
  2. Ауыр, берік матадан тігілген бұйымның төменгі қиығын өңдеу: Айқыш инешаншымдар түзіп,

      жапсырып, тігімдермен тігу.

  1. Ашық отқа қоюға болмайтын ыдыс: Қыш
  2. Ашық және жабық қиық, ызбаны толтыру тігістері: Жиектеу

Ә

  1. Әйелдерге және балаларға арналған бұйымдарды әрлеу үшін қандай машина табанын қолданады: Бүгіп

    тігетін.

  1. Әр түрлі өнімді шығарып сатуға жұмсалған шығындарды есептеуәдісін көрсет: Өзіндік құн калькуляциясы.
  2. Әріп, белгі, сандар көменімен компьютерге ақпарат еңгізу және онцң жұмысын басқару үшін қолданылатын құрылғы: Пернетақта
  3. Әр нәрсені көркемдеп жобалау дегеніміз не? Дизайн
  4. Әшекейлік сызықтар: Бұйымды әшекейлеуге арналған сызықтар-бүкпелер, қатпарлар, бүрмелер
  5. Әлемдегі ең жас модельдің атын ата? Айре Браун

Б

  1. Бағалы аң терісінен тігілген бас киім: Бөрік.
  2. Басы үшкір заттарды сақтау әдісі: Тартпада ұста
  3. Басқару принципінен, қызметінен, әдісі мен технологиясынан тұрады: Менеджмент жүйесі
  4. Бастапқы шикізаттың түріне қарай химиялық талшықтар: Жасанды және синтетикалық
  5. Батик жасауға пайдаланатын маталар: Мақта мата( бөз, шыт, шифон), Жәбек мата( крепдишин, табиғи жібек, жасанды жібек. Штапель, Зығыр мата (жайма,жайғақ)
  6. Балық сорпасы қандай көжеге жатады: Мөлдір
  7. Балықты алғашқы өңдеу реттілігі: Еріту (тоңазыталған балықтар үшін), Бөліктерге бөлу, Қабыршығын тазалау, Ішек қарынын тазалау, басы мен құйрық, қанаттарын кесу.
  8. Барлық уақытта тұтынушыға жұиыс істейтін кәсіпкер қандай факторға байланысты: Тәуекел сұраныс
  9. Барқыт және шибарқыт маталарынан киім тіккенде түгінің орналасу тәртіібі: Жоғары қарай.
  10. Базалық тор дегеніміз ? Жалпы бұйымның гаваритін анықтайтын  (оның ені мен ұзындығы) көлденең және тік сызықтардың жиынтығы.
  11. Бел сызығынан жоғары қарай қажетті ұзындықа дейінгі өлшемнің шартты белгісі: Кұ.
  12. Бел сызығынан айналдыра алынатын өлшем? ЖБа
  13. Белгілі бір заттың қағазға түсірілген графикалық бейнесі: Сызба
  14. Белгілі бір нәрсеге мұқтаждық: әр адам немесе жалпы қоғам қажет ететін тауарлар мен қызмет көрсетулер: Қажеттілік.
  15. Белгілі бір операцияны орындайтын тігін машинасы: Арнайы
  16. Белдемшеге қажетті өлшемдер: Мжо, Бжо, Бұ.
  17. Белдемшені кез-келген фасонда тігу үшін негізгі сызбада пішім бөлшектеріндегі нені біліп алу керек. Сызық бағыттарының өзгеру қағидасын.
  18. Белдемшеге негізгі бөлшектерді қосу үшін пайдаланылатын тігіс түрі: Бастыра тігу
  19. Белі бөлек пішіліп, екі-үш қатпар желбіршек салып тігілген белі қынамалы жеңіл көйлек: Қосетек.
  20. Белгілі бір идеяны ойды, бейнені білдіретін оның барлық элементтерін бір тұтас етіп біріктіру: Костюм композициясы
  21. Беті кеуіп кетпеуі керек; Ет талшығына көлденең жұқа кесектерге бөлінуі керек; Биологиялы, Агротехникалы,
  22. Бойлық жіпті созғанда: Ұзындығын сақтайды. болады: Мықтылығы
  23. Ботқаның тығыздылығы мен қаттылығы, су мен жарманың ара қатынасы: Сұйықтығы, консистенциясы
  24. «Бисер» деген : Моншақ, Ортасы тесік моншақ.
  25. Бисердің Отаны: Ежелгі Египет
  26. Блузканы кез келген фасонда тігу үшін негізгі сызбада пішім бөлшектеріндегі қандай қағиданы біліп алу керек: Сызық бағыттарының өзгеру қағидасына
  27. «Бюджет» француз тілінен аударғанда қандай мағынаны білдіреді: Әмиян.
  28. Бөлек –бөлек қысқа талшықтардан тұтас жіп(иірімжіп) алу процесі: Иіру.
  29. Бөлшек қиығынан тігімге дейінгі аралық: Тігіс ені.
  30. Бөлшекке көлемді пішін беретін бұйымдағы сырылған жер: Бүкпе.
  31. Бөлшектің негізгі пішімін жасайтын және бұйым бөлшектерін қосатын сызық қалай аталады: Конструкциялық сызықтар.
  32. Бөлшектерді біріктіріп, соңында қайырып тігуде машина тігістерінде қолданылатын термин: Әдіптеп тігу
  33. Бөксенің шығыңқы нүктесінен, алдыңғы жағынан қарынның дөңестігін ескере отырып алынатын өлшем: Жартылай мықын айналымы.
  34. Бөз, жібек матадан тігілген бұйымның төменгі қиығын қалай өңдейді: Жабық қиықты бүгу тігісімен тігу
  35. Бра, торшер шырақтары орналастыратын бөлмелер: Жалпы бөлме, Ұйықтайтын бөлме.
  36. Бұйым еркін төгіліп тұруы үшін,адам еркін қозғалуы үшін, сондай-ақ киімге қажетті пішін беру үшін қажетті шама: Еркін қонымдылық қосымша.
  37. Бұйым бөлшегінің жоғарғы қырқылған бөлігі (Алдыңғы бойдың, артқы бойдың, белдемшенің, шалбардың): Иініш.
  38. Бұйым бөлшектерін қандай бағытта үтіктеу керек: Бойлық жіп бағытымен.
  39. Бұйымның жоғарғы бөлігінің қонымдылық дәлдігі оның дұрыс орналасуына байланысты: Мықын сызығы
  40. Бұйымдағы иық тігістеріне қосымша: 7мм.
  41. Бұйымдардың негізгі бөлшектерінің сызбаларын қағазға не үшін түсіреді: Үлгілерін алу үшін.
  42. Бұйымның негізгі бөлшектерін ата? Алдыңғы бой, артқы бой, жеңдер
  43. Бұйымды әшекейлеу және киім киген кезде қолайлы болу үшін қолданылатын көмекші құрал: Фурнитура
  44. Бұйымды түпкілікті өңдеуге не жатады: Ілмекті торлау, бұйымды тазалау, фурнитураны бекіту.
  45. Бұйымның ойластырылған үлгісін жасауға мүмкіндік беретін сызықтары: Пішім.
  46. Бұйымды сетінеуден және созылудан сақтайтын бұйым кесіктерін өңдейтін бөлшек: Әдіп
  47. Бұйымды уақытша біріктіріп тұратын тігіс? Көктеу
  48. Бұл стиль, эстетикалық және талғамды ескере отырып, жихаз, құрал-жабдықтар, перделер мен шамдардың пропорциянолды, заңдылықты, оңтайлы түрде орналасуымен өзара арақатынасы: Интерьер компазициясы
  49. Бұл зат бірнеше ғасырлар бойы келе жатыр. Бас кезінде беті тегіс темір бөлшегі ғана болған. Оны қызып тұрған отта ұстаған. Ертеде от арқылы жұмыс істеген. Қазір тоқ күшімен жұмыс істейді? Үтік
  50. Бұл зат ертеде тас дәуірінде пайда болған. Ертеде оны сүйектен, темірден, болаттан дайындаған.Қазір оны медицинада, тігін өнеркәсібінде кеңінен қолданады. Ине
  51. Бүйрегі, асқазаны, ішегі ауыратын адамдарға жеуге болмайтын көкөніс: Сарымсақ.
  52. Бүктемелі тігіс қайда қолданылады? Ақ жайма, жейде пішімді блузка, ерлер жейдесін тігу кезінде қолданылады.
  53. Бір жіпті тез тарқататын машинаны ойлап тапты: Д.Пири
  54. Бір жіпті тігін машинасын ойлап тапты? Карл Вайзенталь
  55. Бір модельдің екінші модельден айырмашылығы: Фасон
  56. Бір операцияда жұқа маталардың жиегін екі қиғаш бүруге арналған табан: Ажыратқыш табан
  57. Бір немесе бірнеше көкөніс түрлерінен дайындалып, майонезбен , тұздықпен қатталатын салқын тағам түрін белгілеңіз: Құрама салат, Жай салат.
  58. Бірінші шақтап көру үшін түзу бөліктерде түйреуішт-дің аралығы: 10-12см
  59. Бірінші шақтап көруде қисық тұстардағы түйреуіштердің аралығы:
  60. Бірінші шақтап көрудің мақсаты: Дұрыс көлем беру, Бөлшектерді дұрыс орналастыру, Эскизге сәйкес келтіру.
  61. Бірінің үстіне бірі қойылған екі детальды уақытша біріктіру: Көктеу
  62. Бір түстес немесе өрнекті мата? Твид

