Технология тест 12 ден басталатындардың бәрі бар және 3168,3164, 3172,3170,3156
Технология тест 12 ден басталатындардың бәрі бар және 3168,3164, 3172,3170,3156
1.Адам-көркем бейне типіндегі мамандық атауы: Дизайнер.
2.1834 жылы жоғарғы және төменгі жіптерді бірдей пайдаланатын тігін машинасын ойлап тапқан кім: Уолтер Хант.
3. 51-А класты ПМЗ тігін машинасы қандай машина түріне жатады : Жиек торлайтын машина
4.XXI ғасырда па
йда болған машина:Компьютер -машина.
5.Агрегеатта жұмыс жасағанда киілетін киім түрі: Арнайы жұмыс киімдері.
6. Адам денесінің өлшемін алу тәртібі: Оң жағында тұрып
7. Адам организімінің қалыпты жұмыс істеуі үшін қажетті тағамның дәмін келтіретін зат: Ас тұзы.
8.Адамдар табыс түсетін іспен не үшін шұғылданады:Жақсы өмір сүру үшін
9.Адамның өзі үшін өнімді өндіруі: Натуралды шаруашылық
10.Адамның тәбеті нашарлайды, басы айналады, әлсірейді, бұлшықеттері және іші ауырғандағы диагнозы:
Дизентерия.
11.Адамның тіршілік етуінің ең маңызды шартарының бірі: тамақтану
12.Адам мен компьютер арасындағы қарым –қатынас тәсілі: Интерфейс
13.«Адам-көркем бейнесі» типіндегі мамандық атауы: Дизайнер
14.А дәрумені көп тағам түрі: Сәбіз
15. Азаматтар мен олардың бірлестіктерінің өзіндік табыс табуға бағытталған бастамашылық дербес қызметі:
Кәсіпкерлік
16. Азаматтар мен олардың бірлестіктерінің пайда немесе өзіндік табыс алуға бағытталған бастамашылық дербес
қызметі қалай аталады: Кәсіпкерлік.
17.Айлабұйымдар кешенімен орындалатын операциялар: Түймеліктерді торлау.
18Ақпаратты сақтап, кез келген компьютерге тасымалдау үшін қолданылатын құрал:Флешка.
19.Ақпараттық процестерді сақтау, өңдеу және таратуда қолданылатын ең тиімді құрал: Компьютер.
20.Алғашқы тігін машинасын шығаратын зауыт ашылған Ресейдің қаласы: Подольск
21..Алғаш «Зингер» фирмасы ашылды: АҚШ та
22.Алғашқы тігін машинасының жобасын ұсынған: Леонардо да Винчи
23.Алдағы табыстар мен шығындарды салыстыратын елдің қаржылық жоспары немесе табыстарды жинау және
алынған қаражаттарды үкімет шығындарының орнын толтыруға пайдалану жоспары: Мемлекеттік бюджет.
24.Алдымен ойлау, содан кейін жоспарланған нәрсеңді бүге- шүгесіне дейін анықтап алу, өңдеу: Жоспарлау.
25.Алдымен ойлау, содан кейін жоспарланған нәрсеңді бүге-шігесіне дейін анықтап алу, өңдеу: Жоспарлау.
26.Алдыңғы бойдың бел сызығына дейінгі ұзындығы Албұ: Алдыңғы жағынан мойынның иық ылдиы бойымен
кеуде безінің шығыңқы нүктесі арқылы бел сызығына дейін
27.Алдыңғы жағынан мойынның иық ылдиы бойымен кеуде безінің шығыңқы нүктесіне дейін: Кеуде биіктігі
28.Алдыңғы және артқы бой пішімдеріндегі қолға арналған ойынды: Қол ойындысы
29.Алдыңғы және артқы ен болатын екі бөлшектен тұрады, тігіс бөлшекті бойлай өтеді: Тік белдемше.
30.Алдыңғы тігіммен кейінгі тігімді паралель түсіру үшін қолданатын машина алабұйымы: Шектеулі сызғышты
табан.
31.Алдыңғы символды өшіру үшін қолданылатын перне: Backspace
32.Алжапқыш бөлшектері: Аспабау, төменгі бөлігі, белдік, қалта.
33.Алжапқышқа қажетті өлшемдер: Кұ, Тбұ, Бжа, Мжа.
34Алжапқыш тігу үшінқолданылатын матаны анықтаңыз: Мақтадан тоқылған мата, Мақта
35.Алқа моншақ жасағанда ең басты ескеретін жай: Моншақты тізуді дәл ортасынан бастау
36.Алқа тұқымдасына——–жатады: Қызанақ
37.Алқа тұқымдастар тобына кіретін көкөністер: Томат, Бұрыш, Боялды (баклажан), Картоп,Физалис
38.Алхоры ағашы қай айларда гүлдейді: ақпан, сәуір
39. Американдық Уолтер Хант тігін машинасын ойлап тапқан жыл: 1834 ж
40.Асқабақ тұқымдас өсімдіктер тобына кіретін өсімдіктер: Кәді, Асқабақ, Қауын, Қияр, Қарбыз
41. Астыңғы жіпті сабақтау ұшін керекті тетік: Шөлмек.
42.Астыңғы жіп реттеушінің құрылысы: Шөрік корпусы, пластиналы серіппе, колба.
43.Астыңғы жіптің керілуін реттегіш: Бұрандама, қақпаша корпусы, жіпкеру серіппесі
44.Атеросклерозбен ауыратын адамдар пайдаланатын көкөніс: Орамжапырақ
45.Аралық төсем тығыз жату үшін және жақсы үтіктеу үшін орындалатын процесс: Қатырмалайды
46.Арамшөпті жою үшін қоланылатын өңдеу операцияларын анықтаңыз: Сыдыра жырту, культивациялау,
тырмалау
47.Артқы бой құрылымында мойындық енің анықтау формуласы: ЖЖ⁴=ЖИа3+МойК
48. Артқы бой қынамасының тереңдігінің өлшемі: 3 см
49. Ауыз қуысы арқылы жұғатын жұқпалы ауру: Ішек жұқпасы.
50. Ауыл шаруашылығына арналған алқаптарды топырақтың ылғалдылығын, қышқылдығын, танаптағы жылу
мөлшерін өзгерту арқылы жер сапасын көтерудің әр түрлі шаралар жүйесі: 1)Ылғалы өте көп саздау жерлерді
құрғату, 2)Шабындық жерлер мен жайылымдардың өнімін көбейту тәсілдерін пайдалану, 3)Алқапты
қорғайтын ағаштар от
ырғызу, 4)Ылғал жетіспейтін жерлерді суару, 5)Топырақты эрозиядан қорғау,
Ауыл шаруашылық жұмысын жоспарлау және ұйымдастырумен айналысатын маман: Агроном
51. Ауыр, берік матадан тігілген бұйымның төменгі қиығын өңдеу: Айқыш инешаншымдар түзіп, жапсырып,
тігімдермен тігу.
52. Ашық отқа қоюға болмайтын ыдыс: Қыш
Ашық және жабық қиық, ызбаны толтыру тігістері: Жиектеу
Ә
1. Әйелдерге және балаларға арналған бұйымдарды әрлеу үшін қандай машина табанын қолданады: Бүгіп тігетін.
2. Әр түрлі өнімді шығарып сатуға жұмсалған шығындарды есептеуәдісін көрсет: Өзіндік құн калькуляциясы.
3.Әріп, белгі, сандар көменімен компьютерге ақпарат еңгізу және онцң жұмысын басқару үшін қолданылатын
құрылғы: Пернетақта
4. Әшекейлік сызықтар: Бұйымды әшекейлеуге арналған сызықтар-бүкпелер, қатпарлар, бүрмелер
Б
1. Бағалы аң терісінен тігілген бас киім: Бөрік.
