Қазақтың ұлттық тағамдары
Түркістан облысы
Арыс қаласы
С.Сейфуллин атындағы жалпы орта мектебі
Көркем еңбек пәні мұғалімі
Байдәулет ҚарлығаМейірбекқызы
Қысқа мерзімді жоспар
Сабақ жоспары
Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі:
4 В –Бөлім. Тамақтану мәдениеті |
Мектеп: Сәкен Сейфуллин атындағы жалпы орта мектебі | ||||
Күні: 06.04.2020 | Мұғалімнің аты-жөні:Байдәулет Қарлыға | ||||
Сынып: 7 | Қатысқандар саны:15
Қатыспағандар саны: 0 |
||||
Сабақ тақырыбы | Қазақтыңұлттықтағамдары. | ||||
Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары (оқу бағдарламасына сілтеме) | 7.2.4.2
Әлем халықтарының және ұлттық тағамдардың жасалу технологияларын зерделеу және қолдану.
|
||||
Сабақ мақсаттары | · Жұмыс жасау кезінде АКТ ақпараттарын қолдану
· Әлем халықтарының және ұлттық тағамдардың әзірлеу технологиясымен танысу және практика кезінде жасау. |
||||
Жетістік критерийлері | · АКТ ақпараттарын қолдана алады,
· Ұлттық тағамдарды әзірлеу технологиясын біледі және практика кезінде қолданады, · Ұлттық тағамдардыәзірлеу үшін керекті құралдар мен тағамдарды қолданады. |
||||
Тілдік мақсаттар
|
Оқушылар:
· әлем халықтары және белгілі аспазшылардың тағамдарын сипаттау және салыстырады; · азық-түліктіжәнеәзірлеутәсілерінтаңдаудынегіздейді. Ұлттықтағамдар, дәстүрлер, рецепт, ашытқы, наурызкөже,бауырсак, шелпек, басаспазшы. Тілдік мақсатқа байланысты талқылауға арналған сұрақтар: · Мен мына азық-түліктерді…таңдаған себебім … · Мен келесітехнологияны … қолдандым · Мен әлем халықтарының тағамдарын зерттедім/зерделеніп, онда…. · Тағамдар…ерекшеленеді. Аспазшылардыңтағамдайындаудаұқсастығы… |
||||
Құндылықтарды дарыту | Өзіне және өзгелерге құрмет
Ұлттық тағамдарды таниды, патриоттық сезім оянады. Негізгі ұғымдарды талдау кезінде мұғалім мен оқушылардың және оқушылардың бір-бірінің пікірімен санасып құрмет көрсетуі. Еңбек және шығармашылық Жұптық және топтық жұмыс жасауда бірігіп еңбек етеді, оқушылар жаңа идея ұсынады. |
||||
Пәнаралық байланыстар | Биология, жаратылыстану, химия-тағам өнімдерінің құрамы мен ерекшеліктері, пайдалы және зиянды тағамдарды талқылау. | ||||
АКТ қолдану дағдылары | Тақырып бойынша қажетті ақпараттарды іздеу, өңдеу.
Презентация жасау барысында АКТ құрылғыларына жүгіну және топта/жұпта бөлісу. |
||||
Бастапқы білім
|
Оқушылардұрыстамақтанунегіздері, асмәзірінқұрастыру, асханажабдықтарынзерделеген. Тағамдайындауғаарналғанжабдықтарымен, құралдарыменыңғайландырусаймандарымен жұмысжасаудағдыларынқалыптыстырған. Оқушылар жалпы асүй жабдықтарын танысып, материалдар мен құралдарды дұрыс қолданудағы қауіпсіздік техникасымен танысты. Асханалық құрал-саймандармен, құрылғылар жұмыс істеу және оларды қолданудың қауіпсіздік ережелері туралы мәліметтер мен білім алды. | ||||
Сабақ барысы |
|||||
Сабақтың жоспарланған кезеңдері | Сабақтағы жоспарланған іс-әрекет
|
Ресурстар | |||
Сабақтың басы
5 мин |
Сабақбасында:
– Оқушыларменамандасу/ тексерісжүргізу/ оқушылардыңзейініншоғырландыру. – Сабақ барысында керекті құрал жабдықтарын тексеру. |
|
|||
25 мин
30 мин
10 мин
|
Оқу мақсаты мен жетістік критерийлерімен таныстыру.