В

  1. В тобындағы дәрумендері едәуір көп кальций тұзы да жеткілікті көкөніс:  Қызанақ

Г

  1. Гайканы бұрағанда тартқыш  тығырықтың  қимылдауына жол бермейтін бөлшек.  Қалпақ.
  2. Газ плитамен жұмыс кезіндегі ҚЕ: Қаңылтыр пештің жанарғысын жағудың алдында 2-3 мин ашып қой
  3. Гигроскопиялы қасиеті төмен матаның анықтаңыз: Вискоз, Лавсан, Спандекс
  4. Гүлшоқ жасау кезінде жапон шеберлері қолданатын ережелері: Икебанадағы бар элементтер бір-бірін қайталамай орналасып, үшбұрышқа ұқсас келеді, Гүлшоқ жасау кезінде ыдыс пайдаланатын материалмен сәкес бір түсті болуы керек, Гүлшоқтың үш негізгі элементтерінің пропорциясы ыдыстың көлемі-оның диаметрі және биіктігімен айқындалады.

Д

  1. Дастарқанға жеңіл тамаққа арналған шаңышқыны қою тәртібі: Оң жаққа тәрелкеге жақын тәрелкенің үстіне
  2. Декатирлеу дегеніміз? Бұйымды отыруды, апшуды болдырмау үшін материалды дымқылдап- жылылап өңдеу
  3. Декор, жиһаз элементтерімен үйлестіре отырып, өсімдіктерден композиция құрау өнері, Фитодизайн
  4. Дене бітімге қонымды етіп тігілген және етегіне қарай кеңейтілген қаусырмалы, түймесіз, ұзын жеңді, жеңіл киім: Бешпент.
  5. Дене өлшемін алу тәртібі: Оң жағында тұрып.
  6. Дене пропорциясының типтері: Долихоморфты, брахиморфты, метрикалық.
  7. Дене прапорциясы жағынан еңді, ұзын кеуде, ал-қол аяғының қысқа болуы……… типке жатады.  Брахиморфты
  8. Дене пропорциясы…………….. типке бөлінеді: 3
  9. Денебітім пішінің аздап қана айқындайтын силуэт түрі: Жартылай қынама силуэт
  10. Дублеринді (аралық төсем) көлденең созса: Ұзармайды
  11. Дублеринді (аралық төсем) ұзынынан созса: Созылады.
  12. Дымқыл-жылулықпен өңдеу процесі: Үтіктеу, басу, булау.

Е

  1. Екі бөлшекті бір біріне біріктіру тігісі: Қайып тігу
  2. Екіге бөлінетін өлшемдер: ЖМа
  3. Екі тығырықтың арасындағы жіпті ұстап тұратын жіп реттеуіш: Жіп тартқыш тығырық (шайба)
  4. Ежелгі костюмдер тарихы қай елден басталған? Египет
  5. Ені 90см материалдан иық бұйымдарын тігу үшін қажетті формула: Бұ2+Жұ+15-20
  6. Ең дәмді спагетти қай елде дайындалады? Италияда
  7. Ең алғаш тігін машинасы қай ғасырда пайда болды? XV – ғасыр 
  8. Ең алғаш жоғарғы және төменгі жіптен тұратын шөрнекті машинаны ұсынған кім: Уолтер Хант
  9. Ең алғаш жоғарғы және төменгі жіптен тұратын шөрнекті машинаның ойлап табылған жері: Америка.
  10. Ең алғаш бисермен тоқымашылықты шығарған ел: Египет (Аңглия)
  11. Ерекше пішінді және силуэтті,бөлшектері әшекейлі, күрделі пішімді, сәнді өңделуімен және әшекейлердің молдығымен ерекшеленетін стиль түрі: Фантазия стилі.
  12. Ерлердің ұлттық бас киімі.   Тымақ.
  13. Ерлердің тақиясының қыздар тақиясынан айырмашылығы: Күнделікті тұрмыстағы маталардан тігіледі.
  14. Ер адамның ұлттық бас киімі: Айыр қалпақ
  15. Еттен дайындалатын қазақтың ұлттық тағамының түрін анықтаңыз: Қазақша ет, қуырдақ
  16. Етті жуу кезінде ағынды судың температурасы қанша болу керек: 30º С