2.Балық сорпасы қандай көжеге жатады: Мөлдір
3. Басы үшкір заттарды сақтау әдісі: Тартпада ұста
4.Басқару принципінен, қызметінен, әдісі мен технологиясынан тұрады: Менеджмент жүйесі
5.Бастапқы шикізаттың түріне қарай химиялық талшықтар: Жасанды және синтетикалық
6. Батик жасауға пайдаланатын маталар: Мақта мата( бөз, шыт, шифон), Жәбек мата( крепдишин, табиғи жібек,
жасанды жібек. Штапель, Зығыр мата (жайма,жайғақ)
7.Балықты алғашқы өңдеу реттілігі: Еріту (тоңазыталған балықтар үшін), Бөліктерге бөлу, Булау,
Қабыршығын тазалау.
8.Барлық уақытта тұтынушыға жұиыс істейтін кәсіпкер қандай факторға байланысты: Тәуекел сұраныс
9.Барқыт және шибарқыт маталарынан киім тіккенде түгінің орналасу тәртібі: Жоғары қарай
10. Бел сызығынан жоғары қарай қажетті ұзындықа дейінгі өлшемнің шартты белгісі: Кұ.
11. Белгілі бір заттың қағазға түсірілген графикалық бейнесі: Сызба
12. Белгілі бір нәрсеге мұқтаждық: әр адам немесе жалпы қоғам қажет ететін тауарлар мен қызмет
көрсетулер:Қажеттілік.
13.Белгілі бір идеяны, ойды, бейнені білдіретін оның барлық элементтеріньір тұтас етіп біріктіру: Костюм
компазициясы
14. Белгілі бір операцияны орындайтын тігін машинасы: Арнайы
15. Белдемшеге қажетті өлшемдер: Мжо, Бжо, Бұ.
16.Белдемшеге негізгі бөлшектерді қосу үшін пайдаланылатын тігіс түрі: Бастыра тігу
17.Белдемшені кез келген фасонда тігу үшін негізгі сызбада пішім бөлшектеріндегі нені біліп алу керек: Сызық
бағыттарының өзгермейтін қағидасын
18. Белі бөлек пішіліп, екі-үш қатпар желбіршек салып тігілген белі қынамалы жеңіл көйлек: Қосетек.
19. Беті кеуіп кетпеуі керек; Ет талшығына көлденең жұқа кесектерге бөлінуі керек;
Биологиялы,Агротехникалы,
20. Бойлық жіпті созғанда: Ұзындығын сақтайды.
21.болады: Мықтылығы
22.Ботқаның тығыздылығы мен қаттылығы, су мен жарманың ара қатынасы: Сұйықтығы, консистенциясы
23. «Бисер» деген : Моншақ, Ортасы тесік моншақ.
24.Бисердің Отаны: Ежелгі Египет
25.Блузканы кез келген фасонда тігу үшін негізгі сызбада пішім бөлшектеріндегі қандай қағиданы біліп алу керек:
Сызық бағыттарының өзгеру қағидасына
26. «Бюджет» француз тілінен аударғанда қандай мағынаны білдіреді: Әмиян.
27. Бөлек –бөлек қысқа талшықтардан тұтас жіп(иірімжіп) алу процесі: Иіру.
28. Бөлшек қиығынан тігімге дейінгі аралық: Тігіс ені.
29. Бөлшекке көлемді пішін беретін бұйымдағы сырылған жер: Бүкпе.
30. Бөлшектің негізгі пішімін жасайтын және бұйым бөлшектерін қосатын сызық қалай аталады: Конструкциялық
сызықтар.
31.Бөлшектерді біріктіріп, соңында қайырып тігуде машина тігістерінде қолданылатын термин: Әдіптеп тігу
32.Бөксенің шығыңқы нүктесінен, алдыңғы жағынан қарынның дөңестігін ескере отырып алынатын өлшем:
Жартылай мықын айналымы.
33.Бөз, жібек матадан: Жабық қиықты бүгу тігісімен тігу
34. Бра, торшер шырақтары орналастыратын бөлмелер: Жалпы бөлме, Ұйықтайтын бөлме,
35.Бұйым еркін төгіліп тұруы үшін,адам еркін қозғалуы үшін, сондай-ақ киімге қажетті пішін беру үшін қажетті
шама: Еркін қонымдылық қосымша.
36. Бұйым бөлшегінің жоғарғы қырқылған бөлігі (Алдыңғы бойдың, артқы бойдың, белдемшенің, шалбардың):
Иініш.
37. Бұйым бөлшектерін қандай бағытта үтіктеу керек: Бойлық жіп бағытымен.
38. Бұйымдағы иық тігістеріне қосымша: 7мм.
39. Бұйымдардың негізгі бөлшектерінің сызбаларын қағазға не үшін түсіреді: Үлгілерін алу үшін.
40. Бұйымды әшекейлеу және киім киген кезде қолайлы болу үшін қолданылатын көмекші құрал: Фурнитура
41. Бұйымды түпкілікті өңдеуге не жатады: Ілмекті торлау, бұйымды тазалау, фурнитураны бекіту.
42..Бұйымның ойластырылған үлгісін жасауға мүмкіндік беретін сызықтары: Пішім.
43.Бұйымдардың кесіктерін өңдейтін бөлшек: Әдіп
44.Бұйымды сетінеуден және созылудан сақтайтын бұйым кесіктерін: Әдіп
45.Бұйымның жоғарғы бөлігінің қонымдылық дәлдігі оның дұрысорналасуна байланысты: Мықын сызығы
46.Бұл стиль, эстетикалық және талғамды ескере отырып, жихаз, құрал- жабдықтар, перделер мен шамдардың
пропорциянолды, заңдылықты, оңтайлы түрде орналасуымен өзара арақатынасы: Интерьер компазициясы
65. Бүйрегі, асқазаны, ішегі ауыратын адамдарға жеуге болмайтын көкөніс: Сарымсақ.
66. Бір жіпті тез тарқататын машинаны ойлап тапты: Д.Пири
67. Бір модельдің екінші модельден айырмашылығы: Фасон
Біроперацияда жұқа маталардың жиегін екі қиғаш бүруге арналған табан: Ажыратқыш табан
68. Бір немесе бірнеше көкөніс түрлерінен дайындалып, майонезбен , тұздықпен қатталатын салқын тағам түрін
белгілеңіз: Құрама салат, Жай салат.
69. Бірінші шақтап көру үшін түзу бөліктерде түйреуішт-дің аралығы: 10-12см
70. Бірінші шақтап көруде қисық тұстардағы түйреуіштердің аралығы:
71.Бірінші шақтап көрудің мақсаты: Дұрыс көлем беру, Бөлшектерді дұрыс орналастыру, Эскизге сәйкес
келтіру.
72.Бірінің үстіне бірі қойылған екі детальды уақытша біріктіру: Көктеу
В
В тобындағы дәрумендері едәуір көп кальций тұзы да жеткілікті көкөніс: Қызанақ
Г
1. Газ плитамен жұмыс кезіндегі ҚЕ: Қаңылтыр пештің жанарғысын жағудың алдында 2-3 мин ашып қой
2.Гайканы бұрағанда тартқыш тығырықтың қимылдауына жол бермейтін бөлшек: Қалпақ
3. Гигроскопиялы қасиеті төмен матаның анықтаңыз: Вискоз,Лавсан, Спандекс
4.Гүлшоқ жасау кезінде жапон шеберлері қолданатын ережелері: Икебанадағы бар элементтер бір-бірін
қайталамай орналасып, үшбұрышқа ұқсас келеді, Гүлшоқ жасау кезінде ыдыс пайдаланатын материалмен
сәкес бір түсті болуы керек, Гүлшоқтың үш негізгі элементтерінің пропорциясы ыдыстың көлемі-оның
диаметрі және биіктігімен айқындалады.