Қазақтың ұлттық тағамдары. Оқушылардан ұлттық тағамдар туралы сұрау. «Қонақты күтеміз» атты викторина жүргізу. Оқушылар мен қазақ мәдениетіне тән дәстүрлі тағамдар мен қонақ күту ережелерін талқылайды. Оқушыларға сұрақтар: Қазақ халқының қонақжайлығының ерекшелігін атаңыз Қандай тағамдар ұсынады? Алдын-ала дайындалған азық-түліктен қандайтағамдар дайындауға болады? Осы тағамдарды дайындауда қандай технологиялық үрдістерді қолдануға болады? Олардың дайындау технологиясын зерделеу.
Практикалық жұмыс: Оқушылар ашытқы дайындау технологиялық үрдісіне эксперимент өткізеді. 1) Салқын сұйықтықты қолданып, ашытқы дайындау; 2) Жылы сұйықтықты қолданып, ашытқы дайындау; 3) Ыстық сұйықтықты қолданып, ашытқы дайындау; Сұрақтар: салқын сұйықтықты қолдану барысында белгілі уақытта «ашу» үрдісі неге нәтижесіз болады?, Жылы сұйықтықты қолдану барысындағы ашу үрдісі неге нәтижелі?, Ашытқыны ыстық суға салсаң не болады? Неге ашу үрдісі жүрмейді?
Технологиялық картаны қолданып, оқушылар тағамдар дайындайды.
Оқушылардайындағантағамдарындегустациялайды, дәмдіксапасынжәнеолардыңдайындауүрдісіменбайланысынанықтайды.
Қалыптастырушы бағалау: Әр топ эксперимент кезінде барлық байқаған үдерістерін сұрақтар қоя отырып қорғайды. ü Тағамды әзірлеу технологиясын біледі және практика кезінде қолданады, ü Тағамды әзірлеу үшін керекті құралдар мен тағамдарды қолданады. ü Берілген уақытты ұтымды пайдаланады ü Қорытынды жасайды
|
Ұлттықтағам- жент
|
|||
Сабақтың соңы
10 мин |
Рефлексия:
оқушылардың назарына келесі сурет көрсетіліп, сабақ барысында түсінбеген мағұлматтары болса, сұрақтарын қойып талқылай алады. |
||||
Саралау – оқушыларға қалай көбірек қолдау көрсетуді жоспарлайсыз? Қабілеті жоғары оқушыларға қандай міндет қоюды жоспарлап отырсыз? | Бағалау – оқушылардың материалды меңгеру деңгейін қалай тексеруді жоспарлайсыз? | Денсаулық және қауіпсіздік техникасының сақталуы |
Қабілеті жоғары оқушылар Зерттеу жұмысын толық әрі нақты орындайды. Қосымша ақпараттар қолданады. | Қалыптастырушы бағалау
Өзара бағалау |
Қауіпсіздік техникасы: Ноутбук немесе компьютермен жұмыс жасаған соң міндетті түрде өшіру
Сергіту сәті ретінде сабақ ортасында оқушыларға жаттығу жасатуға немесе бір-біріне жақсы тілектер айтқызуға болады
|
Сабақ бойынша рефлексия
Сабақ мақсаттары/оқу мақсаттары дұрыс қойылған ба? Оқушылардың барлығы ОМ қол жеткізді ме? Жеткізбесе, неліктен? Сабақта саралау дұрыс жүргізілді ме? Сабақтың уақыттық кезеңдері сақталды ма? Сабақ жоспарынан қандай ауытқулар болды, неліктен?
|
Бұл бөлімді сабақ туралы өз пікіріңізді білдіру үшін пайдаланыңыз. Өз сабағыңыз туралы сол жақ бағанда берілген сұрақтарға жауап беріңіз. | |
Жалпы баға
Сабақтың жақсы өткен екі аспектісі (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)? 1: 2: Сабақты жақсартуға не ықпал ете алады (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)? 1: 2: Сабақ барысында сынып туралы немесе жекелеген оқушылардың жетістік/қиындықтары туралы нені білдім, келесі сабақтарда неге көңіл бөлу қажет? |