Ж

  1. Жалпы сырт көрінісіне қарай ши бұйымның түрі: Шым ши, Тоқылған ши, ақ ши.
  2. Жағаны қондырып тігудің сызығы қандай сызықтарды қайталайды:Алдыңғы, артқы бойдың.
  3. Жағасы құлын терісінен тігіліп, ұзартылған тон: Жарғақ тон.
  4. Жаз мезгілінде жеміс бағындағы атқарылатын негізгі жұмыстар: Дің айналасындағы топырақты қопсыту, Арам шөптерді жұлу, Бұтау, Өсімдіктерді суару, Өнім жинау, Жақсы өмір сүру үшін
  5. Жаңа модельдегі киімдерді шығару, жаңа пішімдерді ойлап табу, бұрынғы киімдерге конструкциялық және әшекейлік сызықтар енгізіп өзгерту: Модельдеу.
  6. Жаңа пішімдерді ойлап табу, бұрынғы киімдерге конструкциялық және әшекейлік сызықтар енгізуді қалай атайды: Модельдеу
  7. Жаңа фасон сызықтарын жүргізу? Модельдеу
  8. Жаңа сән коллекциясын шығарудағы шығармашылық процесс: Киімді сәндеу
  9. Жарма дақылдарының бірі қарақұмық: Көп ылғалды қажет етеді, Топырақ таңдайды, Қара және қызыл қоңыр топырақта жақсы өседі.
  10. «Жартылай бел айналымының» әріптік таңбасын анықтаңыз: ЖБа
  11. «Жартылай мықын айналымы» өлшемі нені анықтайды: Бұйым енін.
  12. «Жартылай мықын айналымының» әріптік таңбалануы: ЖМа
  13. Жартылай жазылатын өлшемдер: Жма.
  14. Жарық жерде сақталғанда зиянды, ащы зат-солонин жинайтын көкөніс: Картоп
  15. Жарық берудің түрлері: Жалпы, Жергілікті, Жасырын, Құрамдастырылған, Декорация
  16. Жасанды талшықтан алынған маталар: Вискоза.
  17. Жасанды мата: Вискоз, ацетат, лавсан
  18. Жасанды талшықтар алынады: Мұнай, газдан
  19. Жасанды талшықтарды өндіру үшін қолданылатын шикі заттар: Ағаш, Мақта целлюлозасы (мұнай).
  20. Жасанды талшықтардан жасалады, жылтыр болады және табиғи жібек сияқты болып көрінеді? Жібек сәтен
  21. Жасырын тігім кезінде ирек тәріздес тігімнің ені қаншаға тең: 2-3мм.
  22. Жапсырмалаған (аппликация) безендірілген және кестеленген қабырға кілемдері: Түскиіз
  23. Жататын бөлмеде өсетін өсімдіктер: Пеларгония, Лаванда, Фикус
  24. Жең бөлшектерін паралель ажырату арқылы қандай фасонды бөлшек пішімдерін алуға болады: Фонарик, кең қанатты, жиырмалы.
  25. Жең кең, көлденең қатпарлар бар ақау: Жең түбі өте биік
  26. Жең түрлерін атаңыз?: Тұтас, Қондырма, реглан, құрастырмалы   
  27. Жең түбінің алдыңғы жағындағы көлденең қыртыстар(ақау): Жең түбі тар.
  28. Жеңді конструкциялау, торды құрастыру барысында, тордың енің анықтау барысында: ЖЖ1=Иа+ҚИа
  29. Жеңді көтеріңкі көрсететін бүрмелер салынған жең аузы тар болып келетін жең: Фонарик (Буф)
  30. Жеңіл өнеркәсіп сферасындағы мамандықтар: Пішуші, тігінші, модельер.
  31. Жерге төселетін киіз түрлері: Текемет, Сырмақ.
  32. Жеміс қоймасының ылғалдылығы қанша болу керек: 85-90 пайыз
  33. Жеміс-жидек дақылдарының түрлері: Жидектік, Сүйекті, Цитрусты, Жемісті, жаңғақты
  34. Жиектерді торлайтын машиналарының басты біліктерінің айналу жылдамдығы минутына неше айналым:
  35. Жоғарғы жіптің керілуінің реттегіші: Сомын (гайка) серіппе, жіпкеру тығырығы
  36. Жоғарғы жіптің тартылуы бұрама қай бағытта бұралғанда босайды: Бағыты сағат тіліне байланысты.
  37. Жұ өлшемі нені анықтау үшін керек? Жең ұзындығын
  38. Жұқа,тығыз, полотнолық әдіспен тоқылған мақталы мата: Поплин
  39. Жұқа маталарды тігуге арналған  тігін машинасы инесінің номері.  №70, №80, №90.
  40. Жұмсақ былғарыдан тігілетін қонышына ою салып, табансыз, ұлтансыз, негізінен үйде киетін жеңіл аяқ киім: Мәсі.
  41. Жұмсақ немесе мөлдір матадан, шілтерден тордан жасалған терезе пердесі: Ламбрекен, күнпердесі
  42. Жұмыс үстелінде бұйым немесе бөлшекті көзден қанша ара қашықтықта ұстау керек: 30см.
  43. Жұқа маталардан дайындалған бұйымды нешінші нөмірлі инемен тігеді: 70-80-75
  44. Жұқа маталардың жиегін екі қаттап бүруге арналған қандай табан? Ажыратқыш табан
  45. Жұмысқа қабылдануда, өзі туралы жақсы пікір тудыруға себеп болатын кәсіптік мәлімет: Түйіндеме
  46. Жүн мата атаулары: Мауыт.
  47. Жүннің сапасы негізінен талшығының ——– байланысты. Жуандығына.
  48. Жібек жіп көбелек қуыршақтарына неше қабат оралады: 40-50 қабат
  49. Жібек мата атаулары: Крепдешин.
  50. Жібек құртынан алынатын талшықтар: Табиғи жібек
  51. Жіп катушкасынан келген жіпті ұстап тұратын бөлшек: Тартқыш тығырық.
  52. Жіпті босатып немесе қатты тартып реттейтін бөлшек: Реттеуіш.
  53. Жіптің матаға өрілу процесі: Инешаншым.

З

  1. Зығыр маталардан тігеді: Жазғы киімдер.
  2. Зығыр талшығының құрылымы: Суық, қатты: Мықты, салмақты, қатқыл
  3. Зығырдың түрлері: Салалы, жабайы, бұйра.
  4. Зығырдың Отаны: Ресей

И

  1. Инженер мамандығы қай топқа жатады: Техника
  2. Интерьер тұрғын үйдің жасауына ұлттық нақыш беруге, тұрғын үйдің жалпы ерекшеліктеріне жекеше стиль енгізуге мүмкіндік береді:1)Жасанды жарықтандыру құралдары; 2)Жиһаз стилі оны көркемдеп безендіру; 3)Жиһаздарды орналастыру; 4)Тұрмыстық электр құралдары.
  3. «Интерьер» сөзінің мағынасы: Ішкі көрініс, ас үй көрінісі, тұрғын үй көрінісі
  4. Иненің жуан бөлігі? Колба
  5. Иық бүкпелерін қай тұстан бастап тігеді. Иық қиығынан соңына дейін.
  6. Иық киімі тобына жатпайтындар: Дамбал.
  7. Иық тігістері алдыңғы бойға өтіп кеткен ақау түрі: Өлшем алу кезінде денебітімнің иіліс-бүгілістері ескерілмеген
  8. Иісі қайнатылған еттің иісіндей; Еттің түсі ақтан сұрға жақын.
  9. Иық бұйымдарына жататын киім түрлері: Иыққа киілетін барлық киім түрлері
  10. Иықты бұйымдардың белдемшеден айырмашылығы? Мойын, қолтық ойындысы, жаға 
  11. Исаак Зингер қай жылдары тігін машинасын ойлап тапты? 1850-1851