Д
1.Дастарқанға жеңіл тамаққа арналған шаңышқыны қою тәртібі: Оң жаққа тәрелкеге жақын тәрелкенің үстіне
2. Декор, жиһаз элементтерімен үйлестіре отырып, өсімдіктерден композиция құрау өнері, Фитодизайн
3. Дене бітімге қонымды етіп тігілген және етегіне қарай кеңейтілген қаусырмалы, түймесіз, ұзын жеңді, жеңіл киім:
Бешпент.
4. Дене өлшемін алу тәртібі: Оң жағында тұрып.
5. Дене пропорциясының типтері: Долихоморфты, брахиморфты, метрикалық.
6.Дене прапорциясы жағынан еңді, ұзын кеуде, ал-қол аяғының қысқа болуы……… типке жатады. Брахиморфты
7.Дене пропорциясы…………….. типке бөлінеді: 3
8.Денебітім пішінің аздап қана айқындайтын силуэт түрі: Жартылай қынама силуэт
9. Дублеринді (аралық төсем) көлденең созса: Ұзармайды
10. Дублеринді (аралық төсем) ұзынынан созса: Созылады.
11. Дымқыл-жылулықпен өңдеу процесі: Үтіктеу, басу, булау.
Е
1. Екі бөлшекті бір біріне біріктіру тігісі: Қайып тігу
2.Екіге бөлінетін өлшемдер: ЖМа
3.Екі тығырықтың арасындағы жіпті ұстап тұратын жіп реттеуіш: Жіп тартқыш тығырық (шайба)
4. Ені 90см материалдан иық бұйымдарын тігу үшін қажетті формула: Бұ2+Жұ+15-20
5. Ең алғаш жоғарғы және төменгі жіптен тұратын шөрнекті машинаны ұсынған кім: Уолтер Хант
6. Ең алғаш жоғарғы және төменгі жіптен тұратын шөрнекті машинаның ойлап табылған жері: Америка.
7.Ең алғаш бисермен тоқымашылықты шығарған ел: Египет
8.Ерекше пішінді және силуэтті,бөлшектері әшекейлі, күрделі пішімді, сәнді өңделуімен және әшекейлердің
молдығымен ерекшеленетін стиль түрі: Фантазия стилі.
9. Ерлердің тақиясының қыздар тақиясынан айырмашылығы: Күнделікті тұрмыстағы маталардан тігіледі.
10.Ер адамның ұлттық бас киімі: Айыр қалпақ
11.Ерлердің ұлттық бас киімі: Тымақ
12.Еттен дайындалатын қазақтың ұлттық тағамының түрін анықтаңыз: Қазақша ет, қуырдақ
13.Етті жуу кезінде ағынды судың температурасы қанша болу керек: 30º С
Ж
1. Жағаны қондырып тігудің сызығы қандай сызықтарды қайталайды:Алдыңғы, артқы бойдың.
2. Жағасы құлын терісінен тігіліп, ұзартылған тон: Жарғақ тон.
3.Жаз мезгілінде жеміс бағындағы атқарылатын негізгі жұмыстар: Дің айналасындағы топырақты қопсыту,
Арам шөптерді жұлу,Бұтау, Өсімдіктерді суару, Өнім жинау
4.Жақсы өмір сүру үшін
5.Жалпы сырт көрінісіне қарай ши бұйымының түрі: Шым ши, Ораулы ши, Ақ ши
6.Жаңа пішімдерді ойлап табу, бұрынғы киімдерге конструкциялық және әшекейлік сызықтар енгізуді қалай атайды:
Модельдеу
7.Жаңа сән коллекциясын шығарудағы шығармашылық процесс: Киімді сәндеу
8.Жаңа модельдегі киімдерді шығару, жаңа пішімдерді ойлап табу, бұрыңғы киімдерге конструкциялық және
әшекейлік сызықтар енгізіп өзгерту: Модельдеу
9.Жарма дақылдарының бірі қарақұмық: Көп ылғалды қажет етеді, Топырақ таңдайды, Қара және қызыл
қоңыр топырақта жақсы өседі.
10.Жартылай бел айналымының әріптік таңбасын анықтаңыз: ЖБа
11.«Жартылай мықын айналымы» өлшемі нені анықтайды: Бұйым енін.
12. «Жартылай мықын айналымының» әріптік таңбалануы: ЖМа
13.Жартылай жазылатын өлшемдер: Жма.
14.Жарық жерде сақталғанда зиянды, ащы зат-солонин жинайтын көкөніс: Картоп
15.Жарық берудің түрлері: Жалпы, Жергілікті, Жасырын, Құрамдастырылған, Декорация
16.Жасанды талшықтан алынған маталар: Вискоза.
17.Жасанды мата: Вискоз, ацетат, лавсан
18.Жасанды талшықтар алынады: Мұнай, газдан
19.Жасанды талшықтарды өндіру үшін қолданылатын шикі заттар: Ағаш, Мақта целлюлозасы.
20.Жасырын тігім кезінде ирек тәріздес тігімнің ені қаншаға тең: 2-3мм.
21.Жапсырмалаған (аппликация) безендірілген және кестеленген қабырға кілемдері: Түскиіз
22.Жататын бөлмеде өсетін өсімдіктер: Пеларгония, Лаванда
23.Жең бөлшектерін паралель ажырату арқылы қандай фасонды бөлшек пішімдерін алуға болады: Фонарик, кең
қанатты, жиырмалы.
24.Жең кең, көлденең қатпарлар бар ақау: Жең түбі өте биік
25.Жең түрі: Қондырма
26.Жең түбінің алдыңғы жағындағы көлденең қыртыстар(ақау): Жең түбі тар.
27.Жеңді конструкциялау, торды құрастыру барысында, тордың енің анықтау барысында: ЖЖ,=Иа+ҚИа
28.Жеңді көтеріңкі көрсететін бүрмелер салынған жең аузы тар болып келетін жең : Фонарик
29.Жеңіл өнеркәсіп сферасындағы мамандықтар: Пішуші, тігінші, модельер.
30.Жерге төселетін киіз түрлері: Текемет, Сырмақ.
31.Жеміс қоймасының ылғалдылығы қанша болу керек: 85-90 пайыз
32.Жеміс-жидек дақылдарының түрлері: Жидектік, Сүйекті, Цитрусты, Жемісті, жаңғақты
33.Жиектерді торлайтын машиналарының басты біліктерінің айналу жылдамдығы минутына неше айналым: 3500.
34.Жоғарғы жіптің керілуінің реттегіші:Сомын (гайка) серіппе, жіпкеру тығырығы
35.Жоғарғы жіптің тартылуы бұрама қай бағытта бұралғанда босайды: Бағыты сағат тіліне байланысты.
36.Жұқа,тығыз, полотнолық әдіспен тоқылған мақталы мата: Поплин
37.Жұқа маталарды тігуге арналған тігін машинасының нөмірі: №70,80,90
38.Жұмсақ былғарыдан тігілетін қонышына ою салып, табансыз, ұлтансыз, негізінен үйде киетін жеңіл аяқ киім:
Мәсі.
39.Жұмсақ немесе мөлдір матадан, шілтерден , тордан жасалған терезе пердесі: Ламбрекен, Күнпердесі
40.Жұмыс үстелінде бұйым немесе бөлшекті көзден қанша ара қашықтықта ұстау керек: 30см.
