Тағам биотехнологиясы
Алматы қаласы Алмалы ауданы КММ «№34 Гимназия»
қазақ тілі мен әдебиеті пәнінің мұғалімі Турысбекова Акмарал Суюмкуловна Сабақтың тақырыбы:«Тағам биотехнологиясы»
Қысқа мерзімді жоспар |
||||||
Пән: Қазақ тілі Т2 | Бөлім: 8. Биотехнология жаңалық тары. Сахиев Жүніс «Уақыт қайтарымы» | |||||
Күні : 01.02.23. | Педагогтің аты-жөні:Турысбекова Акмарал Суюмкуловна | |||||
Сынып: 9«Е» | Қатысқан оқушылар: Қатыспаған оқушылар : | |||||
Сабақтың тақырыбы:Тағам биотехнологиясы | ||||||
Оқу бағдарламасына сәйкес оқу мақсаттары | ● 9.1.2.1 тыңдалған мәтіннің негізгі мазмұнын түсіну, ақпараттың шынайылығы мен нақтылығын анықтау.
● 9.2.4.1 Сөздік қорын, сөйлеу әрекетін, ой – өрісін,тағам биотехнологиясы туралы мағлұматты кеңінен алып, ой түюге жағдай туғызу;Мемлекеттік тілге деген құрметін күшейту, еңбекқорлыққа баулу; |
|||||
Сабақтыңмақсаты: | Барлық оқушылар: тыңдалған мәтіннің негізгі мазмұнын түсінеді, ақпараттың шынайылығы мен нақтылығын анықтай алады;
шығарманың идеясы мен мазмұнына байланысты «автордың ойын» бағалай алады; |
|||||
Сабақтың барысы | ||||||
Сабақтың кезеңі/уақыт | Педагогтің әрекеті | Оқушының әрекеті | Бағалау | Ресурстар | ||
Сабақтың басы
|
«Психологиялық жағымды ахуал қалыптастыру:
«Шаттық шеңберіне» шақырамын. Оқушылар үлкен шеңберге тұрып, кезектесіп тілек айтады. Екі суреттердің бірін таңдап тапқа бөлінеді. Үй жұмысын тексеру «Сыр сандық» әдісі арқылы үй тапсырмасын сұрау. Оқушылар сандықшаның ішінен құпия сұрақтарды алып,дауыстап оқып сұрақтарға жауап береді. |
Сұрақтарға жауап береді.
|
Слайд
Үлестірмелі топтамалар
Табыс ағашы арқылы бағалау. |
|||
Сабақтың ортасы
|
«Миға шабуыл» әдісі
Шөлді қандырады. Түрлі ауруларға ем болады. Астың жақсы қорытылуына көмектеседі. Қантамырды зиянды қалдықтардан тазартады. Құрамында “С”дәрумені өте көп. Қазақ халқының ұлттық тағамына жатады. Бұл қандай сусын?
1.Сөздікпен жұмыс. Жаңа сөздермен таныстырады, оқушыларға қайталатады, жаңа тақырыпқа байланысты сөздіктермен жұмыс.
Қымыздың пайдасын оқушыларға түсіндіру.
Биотехнология-ағзада іске асатын биохимиялық процестер мен олардың механизмдері туралы білімді негізіне алған индустриялық технология. 36 бет,5-тапсырма.Мәтінді түсініп оқы.
Жеке жұмыс Оқылым Айтылым 36бет,4-тапсырма. Ақпараттың дұрыстығын анықта.
Мәтіннің негізгі мазмұнына сәйкес ақпараттың шынайылығы мен нақтылығын анықтап,сөйлемдерді аяқтаңыз.
Қажетті сөздерді қолданып,сөйлемдерден шартты бағыныңқы сабақтас құрмалас сөйлемдер құраңыз. Wordwall Әдісі арқылы қызықты интерактивті ойындар ойнату. Өткен тақырыптарға байланысты қызықты тапсырмаларды орындату. |
Берілген сұраққа жауап береді. Тыңдалым,айтылым. Дерт-болезнь Ұлпа-ткань Будандастыр-гибридизация, Жылыжай-теплица Нәрлі-питательный Ашыт-брожение
Оқушылар оқиды және аударады.
Мәтінді түсініп оқиды,аударады. Мәтін бойынша берілген тапсырмаларды орындайды.
Айтылым Берілген ақпараттың дұрыс,дұрыс еместігін анықтайды. Берілген сөйлемдерді сәйкестендіреді.
Тағам өнеркәсібінде сүт қышқылын……,сүт өнімдері,консервіленген көгөніс,сүрленген жем-шөптер сапалы болып шықпайды. Сүт қышқылы асқазан бездеріне әсер …….,асқорыту жақсармайды. Құрт ауруына шалдыққан адам қымызды көп …….,тез сауығып кетеді. Оқушылар берілген тапсырималарды орындайды. |
«Смайликтер»
Дескриптор 3 балл -Сұхбаттасады Табыс ағашы әдісі арқылы баланады. Дескриптор 5 балл -Мәтін жазады -Топтастырады.
Дескриптор 3 балл -Түсіндіреді -Талдайды «Өзін- өзі бағалау»
|
Оқулық
сөздік слайд
Слайд Оқулық
Оқулық
слайд
Кесте
Таратпалар |
||
Сабақтың соңы
3 минут |
Үй тапсырмасын беру : 1– тапсырма.
Сұрақтарға жауап бер. 1.Қазіргі кезде Қазақстандағы биотехнология саласындағы зерттеулердің деңгейлері қандай? 2.Қазақстанда биотехнология саласының мамандары жеткілікті ме? 3.Саған биотехнолог мамандығы ұнай ма? Не себепті? |
|||||
Кері байланыс
|
Өз деңгейлерін анықтайды.
«Рефлексия пирамидасы» тәсілі бойынша сұрақтарға жауап береді. |
|||||
Бағалау | Мұғалім формативті бағалауы бойынша қорытынды балын қояды.
Смайликтер арқылы формативті бағалау жүргізіледі. |
|||||