К

  1. Картоп, қызанақ, бұрыш, баклажан———–жатады: Алқа тұқымдасына.
  2. Капрон, лавсан , нитран маталарының кемшіліктері: Гигроскопиялық, ауа өткізгіштік қасиеті төмен.
  3. Каротинойд (пигмент) қандай көкөністерде пайда болады? Сәбіз, Асқабақ
  4. Кашемир, фланель, бумазся, шотландка маталарв тоқылатын өрілу түрі: Саржалық
  5. Камзолдың сызбасы негізгі неше бөлікке бөлінеді? 3 (тор, алдыңғы бой, артқы бой)
  6. Кәсіпорын иесінің өзінің кәсіпорында жұмысы қалыпты жүргізетінін көрсетіңіз. Жұмыс барысын дұрыс ұйымдастырса
  7. Кәсіпорындардың қандай түрлері бар: Өндірістік, коммерциялық, қаржылық.
  8. Кесте тігушінің негізгі құралы: Кергіш, калька.
  9. Кестелеу тігісі кезінде машинаның жылдамдығын қалай жүргізеді: Азайтып
  10. Киіз негізіндегі барқытпен қапталып, алтын жіппен кестеленіп тігілген ерлердің биік қалпағы: Мұрақ
  11. «Киім – сұлулық ұғымының бір түрі» деген сөзді айтқан әйгілі орыс жазушысы: М. Горький
  12. Киім бөлшектерінің құрастырылуы———–б/ты: Киім үлгісіне.
  13. Киімді тігу үшін керекті материал: Мата
  14. Киім бөлшектерінің сызба құрылымын жасау: Конструкциялау
  15. Киім зат белгісіндегі көрсетілген қол мен ыдыс суреті салынған шартты белгі: Бұйымды қолмен жуу керек.
  16. Киімнің берілген үлгісін алу үшін адамның тұлға өлшемін үлкейтуге керекті шама – бұл…? Қосымшалар
  17. Киім кию мәдениеті, өмірдің әр түрлі сферасында жеке талғаның уақытша үстемдік етуі: Сән
  18. Киім тігетін алғашқы машина жобасын кім ұсынды: Леонардо да Винчи.
  19. Киімге қойылатын талаптар: Тұтынушылық және өндірістік
  20. Киімге қойылатын талаптардың бірі-үйкелу, созылу, әрекетіне, ылғалға, жуғыш құралдарының ықпалына төтеп бере алатын
  21. Киімдердің жіктелуі. Конструкциялау
  22. Киімнің жаңа үлгілерін дайындайды: Технолог-конструктор
  23. Кимешектің өңірге, жауырынға түсіп тұратын бөлігі: Күндік
  24. Киіп жүруге жеңіл тыс киім, келте шапан: Бешпент.
  25. Компьютер желілерінің көмегімен хабар алмасу жүйесі: Электрондық пошта
  26. Компьютер машина ——-ғасырда пайда болды: XXI ғ.
  27. Компьютерге ақпарат енгізуге арналған құрылғы: Пернетақта
  28. Компьютердегі жұмысты көрсететін құрал: Монитор
  29. Компьютерде мәтінді тез теріп редакциялауға, өңдеуге арналған бағдарлама: Microsoft Word
  30. Костюм композициясындағы тұрақтылық пен өзіне деген сенімділіктің түсі: Көк түс
  31. Костюмдік жүн матаның қалыңдығы мен тығыздығына байланысты қандай ине мен жібек жіп нөмірлері таңдап алынады: 100,65
  32. «Костюм» француз тілінен аударғанда қандай мағына береді? Киім-кешек
  33. Котлетке арналған май және туралған пияз қосылған массадан дайындалып, істікке шаншып пісірілетін тағам: Люля кебаб
  34. Көбінесе балаларға арналған киімдерді өңдеуге қолданады, оны жағаға, иінішке, жеңге, бұйым етегіне тігеді: Жапсырма.
  35. Көкөніс, жарма, макарондық бұйымдармен жақсы үйлеседі, тағамдық қасиеттері мол негізгі азықты анықтаңыз: Ет, май.
  36. Көкөністерді тураудың тү рлері: Шашақтап, сақина тәрізді: Текшелеп, кесекшелеп, тілімдеп
  37. Көзі үшкір жағында орналасқан ине мен төменгі жіпке арналған «қайықтық» құрылғы————-қай ғасырда пайда болды: XIX ғ. Америкада
  38. Көйлекті үлгілеу үшін алынатын өлшем санын анықтаңыз: 16
  39. Көйлек Римде қай ғасырда  пайда болған? Х ғасырда
  40. Көйлектер үшін жұқа, жұмсақ, бір түстес немесе айшықты, пальто үшін неғұрлым берік, жұмсақ, бір түстес болып келеді? Кашемир
  41. Көмірсутегі көбірек кездесетін жарманың түрін анықтаңыз: Күріш, сұлы, бұршақ.
  42. Көп май құйып қуыру не деп аталады? Фритюр
  43. Күн сәулесі әсерінен төзімділігі жоғары талшық: Жүн талшығы (зығыр талшығы)
  44. КШ- ? Кеуде шеңбері 

Қ

  1. Қағида енгізген тәртіп бойынша кестеге сай жұмыс жасайтын адамдар типі: Кеңсе типтегі
  2. Қажет өлшемде конструкцияланған киім модельдерін жасау үшін қандай фирмада жасалған бағдарлама қойылады: ЛЕКО
  3. Қазақ қыздарының ұзату тойында киетін бас киімі: Сәукеле.
  4. Қазақ шеберлері үшін түс таңдаудың символикалық мәні бойынша сары түс. Білім мен даналықты.
  5. Қазақ халқының дәстүрлі ыдыстары. Ағаштан жасалған ыдыстар: Тегене, Зерен, Ожау, Құмыра.
  6. Қазақ шеберлері үшін түс таңдаудың символикалық мәні бар, жастықшақ көктемді бейнелейтін түс: Жасыл түс
  7. Қазіргі заман тігін машинасының жобасын ұсынды:И. Зингер.
  8. Қазіргі заманғы пәтерлерді жарықтандыруды шешудің жолдарының түрлері қандай болады: Жалпы, жергілікті.
  9. Қазіргі заманғы пәтерлерде қолданылатын шамдар түрін анықтаңыз: Жалпы және жергілікті жарықтандырғыш шамдар
  10. Қазіргі замандағы машинаның негізін салған Аерикандық инженер: Исак Зингер.
  11. Қазіргі экономикада барлық тауар түрлерін өндіріп, қызмет түрлерін қосылып пайдаланды: Жеке адамдар, фирмалар
  12. Қайнап жатқан қазанның қақпағын ашу тәртібі: Өзіңнен әрі.
  13. Қайнатылған ет тағамының сапасына қойылатын талаптар: беті кеуіп кетпеуі, керекет талшығына көлдеңен жұқа кесектерге бөліну керек, иісі қайнатылған еттің иісіндей, еттің түсі ақтан сұрға жақын.
  14. Қайталанатын инешаншымдар қатары: Тігім.
  15. Қамқамен тысталған үлбір тон: Барша тон.
  16. Қандай да бір әртістің атынан әрекет ететін, ойын-сауық шараларын ұйымдастыратын агент: Импрессарио
  17. Қандай талшықтардан жасалған маталарды дәке немесе мата қойып үтіктейді: Вискоза талшығынан, аммиакты-мыс.
  18. Қандайда бір адамның (құбылыстың, заттың) саяси танымдылық, жарнамалық және басқа мақсаттарға қол жеткізу кезінде оларға эмоциялық-психологиялық ықпал етуі бейнесін қалыптастыратын маман: Имиджмейкер.
  19. Қандай да бір жаңалық, хабар сондай-ақ болып жатқан оқиғаларға шолу: Ақпарат (жарнама)
  20. Қаракөл терісінен тігілген бөрік: Елтірі бөрік.
  21. Қарапайым суреттен бастап, күрделі графикалық кескіндерді салуға мүмкіндік беретін программа: paint
  22. Қаржы кәсіпкерлігінде алып-сатудағы зат: Ақша
  23. Қатпарлардың (складки) түрлері: Қарама-қарсы, бант, бір жақты
  24. Қаттамалы жең аузын тігуге қалдырылатын қосымша: 0,7-1см
  25. Қиық шетінен қанша мм шегініп, иық қиықтарын алдыңғы бой жағынан көктейді:15 мм
  26. Қалтаны негізгі бөлшекке жапсырып  тігуде  қолданылатын термин?  Көктеп тігу
  27. Қол тігістерінің түрлерін атаңыз?: Көктеу, жөрмеу, торлау, көмкеру, тор тігісі, кесте тігістері
  28. Қолдың ең енді тұсын қолтық асты щұңқырының жанынан өлшеу: Иа
  29. Қолдың ең жіңішке тұсын анықтайтын өлшем: Білезік айналымы.
  30. Қолтық ойындысы терең ойылған жеңсіз, әр түрлі ұзындықта, әртүрлі қапсырмалы әйел киімі: Жилет
  31. Қоршаған ортаны қорғауға және жер ресурстарын тиімді пайдалануға қатысатын мамандық: Аграном.
  32. Қосылған серіппені сол қалпында ұстап тұратын бөлшек: Бұрандалық
  33. Құраққа мата түстерін таңдағандағы түстер мен реңктердіңградациясы: Ашық, Күңгірт, Орташа
  34. Құрамында қант, май ,жұмыртқасы көп ұннан жасалатын кондитер бұйымдарын анықтаңыз: Рулет, Бисквит.
  35. Құрастыру әдісі бойынша белдемшенің түрлері:Тік, Сына тәрізді, Конус тәрізді.
  36. Құрастыру бойынша қарапайым, әдетте бүкпе тігісі болмайды және екі бөлшектен тұратын белдемше түрі: Конус тәрізді.
  37. Құрастыру, жалғастыру, байланыстырудың мағынасы: Композиция.
  38. Құрылымы күрделі трикотаж маталарды үтіктеу әдісі: Астына мата салу.
  39. Құрылымына байланысты әрең жыртылатын мата: Зығыр
  40. Құрылыста жұмысшы мамандығын анықтаңыз: Тас қалаушы.
  41. Қызыл фонға үйлесетін түстер: Ақ.
  42. Қызылшаның тұқымдық шумақтарының қанша пайызы қоңыр түске енгенде жинайды: 50%-70%