41.Жұқа маталардан дайындалған бұйымды нешінші нөмірлі инемен тігеді: 70-80-75
42.Жұмысқа қабылдануда, өзі туралы жақсы пікір тудыруға себеп болатын кәсіптік мәлімет: Түйіндеме
43.Жүн мата атаулары: Мауыт.
44.Жүннің сапасы негізінен талшығына………….байланысты: Жуандығына
45.Жібек жіп көбелек қуыршақтарына неше қабат оралады: 40-50 қабат
46.Жібек мата атаулары: Крепдешин.
47.Жібек құртынан алынатын талшықтар: Табиғи жібек
48.Жіп катушкасынан келген жіпті ұстап тұратын бөлшек: Тартқыш тығырық.
49.Жіпті босатып немесе қатты тартып реттейтін бөлшек: Реттеуіш.
50.Жіптің матаға өрілу процесі: Инешаншым.
З
1.Зығыр маталардан тігеді: Жазғы киімдер.
2.Зығыр талшығының құрылымы: Суық, қатты: Мықты, салмақты,қатқыл
3.Зығырдың түрлері: Салалы, жабайы, бұйра.
4.Зығырдың Отаны: Ресей
И
1.Инженер мамандығы қай топқа жатады: Техника
2.Интерьер тұрғын үйдің жасауына ұлттық нақыш беруге, тұрғын үйдің жалпы ерекшеліктеріне жекеше стиль
енгізуге мүмкіндік береді:1)Жасанды жарықтандыру құралдары;2)Жиһаз стилі оны көркемдеп
безендіру;3)Жиһаздарды орналастыру;4)Тұрмыстық электр құралдары.
3.«Интерьер» сөзінің мағынасы: Ішкі көрініс, ас үй көрінісі, тұрғын үй көрінісі
4.Иық бұйымдарына жататын киім түрлері:
5.Иық киімі тобына жатпайтындар: Дамбал.
6.Иық бүкпелерін қай тұстан бастап тігеді: Иық қиығынан соңына дейін
7.Иық тігістері алдыңғы бойға өтіп кеткен ақау түрі: Өлшем алу кезінде денебітімнің иіліс-бүгілістері
ескерілмеген.
8.Иыққа киілетін барлық киім түрлері
9.Иісі қайнатылған еттің иісіндей; Еттің түсі ақтан сұрға жақын.
К
1.Картоп, қызанақ, бұрыш, баклажан———–жатады: Алқа тұқымдасына.
2.Капрон, лавсан , нитран маталарының кемшіліктері: Гигроскопиялық, ауа өткізгіштік қасиеті төмен.
3.Каротинойд (пигмент) қандай көкөністерде пайда болады? Сәбіз, Асқабақ
4.Кашемир, фланель, бумазся, шотландка маталарв тоқылатын өрілу түрі: Саржалық
5.Кәсіпорындардың қандай түрлері бар: Өндірістік, коммерциялық, қаржылық.
6.Кәсіпорын иесінің өзінің кәсіпорында жұмысы қалыпты жүргізетінің көрсетіңіз: Жұмыс барысын дұрыс
ұйымдастырса
7.Кесте тігушінің негізгі құралы: Кергіш, калька.
8.Кестелеу тігісі кезінде машинаның жылдамдығын қалай жүргізеді: Азайтып
9.Киіз негізіндегі барқытпен қапталып, алтын жіппен кестеленіп тігілген ерлердің биік қалпағы: Мұрақ
10.«Киім – сұлулық ұғымының бір түрі» деген сөзді айтқан әйгілі орыс жазушысы: М. Горький
11.Киім бөлшектерінің құрастырылуы———–б/ты:
12.Киімді тігу үшін керекті материал: Мата
13.Киім бөлшектерінің сызба құрылымын жасау: Конструкциялау
14.Киім зат белгісіндегі көрсетілген қол мен ыдыс суреті салынған шартты белгі: Бұйымды қолмен жуу керек.
15.Киім кию мәдениеті, өмірдің әр түрлі сферасында жеке талғаның уақытша үстемдік етуі: Сән
16.Киім тігетін алғашқы машина жобасын кім ұсынды: Леонардо да Винчи.
17.Киім үлгісіне.
18.Киімге қойылатын талаптар; Тұтынушылық және өндірістік
19.Киімге қойылатын талаптардың бірі-үйкелу, созылу, әрекетіне, ылғалға, жуғыш құралдарының ықпалына төтеп
бере алатын
20.Киімдердің жіктелуі.
21.Киімнің жаңа үлгілерін дайындайды: Технолог-конструктор
22.Кимешектің өңірге, жауырынға түсіп тұратын бөлігі: Күндік
23.киіп жүруге жеңіл тыс киім, келте шапан: Бешпент.
24.Киіз негізіндегі, барқытпен қапталып, алтын жіппен кестеленіп тігілген ерлердің биік қалпағы: Мүрақ
25.Компьютер желілерінің көмегімен хабар алмасу жүйесі: Электрондық пошта
26.Компьютер машина ——-ғасырда пайда болды: XXI ғ.
27. Компьютерге ақпарат енгізуге арналған құрылғы: Пернетақта
28.Компьютерде мәтінді тез теріп редакциялауға, өңдеуге арналған бағдарлама: Microsoft Word
29.Конструкциялау
30.Костюм композициясындағы тұрақтылық пен өзіне деген сенімділіктің түсі: Көк түс
31.Костюмдік жүн матаның қалыңдығы мен тығыздығына байланысты қандай ине мен жібек жіп нөмірлері таңдап
алынады: 100,65
32.Костюмдік жүн матаның қалыңдығы мен тығыздығына байланысты қандай ине мен жібек жіп нөмірлері таңдап
алынады: 100,65
33.Котлетке арналған май және туралған пияз қосылған массадан дайындалып, істікке шаншып пісірілетін тағам:
Люля кебаб
34.Көбінесе балаларға арналған киімдерді өңдеуге қолданады, оны жағаға, иінішке, жеңге, бұйым етегіне тігеді:
Жапсырма.
35.Көзі үшкір жағында орналасқан ине мен төменгі жіпке арналған «қайықтық» құрылғы————-қай ғасырда
пайда болды: XIX ғ.
36.Көйлекті үлгілеу үшін алынатын өлшем санын анықтаңыз: 16
37. Көкөністерді тураудың түрлері: Шашақтап, сақина тәрізді: Текшелеп, кесекшелеп, тілімдеп
Көкөніс, жарма, макарондық бұйымдармаен жақсы үйлеседі, тағамдық қасиеттері мол негізгі азықты
анықтаныз: Ет,Май
38.Көмірсутегі көбірек кездесетін жарманың түрін анықтаңыз: Күріш, сұлы, бұршақ.
39.Күн сәулесі әсерінен төзімділігі жоғары талшық: Жүн талшығы
Қ
1.Қағида енгізген тәртіп бойынша кестеге сай жұмыс жасайтын адамдар типі: Кеңсе типтегі
2.Қажет өлшемде конструкцияланған киім модельерін жасау үшін қандай фирмада жасалған бағдарлама
қойылады: ЛЕКО
3.Қазақ қыздарының ұзату тойында киетін бас киімі: Сәукеле.
4.Қазақ халқының дәстүрлі ыдыстары. Ағаштан жасалған ыдыстар: Тегене, Зерен, Ожау, Құмыра.
5.Қазақ шеберлері үшін түс таңдаудың символикалық мәні бар, жастықшақ көктемді бейнелейтін түс: Жасыл түс
6.Қазіргі заман тігін машинасының жобасын ұсынды:И. Зингер.
7.Қазіргі заманғы пәтерлерді жарықтандыруды шешудің жолдарының түрлері қандай болады: Жалпы, жергілікті;
8.Қазіргі заманғы пәтерлерде қолданылатын шамдар түрін анықтаныз: Жалпы және жергілікті жарықтандырғыш
шамдар, Жергілікті жарықтандырғыш
9.Қазіргі замандағы машинаның негізін салған Аерикандық инженер: Исак Зингер.