Л

  1. Лавсан матасын үтіктеу кезіндегі максималды температура: 170
  2. Лавсан талшықтары мен табиғи талшықтар қосындысынан шығарылатын мата: Трикотаж
  3. Лавсан қосылған мақта матаны ылғалдық-жылумен өңдеу: Теріс жағынан 160 С-та 10-20% ылғалдықта
  4. Ламбрекендер қандай болады: Қатты және жұмсақ.
  5. Леонардо да Винчи ұсынған жоба: Тігін машинасының жобасы.
  6. Лобарант –экологтың міндеті: Су, жер, ауаны зерттеу.

М

  1. Майлылығы 10% -дан артық ет қандай еңбекпен белсенді айналысатын адамдарға ұсынылады: Дене еңбегімен
  2. «Магний» минералдық заты көбірек кездесетін көкөніс түрін белгілеңіз: Сәбіз, Қызылша, Аскөк
  3. Мақта мата, Зығыр, штапель матаны суға салып сығып, бойлық жіп бойымен тегістеп жаюдың атауы: Декатирлеу
  4. Мақта маталарын пішер алдында үтіктеуді көрсетіңіз: Декатирлеу
  5. Мақта ——–талшыққа жатады: Өсімдік тектес, табиғи.
  6. Мақта маталарының түрлері: Сиса (шыт), бәтес, фланель, вельвет
  7. Мақпалдың неше түрі бар?  3 түрі бар (қара мақпал; қой мақпал; қырмызы мақпал)
  8. Мамандық типтеріндегі «Адам-табиғат» типіндегі мамандық түрін анықтаңыз: Аграном.
  9. Мамандықты қандай қасиеттерге сүйене отырып таңдау керек: Технологиялық жағынан сәйкес келуі, жұмысты алып жүре алатын қабілетінің болуы.
  10. Мамандыққа қойылатын кәсіби маңызды қасиеттер: Коммуникативтік кәсіби жарамдылық
  11. Маңдайы мен құлақтарының ішкі жағына түлкі терісі тігіледі де, сырты мақпалмен, пүлішпен немесе басқа асыл маталармен сырылып тысталған: Тымақ.
  12. Матаның қай қасиеттеріне мықтылығы, қыртыстануы, төзімділігі жатады. а) физика механикалық
  13. Матаның гигиеналық қасиеттері: Ауа өткізгіштігі
  14. Мата негізді бір жағы желімді аралық төсем: Дублерин
  15. Матаға белгілі бір суретті бейнелейтін түрлі түсті материал қиындыларын тігу жолымен құрастырылған өрнек: Аппликация.
  16. Матаны апшымауы үшін алдын-ала жасалатын ылғалды –жылулық өңдеу: Декатирлеу
  17. Матаның ашық қиықтары бойындағы жіптердің тоқтамай жылжып, шашақталып тарқатыла беруі: Тарқатылуы.
  18. Матаның екі жағындағы тарқатылмайтын шеттері: Жиегі.
  19. Матаның ұзындық бойнда да енінде де суреттің қайталануын құрайтын жіптер: Раппорт.
  20. Матаның ұзындық бойында да, енінде де суреттің қайталануын құрайтын жіптердің атауы: Раппорт
  21. Матаның шетін тығыз тоқылуын реттеп отырады. Жиек
  22. Матаны қатар тігіммен сырып тігуге арналған табан қалай аталады: Сызғышты табан
  23. Матаның қыртыстануы неге байланысты: Талшық серпімділігіне, созылғыштығына
  24. Матаның тарқатылатын жағын анықтаңыз: Шеті.
  25. Мата неден тұрады? Талшықтан
  26. Матадан тігілген бұйымның ортасында немесе енді қаттамаларда жүргізілетін өңдеу: Күрмек ілгекті.
  27. Матаның отыруы деген не? жуу және ылғалды жылумен өңдеген кезінде мата көлемінің кішіреюі
  28. Материалды, энергияны өңдеуге арналған механикалық қозғалыс жасайтын құрылғы: Машина.
  29. Машина тігістері бөлшектің шетін өңдеу: Жөрмеу
  30. Машина тігістеріңде бөлшектерді біріктіріп, соныңда қайыру: Әдіптеп тігу
  31. Машина тігістері қолданылуына байланысты? Біріктіру, шет және әрлеуіш тігіс болып бөлінеді.
  32. Машинаның жақсы жұмыс істеуінің ең маңызды шарттарының бірі: Инені дұрыс орнату.
  33. Машинаның жұмысшы бөлігін қозғалысқа келтіру қондырғысы. Жетек
  34. Машинаның тігіс платформасында тігуге болатын бұйымдарды торлауға арналған қондырғы: Торлау қондырғысы.
  35. Машиналардың тігісі: Түзу тігіс
  36. Машинаның шағын механикаландыру тетіктерінің түрлерінің қайсысы дұрыс: Тіккіш табан, торлау қондырғысы, сызғышты табан.
  37. Машина инесінің құрылысы: Колба, стержень, ұзын жәнеқысқа ойық, стержень.
  38. Машинаның неғұрлым маңызды жұмыс органдарының бірі? Машина инесі
  39. Мәнер,сипат,ерекшелік, сонымен қатар сол дәуірдің мәдениетін, сүлулық туралы түсінігін, қоршаған ортаға қарым-қатынасын көрсететін тұрақты, анық ерекшеленген дәуір тілі: Стиль
  40. Мәскеу түбіндегі Подольск қаласындағы зауыт ашылған жыл: 1900ж
  41. Мәтін теру, сурет орналастыру , каріптер түрін өзгерту, кесте салу қандай бағдарламаның мүмкіндіктері: MS WORD
  42. Мәтін тергенде бас әріпке өзгеру үшін қай батырманы басамыз: caps lock
  43. Мәтінде алдыңғы белгіні өшіру үшін қолданатын батырма:
  44. Менеджмент жүйесінің қызметтері: Жоспарлау, ұйымдастыру, бақылау.
  45. Металургия өнеркәсібінде жұмыс жасайтын мамандық: Ауыр өнеркәсібі
  46. Мойын ойындысының түрлері: Дөңгелек.
  47. Мойындықты тігуге қалдырылатын қосымша. 1-1,5 см.
  48. Мойынның басталған тұсынан бастап, жетінші мойын омыртқасын бойлай, мойын шұңқырына дейінгі өлшем: ЖМойа
  49. Мықын сызығынан бұйымның қажет болған ұзындығына дейін: Бұ.
  50. Мықын жағы кең, тізеден төмен қарай тар шалбар түрі: Галифе.
  51. Мжо дегеніміз? Мойынның жартылай орамы

Н

  1. Нарықтық экономика жағдайында жұмыс істейтін кәсіпорынды басқарудың жаңа жүйесі: Маркетинг.
  2. Нәруыздардың адам ағзасы үшін биологиялық негізгі ролі: Энергетикалық
  3. Негізгі материалы-киіз болып табылатын ерлердің дәстүрлі бас киімі: Қалпақ.
  4. Неғұрлым тығыз және ауыр тоқылған маталар тоқудың қай түріне жатады: Саржалық

О

  1. Ойма өрнек, бедер (ойылған сурет) ағашқа жасалған өрнек, бедер арқылы оймалаудың әртүрлі әдістерімен орындалатын шығарма: Гравюра
  2. Оймен жұмыс жасағанды ұнататын адамдар типі: Зерттеушілік
  3. Орынжайдың ішкі кеңістігне, жабдықтардың үйлесімділігіне мүмкіндік беретін жоспарлаудың сәтті шешімі: Интерьер
  4. Отаны-Солтүстік-Батыс Үндістан, жылу мен ылғалды сүйетін мың жылдан бері өсіріліп келетін көкөніс: Қияр (Айран)
  5. Отыру қалпынан бүйір жағынан тігінен, бел сызығынан орындық отырғышына дейінгі өлшем бірлік: Об
  6. Оюдың қамзолға салатын түрі: Сыңар мүйіз

Ө

  1. Өз ісінде меншік иесінің капитал айналымы бар коммерциялық ұйымның атауы: Серіктестік, шаруашылық
  2. Өмірге ақиқат, шындық тұрғысынан қарау: Реалистік
  3. Өндіріс процесс барысын реттейді, сигнал береді, графиктердің орындалуын қамтамасыз етеді: Диспетчер.
  4. Өнімді өндіру мен сатуға жұмсалған барлық ақша шығындарының сомасы: Өнімнің өзіндік құны.
  5. Өсімдіктерді зиянкес жәндіктер мен аурулардан қорғау әдісінің бірі-агротехникалық шара: Көктемдегі түптеу, Арам шөптерді жұлу, Қопсыту.
  6. Өсімдіктерді зиянкес жәндіктерден қорғаудың әдістері: агротехникалық, биологиялық, химиялық
  7. Өсімдіктің жаңа сортын шығарумен және ауыл шаруашылығы жұмыстарын жобалы түрде жүргізумен айналысады: Селекционер
  8. Өте төмен жылу сақтағыштық қасиеті бар мата: Зығыр.

П

  1. Полотнолық тоқыма айқаспаларының ішіндегі қалың және үлпілдек жіптердің атауы: Арқау жіп.
  2. Полотнолық әдіспен тоқылған беті түйіршікті мата? Креп
  3. Полотнолық әдіспен өрілген тығыз мата? Чесуча
  4. Психолог Д.Холанд теориясы бойынша кәсіби орта типтерінің саны: 6
  5. Психолог Е. Климов теориясы бойынша кәсіби орта—– типке бөлінеді: 5
  6. Пісірілген көкөністің буын иіскеп, ішке тарту жоғарғы тыныс жолының ауруын емдеуге көмектеседі: Картоп
  7. Пішу автоматында вакуумдық қондырғылардың атқару қызметі: Матаны жылжытпай ұстап тұрады.
  8. Пішу автоматында лазер қандай қызмет атқарады: Матаны кеседі.
  9. Пішімнің негізгі сызбасын таңдалған модельге сәйкес өзгерту процесі машина тігімдері қандай болып бөлінеді: Киімді модельдеу.
  10. Пішім түрлері: Тұтас, бел сызығынан кесілген
  11. Пішер кезде ұпайлық матаның түгін орналастыру тәртібі: Төмен қарай

Р

  1. Ресейдегі Подольск қаласында «Зингер» зауыты ашылған жыл. 1900 ж
  2. Ресейдің қай қаласында Зингер зауыты ашылды? Подольск
  3. Рыноктық экономика жағдайында жұмыс істейтін кәсіпорынды басқарудың жаңа жүйелі қызметі; Менеджмент.

С

  1. «Сазды әуен» гобеленнің авторы: Қ.Тыныбеков (Зәуірбекова)
  2. Салыстырмалы түрде тұрақты, сән әлеміндегі өзгерістерге онша беріле бермейтін барлық киім түрлері кіретін (қатао, іскер) стиль: Классикалық
  3. Сальмонеллаза ауруының инкубациялық кезеңі: 6 сағат пен 3 күн аралығы.
  4. Сальмонелланы тасымалдау факторы болуы мүмкін: Тауық жұмыртқасы.
  5. Сауда қызметін ұйымдастыру мен басқару жүйесі: Маркетинг.
  6. Сауда саласындағы мамандықтар түрлері: Мерчендайзер
  7. Сән сөзінің шыққан елі: Француз.
  8. Сән дегеніміз-? Өлшем, тәсіл, іс-қимыл бейнесі.
  9. Сәуле өтпейтін матадан тігілген есік пен терезе пердесі: Портьер,
  10. Сәтендік тоқумен өндірілетін маталардың қасиеттері?  Жақсы жиырылады
  11. Синтетикалық талшықтар: Капрон, Спандекс
  12. Созғанда өзінің ұзындығын сақтайтын жіп: Бойлық жіп, Желі жіп.
  13. Сөгілгіш жұқа маталардан (жібек , вискоза) көйлек, блузка тіккенде қолданылатын флезелин: Н180
  14. Стафилакоктардың азық-түлік өнімдеріне түсуінің себертері: Буфетшінің саусағындағы іріңдеген жарақат орны.
  15. Су бүріккіш пен дәке не үшін қажет? Мата үтіктің табанына жабысып қалмау үшін
  16. Су,жер, өсімдік жағдайын зерттейтін мамандық: Лобарант-эколог.
  17. Суретші модельер қандай іспен айналысады: Көркемдік- модельдеумен
  18. Сұққы, ойық, бұрама, корпус,серіппе, ысырма: Шарықты қалпақшаның құрылысы.
  19. Сүт тағамдарын үйде пайдаланудың ережелерін анықтаңыз: Шикі сүтті ішуге болмайды.
  20. Сызба сызу кезінде қолданатын сызықтар. Матаның бүкпесі, бөлшектің пішімде орналақан жері: _   _  _ _   үзік сызық
  21. Сызықтарында қарапайымдылық сақталған, пішім, өңдеу тәсілдері көптеген жылдар бойы қалыптасқан, бұйымның жарасымды, қарапайым бейнесі: Классикалық стиль.
  22. Сырты матамен тысталып, түрлі аңның терісінен жүнін ішіне қаратып тігілетін қысқы сырт киім. Ішік.