10. Қазіргі экономикада барлық тауар түрлерін өндіріп, қызмет түрлерін қосылып пайдаланды: Жеке адамдар,
фирмалар
11. Қайнап жатқан қазанның қақпағын ашу тәртібі: Өзіңнен ары
12.Қайнатылған ет тағамының сапасына қойылатын талаптар:бері кеуіп кетпеуі, керекет талшығына көлдеңен
жұқа кесектерге бөліну керек, иісі қайнатылған еттің иісіндей, еттің түсі ақтан сұрға жақын.
13.Қайталанатын инешаншымдар қатары: Тігім.
14.Қамқамен тысталған үлбір тон: Барша тон.
15. Қандай да бір әртістің атынан әрекет ететін, ойын-сауық шараларын ұйымдастыратын агент: Импрессарио
16.Қандай талшықтардан жасалған маталарды дәке немесе мата қойып үтіктейді: Вискоза талшығынан,
аммиакты-мыс.
17.Қандайда бір адамның (құбылыстың, заттың) саяси танымдылық, жарнамалық және басқа мақсаттарға қол
жеткізу кезінде оларға эмоциялық-психологиялық ықпал етуі бейнесін қалыптастыратын маман: Имиджмейкер.
18.Қандай да бір жаңалық, хабар сондай-ақ болып жатқан оқиғаларға шолу: Ақпарат
19.Қаракөл терісінен тігілген бөрік: Елтірі бөрік.
20.Қарапайым суреттен бастап, күрделі графикалық кескіндерді салуға мүмкіндік беретін программа: paint
21.Қаржы кәсіпкерлігінде алып-сатудағы зат: Ақша
22.Қатпарлардың (складки) түрлері: Қарама-қарсы, бант, бір жақты
23.Қаттамалы жең аузын тігуге қалдырылатын қосымша:0,7-1см
24.Қиық шетінен қанша мм шегініп, иық қиықтарын алдыңғы бой жағынан көктейді: 15 мм
25.Қол тігістерінің түрлері: Көктеу, Жөрмеу, Торлау
26.Қолдың ең енді тұсын қолтық асты щұңқырының жанынан өлшеу: Иа
27.Қолдың ең жіңішке тұсын анықтайтын өлшем: Білезік айналымы.
28.Қолтық ойындысы терең ойылған жеңсіз, әр түрлі ұзындықта, әртүрлі қапсырмалы әйел киімі: Жилет
29.Қоршаған ортаны қорғауға және жер ресурстарын тиімді пайдалануға қатысатын мамандық: Аграном.
30.Қосылған серіппені сол қалпында ұстап тұратын бөлшек: Бұрандалық
31.Құраққа мата түстерін таңдағандағы түстер мен реңктердіңградациясы: Ашық, Күңгірт, Орташа
32.Құрастыру әдісі бойынша белдемшенің түрлері:Тік, Сына тәрізді, Конус тәрізді.
33.Құрастыру бойынша қарапайым, әдетте бүкпе тігісі болмайды және екі бөлшектен тұратын белдемше түрі: Конус
тәрізді.
34.Құрастыру, жалғастыру, байланыстырудың мағынасы: Композиция.
35.Құрамында қант, май, жұмыртқасы көп, ұннан жасалатын кондитербұйымдарын анықтаныз: Рулет, бисквит
36.Құрылымы күрделі трикотаж маталарды үтіктеу әдісі: Астына мата салу.
37.Құрылымына байланысты әрең жыртылатын мата: Зығыр
38.Құрылыста жұмысшы мамандығын анықтаңыз: Тас қалаушы.
39.Қызыл фонға үйлесетін түстер: Ақ.
40. Қызылшаның тұқымдық шумақтарының қанша пайызы қоңыр түске енгенде жинайды: 50%-70%
Л
1.Лавсан матасын үтіктеу кезіндегі максималды температура: 170
2.Лавсан талшықтары мен табиғи талшықтар қосындысынан шығарылатын мата: Трикотаж
3.Лавсан қосылған мақта матаны ылғалдық-жылумен өңдеу: Теріс жағынан 160 С-та 10-20 пайыз ылғалдықта
4.Ламбрекендер қандай болады: Қатты және жұмсақ.
5.Леонардо да Винчи ұсынған жоба: Тігін машинасының жобасы.
6.Лобарант –экологтың міндеті: Су, жер, ауаны зерттеу.
М
1. Майлылығы 10% -дан артық ет қандай еңбекпен белсенді айналысатын адамдарға ұсынылады:Дене еңбегімен
2.«Магний» минералдық заты көбірек кездесетін көкөніс түрін белгілеңіз: Сәбіз, Қызылша, Аскөк
3.Мақта мата, Зығыр, штапель матаны суға салып сығып, бойлық жіп бойымен тегістеп жаюдың атауы: Декатирлеу
4.Мақта маталарын пішер алдында үтіктеуді көрсетіңіз: Декатирлеу
5.Мақта ——–талшыққа жатады: Өсімдік тектес, табиғи.
6.Мақта маталарының түрлері: Сиса (шыт), бәтес, фланель, вельвет
7.Мамандық типтеріндегі «Адам-табиғат» типіндегі мамандық түрін анықтаңыз: Аграном.
8.Мамандықты қандай қасиеттерге сүйене отырып таңдау керек: Технологиялық жағынан сәйкес келуі, жұмысты
алып жүре алатын қабілетінің болуы.
9.Мамандыққа қойылатын кәсіби маңызды қасиеттер: Коммуникативтік кәсіби жарамдылық
10.Маңдайы мен құлақтарының ішкі жағына түлкі терісі тігіледі де, сырты мақпалмен, пүлішпен немесе басқа асыл
маталармен сырылып тысталған: Тымақ.
11.Матаның қай қасиеттеріне мықтылығы, қыртыстануы, төзімділігі жатады.
а) физика механикалық
12.Матаның гигиеналық қасиеттері: Ауа өткізгіштігі
13.Мата негізді бір жағы желімді аралық төсем: Дублерин
14.Матаға белгілі бір суретті бейнелейтін түрлі түсті материал қиындыларын тігу жолымен құрастырылған өрнек:
Аппликация.
15.Матаны апшымауы үшін алдын-ала жасалатын ылғалды –жылулық өңдеу: Декатирлеу
16.Матаның ашық қиықтары бойындағы жіптердің тоқтамай жылжып, шашақталып тарқатыла беруі: Тарқатылуы.
17.Матаның екі жағындағы тарқатылмайтын шеттері: Жиегі.
18.Матаның ұзындық бойнда да енінде де суреттің қайталануын құрайтын жіптер: Раппорт.
19.Матаның ұзындық бойында да, енінде де суреттің қайталануын құрайтын жіптердің атауы: Раппорт
20.Матаның шетін тығыз тоқылуын реттеп отырады. Жиек
21.Матаны қатар тігіммен сырып тігуге арналған табан қалай аталады: Сызғышты табан
22.Матаның қыртыстануы неге байланысты: Талшық серпімділігіне, созылғыштығына
23.Матадан тігілген бұйымның ортасында немесе енді қаттамаларда жүргізілетін өңдеу: Күрмек ілгекті.
24.Матаның тарқатылатын жағын анықтаныз. Шеті
25.Матаның отыруы деген не? жуу және ылғалды жылумен өңдеген кезінде мата көлемінің кішіреюі
26.Материалды, энергияны өңдеуге арналған механикалық қозғалыс жасайтын құрылғы: Машина.
27.Машина тігістері бөлшектің шетін өңдеу: Жөрмеу
28.Машина тігістеріңде бөлшектерді біріктіріп, соныңда қайыру: Әдіптеп тігу
29.Машинаның жақсы жұмыс істеуінің ең маңызды шарттарының бірі: Инені дұрыс орнату.
30.Машинаның жұмысшы бөлігін қозғалысқа келтіру қондырғысы. Жетек
31.Машинаның тігіс платформасында тігуге болатын бұйымдарды торлауға арналған қондырғы: Торлау
қондырғысы.
32.Машиналардың тігісі: Түзу тігіс
33.Машинаның шағын механикаландыру тетіктерінің түрлерінің қайсысы дұрыс: Тіккіш табан, торлау
қондырғысы, сызғышты табан.
34.Машина инесінің құрылысы: Колба, стержень, ұзын жәнеқысқа ойық, стержень.
35.Мәнер,сипат, ерекшелік, сонымен қатар сол дәуірдің мәдениетін, сұлулық туралы түсінігін, қоршаған ортаға
қарым-қатынасын көрсететін тұрақты, анық ерекшеленген дәуір тілі: Стиль
36.Мәскеу түбіндегі Подольск қаласындағы зауыт ашылған жыл: 1900ж
37.Мәтін тергенде бас әріпке өзгеру үшін қай батырманы басамыз: caps lock
38.Мәтін теру, сурет орналастыоу, қаріптер түрін өзгерту, кесте салу қандайбағдарламаның мүмкіндіктері: MS
Word
39.Мәтінде алдыңғы белгіні өшіру үшін қолданатын батырма: baskspase.
40.Менеджмент жүйесінің қызметтері: Жоспарлау, ұйымдастыру, бақылау.
41.Металургия өнеркәсібінде жұмыс жасайтын мамандық: Ауыр өнеркәсібі
42.Мойын ойындысының түрлері: Дөңгелек.
43.Мойынның басталған тұсынан бастап, жетінші мойын омыртқасын бойлай, мойын шұңқырына дейінгі өлшем:
ЖМойа
44.Мойындықты тігуге қалдырылатын қосымша: 1-1,5 см
45.Мықын сызығынан бұйымның қажет болған ұзындығына дейін: Бұ.
46.Мықын жағы кең, тізеден төмен қарай тар шалбар түрі: Галифе
47.Нарықтық экономика жағдайында жұмыс істейтін кәсіпорынды басқарудың жаңа жүйесі: Маркетинг.
48.Нәруыздардың адам ағзасы үшін биологиялық негізгі ролі: Энергетикалық
49.Негізгі материалы-киіз болып табылатын ерлердің дәстүрлі бас киімі: Қалпақ.
50.Неғұрлым тығыз және ауыр тоқылған маталар тоқудың қай түріне жатады: Саржалық
О
1.Ойма өрнек, бедер (ойылған сурет) ағашқа жасалған өрнек, бедер арқылы оймалаудың әртүрлі әдістерімен
орындалатын шығарма: Гравюра
2.Оймен жұмыс жасағанды ұнататын адамдар типі: Зерттеушілік
3.Орынжайдың ішкі кеңістігне, жабдықтардың үйлесімділігіне мүмкіндік беретін жоспарлаудың сәтті шешімі:
Интерьер
4.Отаны-Солтүстік-Батыс Үндістан, жылу мен ылғалды сүйетін мың жылдан бері өсіріліп келетін көкөніс: Қияр
5.Орынжайдың ішкі кеңістігіне , жабдықтардың үйлесіиділігіне мүмкіндік беретін жоспарлаудың сәтті шешімі:
интерьер
6.Оюдың қамзолға салатын түрі: Сыңар мүйіз
Ө
1. Өз ісінде меншік иесінің капитал айналымы бар коммерциялық ұйымның атауы: Серіктестік шаруашылық
2.Өмірге ақиқат ,шындық тұрғысынан қарау: Реалистік
3.Өндіріс процесс барысын реттейді, сигнал береді, графиктердің орындалуын қамтамасыз етеді: Диспетчер.
4.Өнімді өндіру мен сатуға жұмсалған барлық ақша шығындарының сомасы: Өнімнің өзіндік құны.
5.Өсімдіктерді зиянкес жәндіктер мен аурулардан қорғау әдісінің бірі-агротехникалық шара: Көктемдегі түптеу,
Арам шөптерді жұлу,Қопсыту.
6.Өсімдіктерді зиянкес жәндіктерден қорғаудың әдістері: агротехникалық, биологиялық, химиялық
7.Өсімдіктің жаңа сортын шығарумен және ауыл шаруашылығы жұмыстарын жобалы түрде жүргізумен
айналысады: Селекционер
8.Өте төмен жылу сақтағыштық қасиеті бар мата: Зығыр.
П
1.Полотнолық тоқыма айқаспаларының ішіндегі қалың және үлпілдек жіптердің атауы: Арқау жіп.
2.Психолог Д.Холанд теориясы бойынша кәсіби орта типтерінің саны: 6
3.Психолог Е. Климов теориясы бойынша кәсіби орта—– типке бөлінеді: 5
4.Пісірілген көкөністің буын иіскеп, ішке тарту жоғарғы тыныс жолының ауруын емдеуге көмектеседі: Картоп
5.Пішу автоматында вакуумдық қондырғылардың атқару қызметі: Матаны жылжытпай ұстап тұрады.
6.Пішу автоматында лазер қандай қызмет атқарады: Матаны кеседі.
7.Пішімнің негізгі сызбасын таңдалған модельге сәйкес өзгерту процесі машина тігімдері қандай болып бөлінеді:
Киімді модельдеу.
8.Пішім түрлері: Тұтас, бел сызығынан кесілген
9.Пішер кезде ұпайлық матаның түгін орналастыру тәртібі: Төмен қарай
Р
1.Ресейдегі Подольск қаласында Зингер зауыты ашылған жыл: 1900 жыл
2.Рыноктық экономика жағдайында жұмыс істейтін кәсіпорынды басқарудың жаңа жүйелі қызметі;Менеджмент.
С
1.«Сазды әуен» гобеленнің авторы: Қ.Тыныбеков
2.Салыстырмалы түрде тұрақты, сән әлеміндегі өзгерістерге онша беріле бермейтін барлық киім түрлері кіретін
(қатао, іскер) стиль: Классикалық
3.Сальмонеллаза ауруының инкубациялық кезеңі: 6 сағат пен 3 күн аралығы.
4.Сальмонелланы тасымалдау факторы болуы мүмкін: Тауық жұмыртқасы.
5.Сауда қызметін ұйымдастыру мен басқару жүйесі: Маркетинг.
6.Сауда саласындағы мамандықтар түрлері: Мерчендайзер
7.Сәуле өтпейтін матадан тігілген есік пен терезе пердесі: Портьер,
8.Сән сөзінің шыққан елі: Француз
9.Сәтендік тоқумен өрілген маталардың қасиеті: Жақсы жиырылады
10.Синтетикалық талшықтар: Капрон, Спандекс
11.Созғанда өзінің ұзындығын сақтайтын жіп: Бойлық жіп, Желі жіп.
12.Сөгілгіш жұқа маталардан (жібек , вискоза) көйлек, блузка тіккенде қолданылатын флезелин: Н180
13.Стафилакоктардың азық-түлік өнімдеріне түсуінің себертері: Буфетшінің саусағындағы іріңдеген жарақат
орны.
14.Су,жер, өсімдік жағдайын зерттейтін мамандық: Лобарант-эколог.
15.Суретші модельер қандай іспен айналысады: Көркемдік- модельдеумен
16.Сұққы, ойық, бұрама, корпус,серіппе, ысырма: Шарықты қалпақшаның құрылысы.