Т

  1. Табиғи құрғақ материалдан гүлдерден құрастырылған композиция түрі: Икебана.
  2. Табиғи маталар қасиетін анықтаңыз: Тез кебеді, Тез қыртыстанғыш, Ауа өткізгіш.
  3. Табиғи талшықтардан алынатын мақта: Мақта
  4. Тағам және дәмдік азықтың сапасы, түрі, дәмі және иісі бойынша бағалайтын маманы: Дегустатор.
  5. Тамақ құрамында кездесетін уыттардың әсерінен улану: Интоксикация
  6. Тамақ өнеркәсібі сферасындағы мамандық түрлері: Кондитер
  7. Таңдалған  модельге сәйкес пішімнің сызбасын өзгерту. Техникалық модельдеу.
  8. Тапсырыс берушінің фигура ерекшелігін, матаның түстік үйлесімділігін, қима сызығын, силуетін ескереді: Суретші-модельер.
  9. Тауар мен көрсетілетін қызметке төлеуге қабылданатын құн шамасы және өлшем бірлігі: Ақша
  10. Тауар мен қызмет көрсету рыногында өткізуді, тауардың өндірушіден тұтынушыға жылжуын қамтамасыз етуге бағытталған қызметті зерттеу және ұйымдастыру: Маркетинг
  11. Тауар өндіру және қызмет көрсету түрлері бойынша табыс табу мақсатымен тәуекелге баратын адамның өзіндік іс-әрекетімен қызмет түрі қалай аталады: Кәсіпкерлік қызмет.
  12. Тауар өндіруге, осы тауарды өндіруге жұмсалған еңбектен тұратын шығын: Тікелей шығын.
  13. Тауар түрлеріне, оның қасиеттеріне сипаттама беруші: Сатушы-консультант
  14. Тез бұзылатын азық-түлікті сақтау әдісі: Тоңазытқышта ұстау.
  15. Тек қана бұйымды әшекейлеуге арналған сызықтарды анықтаңыз: Әшекейлік сызық
  16. Терезе перделерінің стилін көрсетіңіз: Қатпарланған перде және  «Кафе» сәніндегі перде, Француз қатпарлы фестонды перде
  17. Тиісті операцияларды шапшан, сапалы орындауға, тігін қызметкерлерінің жұмысын жеңілдететін машина:  Мамандандырылған машина
  18. Тоқыма айқаспаларының түрлері: кездемелік , саржалық, кенептік.
  19. Тоқыма білдектен шыққан матаның атауы; Сұрып.
  20. Тоқыма талшықтары: табиғи және…:  Химиялық
  21. Тоқыма станоктарынан алынған маталарды: Бояйды, Өрнек салады, Ағартады, Өңдейді, Тазалайды.
  22. Топырақ өңдеу операциялары:  Культивациялау, Тырмалау, Сыдыра жинау, Жырту тырмалау.
  23. Топырақтың механикалық құрамын анықтаныз: Қатты бөлшектер, ауа.  Қатты бөлшектер, ылғал
  24. Толық жазылатын өлшем?  Бұйым ұзындығы
  25. Торт қай елдің сөзі? Италян torta; испанша tortilla — нан
  26. Төмен қарай кеңейе түсетін бірнеше ұқсас сыналардан тұратын белдемше түрі: Сына тәрізді белдемше.
  27. Тұқымның өніп-шығуына және өсімдіктердің одан әрі өсуіне өолайлы жағдайлар жасауға арналған шаралар: Топырақты тырмалау, топырақты тегістеу, топырақты өңдеу, культивациялау, арамшөптерді отау
  28. Тұлға өлшемдері—–топқа ажыратылады: 3
  29. Тұлғаға сәйкес келетін конструкцияны жасаған кезде дәл өлшемдері қалай аталады: Орамы, Ұзындығы, Ені
  30. Тұрмыстық тігін машиналары көбінесе бір –бірінен нелерімен түрліше болып келеді:  Құрылымы, техникалық мүмкіндігі, сыртқы көрінісімен.
  31. Тұрмыстық тігін машиналарының көбінесе бір-бірімен иелері ортақ болып келеді: Құрылғысы, реттеуі, пайдалану ережелері.
  32. Тұрмыстық тігін машинасы: Механикалық және электрлі.
  33. Тұрғын үй интерьерінің компазициясы-тұрғындардың талаптарына сәйкес келетін барлық элементтердің өзара үйлесімділігінің компоненттері: Жихаз, Шыра, Тұрмыстық жабдықтар
  34. Түзу белдемше етегін тігуге қалдырылатын 3-5см
  35. Түзу және қиғаш инешаншымдармен кестелеу: Баспа. Түзу тігіс
  36. Түкті маталарға пайда болған қыртыстарды қалай кетіреді: Бумен немсе щеткамен
  37. Түкті мата түрін анықтаныз: Фланель   (флис..)
  38. Тігу жұмыстарын жасырын ине шаншымаларымен орындайтын, бөлшек жиектерін кестелейтін машина: Арнаулы тігін машина
  39. Тігу кезінде кейбір тігістердің сапасыз түспей қалуы(ақау): Ине номері жіп номеріне сәйкес келмеуі.
  1. Тігілмей қалуы үстіңгі жіптің үзілуі сапасыз тігістің пайда болуы: Колбаның жазық жағы жұмыс істеп отырған адамға қаратылған
  2. Тігілетін матаның ашық жерін қалдырмай немесе ашық орынды өте аз қалдырып, тұтас кестелеген шымқайкесте? Шым кесте 
  3. Тігін жабдықтарын шығарудағы бірінші деңгейдегі жетекші өндірушілер – орналасқан? Германияда және Жапонияда
  4. Тігім дегеніміз не?: Бірнеше рет қайталанған инешаншым орны.
  1. Тігім бұйымдары бөліктерін біріктірудің негізгі тәсілі: Машиналық жіптік тігіс
  2. Тігін инесімен жұмыс жасаған кездегі  қауіпсіздік ережесі: Арнайы қорапқа не инеқапқа сал.
  3. Тігін машинасы инесінің басты міндеті: Тігіс жүргізу
  4. Тігін машинасымен жұмыс жасау кезіндегі техникалық қауіпсіздік ережесі: Жұмыс кезінде машина табанының астында артық заттар болмау керек.
  5. Тігін машинасымен жұмыс кезінде ине номері мен жіп нөміріне сәйкес келмесе: Кейбір тігістер түспей қалады.  (Үстігі жіп үзіледі)
  6. Тігін машинасымен күнде жұмыс жасаған уақытта аптасына неше рет майлау ұсынылады: аптасына бір рет
  7. Тігін машинасын майлайды: Арнайы маймен
  8. Тігін машинасында үтікте күтпеген жағдайлар орын алғанда: Тоқ көзінен ажырату.
  9. Тігін машинасының әкесі: Элиос Хоу.
  10. Тігін машинасының ең алғаш жобасы —–ғасырда пайда болды: XV ғасырда
  11. Тігін машинасының ең алғаш жобасын ұсынды: Леонардо да винчи
  12. Тігін машинасының инесі төмен орналасқанда байқалатын ақау: Ине сынады.
  13. Тігін машинасының инесі матаға  сәйкес дұрыс таңдалып алмаса тігу барысында байқалатын ақау:   Мата зақымданады
  14. Тігін машинасының инесінің құрылысы: Колба, оқтама, ұшы.
  15. Тігін машинасының қол бағанасында орналасқан құрылғы: Үстіңгі жіптің керілуін реттегіш.      

                                                                                      (шөмлекке жіп оралу құрылғысы)

  1. Тігін машинасының үйкелісін азайтып, жеңіл, шусыз жұмыс жасауы үшін қолданылады: Арнайы машина майы, майсауыт, щетка
  2. Тігін машинасында басқышқа (аяқпен) қысымды күшейту арқылы тігістің жылдамдығын жоғарлатады:  Аяқ жетекті машина.
  3. Тігін машинасының шусыз жұмыс жасауы …….байланысты: Күтіміне
  4. Тігін машинасының үстіңгі  жіпкеру құрылысы орналасқан жері: Тігін машинасының корпусында
  5. Тігін машинасында  отырғанда  орындық пен тігін машинасының ара қашықтығы?  10-15 см болуы керек.
  1. Тігін машиналарының түрлерін ата? Қол жетекті, аяқ жетекті, электр жетекті.
  1. Тігін машинасы дегеніміз не? Тігін бұйымдарын дайындауға арналған жабдықтардың негізгісі
  2. Тігін машиалары көбінесе бір-бірінен нелерімен түрліше болып келеді. құрлысы, реттеуі, пайдалану ережелерімен
  3. Тігіс жүргізіп жатқан кезде инешаншым жасалмай қалып қою себебі: Ине биік орналасқан.
  4. Тігісті екі жаққа жатқыза үтіктеп, сол қалпында қалдыру үшін қолданылатын термин: Айыра үтіктеу
  5. Тігістің шетін бір жағына жатқызып, сол қалпында бекітуге қолданылатын термин: Жатқыза үтіктеу.
  6. Тігіс дегеніміз не? Бөлшектердің біріккен орны
  7. Тікелей тауарға немесе осы тауарларды өндіруге жұмсалған еңбектен тұратын шығын: Тікелей шығын.