17.Сүт тағамдарын үйде пайдаланудың ережелерін анықтаңыз: Шикі сүтті ішуге болмайды.
18.Сызба сызу кезінде қолданатын сызықтар. Матаның бүкпесі, бөлшектің пішімде орналақан жері: _ _үзік сызық
19.Сырты матамен тысталып, түрлі аңның терісінен жүнің ішіне қаратып тігілетін қысқы сырт киім: Ішік
20.Сызықтарында қарапайымдылық сақталған, пішім, өңдеу тәсілдері көптеген жылдар бойы қалыптасқан,
бұйымның жарасымды, қарапайым бейнесі: Классикалық стиль.
Т
1.Табиғи құрғақ материалдан гүлдерден құрастырылған композиция түрі: Икебана.
2.Табиғи маталар қасиетін анықтаңыз: Тез кебеді, Тез қыртыстанғыш, Ауа өткізгіш.
3.Табиғи талшықтардан алынатын мақта: Мақта
4.Тағам және дәмдік азықтың сапасы, түрі, дәмі және иісі бойынша бағалайтын маманы: Дегустатор.
5.Тамақ құрамында кездесетін уыттардың әсерінен улану: Интоксикация
6. Тамақ өнеркәсібі сферасындағы мамандық тұрлері: Кондитер
7.Тамақ өнеркәсібі сферасындаы мамандықтар: Кондитер.
8.Таңдалған модельге сәйкес пішімнің сызбасын өзгерту: Техникалық модельдеу
9.Тапсырыс берушінің фигура ерекшелігін, матаның түстік үйлесімділігін,қима сызығын, силуетін ескереді:
Суретші-модельер.
10.Тауар мен көрсетілген өызметке төлеуге қабылданатын құн шамасы және өлшем бірлігі: Ақша.
11. Тауар мен көрсетілетін қызметке төлеуге қабылданатын құн шамасы және өлшем бірлігі: Ақша
12.Тауар мен қызмет көрсету рыногында өткізуді, тауардың өндірушіден тұтынушыға жылжуын қамтамасыз етуге
бағытталған қызметті зерттеу және ұйымдастыру: Маркетинг
13.Тауар өндіру және қызмет көрсету түрлері бойынша табыс табу мақсатымен тәуекелге баратын адамның өзіндік
іс-әрекетімен қызмет түрі қалай аталады: Кәсіпкерлік қызмет.
14.Тауар өндіру және қызмет көрсету түрлері бойынша табыс табу мақсатымен тәуекелге баратын адамның өзіндік
іс-әрекеті мен қызмкт түрі қалай аталады: Кәсіпкерлік қызмет
15.Тауар өндіруге, осы тауарды өндіруге жұмсалған еңбектен тұратын шығын: Тікелей шығын.
16.Тауар түрлеріне, оның қасиеттеріне сипаттама беруші: Сатушы- кнсультант
17.Тез бұзылатын азық-түлікті сақтау әдісі: Тоңазытқышта ұстау.
18. Тек қана бұйымды әшекейлеуге арналған сызықтарды анықтаңыз: Әшекейлік сызық
19.Терезе перделерінің стилін көрсетіңіз: Қатпарланған перде және «Кафе» сәніндегі перде, Француз қатпарлы
фестонды перде
20.Тиісті операцияларды шапшан, сапалы орындауға, тігін қызметкерлерінің жұмысын жеңілдететін машина :
Мамандандырылған машина
21.Тоқыма білдектен шыққан матаның атауы; Сұрып.
22.Тоқыма талшықтары: табиғи және…… : Химиялық
23.Тоқыма станоктарынан алынған маталарды: Бояйды, Өрнек салады, Ағартады, Өңдейді, Тазалайды.
24.Тоқыма айқаспаларының түрлері: Кездемелік, Саржалық, Кенептік
25.Топырақ өңдеу операциялары: Культивациялау, Тырмалау, Сыдыра жинау, Жырту тырмалау.
26.Топырақтың механикалық құрамын анықтаныз: Қатты бөлшектер, ауа. Қатты бөлшектер, ылғал
27.Төмен қарай кеңейе түсетін бірнеше ұқсас сыналардан тұратын белдемше түрі: Сына тәрізді белдемше.
28.Тұлға өлшемдері—–топқа ажыратылады: 3
29.Тұлғаға сәйкес келетін конструкцияны жасаған кезде дәл өлшемдері қалай аталады:Орамы, Ұзындығы, Ені
30.Тұрмыстық тігін машиналары көбінесе бір –бірінен нелерімен түрліше болып келеді: Құрылымы, техникалық
мүмкіндігі, сыртқы көрінісімен.
31.Тұрмыстық тігін машиналарының көбінесе бір-бірімен иелері ортақ болып келеді: Құрылғысы, реттеуі,
пайдалану ережелері.
32.Тұрмыстық тігін машинасы: Механикалық және электрлі.
33.Тұрғын үй интерьерінің компазициясы-тұрғындардың талаптарына сәйкес келетін барлық элементтердің өзара
үйлесімділігінің компоненттері: Жихаз, Шыра, Тұрмыстық жабдықтар
34.Тұқымның өніп-шығуына және өсімдіктердің одан әрі өсуіне қолайлы жағдайлар жасауға арналған шаралар:
Топырақты тырмалау, Топырақты тегістеу, топырақты өңдеу, Культивациялау, Арамшөптерді өңдеу
35.Түзу белдемше етегін тігуге қалдырылатын 3-5см
36Түзу және қиғаш инешаншымдармен кестелеу: Баспа.
37.Түзу тігіс
38.Түкті маталарға пайда болған қыртыстарды қалай кетіреді: Бумен немсе щеткамен
39.Түкті мата түрін анықтаныз: Фланель
40Тігу жұмыстарын жасырын ине шаншымаларымен орындайтын, бөлшек жиектерін кестелейтін машина: арнаулы
тігін машина
41.Тігу кезінде кейбір тігістердің сапасыз түспей қалуы(ақау): Ине номері жіп номеріне сәйкес келмеуі.
42.Тігілмей қалуы үстіңгі жіптің үзілуі сапасыз тігістің пайда болуы: Колбаның жазық жағы жұмыс істеп
отырған адамға қаратылған
43.Тігім: Бірнеше рет қайталанған инешаншым орны.
44.Тігім бұйымдары бөліктерін біріктірудің негізгі тәсілі: Машиналық жіптік тігіс
45.Тігін инесімен жұмыс жасаған кездегі қауіпсіздік ережесі: Арнайы қорапқа не инеқапқа сал.
46.Тігін инесімен жұмыс жасаған кездегі қауіпсіздік ережесі: Арнайы қорапқа не инеқапқа сал.
47.Тігін машинасы инесінің басты міндеті: Тігіс жүргізу
48.Тігін машинасымен жұмыс жасау кезіндегі техникалық қауіпсіздік ережесі: Жұмыс кезінде машина табанының
астында артық заттар болмау керек.
49.Тігін машинасымен жұмыс кезінде ине номері мен жіп нөміріне сәйкес келмесе: Кейбір тігістер түспей қалады.
50.Тігін машинасымен күнде жұмыс жасаған уақытта аптасына неше рет майлау ұсынылады: аптасына бір рет
51.Тігін машинасын майлайды: Арнайы маймен
52.Тігін машинасында үтікте күтпеген жағдайлар орын алғанда: Тоқ көзінен ажырату.
53.Тігін машинасының әкесі: Элиос Хоу.
54.Тігін машинасының ең алғаш жобасы —–ғасырда пайда болды: XV ғасырда
55.Тігін машинасының ең алғаш жобасын ұсынды: Леонардо да винчи
56.Тігін машинасының инесі төмен орналасқанда байқалатын ақау: Ине сынады.
57.Тігін машинасының инесі матаға сәйкес дұрыс таңдалып алмаса тігу барысында байқалатын ақау: Мата
зақымданады
58.Тігін машинасының инесінің құрылысы: Колба, оқтама,ұшы.
59.Тігін машинасының қол бағанасында орналасқан құрылғы: Үстіңгі жіптің керілуін реттегіш.
60.Тігін машинасының үйкелісін азайтып, жеңіл, шусыз жұмыс жасауы үшін қолданылады: Арнайы машина майы,
майсауыт, щетка
61.Тігін машинасында басқышқа (аяқпен) қысымды күшейту арқылы тігістің жылдамдығын жоғарлатады: Аяқ
жетекті машина.
62.Тігін машинасының шусыз жұмыс жасауы …….байланысты: Күтіміне
63.Тігін машинасының үстіңгі жіпкеру құрылысы орналасқан жері: Тігін машинасының құрылысында
64.Тігіс жүргізіп жатқан кезде инешаншым жасалмай қалып қою себебі: Ине биік орналасқан.
65.Тігіс жүргізіп жатқан кезде инешаншым жасалмай қалып қою себебі: Ине биік орналасқан
66.Тігісті екі жаққа жатқыза үтіктеп, сол қалпында қалдыру үшін қолданылатын термин: Айыра үтіктеу
67.Тігістің шетін бір жағына жатқызып, сол қалпында бекітуге қолданылатын термин: Жатқыза үтіктеу.
68.Тікелей тауарға немесе осы тауарларды өндіруге жұмсалған еңбектен тұратын шығын: Тікелей шығын.
У
1.Уолтер Ханттың ойлап тапқан тігін машинасы: Жоғарғы, төменгі жіптен тұратын шөрнекті машина.
Ұ
2.Ұзындығы балтырдың ортасына дейін келетін тар шалбар: Капри
3.Ұзындығы 10-250 мм жететін талшық: Жүн
4.Ұзын бойына кең, тек тобыққа келгенде ғана тарылады: Шаровар
5.Ұлттық ою-өрнек элементтерін қолдана отырып, тігілген ұлттық сипаттағы киімдер стилі: Фольклорлық.
Ү
1.Үй экономикасы деген термин:Үй шаруашылығын дұрыс және тиімді жүргізе білу.
2.Үй экономикасын дұрыс жүргізу: Жоспарланған бюджет.
3.Үстіңгі бөлшегі құрақтан тігіліп, аралық қабаты инешаншымдармен, астыңғы бөлшекпен тұтас қоса алынған
бұйым: Квилт
4.Үтікпен жұмыс жасау кезіндегі қауіпсіздік ережесі: Жұмыс соңында электр желісінен ажырату.
5.Үтікпен жұмыс жасау кезіндегі ҚЕ: Жұмыс соңында электр желісінен ажырату
6.Үтікпен жұмыс кезіндегі қауіпсіздік ережесі: Жұмыс соңында электр желісінен ажырату.
7.Үтікпен немесе баспалаумен арнайы үтіктегіш үстелдерде, тақтайларда жүргізетін өңдеудің түрін анықтаңыз:
Ылғалды-жылумен өңдеу.
Ф
1.Фирманың, кәсіпорынның тауарлары мен қызмет көрсету саласы, жетістігі туралы тұтынушыға ұсынатын ақпарат:
Жарнама
2.Фурнитуралардың ішіндегі негізгі материал түрлері: Моншақ және түйме
Формалық, өндірістік, тұрмыстық.
Х
1.Халықтық медецинада бұл көкөністің бактерицидтік қасиеттері гаймоит, бронхит, тыныс жолы ауруларына қарсы
қолданылады: Пияз
2.Химиялық талшықтар алынады: Тас көмірден, Табиғи газдан, Мұнайдан
3.Химиялық талшықтардан иірілген жіпті бірнеше кезеңнен тұратын күрделі технология бойынша алу: Иіру
ерітіндісін алу, талшықтарды қалыптау, талшықтарды өңдеу.
4.Хош иісті және дәмі қанық дәмдеуішті анықтаңыз: Майонез Тұздық, Көкөніс тұздықтары.
5.Хроматикалық түс үйлесімділігіне: Қызыл
Ш
1.Шалбардың мықын тұсының кең болу себебі: Мықын айналымы өлшемі дұрыс алынбаған.
2.Шалбардың ортаңғы тігісінің төменгі жағына селкі түскен: Отыратын тұс терең.
3.«Шаруашылық» , «заң» немесе «шаруашылық заңы» деген мағынаны білдіреді: Экономика
4.«Шаруашылық заңы» сөзінің мағынасы: Экономика
5.Шектеулі сызғышты табанның құрамы: Табаннан, бағыттаушы сызғыштан
6.Шұға (сукно) матасынан белдемше тігу кезіндегі тігістің түрі: Бір тігіс.
7.Шұға қалың жүн маталарды тігуге арналған машина инесінің номері: №110-120
8.Шұға, мауыты тәрізді матадан тігіліп, астары мен екі араға жұқалап жүн, мақта салынып,сырылатын киіп жүруге
жеңіл тыс киім, келте шапан: Бешпент.
9.Шығарылған тауарды шикізат сатып алуға, ғимаратты, көлікті жалға алу үшін жұмсалатын қаржы: Шығын
Ы
1.Ылғалды-жылумен өңдеген кезде, жуған кезде матаның өлшемі кішіреуінің себебі. б) жіптің ыдырауы
2.Ылғалды жинастыру неше рет жүргізіледі. а) аптасына бір рет,
3.Ылғалды- жылулық өңдеу кезіндегі жұмыс жасауға кедергі: Үтіктің қызбай қоюы
4.Ыдысты сұйықтыққа толтырғанда ернеуіне қанша см жеткізбейді: 4-5 см.
5.Ыстық сұйықтықтармен (су, сорпа ж/е т.б) жұмыс істегенде: Ыдыстың ішіндегі сұйықтық ернеуінен аспау
керек
6.Ылғалды тез сіңіреді: Мақта
Э
1.Экономика «Oikonomos» сөзден шыққан, оның мағынасы: Үй шаруашылығын басқаратын тұлға
2.Экономика саласының атасы: А.Смитт.
3.Экономист грек тілінен енген «Эйкос», «номос» деген сөздерінің иағынасы: Шаруашылық заңы
4.Электр плитасымен жұмыс жасаған кездегі қауіпсіздік ережесі: жұмыс аяқталған соң электр плитаны тоқтан
ажырат.
5.Электр жетегінің құрылысы: тегершік, белдік, қосқыш табан.
6.Электр жетекті тігін машинасымен жұмыс жасау кезіндегі қауіпсіздік ережесі: Жұмыс жасап болған соң
машинаны тоқтан ажырат.
7.Электр машиналарымен жұмыс жасар кезде алдымен не істеу керек: Ақауын тексеру керек
8.Электр плитасында ас әзірлеу үшін қандай ыдыс пайдаланған дұрыс: Эмальданған
9.Электр қуатымен жұмыс жасайтын аспаптарды электр желісінен ажырату тәртібі: Құрғақ қолмен
10.Электр қозғалтқыш қосылады және ажыратылады: Қосу педальі көмегімен
1834 жылы жоғары және төиенгі жіптерді бірдей пайдаланатын тігін машинасын ойлап тапқан кім: Уолтер Хант
1589 жылы ілгек инені қолмен тоқу станогын ойлап тапқан ағылшын дін қызметшісі:: Вильям Ли
Bilimger.kz Республикалық білім порталы
Қазақстан Республикасы Мәдениет және Ақпарат министрлігіне тіркелген.
Куәлік нөмірі: KZ45VPY00102718