У

  1. Уолтер Ханттың ойлап тапқан тігін машинасы: Жоғарғы, төменгі жіптен тұратын шөрнекті машина.

Ұ

  1. Ұзын бойлы кең, тек тобыққа келгенде ғана тарылады: Шаровар
  2. Ұзындығы балтырдың ортасына дейін келетін тар шалбар: Капри
  3. Ұзындығы 10-250 мм жететін талшық: Жүн
  4. Ұлттық ою-өрнек элементтерін қолдана отырып, тігілген ұлттық сипаттағы киімдер стилі: Фольклорлық.

Ү

  1. Үй экономикасы деген термин: Үй шаруашылығын дұрыс және тиімді  жүргізе білу.
  2. Үй экономикасын дұрыс жүргізу: Жоспарланған бюджет.
  3. Үстіңгі бөлшегі құрақтан тігіліп, аралық қабаты инешаншымдармен, астыңғы бөлшекпен тұтас қоса алынған бұйым: Квилт
  4. Үтікпен жұмыс жасау кезіндегі қауіпсіздік ережесі: Жұмыс соңында электр желісінен ажырату.
  5. Үтікпен немесе баспалаумен арнайы үтіктегіш үстелдерде, тақтайларда жүргізетін өңдеудің түрін анықтаңыз: Ылғалды-жылумен өңдеу.

Ф

  1. Фирманың, кәсіпорынның тауарлары мен қызмет көрсету саласы, жетістігі туралы тұтынушыға ұсынатын ақпарат: Жарнама
  2. Фурнитуралардың ішіндегі негізгі материал түрлері:  Моншақ және түйме, Формалық, өндірістік, тұрмыстық.
  3. Фланель дегеніміз? Жүнді, диагональді, сирек полотнолық әдіспен өрілген мата.

Х

  1. Халықтық медецинада бұл көкөністің бактерицидтік қасиеттері гаймоит, бронхит, тыныс жолы ауруларына қарсы қолданылады: Пияз
  2. Химиялық талшықтар алынады: Тас көмірден, Табиғи газдан,  Мұнайдан (шырша)
  3. Химиялық талшықтардан иірілген жіпті бірнеше кезеңнен тұратын күрделі технология бойынша алу: Иіру ерітіндісін алу, талшықтарды қалыптау, талшықтарды өңдеу.
  4. Хош иісті және дәмі қанық дәмдеуішті анықтаңыз: Майонез, Тұздық, Көкөніс тұздықтары.
  5. Хроматикалық түс үйлесімділігіне:  Қызыл

Ш

  1. Шалбардың мықын тұсының кең болу себебі: Мықын айналымы өлшемі дұрыс алынбаған.
  2. Шалбардың ортаңғы тігісінің төменгі жағына селкі түскен: Отыратын тұс терең.
  3. Шала фабрикаттарды дайындау үшін қандай тәсілдер қолданылады?  Турау, жаншу, аунату, дәмдендіру, шала тұздықтау
  4. Шарықты қалпақшасының құрылысы?  Сұққы, ойық, бұрама,  корпус, серіппе, ысырма
  5. «Шаруашылық» , «заң» немесе «шаруашылық заңы» деген мағынаны білдіреді: Экономика
  6. «Шаруашылық заңы» сөзінің мағынасы: Экономика
  7. Шектеулі сызғышты табанның құрамы: Табаннан, бағыттаушы сызғыштан
  8. Шұға (сукно) матасынан белдемше тігу кезіндегі тігістің түрі: Бір тігіс.
  9. Шұға қалың жүн маталарды тігуге арналған машина инесінің номері: №110-120
  10. Шұға, мауыты тәрізді матадан тігіліп, астары мен екі араға жұқалап жүн, мақта салынып,сырылатын киіп жүруге жеңіл тыс киім, келте шапан: Бешпент.
  11. Шығарылған тауарды шикізат сатып алуға, ғимаратты, көлікті жалға алу үшін жұмсалатын қаржы: Шығын

Ы

  1. Ылғалды-жылумен өңдеген кезде, жуған кезде матаның өлшемі кішіреуінің себебі. Жіптің ыдырауы
  2. Ылғалды жинастыру неше рет жүргізіледі. Аптасына бір рет.
  3. Ылғалды- жылулық өңдеу кезіндегі жұмыс жасауға кедергі: Үтіктің қызбай қоюы
  4. Ылғалды – жылумен өңдеудің негізгі неше түрі бар? 5
  5. Ылғалды тез сіңіреді және тез кебеді, жанғанда сұр түсті күл түз… : Мақта
  6. Ыдысты сұйықтыққа толтырғанда ернеуіне қанша см жеткізбейді: 4-5 см.
  7. Ыстық сұйықтықтармен (су, сорпа ж/е т.б) жұмыс істегенде: Ыдыстың ішіндегі сұйықтық ернеуінен аспау керек

Э

  1. Экономика «Oikonomos» сөзден шыққан, оның мағынасы:  Үй шаруашылығын басқаратын тұлға
  2. Экономика саласының атасы: А.Смитт.
  3. Экономист грек тілінен енген  «Эйкос», «номос» деген сөздерінің иағынасы:  Шаруашылық заңы
  4. Эклерді кім ойлап тапты? француз аспазы Мари-Антуан Карем
  5. Электр плитасымен  жұмыс жасаған кездегі қауіпсіздік ережесі: жұмыс аяқталған соң электр плитаны тоқтан ажырат.
  6. Электр жетегінің құрылысы:  тегершік, белдік, қосқыш табан.
  7. Электр жетекті тігін машинасымен жұмыс жасау кезіндегі қауіпсіздік ережесі: Жұмыс жасап болған соң  машинаны тоқтан ажырат.
  8. Электр машиналарымен жұмыс жасар кезде алдымен не істеу керек: Ақауын тексеру керек
  9. Электр плитасында ас әзірлеу үшін қандай ыдыс пайдаланған дұрыс: Эмальданған                                                                           
  10. Электр қуатымен жұмыс жасайтын аспаптарды электр желісінен ажырату тәртібі: Құрғақ қолмен
  11. Электр қозғалтқыш қосылады және ажыратылады: Қосу педальі көмегімен (электр жетегі арқылы)
  12. Этикет дегеніміз не? Өзінді ұстай білу

**************

  1. 1589 жылы ілгек инені қолмен тоқу станогын ойлап тапқан ағылшын дін қызметшісі: Вильям  Ли
  2. 1834 жылы жоғарғы және төменгі жіптерді бірдей пайдаланатын тігін машинасын ойлап тапқан кім: Уолтер Хант.
  3. 51-А класты ПМЗ тігін машинасы қандай машина түріне жатады: Жиек торлайтын машина
  4. XXI ғасырда пайда болған  машина: Компьютер – машина.
  5. 18-19 ғ.а кең тараған ұлттық киімді атаңыз? Камзол

 

 

Cізге ұнауы мүмкін...

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *